28 mai 2023
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

PROTESTATARII ÎŞI CONSOLIDEAZĂ REZISTENŢA

17 februarie 2014 | Categorie: Noutăţi

La Kyiv deja 12 mii de oameni s-au încadrat în noua mişcare, care i-a amploare şi în regiuni.

Poezii de Petre Craciun

16 februarie 2014 | Categorie: Noutăţi

Ți-l dăruiesc pe Făt Frumos/Ești apa vie a culturii noastre/Lecție despre țară/În lumea de basme/Nu îmi răpiți copilăria!/Îmi iubesc învățătoarea

ARESTĂRILE ŞI PERSECUŢIILE ACTIVIŞTILOR EUROMAIDANULUI NU ÎNCETEAZĂ

15 februarie 2014 | Categorie: Noutăţi

Activiştii proeuropeni nu cedează poziţiile, cu toate că arestările şi persecuţiile lor nu încetează nici după ce au fost anulate legile dictatoriale, adoptate de parlamentul ucrainean la 16 ianuarie. Activiştii EuroMaidanelor din ţară continuă să fie traşi la răspundere penală. Şi chiar dacă sunt eliberaţi din detenţie, după ce sunt torturaţi şi bătuţi cu violenţă, dosarele criminale ce prevăd privarea lor de libertate pe un termen de la 5-7 şi chiar până la 15 ani, nu sunt închise.

Supernova 2014J a fost observată la Bârlad

15 februarie 2014 | Categorie: Noutăţi

Supernova cu numele de 2014J a fost descoperită pe 21 ianuarie 2014 în galaxia M 82 de către astronomul Steve Fossey de la University of London Observatory cu ajutorul unui telescop de 350 de mm.

Dragobetele - Sărbătoarea iubirii

14 februarie 2014 | Categorie: Noutăţi

În ultimele decenii tot mai fregvent, tineretul nostru este ademenit să prăznuiască sărbătorile de origine occidentală: ziua îndrăgostiților „valentine's day” și ziua morților „Halloween”. Aceste sărbători sunt aduse din occident, promovate în mass-media, ba chiar și în instituțiile de învățământ sunt înălțate cu un privilegiu special.

DRAGOSTEA LE-A DĂRUIT-O SFÂNTUL VALENTIN

13 februarie 2014 | Categorie: Noutăţi

Nu în zadar se spune că dragostea le învinge pe toate. Mai ales în preajma sărbătorii Zilei îndrăgostiţilor – Sfântului Valentin. În prezent, când Ucraina se află într-o acută situaţie economică şi politică, când cetăţenii proeuropeni, în pofida iernii geroase, stau cu stoicism pe EuroMaidan, departe de casa părintească şi familiile lor pentru a-şi apăra drepturile, pentru a-şi vedea realizate aievea, nu doar în vis, năzuinţele şi aspiraţiile, printre norii grei ce persistă, momentele grave şi dificile, violenţele de care le-a făcut Ianukovyci parte, devenind cel mai mare duşman al acestor mari patrioţi, care doresc să trăiască într-o ţară liberă şi democrată, uneori apare şi soarele fericirii, adus pe aripile dragostei. Înaintea sărbătoririi Zilei Sfântului Valentin, pe EuroMaidanul din capitala Ucrainei, a fost sărbătorită primă nuntă revoluţionară.

Cum rămâne cu drepturile şi libertăţile sociale ale etnicilor români din Ucraina?

12 februarie 2014 | Categorie: Noutăţi

Evenimentele recente au demonstrat încă o dată, dacă mai era nevoie, că în Ucraina nu avem de-a face nicidecum cu un regim liberal şi democratic. Practicile puterii par a fi desprinse, mai degrabă, din politicile şi strategiile kgb-iste. Administraţia Ianukovyci şi-a calibrat acţiunile nu atât în zona de înăbuşire a protestelor izbucnite în urma schimbării vectorului politicii externe, ci mai mult în încercarea de a deturna cursul revoluţiei, de-a o duce într-o zonă gri, lipsită de conotaţii reale şi consistenţă politică. Se pare că strategia a dat roade, mai ales că demisia premierului Nikolai Azarov ar putea fi pentru opoziţia ucraineană doar o victorie a la Pyrus.

DESCHIDERI ÎN SPAŢIUL LITURGIC CREŞTIN

11 februarie 2014 | Categorie: Noutăţi

La Cernăuţi a studiat teologia şi Ciprian Porumbescu – cel care avea să încânte lumea prin magia sunetelor.

HULIGANII AU FOST PEDEPSIŢI

10 februarie 2014 | Categorie: Noutăţi

Imi cer iertare fata de bucovinenii mei ,ai nostri,ai romanilor,dar nu pot sa tac si sa nu spun ce simt fata de ce s-a intamplat in sala de judecata.

EXPOZIŢIA,REALIZATĂ DIN IMAGINILE DIGITALIZATE, DUPĂ FOTOGRAFIILE LUI CAROL POP DE SZATHMÂRI - LA CERNĂUŢI

9 februarie 2014 | Categorie: Noutăţi

La Muzeul de Artă din Cernăuţi a fost vernisată expoziţia, realizată din imaginile digitalizate după fotografiile lui Carol Pop de Szathmári, ce cuprinde 35 de imagini din colecţia lui Radu Igazság din Bucureşti.

SUNT DAŢI DISPĂRUŢI FĂRĂ URMĂ 36 DE ACTIVIŞTI AI EUROMAIDANULUI

8 februarie 2014 | Categorie: Noutăţi

Timp de aproape 3 luni de proteste pe EuroMaidan, jertfe ale represiunii puterii au devenit 1739 de activişti, 5 dintre care au decedat, iar 36, din diferite regiuni, până în prezent sunt consideraţi dispăruţi fără urmă, fiind răpiţi ziua în amiaza mare şi duşi în direcţii necunoscute, torturaţi şi schingiuiți,

PROFESOARĂ ÎNZESTRATĂ CU TALENT

3 februarie 2014 | Categorie: Noutăţi

...Era o dimineaţă de ianuarie a anului 2005. Pe drumul ce duce spre centrul satului Voloca, cunoscut şi peste hotarele regiunii, o fată frumoasă şi zveltă ca o primăvară, îşi grăbea tăcut paşii spre şcoala în care a învăţat 11 ani. Natalia PAULENCU era copleşită de gândul cum va ţine prima lecţie de limba maternă în faţa elevilor din şcoala locală. Intrând cu pioşenie în incinta respectivei instituţii, a fost întâmpinată de zeci de elevi, îmbrăcaţi în uniforme şcolare.

Legile dictatoriale au fost abrogate, intimidările continuă

2 februarie 2014 | Categorie: Noutăţi

Mai ales, legea cu privire la amnistierea protestatarilor este considerată de activiştii EuroMaidanului şi liderii opoziţiei drept terorism contra manifestanţilor.

ACEST SACRU CUVÂNT – UNIRE

1 februarie 2014 | Categorie: Noutăţi

Multe ne trec pe dinainte şi ni se par insignifiante în vâlvătaia acestor evenimente de foc, declanşate în Ucraina. Dar există date pe care trebuie să le invocăm în orice împrejurări – pentru că suntem români şi avem în limba noastră cuvântul UNIRE, sacralitatea căruia ne vine încă de la Mihai Viteazul. Săptămâna trecută, la 24 ianuarie, s-au împlinit 155 de ani de la Unirea cea Mică, dar fără de care ar fi fost imposibilă UNIREA cea MARE.

PUTEREA S-A SPĂLAT PE MÂINI ŞI A INTRAT ÎN REGIM DE BOALĂ

31 ianuarie 2014 | Categorie: Noutăţi

În pofida gerului năprasnic din noaptea de 30 spre 31 ianuarie, protestatarii n-au părăsit EuroMaidanul. Or, nu gerul este inamicul lor cel mai mare.