27 ianuarie 2023
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

DOUĂ TRUPE ROMÂNEŞTI – LA FESTIVALUL „APLAUZELE DE AUR ALE BUCOVINEI”

18 septembrie 2013 | Categorie: Noutăţi

La 23-31 octombrie a.c. la Teatrul „O. Kobyleanska” din Cernăuţi, se va desfăşura cea de-a IX-a ediţie a tradiţionalului Festival Regional de Comedie „Aplauzele de aur ale Bucovinei”, la care vor participa trupe artistice din regiunile Cernăuţi, Ivano-Franchivsk, Kyiv, Lviv, Cercasî şi Transcarpatică (pentru prima dată), două teatre din România – cele din Botoşani şi Iaşi.

„Punguţa cu doi bani” în nordul Bucovinei – un eveniment cultural pentru copii şi adulţi

14 septembrie 2013 | Categorie: Noutăţi

În perioada 17 - 21 septembrie 2013, Teatrul „Vasilache” va prezenta un spectacol după o poveste românească, având ca scop păstrarea, afirmarea şi promovarea identităţii etnice culturale şi lingvistice a românilor, pentru comunităţile româneşti din Raioanele Hliboca, Herţa, Noua Suliţă, Storojineţ şi oraşul Cernăuţi – Ucraina.

UN NEAM CA DIN POVESTE

6 septembrie 2013 | Categorie: Noutăţi

L-am întâlnit în holul de la intrarea în Muzeul de Arte din Cernăuţi, retras în singurătate, numai cu proaspetele impresii de la prima sa întâlnire cu nordul Bucovinei. Era chiar el, Jean Cazaban… M-aş fi apropiat de acest bărbat ce poartă în privire chipurile strămoşilor de mare valoare, recunoscându-l fără a da greş, chiar dacă s-ar fi aflat în mijlocul unei mulţimi de oameni. Făptura sa îmi era cunoscută din fotografiile şi creionările verbale, primite în prealabil...

„PUNGUŢA CU DOI BANI” ÎN BUCOVINA DE NORD

5 septembrie 2013 | Categorie: Noutăţi

În perioada 17 - 21 septembrie 2013, Teatrul „Vasilache” va prezenta un spectacol după o poveste românească, având ca scop păstrarea, afirmarea şi promovarea identităţii etnice culturale şi lingvistice a românilor, pentru comunităţile româneşti din Raioanele Hliboca, Herţa, Noua Suliţă, Storojineţ şi oraşul Cernăuţi – Ucraina.

ÎN VIZITĂ LA COMUNITATEA ROMÂNEASCĂ DIN MARAMUREŞUL ISTORIC

4 septembrie 2013 | Categorie: Noutăţi

Duminică, 1 septembrie a.c., vicepreşedintele Comisiei pentru românii de pretutindeni din cadrul Senatului României a participat la deschiderea anului şcolar şi celebrarea Zilei Limbii Române, în localitatea Apşa de Mijloc din Maramureşul istoric (Ucraina). Alături de dl senatorul Viorel Badea, la eveniment au mai fost prezenţi consulul general al României la Cernăuţi, doamna Eleonora Moldovan, fostul senator de Maramureș, domnul Gheorghe Bârlea, precum și reprezentanți ai autorităților locale.

LA GIMNAZIUL NR. 6 SPOREŞTE NUMĂRUL ELEVILOR CE DORESC SĂ ÎNVEŢE ÎN LIMBA MATERNĂ

4 septembrie 2013 | Categorie: Noutăţi

Duminica precedentă, în şcolile de cultură generală din ţinut a început un nou an de studii. Pentru prima dată pragul şcolilor l-au păşit 10 mii 262 de micuţi. Printre ei se află şi 18 elevi ai clasei întâi de la Gimnaziul nr.6 din Cernăuţi cu limba română de predare.

UNIŢI PRIN LIMBA ROMÂNĂ

2 septembrie 2013 | Categorie: Noutăţi

Între 23-27 august a.c., în staţiunea „Bucuria” din pitoreasca localitate Vadul lui Vodă, situată pe malul bătrânului Nistru, s-a desfăşurat cea de-a patra ediţie a Şcolii Europene de Vară „Astra”, organizată de Asociaţia de Tineret „Astra” din Anenii Noi, care a fost sprijinită financiar de Ministerul Tineretului şi Sportului din Republica Moldova.

TREI ZILE ÎN PARIS

23 august 2013 | Categorie: Noutăţi

„Să vezi Parisul şi să mori...” Aş prefera să mai trăiesc şi să am posibilitate de a reveni la Paris pentru a contempla încă o dată minunile arhitecturale ale celui mai fascinant municipiu din lume, supranumit şi „Oraşul Iubirii”. Or, capodoperele istorice şi arhitecturale – aceste frumuseţi sclipitoare ce îţi farmecă privirile, îţi taie răsuflarea şi îţi captivează inima - fac din capitala Franţei cel mai dedicat şi vizitat oraş de pe mapamond, căci Parisul – „Oraşul mereu tânăr” – are peste 3.800 de monumente istorice, multe aparţinând Patrimoniului Mondial UNESCO.

Cel de-al 35-lea Congres al Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România

22 august 2013 | Categorie: Noutăţi

Între 21-23 august curent, la Slatina se desfăşoară cel de-al 35-lea Congres al Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România (AGIRo). Organizată cu sprijinul Primăriei municipiului Slatina şi al Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt, manifestarea reuneşte peste 700 de cadre didactice din România şi din afara graniţelor.

TRĂIESC ÎN PEŞTERĂ

22 august 2013 | Categorie: Noutăţi

O tânără familie din Sevastopol, Republica Autonomă Crimeea, trăieşte ca în epoca primitivă – într-o peşteră, descoperită într-o stâncă din apropierea oraşului, fără comodităţi, curent electric, gaze etc.

„FIŢI FERICIŢI, DRAGII MAMEI!”

21 august 2013 | Categorie: Noutăţi

Cine ar putea spune că nu ştie ce-i durerea de suflet? Dar, puţini îşi dau seama că deseori spunem aceste cuvinte – „Mă doare sufletul” – fără a cunoaşte cu adevărat cum e să te roadă, să te sfâşie neîncetat undeva în adâncul fiinţei. Eram într-o dispoziţie bună şi-mi părea că toată lumea pluteşte pe valul fericirii în acea zi cu mai puţine griji, răcorită de un vântuleţ uşor... Având program liber, puteam să nu intru pe la redacţie, şi să n-o întâlnesc nicicând pe acea mamă îndurerată...

ŞCOALA DE VARĂ – DISCUŢII, SCHIMB DE EXPERIENŢĂ, IMPRESII DE NEUITAT

12 august 2013 | Categorie: Noutăţi

Tineri profesori de istorie – membri ai Fundaţiei Civice Raionale “Gheorghe Asachi” din Ţinutul Herţa, Ucraina, au participat activ la cursurile Şcolii de Vară, organizate, în iulie 2013, la Cluj-Napoca, de Centrul de Studii Transilvane de pe lângă Academia Română.

DEŞI LIMBA N-ARE OASE…

6 august 2013 | Categorie: Noutăţi

Nu orice avem în gând trebuie să ne zboare şi din gură, dacă vrem să nu ne facem duşmani la tot pasul. S-ar părea că într-un cerc de prieteni, sau cu membrii familiei, în bucătărie, putem să vorbim orice, însă psihologii ne avertizează că există teme care mai bine să nu fie atinse chiar în compania unor oameni foarte apropiaţi. Voi desfăşura mai detaliat acest subiect, deşi, sinceră să fiu, mi se pare că sfaturile specialiştilor ne sunt absolut inutile. Or, anume temele de discuţie, numite de ei drept cele mai incendiare şi provocătoare de conflict, sunt nelipsite la un pahar de vorbă între cunoscuţi, între colegi de serviciu, rude, precum şi oameni străini.

CU SPERANŢA LA O NOUĂ REVEDERE...

4 august 2013 | Categorie: Noutăţi

Graţie Patriei noastre istorice, Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (DPRRP), conducerii căruia îi mulţumim din suflet, fiindcă anual finanţează odihna tinerilor români din afara graniţelor Ţării, hotărârii juste a conducerii Consulatului General al României la Cernăuţi, care anul curent a repartizat locurile pentru odihnă, 40 de tineri din nordul Bucovinei, reprezentanţi ai opt societăţi-naţional culturale româneşti, printre care şi noi, cinci membri ai Societăţii Jurnaliştilor Români Independenţi din Regiunea Cernăuţi, pentru prima dată, am avut posibilitatea să petrecem o săptămână de neuitat pe litoralul Mării Negre, în oaza paradisului Deltei Dunării – la Sulina, unde se desfăşoară Programul „ARC” – Tabăra studenţilor şi tinerilor români de pretutindeni.

AL NOSTRU GHEORGHE DEMENCIUC…

29 iulie 2013 | Categorie: Noutăţi

Aşa e lăsat de la Dumnezeu: pe pământ binele şi răul duc o luptă crâncenă. Nu zadarnic se spune în popor: „Cele rele dă-le pe apă, cele bune sapă-le în piatră”. Dacă aş fi sculptor, aş înveşnici adânc în piatră numele oamenilor buni, ca să nu fie uitaţi. Deoarece nu sunt în stare să fac acest lucru, o să încerc să scriu despre oamenii cumsecade, pe care îi cunosc, am avut fericirea să-i întâlnesc în calea vieţii… Despre un asemenea om va fi vorba şi în continuare. Pe primarul satului nostru Boian, dl Gheorghe Demenciuc, îl cunosc bine, căci am lucrat împreună – mai întâi la Şcoala Medie din Centru, iar mai târziu şi la Gimnaziul din Boian-Hliniţa.