28 mai 2023
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

PESTE 100 DE TERORIŞTI ŞI-AU GĂSIT MOARTEA ÎN ULTIMELE DOUĂ ZILE ÎN DONBAS

28 mai 2014 | Categorie: Noutăţi

Patruzeci de persoane — 38 de terorişti și doi civili – au fost împuşcate în timpull operaţiunii antiteroriste în confruntările de două zile între trupele ucrainene şi insurgenții proruși, care au ocupat aeroportul internațional din Donețk. Situația rămâne încă foarte tensionată. Teroriştii ceceni pradă bănci, magazine etc. şi omoară locuitori paşnici. În spital se află încă 31 de răniţi. Din rândurile forţelor guvernamentale morţi nu sunt.

Concursuri pentru tineri români, pe teme literare, de artă plastică şi fotografie

27 mai 2014 | Categorie: Noutăţi

Consulatul General al României la Cernăuţi, informează pe această cale întreg mediul asociativ românesc şi şcolile de limbă română din regiunea Cernăuţi, cu privire la implementarea unor proiecte culturale, constând în organizarea unor concursuri cu premii, pe teme literare, de artă plastică şi fotografie, cu implicarea directă a Consiliului Judeţean Suceava, prin intermediul Centrului Cultural „Bucovina”, şi sprijinul Consulatului.

La Cernăuţi s-a votat pentru alegerea reprezentanţilor României în Parlamentul European

27 mai 2014 | Categorie: Noutăţi

Duminică, 25 mai 2014, în incinta Consulatului General al României la Cernăuţi s-a votat pentru alegerea reprezentanţilor României în Parlamentul European.

Nu vă trădaţi Neamul şi Limba străbună

26 mai 2014 | Categorie: Noutăţi

Daca toti traitorii romani din Ardeal,care au fost sub jug unguresc,sute de ani,daca bucovinenii,sub jug austriac,daca muntenii de sub turci,nici unii dintre acestia nu si-au tradat orginea si numele limbii vorbite si scrise,de-a lungul veacurilor,iata ca in decurs de cateva zeci de ani,niste rusofoni si rusofili,se ridica si spun cu glas tare,ca ei nu sunt români.

Traian Băsescu salută victoria la alegerile prezidenţiale din Ucraina a lui Petro Poroşenco

26 mai 2014 | Categorie: Noutăţi

'Alegerile au fost libere şi corecte chiar dacă, în unele zone, separatiştii au încercat să zădărnicească prezenţa la vot.

Primar al Cernăuţiului a fost ales Oleksii Kaspruk

25 mai 2014 | Categorie: Noutăţi

La 25 mai a.c., în Cernăuţi au fost înfăptuite două exit-poll-uri. Conform Institutului de Sociologie „Makoveţkyi”, realizat la 96 de secţii de vot, cernăuţenii au votat astfel: pentru Petro Poroșenko 63,5 % din voturi, Iulia Tymoşenko (14,2% ), Oleg Leaşko (7,5%), Anatol Griţenko (4,1 %), Serghii Tighipko (2,3 %), Vadym Rabinovici (1,7%), Olga Bogomoleţ (1,7%), Serhii Teahnybok (1.5%), Dmytro Iaroş (1,3%).

PETRO POROŞENKO – NOUL PREŞEDINTE AL UCRAINEI

25 mai 2014 | Categorie: Noutăţi

Conform rezultatelor exit-poll-urilor, anunţat după ora 20.00, când au fost închise secţiile de votare, Petro Poroșenko a câștigat scrutinul prezidenţial din primul tur, obținând, 57,31% din voturi

ROMÂNII DIN ŢINUT PARTICIPĂ ACTIV LA SCRUTIN

25 mai 2014 | Categorie: Noutăţi

În regiunea Cernăuţi, inclusiv în Circumscripţia electorală nr. 206, din componenţa căreia fac parte majoritatea localităţilor româneşti din cele patru raioane cu populaţie majoritară românofonă, scrutinul a început la timp şi decurge cu neesenţiale încălcări. Până la ora 15.00 40,48 % din bucovinenii cu drept de vot şi-au îndeplinit datoria de cetăţeni, prezentându-se la secţiile de votare din cele 4 circumscripţii electorale . Astfel, în Circumscripţia electorală nr.204 (cu centrul în or. Cernăuţi) votase 39, 51 de alegători, în nr.205 (Storojineţ) – 42,22%, 206 ( Noua Suliţă) – 36,29%, în 207 – 40,48%.

Astăzi UCRAINA îşi alege PREŞEDINTELE, iar CERNĂUŢIUL - primarul

25 mai 2014 | Categorie: Noutăţi

Premierul ucrainean Arseni Iațeniuk, într-un apel, adresat populaţiei, i-a îndemnat pe toţi alegătorii din vestul, estul, nordul şi sudul Ucrainei să se prezinte la urnele de vot pentru „a apăra ţara', pentru a pune capăt separatismului ce a divizat Ucraina, celor șase luni de criză politică, care a aruncat țara în braţele unui război terorist, de o cruzime nemaiîntâlnită, escaladare ce a declanșat cel mai grav conflict politic între Ucraina şi Rusia, şi diplomatic – între Rusia și Occident – de la sfârșitul războiului rece. Pentru asigurarea la nivel a alegerilor prezidențiale, la care sunt invitaţi să voteze aproximativ 36 milioane de ucraineni, autoritățile au mobilizat aproximativ 55.000 de lucrători ai organelor interne și 20.000 de voluntari.

Alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European au loc duminică, 25 mai 2014, între orele 07.00 – 21.00!

23 mai 2014 | Categorie: Noutăţi

Consulatul General al României la Cernăuţi organizează pentru dvs. secţia de votare în incinta Consulatului, la următoarea adresă: Cernăuţi, strada Şkilna 16

„PENTRU CINE VOTEAZĂ ROMÂNII DIN UCRAINA?”

23 mai 2014 | Categorie: Noutăţi

Sincer vorbind, am rămas şocată citind pe Facebook informaţia despre desfăşurarea celei de-a III-a reuniuni a Congresului Românilor din Ucraina, mai ales de fraza „Pentru cine votează românii din Ucraina?”

„PRINŢESA” DIN BOTOŞANI – LA CERNĂUŢI

22 mai 2014 | Categorie: Noutăţi

Miercuri seara, timp de 2 ore, pe scena Teatrului Academic Dramatico-Muzical Regional „Olga Kobyleanska” din Cernăuţi, artiştii Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoşani au prezentat spectacolul „Prinţesa” după nuvela autobiografică cu acelaşi titlu a scriitoarei bucovinene, al cărei nume îl poartă teatrul cernăuţean. E o dramatizare a scriitorului Vasyl Dovhyi. Premiera piesei a avut loc la Botoşani, la 27 septembrie anul precedent, cu ocazia aniversării 150-a a naşterii prozatoarei Olga Kobyleanska, fiind bine primită şi frenetic aplaudată şi la Suceava, Gura Humorului, unde a văzut lumina zilei scriitoarea, şi la Bucureşti.

ÎN CLIPE DE GRELE ÎNCERCĂRI ŞI DEZNĂDEJDE, PRIVIRILE ORICUM NE SUNT ÎNDREPTATE SPRE PATRIA NOASTRĂ ISTORICĂ

22 mai 2014 | Categorie: Noutăţi

Apropo de adevăr, ne bucură nespus de mult faptul că, în deosebi, în ultimul timp, Consulatul General al României la Cernăuţi e deschis pentru colaborare şi e disponibil pentru susţinerea tuturor românilor din ţinut, înstrăinaţi de Ţară, fapt pentru care îi adresăm mulţumiri Excelenţei Sale, doamnei Eleonora Moldovan, Consulul General al României la Cernăuţi.

FEMEIA CU BARBĂ e în afara concurenţei?

21 mai 2014 | Categorie: Noutăţi

mai are oare rost să evoluezi vreodată pe scena acestui concurs internaţional prestigios, transformat, peste noapte, în circ?

ROMÂNII DIN UCRAINA TREBUIE SĂ SE BUCURE DE ACELEAŞI DREPTURI CA ŞI MINORITATEA RUSĂ

19 mai 2014 | Categorie: Noutăţi

România cere categoric ca de aceleaşi drepturi cu minoritatea rusă să se bucure şi cea română din Ucraina, a specificat, Preşedintele Traian BĂSESCU, într-o declaraţie de presă din săptămâna precedentă.