29 iunie 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

PETRO POROŞENKO A DEPUS JURĂMÂNTUL DE PREŞEDINTE AL UCRAINEI

7 iunie 2014 | Categorie: Noutăţi

PACE, UNITATE, EUROPA Aceasta e deviza lui Petro Poroșenko, care a depus, sâmbătă dimineață, jurământul de Președinte al Ucraine. La ceremonia, desfăşurată în Rada Supremă de la Kiev (parlamentul unicameral ucrainean), au fost prezenţi numeroși oficiali străini, conducători de stat și de guverne din 56 de ţări din lume, precum președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, vicepreședintele SUA Joe Biden, Traian Băsescu, Preşedintele României, Bronislaw Komorowski, Preşedintele Poloniei, Joachim Gauck, Preşedintele Germaniei, Aleksandr Lukaşenko, Preşedintele Republicii Belarus, Preşedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite etc. Președintele rus Vladimir Putin nu a fost invitat, dar Moscova a fost reprezentată de ambasadorul rus la Kiev, Mihail Zurabov.

Petro Poroşenko şi Vladimir Putin au avut o primă întâlnire

6 iunie 2014 | Categorie: Noutăţi

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi omologul său rus, Vladimir Putin, au avut o primă întâlnire, vineri, cu prilejul ceremoniilor consacrate împlinirii a 70 de ani de la debarcarea aliaţilor în Normandia. Cei doi lideri au susţinut un prim pas pentru soluţionarea confruntărilor militare în estul Ucrainei.

ÎNTREVEDEREA DNEI ELEONORA MOLDOVAN CU PRIMARUL CERNĂUŢIULUI

5 iunie 2014 | Categorie: Noutăţi

Marţea precedentă, a avut loc întâlnirea de protocol a noului primar al Cernăuţiului, Oleksii Kaspruk, cu Excelenţa Sa, Eleonora Moldovan, Consulul General al României la Cernăuţi. Conducătorul misiunii diplomatice române l-a felicita pe noul primar al municipiului, urându-i succese în activitate spre binele obştimii. În cadrul întâlnirii au fost discutate perspectivele dezvoltării relaţiilor ucraineano-române la nivel local, fiind determinate direcţiile prioritare ale colaborării bilaterale.

EXCELENŢA SA, ELEONORA MOLDOVAN, S-A ÎNTÂLNIT CU CONDUCEREA UNIVERSITĂŢII NAŢIONALE DIN UJGOROD

5 iunie 2014 | Categorie: Noutăţi

Dna Eleonora Moldovan, Consulul General al României la Cernăuţi, a avut o întrevedere cu rectorul Universităţii Naţionale din Ujgorod, Volodymyr Smolanka, cu prorectorul Myroslava Lendel, cu directorul Institutului de filologie străină, Myhailo Roşko, cu şeful secţiei relaţiilor externe, Oksana Svejenţeva, în cadrul căreia a discutat despre colaborarea dintre instituţiile de învăţământ şi cele culturale din România cu Universitatea din Ujgorod.

FORUMUL COMUNITĂŢII ROMÂNEŞTI DIN SUDUL BASARABIEI

4 iunie 2014 | Categorie: Noutăţi

La iniţiativa Asociaţiei Naţional-Culturale „Basarabia” a Românilor din regiunea Odesa se va desfăşura duminică, 15 Iunie 2014, FORUMUL COMUNITĂŢII ROMÂNEŞTI DIN SUDUL BASARABIEI. Manifestarea se doreşte a fi o continuare a consultărilor cu românitatea din Basarabia Istorică, divizată artificial în români şi „moldoveni” de regimul sovietic cu peste 70 de ani în urmă.

Femeile din Doneţk sunt chemate la arme

4 iunie 2014 | Categorie: Noutăţi

În timp ce în zona aeroportului din Doneţk se dădeau lupte crâncene, folosindu-se de situaţie, grupuri de oameni paşnici, printre care bătrâni, femei şi copii, s-au pornit să jefuiască supermarketul din apropiere.

E TIMPUL PENTRU A STRÂNGE PIETRELE (Maidanul după euforia victoriei)

4 iunie 2014 | Categorie: Noutăţi

...un al treilea Maidan va duce la ruinarea totală a ţării...

Numele câştigătorilor concursului de poezie eminesciană trebuie comunicate pană pe 13 iunie!

3 iunie 2014 | Categorie: Noutăţi

Cei 9 câştigători (câte trei de la fiecare secţiune) alături de doi însoţitori din regiunea Cernăuţi sunt invitaţi la Suceava în perioada13-14 iunie 2014 şi nu pe data de 15 august 2014, aşa cum era prevăzut iniţial. Această modificare a survenit din motive organizatorice

INTERVIU CU POETUL ILIE TUDOR ZEGREA

3 iunie 2014 | Categorie: Noutăţi

Poeţii, aceşti neisprăviţi investitori, dar şi risipitori de vise, se menţin veşnic tineri – la nouăzeci ca şi la douăzeci de ani. Poetul, publicistul, preşedintele Uniunii Scriitorilor Români din Cernăuţi, Ilie Tudor ZEGREA, un nume de referinţă în lirica românească din Bucovina, se încadrează undeva la meridianul acestor limite arbitrare – cu tinereţea şi temeritatea viselor, cu îngândurările cugetului şi neliniştile inimii, cu rănile din puritatea crinilor…

LITURGHIA SUFLETULUI LUI MIRCEA LUTIC

2 iunie 2014 | Categorie: Noutăţi

Sărbătorit la cei 75 de ani, în oaza prieteniei şi fraternităţii, inundat de o mare de flori, înnobilat de zâmbete de copii şi îmbrăţişări de prieteni, scriitorul Mircea LUTIC a cules laurii incomparabilului rod al creaţiei sale.

ALEXANDRU TĂRÂŢEANU A CÂNTAT LA CHIŞINĂU ÎN RECITAL PE SCENA TEATRULUI “MIHAI EMINESCU

1 iunie 2014 | Categorie: Noutăţi

În calitatea sa de invitat de onoare al Festivalului-Concurs Internaţional al Talentelor Lumii “Micul Prinţ” şi de presedinte al juriului acestei manifestări cultural-artistice de amploare, desfăşurat sub egida Organizaţiei Mondiale a Copiilor Talentaţi, tânărul cântăreţ cernăuţean Alexandru Tărâţeanu, a susţinut în după amiaza zilei de Duminică, 1 iunie, pe scena Teatrului “Mihai Eminescu” din Chişinău, un recital cuprinzând câteva melodii de succes din repertoriul său de laureat al mai multor Festivaluri şi concursuri naţionale şi internaţionale.

ZIUA EROILOR, MARCATĂ LA CERNĂUŢI

1 iunie 2014 | Categorie: Noutăţi

La Cernăuţi, în ziua marii sărbători creştine – Înălţarea Domnului Iisus Hristos, de Ziua Eroilor, unde durerea înstrăinării de fraţi şi de Ţară mocneşte în multe inimi de români, flacăra sacră a memoriei se aprinde şi mai viu în sufletele celor care îşi poartă veacul cu dor şi tristeţe, care, ca şi familia noastră (buneii Nicolae Nichita al lui Gheorghe din Hruşăuţii Hlibocii (Adâncata) şi Dumitru Iacoban din Lihucenii Noua Suliţei au decedat la Onega) au pierdut pe cineva scump şi drag şi numai cel de Sus ştie unde le odihnesc osemintele.

PREMIERII ROMÂNIEI ŞI UCRAINEI VOR AVEA O ÎNTREVEDERE

31 mai 2014 | Categorie: Noutăţi

Conform declaraţiei lui Victor Ponta, premierul României, în iunie se va întâlni cu Arsenie Iaţeniuk, omologul său ucrainean.

Lansarea cărții ”Românii din Spania. Aspecte cheie ale istoriei din Aragon”

31 mai 2014 | Categorie: Noutăţi

Cu prilejullansăriicărții ”Românii din Spania. Aspecte cheieale istoriei din Aragon”, senatorul Viorel Badea a solicitat cetățenie spaniolă pentru românii rezidenți în Peninsulă și înființarea unui grup de prietenie cu România în Parlamentul Spaniei.

Statut de membru deplin în UE, acordat Ucrainei, Georgiei și Republicii Moldova

30 mai 2014 | Categorie: Noutăţi

Stefan Fule, Comisarul european pentru extindere și politică de vecinătate, s-a pronunțat pentru acordarea, pe termen lung, a statutului de membru deplin în UE Ucrainei, Georgiei și Republicii Moldova, informează ITAR-TASS.