28 mai 2023
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

LA EMINESCU, ÎN DULCEA BUCOVINĂ…

11 ianuarie 2016 | Categorie: Noutăţi

La două săptămâni după ce noul an ne trece pragul, gândurile noastre se îndreaptă spre chipul visător al Poetului Nepereche – Mihai Eminescu. Și ca de fiecare dată, la 15 ianuarie, în ziua lui de naștere, venim cu o floare și cu inima curată la bustul lui din curtea casei lui Aron Pumnul și la statuia din centrul orașuluiCernăuți, pentru a verifica încă o dată timpul nostru cu veșnicia orei și a versului eminescian. Tot la 15 ianuarie marcăm și Ziua Națională a Culturii – sărbătoare ce adună de câțiva ani sub cupolabucuriei și a spiritualității românești tot mai mulți admiratori ai patrimoniului nostru lăsat moștenire de înaintași.

SOACRA, CA O DULCE MAMĂ …

10 ianuarie 2016 | Categorie: Noutăţi

Anul 1940 i-a tăiat în două familia: tatăl cu doi fii au reuşit să treacă frontiera în România, iar ea cu mamă-sa şi sora mai mică, Leontina, au fost prinse la graniţă. A urmat arestul, escortarea şi încarcerarea, ca deţinuţi politici, într-o închisoare din Sverdlovsk.

LA CRASNA, ÎN OAZA PRIETENIEI ŞI ROMÂNISMULUI

10 ianuarie 2016 | Categorie: Noutăţi

...clipe încărcate de bucurie din misterul Crăciunului şi-au revărsat strălucirea în oaza prieteniei şi românismului la Gimnaziul din Crasna şi prin frumoasele, ineditele colinde şi sorcove ale elevilor de la Liceul „Ion Nistor” din Vicovu de Sus, judeţul Suceava, şi prin cele ale gimnaziştilor locali, ale românaşilor băştinaşi, tineri care bat la uşa credinţei, speranţei, viitorului, dând lumină tradiţiilor străbune, valorilor naţionale, şi prin prezenţa distinsei doamne Eleonora Moldovan, Consulul General al României la Cernăuţi, a consulului Aurelian Rugină.

COLINDĂTORI DIN CUPCA AU COLINDAT LA CONSULATUL ROMÂNIEI LA CERNĂUŢI

9 ianuarie 2016 | Categorie: Noutăţi

... datoria noastră sacră faţă de Strămoşi, de Neam, e să ne păstrăm Rădăcinile, Limba, Identitatea Naţională. De altfel, ne-am străduit să le păstrăm întru perpetuare cu dragostea şi credinţa moştenite de la părinţi, bunei şi străbunei, băştinaşi de veacuri a acestui colţ de rai stefanian. Or, cu susţinerea Consulatului General al României la Cernăuţi, dragostea de Patrie ne e mai însufleţită, aspiraţiile mai înaripate, nădejdea noastră urcă cu paşi mai uşori Dealul…

A PORNIT DACUL CU COLINDA

8 ianuarie 2016 | Categorie: Noutăţi

Noi, românii de după sârma ghimpată, trăim cu speranţa că se va îndura Domnul de noi şi vom sărbători Sfintele Sărbători odată cu confraţii din Ţară, că va cădea, în sfârşit, gardul de sârmă şi ne vom regăsi uniţi în marea familie europeană. Iar până atunci trăim cu speranţa, nu din vina noastră şi Crăciunul, şi Sfântul Vasile, şi Boboteaza, şi alte sărbători creştine prăznuim pe stil vechi, nu împreună cu românii din Patria noastră istorică.

SĂRACI CU SUFLETUL, PIERDEM CE NE-A RĂMAS MAI SCUMP – DATINA STRĂBUNĂ

7 ianuarie 2016 | Categorie: Noutăţi

S-au schimbat timpurile şi oamenii la fel. Nu mai există, ca odinioară, acea dragoste de viaţă, de Neam, de Obiceiuri şi Tradiţii Străbune, de Grai, de Datinile noastre Sfinte, moştenite din moşi-strămoşi. S-au dus pe apa sâmbetei şi farmecul sărbătorilor creştine de iarnă, pe care le păstram odinioară cu sfinţenie. Tinerii de azi, dar şi cei copţi la minte, aleargă doar după bani – euro şi dolari – uitând de demnitate, de iubire de străbuni, de Limbă, de Moşie. Nici credinţa nu e acea ce-a fost – adevărată, a devenit un fel de modă.

PERLE DIN COMOARA IUBIRII DE ŢARĂ, DE GRAI

5 ianuarie 2016 | Categorie: Noutăţi

Maria a fost miruită din cer cu darurile de a îmbrăca verbul matern în rime, de a da viaţă frumuseţii prin poezie, prin împodobirea, brodarea cămăşilor din pânză şi a catrinţelor cu mii de mărgele colorate, o adevărată artă. Astfel dă naştere celor mai frumoase şi mai inedite veşminte – cămăşile şi catrinţele cu flori boiereşti, cu trandafiri, cu maci, gherghine etc., brodate cu mărgele, într-un cuvânt, costumului naţional – mândria volocenilor...

BUCOVINA E PENTRU EL IZVOR DE BUCURIE ŞI DE INSPIRAŢIE

2 ianuarie 2016 | Categorie: Noutăţi

Mă bucură faptul că încă din anii studenţiei la Universitatea Naţională „Iu. Fedkovyci” din Cernăuţi am asemenea prieteni talentaţi precum Grigore GHERMAN, care şi-au croit singuri calea spre piscurile muzicii populare româneşti, prin muncă asiduă, norocul îmbrăţişându-l cu bucuria de a evolua pe cele mai prestigioase scene.

CU VOCEA-I CA O LACRIMĂ A BUCOVINEI

30 decembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

Ţinutul nostru bucovinean e bogat în talente, în tineri dăruiţi cu har divin, care prin vocile splendide cuceresc mii de inimi. Cu dorul vibrând în suflet pentru tot ce e românesc, ce ne aminteşte de gloria străbunilor, ne bucură inimile că printre valoroasele talente ce poartă faima Bucovinei noastre dragi în lume strălucesc şi stelele tinerilor, dar deja consacraţilor şi îndrăgiţilor interpreţi de muzică populară Grigore GHERMAN, originar din Ţinutul Herţei, Ilie CARAŞ, originar din pitoreasca vatră de vrednici români de pe Valea Siretului, s. Ropcea, raionul Storojineţ, afirmându-se ca excelenţi continuatori ai Generaţiei de Aur în arealul folclorului românesc...

UN GÂND BUN DESPRE DOCTORUL CONSTANTIN OLARU

29 decembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

Cu realizări frumoase în palmaresul activităţii, distinsul medic Constantin Olaru, cu domiciliul în Cernăuţi, a împlinit vârsta venerabilă de octogenar.

ULTIMA AFLARE A LUI EMINESCU LA HORECEA

28 decembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

La 27 decembrie curent, la sediul Societăţii „Mihai Eminescu”, s-a desfăşurat o conferinţă, consacrată împlinirii a 130 de ani de la ultima revenire a Poetului nostru naţional la Cernăuţi pentru a sărbători, la 25 decembrie 1885, Crăciunul, anume la Horecea, unde îşi avea casă şi pământ sora mai mică, Aglaia Drogli, fapt despre care ziarul nostru a scris mai amănunţit în numărul precedent, iar peste două zile, de la Gara din Cernăuţi, a plecat cu trenul spre Suceava.

CE MULT L-A IUBIT…

27 decembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

...românilor din ţinutul Cernăuţiului li se deschideau uşile reîntâlnirii şi regăsirii la sânul Mamei celei drepte şi adevărate. Din ambele părţi ale frontierei dorul era mai arzător, în orice oraş al României ar fi evoluat Corul „Dragoş Vodă”, pretutindeni coriştii erau înconjuraţi de oameni cu ochii înlăcrimaţi...

UN GÂND BUN DESPRE DOCTORUL CONSTANTIN OLARU

27 decembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

MIRCEA MOTRICI A PUS PECETEA STELARĂ

24 decembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

...cei miruiţi cu har de Mântuitor, precum a fost radiojurnalistul, prozatorul şi poetul Mircea Motrici, care face parte din cohorta cărturarilor din Udeştii Sucevei, sunt aleşii destinului,

CA ÎN VREMURI CÂND ERA REGINĂ

23 decembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

Că la Herţa există dragoste de carte, că aici trăiesc „români naturali”, vorba lui Constantin Tănase, vicepreşedintele Consiliului Raional, s-a simţit din interesul cu care au fost ascultate prezentările scriitoarei Doina Cernica şi dr. Alis Niculică, şefă de secţie la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”. Dar la noi cuvântul românesc încă n-a ieşit din exil.