Unul din cele mai vechi teatre din România a inaugurat Festivalul „Aplauzele de aur ale Bucovinei” – 2013
Curator proiect expoziţional: Ştefan Tóth AFIAP, Oradea - România.
Inspirat de conducerea Universităţii „Ştefan cel Mare” din or. Suceava, în special de prorectorul Ştefan Purici, responsabil de activitatea culturală şi artistică a respectivei instituţii, originar din Ostriţa Herţei în parteneriat cu Universitatea Naţională „Iu Fedkovyci” din Cernăuţi, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălţi, suportul financiar aparţinându-i Ministerului de Externe al României prin Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, în perioada 21-26 octombrie a.c., a derulat proiectul „FABULINUS – TALENT ŞI CREAŢIE PRIN TEATRU ÎN SPAŢIUL ROMÂNESC”, în cadrul căruia trupa de teatru „FABULINUS” a Universităţii Sucevene susţine un şir de spectacole în zonele istorice ale Ţării, în special în comunităţile româneşti din regiunea Cernăuţi şi în nordul Republicii Moldova.
Trupa de teatru „Fabulinus” a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava va susține în perioada 21 – 26 octombrie 2013 o serie de spectacole în comunitățile românești din regiunea Cernăuți/ Ucraina și partea de nord a Republicii Moldova, în raioanele învecinate cu orașul Bălți în cadrul proiectului „Fabulinus – talent și creație prin teatru în spațiul românesc”.
Ne place sau nu puterea actuală (mai ales, ziariştii care stăruiesc cât de cât să fie cinstiţi şi obiectivi întotdeauna se află în opoziţie faţă de orice putere), faptul că conducerea ţării s-a întors cu faţa spre Europa, promovând tot mai activ cursul spre eurointegrare, nu poate decât să ne bucure. Îndeosebi pentru noi, românii din nordul Bucovinei, despărţiţi de mai multe vămi de fraţii din România şi Republica Moldova, aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană este unica şansă de a ne reîntregi spiritual...
Ar trebui să mulţumesc mai întâi de toate actorilor de la Teatrul pentru Copii şi Tineret „Vasilache” din Botoşani şi Patriei istorice, în persoana Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, care ne-au dăruit clipele fericite ale reîntoarcerii în copilărie.
La 23-31 octombrie a.c. la Teatrul „O. Kobyleanska” din Cernăuţi, se va desfăşura cea de-a IX-a ediţie a tradiţionalului Festival Regional de Comedie „Aplauzele de aur ale Bucovinei”, la care vor participa trupe artistice din regiunile Cernăuţi, Ivano-Franchivsk, Kyiv, Lviv, Cercasî şi Transcarpatică (pentru prima dată), două teatre din România – cele din Botoşani şi Iaşi.
În perioada 17 - 21 septembrie 2013, Teatrul „Vasilache” va prezenta un spectacol după o poveste românească, având ca scop păstrarea, afirmarea şi promovarea identităţii etnice culturale şi lingvistice a românilor, pentru comunităţile româneşti din Raioanele Hliboca, Herţa, Noua Suliţă, Storojineţ şi oraşul Cernăuţi – Ucraina.
L-am întâlnit în holul de la intrarea în Muzeul de Arte din Cernăuţi, retras în singurătate, numai cu proaspetele impresii de la prima sa întâlnire cu nordul Bucovinei. Era chiar el, Jean Cazaban… M-aş fi apropiat de acest bărbat ce poartă în privire chipurile strămoşilor de mare valoare, recunoscându-l fără a da greş, chiar dacă s-ar fi aflat în mijlocul unei mulţimi de oameni. Făptura sa îmi era cunoscută din fotografiile şi creionările verbale, primite în prealabil...
În perioada 17 - 21 septembrie 2013, Teatrul „Vasilache” va prezenta un spectacol după o poveste românească, având ca scop păstrarea, afirmarea şi promovarea identităţii etnice culturale şi lingvistice a românilor, pentru comunităţile româneşti din Raioanele Hliboca, Herţa, Noua Suliţă, Storojineţ şi oraşul Cernăuţi – Ucraina.
Duminică, 1 septembrie a.c., vicepreşedintele Comisiei pentru românii de pretutindeni din cadrul Senatului României a participat la deschiderea anului şcolar şi celebrarea Zilei Limbii Române, în localitatea Apşa de Mijloc din Maramureşul istoric (Ucraina). Alături de dl senatorul Viorel Badea, la eveniment au mai fost prezenţi consulul general al României la Cernăuţi, doamna Eleonora Moldovan, fostul senator de Maramureș, domnul Gheorghe Bârlea, precum și reprezentanți ai autorităților locale.
Duminica precedentă, în şcolile de cultură generală din ţinut a început un nou an de studii. Pentru prima dată pragul şcolilor l-au păşit 10 mii 262 de micuţi. Printre ei se află şi 18 elevi ai clasei întâi de la Gimnaziul nr.6 din Cernăuţi cu limba română de predare.
Între 23-27 august a.c., în staţiunea „Bucuria” din pitoreasca localitate Vadul lui Vodă, situată pe malul bătrânului Nistru, s-a desfăşurat cea de-a patra ediţie a Şcolii Europene de Vară „Astra”, organizată de Asociaţia de Tineret „Astra” din Anenii Noi, care a fost sprijinită financiar de Ministerul Tineretului şi Sportului din Republica Moldova.
„Să vezi Parisul şi să mori...” Aş prefera să mai trăiesc şi să am posibilitate de a reveni la Paris pentru a contempla încă o dată minunile arhitecturale ale celui mai fascinant municipiu din lume, supranumit şi „Oraşul Iubirii”. Or, capodoperele istorice şi arhitecturale – aceste frumuseţi sclipitoare ce îţi farmecă privirile, îţi taie răsuflarea şi îţi captivează inima - fac din capitala Franţei cel mai dedicat şi vizitat oraş de pe mapamond, căci Parisul – „Oraşul mereu tânăr” – are peste 3.800 de monumente istorice, multe aparţinând Patrimoniului Mondial UNESCO.
Între 21-23 august curent, la Slatina se desfăşoară cel de-al 35-lea Congres al Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România (AGIRo). Organizată cu sprijinul Primăriei municipiului Slatina şi al Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt, manifestarea reuneşte peste 700 de cadre didactice din România şi din afara graniţelor.