09 august 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

DESCHIDERI ÎN SPAŢIUL LITURGIC CREŞTIN

11 februarie 2014 | Categorie: Noutăţi

La Cernăuţi a studiat teologia şi Ciprian Porumbescu – cel care avea să încânte lumea prin magia sunetelor.

HULIGANII AU FOST PEDEPSIŢI

10 februarie 2014 | Categorie: Noutăţi

Imi cer iertare fata de bucovinenii mei ,ai nostri,ai romanilor,dar nu pot sa tac si sa nu spun ce simt fata de ce s-a intamplat in sala de judecata.

EXPOZIŢIA,REALIZATĂ DIN IMAGINILE DIGITALIZATE, DUPĂ FOTOGRAFIILE LUI CAROL POP DE SZATHMÂRI - LA CERNĂUŢI

9 februarie 2014 | Categorie: Noutăţi

La Muzeul de Artă din Cernăuţi a fost vernisată expoziţia, realizată din imaginile digitalizate după fotografiile lui Carol Pop de Szathmári, ce cuprinde 35 de imagini din colecţia lui Radu Igazság din Bucureşti.

SUNT DAŢI DISPĂRUŢI FĂRĂ URMĂ 36 DE ACTIVIŞTI AI EUROMAIDANULUI

8 februarie 2014 | Categorie: Noutăţi

Timp de aproape 3 luni de proteste pe EuroMaidan, jertfe ale represiunii puterii au devenit 1739 de activişti, 5 dintre care au decedat, iar 36, din diferite regiuni, până în prezent sunt consideraţi dispăruţi fără urmă, fiind răpiţi ziua în amiaza mare şi duşi în direcţii necunoscute, torturaţi şi schingiuiți,

PROFESOARĂ ÎNZESTRATĂ CU TALENT

3 februarie 2014 | Categorie: Noutăţi

...Era o dimineaţă de ianuarie a anului 2005. Pe drumul ce duce spre centrul satului Voloca, cunoscut şi peste hotarele regiunii, o fată frumoasă şi zveltă ca o primăvară, îşi grăbea tăcut paşii spre şcoala în care a învăţat 11 ani. Natalia PAULENCU era copleşită de gândul cum va ţine prima lecţie de limba maternă în faţa elevilor din şcoala locală. Intrând cu pioşenie în incinta respectivei instituţii, a fost întâmpinată de zeci de elevi, îmbrăcaţi în uniforme şcolare.

Legile dictatoriale au fost abrogate, intimidările continuă

2 februarie 2014 | Categorie: Noutăţi

Mai ales, legea cu privire la amnistierea protestatarilor este considerată de activiştii EuroMaidanului şi liderii opoziţiei drept terorism contra manifestanţilor.

ACEST SACRU CUVÂNT – UNIRE

1 februarie 2014 | Categorie: Noutăţi

Multe ne trec pe dinainte şi ni se par insignifiante în vâlvătaia acestor evenimente de foc, declanşate în Ucraina. Dar există date pe care trebuie să le invocăm în orice împrejurări – pentru că suntem români şi avem în limba noastră cuvântul UNIRE, sacralitatea căruia ne vine încă de la Mihai Viteazul. Săptămâna trecută, la 24 ianuarie, s-au împlinit 155 de ani de la Unirea cea Mică, dar fără de care ar fi fost imposibilă UNIREA cea MARE.

PUTEREA S-A SPĂLAT PE MÂINI ŞI A INTRAT ÎN REGIM DE BOALĂ

31 ianuarie 2014 | Categorie: Noutăţi

În pofida gerului năprasnic din noaptea de 30 spre 31 ianuarie, protestatarii n-au părăsit EuroMaidanul. Or, nu gerul este inamicul lor cel mai mare.

NE CUNOAŞTEM DE-O VIAŢĂ…

31 ianuarie 2014 | Categorie: Noutăţi

Ştiu că această zi, când destinul o troieneşte atât de generos cu urări de bun sosit într-o nouă rotaţie în jurul soarelui, îi este învăluită în tristeţe. Nu voi căuta cuvinte de consolare, pentru că ele pur şi simplu nu există (n-au fost încă descoperite), atunci când te doare sufletul pentru suferinţa unei fiinţe foarte apropiate şi dragi. Dar încerc să-i aduc o adiere de bună dispoziţie din Cernăuţi, reînsufleţind sclipirile de fericire trăite în ciocnirea unei cupe de şampanie acum cinci ani, când mi-a păşit pentru prima dată pragul nu singură, ci însoţită de fiică, fiu şi proaspăta noră cu nume de floare, care avea să-i dăruie în viitorul apropiat doi nepoţei – pe Mara-Veronica şi Liviu-Constantin. În acea zi, ornată ca şi dalba vineri de astăzi de steluţe argintii o avea doar pe nepoţica Delia-Nicoleta, iar cele două mici minuni erau încă departe. Dornice de a opri clipa în loc, ne bucuram că mai suntem în stare să visăm şi să aşteptăm înainte ceva şi pe cineva mult mai important decât tot ce ne-a dăruit viaţa până atunci.

IANUKOVYCI ÎNCEARCĂ, CU ORICE PREŢ, SĂ SE MENŢINĂ LA PUTERE

30 ianuarie 2014 | Categorie: Noutăţi

Se pare că Ianukovyci, care se ţine de putere nu doar cu mâinile, ci şi cu picioarele şi nu numai, se conduce după dictonul „După mine şi potopul”, de altfel şi-ar da seama că personal e responsabil de aprofundarea crizei politice în Ucraina. Miercurea precedentă, ucrainenii încă sperau la rezolvarea paşnică a conflictului existent între putere şi protestatari, deoarece 52 de deputaţi din fracţiunea Partidului Regiunilor era gata pentru compromis – să voteze şi să susţină proiectul de lege al opoziţiei privind amnistia activiştilor arestaţi ce prevede eliberarea necondiţionată a tuturor protestatarilor.

„NU!” – DICTATURII ŞI TOTALITARISMULUI ÎN UCRAINA

29 ianuarie 2014 | Categorie: Noutăţi

EuroMaidanul din Kyiv, ca şi întreaga Ucraină e în aşteptare – luptele pe baricade au încetat, însă situaţia politică rămâne foarte tensionată, deoarece nimeni nu ştie cu ce se vor termina protestele ce durează de peste două luni. Opoziţia a mai aflat că Ianukovyci a pregătit de-acum un ordin armatei pentru a decreta starea de urgenţă.

Concursul de creaţie pentru tinerii români din afara graniţelor „Mihai Eminescu

28 ianuarie 2014 | Categorie: Noutăţi

Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (DPRRP) a lansat ,,Concursul de creaţie pentru tinerii români din afara graniţelor „Mihai Eminescu”, desfăşurat în perioada 15 ianuarie – 15 iunie 2014.

Către: UNIUNEA INTERREGIONALĂ „COMUNITATEA ROMÂNEASCĂ DIN UCRAINA”

27 ianuarie 2014 | Categorie: Noutăţi

Domnului Dr. ION POPESCU, Preşedinte, deputat în Parlamentul Ucrainei

SITUAŢIA REVOLUŢIONARĂ ACTUALĂ DIN KYIV ŞI CERNĂUŢI

27 ianuarie 2014 | Categorie: Noutăţi

Lupte crâncene între protestatari şi „Berkut” continuă pentru ocuparea sediilor administraţiilor regionale în Cerkasî, Cernihiv, Sumî, Kirovograd, Doneţk, Krivyi Rig etc.

BUCUREŞTIUL E SOLIDAR CU EUROMAIDANUL DIN KYIV

27 ianuarie 2014 | Categorie: Noutăţi

Ieri, la 26 ianuarie, la București, a avut loc o acțiune de solidarizare cu manifestanții pașnici din Ucraina. Manifestarea a reunit români de pe ambele maluri ale Prutului, ucraineni din România, Ujgorod, Odesa, Donețk, Herson și Vinnița. Participanții au afișat bannere conținând mesaje de susținere, dintre care ”Ucraineni, noi vă susținem!” (în ucraineană), ”EU, wake up!” (UE, trezește-te!), ”We stand for Ukraine!” (Suntem aici pentru Ucraina!), ”Solidarity is stronger than repression!” (Solidaritatea este mai puternică decât represiunea!), ”Ucraineni, deci europeni!”.