În data de 27.09.2014, ora 14, la sediul Societății pentru Cultura Românească "Mihai Eminescu" din regiunea Cernăuți, va avea loc Conferința culturală „Ceea ce ne desparte ne unește, ceea ce ne unește nu ne dezbină”, activitate din cadrul proiectului „Bucovina unită prin limba și tradițiile ei, ediția a II-a, 2014, proiect finanțat de către Ministerul Afacerilor Externe prin Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni.
CUMPĂRĂ PĂSTORUL, CĂ TURMA ÎL VA URMA În anul 1939, Germania şi Uniunea Sovietică au semnat Tratatul de pace, la care a fost adoptat un adaos secret ca să se înceapă al doilea război mondial. Acordul a fost semnat de Molotov, Stalin şi Ribbentrop, numit apoi Pactul Ribbentrop-Molotov.
Duminică dimineaţă, 21 septembrie, Preşedintele Petro Poroşenko ne-a felicitat cu Ziua mondială a păcii. Această sărbătoare a fost instituită de ONU în 1981, ca zi în care sunt recomandate acţiuni de propagare a păcii pe planetă şi oprirea focurilor în toate zonele de conflict armat.
aproape un milion de cinovnici ar trebui să treacă procedura „epurării” pentru a dovedi că sunt demni să îndeplinească funcţii de stat.
...am avea şi noi motiv să ne revoltăm, alături de activiştii ucraineni.
...la 14 septembrie, la invitaţia dl Ioan Pavăl, primarul comunei sucevene Dumbrăveni, cu care comuna Mahala întreţine relaţii de prietenie, împreună cu Nicolae Hostiuc, deputat în Consiliul Raional Noua Suliţă, ne-am întâlnit în oaza prieteniei şi frăţiei, în Patria noastră istorică, la inaugurarea altui obiectiv cultural – Grădiniţa cu program normal nr. 3, la construcţia căreia şi-a adus prinosul şi Guvernul României, alocând în acest scop 1 milion de lei.
La 16 septembrie curent, Rada Supremă și Parlamentul European au ratificat concomitent Acordul de Asociere dintre Ucraina și Uniunea Europeană.
Tot mai multe pietre sunt aruncate în raionul Herţa locuit de români, acest raion din regiunea Cernăuţi fiind atacat de lupi în piele de oaie, de lideri naţionali, jurnalişti, politicieni şi „mari patrioţi”.
FORUMUL INTERNAŢIONAL AL JURNALIŞTILOR ROMÂNI – FIJR a inaugurat vineri, 12 septembrie a.c., filiala FIJR MOLDOVA.
...citind scrisoarea primită de la corespondenta noastră voluntară, Domnica Mihalescu-Luchianiuc din Ostriţa Herţei, am rămas cu o tulburătoare nedumerire. Mi se pare nefiresc că despre tânărul român din Carapciu, care a fost omorât pe frontul din Lugansk am aflat doar din cele scrise de dumneaei.
Primăria Oraşului Siret, împreună cu Organizaţia Douzelage Siret organizează pe data de 19 septembrie 2014, începând cu ora 10.30, conferinţa de presă cu tema: Oraşul Siret, gazda Adunării Generale a organizaţiei Douzelage în luna Aprilie 2015.
După încheierea primei vizite oficiale în vechea urbe de pe malul Prutului a domnului Bogdan STANOEVICI, Ministrul Delegat pentru Românii de Pretutindeni, am discutat cu înaltul oaspete pe diverse teme.
La sfârşitul lunii august, în oraşul Târgu-Jiu din România, s-a desfăşurat festivalul internaţional de folclor la care au participat Ansamblul popular de dansuri „Mărţişor”, condus de Ion Cogan, şi Orchestra de instrumente populare „Trandafir”, dirijată de Ion Bodnar. Împreună cu volocenii la festival au evoluat artişti amatori din Republica Moldova, Bulgaria, Serbia, Macedonia, Italia, Algeria, Ucraina, România.
...românii din Herţa n-ar trebui să tacă, dacă, într-adevăr, nu s-au transformat într-o turmă bună de dus la abator.
În cadrul proiectului „Programul propagării modului sănătos de viaţă „Alegerea tineretului – sportul ”, Programului Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013, tineri în vârstă de 7-20 de ani din aceste trei ţări vecine vor fi motivaţi să se ocupe cu sportul în loc să-şi petreacă timpul liber la calculator sau prin baruri.