27 ianuarie 2023
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

ÎN MEMORIA CELOR CE AU FĂCUT SĂ DĂINUIE CREDINŢA, LIMBA ŞI NEAMUL

12 iunie 2014 | Categorie: Noutăţi

Nu ştiu dacă există un alt loc în dulcea Bucovină a lui Eminescu, unde durerea e atât de strigătoare, iar lacrima trecutului picură încă cu sângele martirilor neamului, sacrificaţi pentru Credinţă şi Libertate, pentru ŢARĂ. Satul Mahala din raionul Noua Suliţă, rămâne un adevărat panteon al eroilor români, aici, prin osârdia conducerii primăriei, oamenilor de bună credinţă, fiind înălţate mai multe monumente comemorative în memoria celor masacraţi în februarie 1941 la Lunca, celor deportaţi şi exterminaţi în lagărele morţii şi în închisori – pe Aleea Eroilor din cimitirul localităţii, lângă biserica din centrul satului, la Buda-Mahala, monumentul Aniţei Nandriş-Cudla, devenit simbol al tuturor martirilor represiunilor staliniste.

CONCURSUL DE POEZIE EMINISCIANĂ ÎŞI VA PRELUNGI TERMENUL

11 iunie 2014 | Categorie: Noutăţi

Pentru toți elevii din regiunea Cernăuți se va organiza un program în jurul datei de 15 august.

CONDIȚIILE DE PRIMIRE LA STUDII ÎN ROMÂNIA A TINERILOR DE ORIGINE ETNICĂ ROMÂNĂ DIN AFARA GRANIŢELOR ŢĂRII ŞI A CETĂŢENILOR ROMÂNI CU DOMICILIUL STABIL ÎN STRĂINĂTATE

11 iunie 2014 | Categorie: Noutăţi

Selecţia (admiterea) candidaţilor se va face de către instituţiile de învăţământ superior din România, conform metodologiei proprii şi cifrei de şcolarizare.

Gheorghe Hadârcă, fiul necunoscut al satului Costiceni

11 iunie 2014 | Categorie: Noutăţi

Cu numele lui Gheorghe Hadârcă s-a mândrit şi se mândreşte localitatea vecină Bajura (judeţul Darabani, România). Cu siguranţă, nimeni din Costiceni n-a auzit vreodată de răposatul Gheorghe Hadârcă, un vrednic slujitor al altarului şi învăţător din localitatea vecină, originar din satul nostru. El a trăit pe la sfârşitul sec. XIX - începutul sec. XX.

NE-A DAT ARIPI PENTRU LIBERTATEA ZBORULUI

10 iunie 2014 | Categorie: Noutăţi

...în casa mare a „Zorilor Bucovinei” s-au adunat oameni înrudiţi întru duhul de înălţare, aspiraţia spre libertate, setea de adevăr şi dragostea pentru cuvântul matern...

ELEONORA MOLDOVAN, Consulul General al României la Cernăuţi s-a întâlnit cu reprezentanţii ARS Transcarpatia

8 iunie 2014 | Categorie: Noutăţi

Excelenţa Sa, doamna Eleonora Moldovan, Consulul General al României la Cernăuţi a avut o întâlnire, la Ujgorod, cu Myhailo Rivis, locţiitor al şefului Administraţiei Regionale de Stat Transcarpatia, în cadrul căreia au fost discutate chestiuni ale colaborării dintre România şi regiunea Transcarpatică.

CLIPA CÂND ŞI ÎNGERII NE CÂNTĂ OSANALE…

8 iunie 2014 | Categorie: Noutăţi

După ce a trecut prin fantasticul „e îngrozitor să auzi”, după cum s-a exprimat despre marcarea jubileului său de 75 de ani poetul Mircea Lutic, personalitate atotcuprinzătoare a culturii române din nordul Bucovinei, Ilie Tudor Zegrea, un alt maestru al condeiului, mai tânăr ca vârstă, urmează să-şi retrăiască momentele de graţie, parcurgând şi respectiva cronică a derulării sărbătorii sale. În cazul acesta, „e îngrozitor să auzi” sau „e îngrozitor să citeşti” înseamnă ceva extraordinar de frumos, grozav de plăcut, când omul îşi simte valoarea, înţelege că toate zbuciumările, neliniştile, sacrificiile nu i-au fost zădarnice, că n-a greşit calea în viaţă, nu şi-a irosit darul menit de Dumnezeu.

PETRO POROŞENKO A DEPUS JURĂMÂNTUL DE PREŞEDINTE AL UCRAINEI

7 iunie 2014 | Categorie: Noutăţi

PACE, UNITATE, EUROPA Aceasta e deviza lui Petro Poroșenko, care a depus, sâmbătă dimineață, jurământul de Președinte al Ucraine. La ceremonia, desfăşurată în Rada Supremă de la Kiev (parlamentul unicameral ucrainean), au fost prezenţi numeroși oficiali străini, conducători de stat și de guverne din 56 de ţări din lume, precum președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, vicepreședintele SUA Joe Biden, Traian Băsescu, Preşedintele României, Bronislaw Komorowski, Preşedintele Poloniei, Joachim Gauck, Preşedintele Germaniei, Aleksandr Lukaşenko, Preşedintele Republicii Belarus, Preşedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite etc. Președintele rus Vladimir Putin nu a fost invitat, dar Moscova a fost reprezentată de ambasadorul rus la Kiev, Mihail Zurabov.

Petro Poroşenko şi Vladimir Putin au avut o primă întâlnire

6 iunie 2014 | Categorie: Noutăţi

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi omologul său rus, Vladimir Putin, au avut o primă întâlnire, vineri, cu prilejul ceremoniilor consacrate împlinirii a 70 de ani de la debarcarea aliaţilor în Normandia. Cei doi lideri au susţinut un prim pas pentru soluţionarea confruntărilor militare în estul Ucrainei.

ÎNTREVEDEREA DNEI ELEONORA MOLDOVAN CU PRIMARUL CERNĂUŢIULUI

5 iunie 2014 | Categorie: Noutăţi

Marţea precedentă, a avut loc întâlnirea de protocol a noului primar al Cernăuţiului, Oleksii Kaspruk, cu Excelenţa Sa, Eleonora Moldovan, Consulul General al României la Cernăuţi. Conducătorul misiunii diplomatice române l-a felicita pe noul primar al municipiului, urându-i succese în activitate spre binele obştimii. În cadrul întâlnirii au fost discutate perspectivele dezvoltării relaţiilor ucraineano-române la nivel local, fiind determinate direcţiile prioritare ale colaborării bilaterale.

EXCELENŢA SA, ELEONORA MOLDOVAN, S-A ÎNTÂLNIT CU CONDUCEREA UNIVERSITĂŢII NAŢIONALE DIN UJGOROD

5 iunie 2014 | Categorie: Noutăţi

Dna Eleonora Moldovan, Consulul General al României la Cernăuţi, a avut o întrevedere cu rectorul Universităţii Naţionale din Ujgorod, Volodymyr Smolanka, cu prorectorul Myroslava Lendel, cu directorul Institutului de filologie străină, Myhailo Roşko, cu şeful secţiei relaţiilor externe, Oksana Svejenţeva, în cadrul căreia a discutat despre colaborarea dintre instituţiile de învăţământ şi cele culturale din România cu Universitatea din Ujgorod.

FORUMUL COMUNITĂŢII ROMÂNEŞTI DIN SUDUL BASARABIEI

4 iunie 2014 | Categorie: Noutăţi

La iniţiativa Asociaţiei Naţional-Culturale „Basarabia” a Românilor din regiunea Odesa se va desfăşura duminică, 15 Iunie 2014, FORUMUL COMUNITĂŢII ROMÂNEŞTI DIN SUDUL BASARABIEI. Manifestarea se doreşte a fi o continuare a consultărilor cu românitatea din Basarabia Istorică, divizată artificial în români şi „moldoveni” de regimul sovietic cu peste 70 de ani în urmă.

Femeile din Doneţk sunt chemate la arme

4 iunie 2014 | Categorie: Noutăţi

În timp ce în zona aeroportului din Doneţk se dădeau lupte crâncene, folosindu-se de situaţie, grupuri de oameni paşnici, printre care bătrâni, femei şi copii, s-au pornit să jefuiască supermarketul din apropiere.

E TIMPUL PENTRU A STRÂNGE PIETRELE (Maidanul după euforia victoriei)

4 iunie 2014 | Categorie: Noutăţi

...un al treilea Maidan va duce la ruinarea totală a ţării...

Numele câştigătorilor concursului de poezie eminesciană trebuie comunicate pană pe 13 iunie!

3 iunie 2014 | Categorie: Noutăţi

Cei 9 câştigători (câte trei de la fiecare secţiune) alături de doi însoţitori din regiunea Cernăuţi sunt invitaţi la Suceava în perioada13-14 iunie 2014 şi nu pe data de 15 august 2014, aşa cum era prevăzut iniţial. Această modificare a survenit din motive organizatorice