Pe fondalul unei invazii ruse pe scară largă, Banca Mondială și-a mărit estimarea sumei necesare pentru restabilirea Ucrainei. Potrivit Bloomberg, Banca Mondială estimează că Ucraina va avea nevoie de cel puțin 411 miliarde de dolari pentru a se recupera.După cum se precizează în material, această cifră a fost obținută ca urmare a unei evaluări comune a băncii, a guvernului Ucrainei, a Comisiei Europene și a Națiunilor Unite. Suma anunțată este de 2,6 ori mai mare decât PIB-ul Ucrainei. Evaluarea a arătat, de asemenea, că invazia a aruncat 7,1 milioane de oameni în sărăcie și a inversat 15 ani de progres în dezvoltare.
„Astăzi am promulgat Legea care confirmă un adevăr istoric și incontestabil: limba de stat a Republicii Moldova este cea română”, a anunțat președintele. „Îmi doresc ca limba română să ne unească pe toți cei care trăim aici și cărora ne este drag acest pământ. Noi, alături de alți peste douăzeci și șapte de milioane de oameni de pe glob, vorbim limba română, una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene. Fie că este limba noastră maternă, fie că am învățat-o pe parcursul vieții, datorită limbii române noi nu avem nevoie de traducători: ne înțelegem dintr-un cuvânt și spunem – într-un glas – că «vorba dulce mult aduce», transmite unica.md..
Drumul morții: evacuarea la Avdiiivka continuă, dar rușii deschid imediat focul asupra civililor Ocupanții încearcă să încercuiască Avdiivka. Orașul poate repeta soarta or. Bahmut, distrus complet, șters de pe fața pământului. Orașul Avdiyivka din regiunea Donețk este sub focul puternic al artileriei ruse. Acest lucru a fost declarat de către șeful administrației militare locale, Vitalii Barbash, transmite canalul TSN.
Astăzi, 20 martie, Bucovina i-a petrecut în ultima călătorie pământească pe vitejii eroi care au murit pentru libertatea și independența Ucrainei. Acest lucru este raportat de Consiliul Regional Cernăuți.
Este o reparație istorică, una dintre multele care se impun în ceea ce privește Basarabia. Este un moment de bucurie, o reîntoarcere a românilor din afara granițelor la românism, ceea ce ne definește ca națiune.
Blând, smerit, milostiv, cuviincios, sincer, bun la suflet, înțelegător și săritor la nevoie, anume așa și trebue să fie un slujitor al altarului sfânt. Anume așa este parohul bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din satul bucovinean Cupca, protoiereul Vasile Cuciurean.
Ucrainenii au pregătit la Bahmut o „zonă a morții” pentru trupele ruse Forțele ucrainene continuă să controleze partea de vest a orașului Bahmut și au distrus podurile de peste râul care străbate localitatea de la nord la sud și care a devenit, practic „linia frontului”, după ce mercenarii Wagner au preluat controlul asupra zonei estice a orașului. Malul râului a fost astfel transformat de ucraineni într-o veritabilă „zonă a morții”, din cauza fâșiei de teren deschis, cu o lățime de 200-800 de metri, în care atacatorii ar urma să atace complet descoperiți, se arată în evaluarea de duminică a războiului din Ucraina, făcută de ministerul britanic al Apărării
A avut un destin asemănător cu al poetului crăsnean Ilie Motrescu. Iar fostul regim, a pus la cale asasinarea lor după același scenariu, cu diferența de 10 ani. Pe Ilie Motrescu l-au omorât în 1969, iar pe Volodimir Ivasiuk în 1979. Două vieți, două destine asemănătoare, doi oameni tineri, talentați, dar care se pare că prea mult și-au iubit fiecare graiul, neamul, baștina, și au plătit tribut greu. A fi român sau ucrainean în acea vreme, când toți trebuiau să fie doar oameni sovietici, devotați partidului comunist, era pentru regimul totalitar de atunci o crimă.
Din fragedă copilărie, când încă nu umblam la şcoală, dar nici nu mă ţineam de rochia mamei, leagăn de bucurie şi alinare mi-au fost poveştile şi legendele despre minunatul meu plai stefanian, auzite de la bătrânii satului, pe care îi iubeam foarte mult, aveam o stimă deosebită faţă de ei. Uneori, părăsindu-mi fraţii şi colegii de joacă, preferam să hoinăresc prin lunci, culegând floricele, ascultând vrăjită trilurile fermecătoare ale păsărilor, murmurul lin al izvoarelor şi şoaptele pădurii „de argint”. Îmi plăcea să stau la taifas cu vecinii sfătoşi, rezemaţi în toiag de povara grea a anilor. Culegeam boabele lor de înţelepciune cu cireşele în pârg, ca apoi, peste ani, când am mai prins şi eu la minte, să regret că nu mi-am făcut nişte notiţe, ci mi-au rămas doar stropi de lacrimi din acele poveşti frumoase, amintiri dureroase, pe care ni le povesteau vecinii bătrâni şi gârboviţi de ani şi suferinţă în serile lungi şi călduroase, pe prispa casei părinteşti ori pe o brazdă de iarbă proaspăt cosită ce mirosea a vară, şi iarna, la gura sobei, când trosneau lemnele de ger.
Sirenele de alarmă au sunat astăzi în toată România
Fără alai, fără prea multă forfotă și fără prea multe file însemnate în calendar, dar avem o sărbătoare pe care întotdeauna o așteptăm, și o iubim nespus. Cea a primei zi de primăvară calendaristică, numită simplu și frumos Sărbătoarea Mărțișorului.
Maiorul Ștefan Ciobanu, pilotul-erou de origine română, va avea propria stradă la Kiev. Cum a luptat Ștefan cu invadatorii ruși până la ultima suflare
n cadrul vizitei de lucru desfășurate zilele trecute în Ucraina, secretarul de stat Gheorghe Cârciu a vizitat spitalul din Apșa de Jos, Transcarpatia. Această unitate medicală la standarde moderne, cu o echipă de medici foarte bine pregătită, este unul dintre proiectele de succes ale membrilor comunității românești din Ucraina.
În cadrul discuțiilor cu românii din Transcarpatia, m-a bucurat în special întâlnirea cu elevii etnici români înscriși în școlile cu predare în limba română și cu dascălii lor. Infinita pasiune pe care aceștia o pun în educația copiilor, ce reprezintă viitorul comunității, este de lăudat.
Conservarea și promovarea culturii și spiritualității românești duc la o comunitate unită și la păstrarea identității, iar Biserica reprezintă un pilon deosebit de important pentru românii de pretutindeni.