03 decembrie 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

Desemnat cu distincţia „ Pentru merite faţă de Bucovina”, redactorul-şef Nicolae Toma, Cetăţean de Onoare al Boianului, îşi sărbătoreşte ziua de naştere

11 decembrie 2020 | Categorie: Noutăţi

Pentru munca depusă pe parcursul anilor la „Zorile Bucovinei” a fost înalt apreciat de Consiliul Regional Cernăuţi, preşedintele Ion Muntean l-a desemnat cu distincţia „Pentru merite deosebite faţă de Bucovina”, de Administraţia Regională de Stat, guvernatorul Oleksandr Fyşciuk l-a menţionat cu medalia jubiliară „100 de ani de la vecea bucovineană”, iar Primăria comunei Boian (primar Gheorghe Demenciuc), satul său de baştină, i-a conferit înaltul titlu de Cetăţean de Onoare al Boianului.

ION GĂINĂ – UN VREDNIC PEDAGOG ROMÂN ŞI-A SĂRBĂTORIT CEA DE-A 70-A ANIVERSARE DE LA NAŞTERE

11 decembrie 2020 | Categorie: Noutăţi

La mulţi ani prosperi îi urează jurnaliştii de la „Zorile Bucovinei”!.

A mai rămas cu un patriot român mai puţin – a purtat Tricolorul prin centrul Cernăuţiului, alături de scriitorul Dumitru Covalciuc, vociferând: „Trăiască România Mare!”

10 decembrie 2020 | Categorie: Noutăţi

O veste tristă a îndoliat din nou inima Bucovinei – s-a stins din viaţă, la vârsta de 67 de ani, Viorel Ungureanu, înflăcăratul patriot român din suburbia Cernăuţeană Roşa Stânca, cea mai veche aşezare românească, chiar şi decât Cernăuţiul. A fost un adevărat şi vrednic patriot român, care îşi iubea până la sacrificiu neamul, pământul străbun. Prin anii ’90 ai secolului trecut, după căderea comunismului, când Ucraina a devenit independentă, iar în nordul istoric al Bucovinei ia avânt deşteptarea naţională a românilor, uniţi în crez şi aspiraţii în lacrima valorilor identitare, alături de alţi patrioţi, a fost cu inima şi sufletul una cu visul dintotdeauna al românilor. Însoţit de un alt patriot român – scriitorul şi istoricul Dumitru Covalciuc, cu mare curaj şi îndrăzneală a purtat Tricolorul prin centrul Cernăuţiului, vociferând: „Trăiască România Mare!”.

Visul regretatului ziarist şi scriitor Dumitru Covalciuc era să avem şi noi, românii, o trupă de teatru la Cernăuţi (Interviu cu actorul Andrian LOCOVEI)

8 decembrie 2020 | Categorie: Noutăţi

Cum vă imaginaţi că într-un sistem unde s-a ajuns după Rusia, după independenţa Ucrainei, să se interzică predarea în limba română în şcoli, putem vorbi despre nişte elemente primordiale ce nu sunt acceptate. Dar cum credeţi, pot câţiva actori, care au studiat în România...

În sfârşit, Catedra de Română a Universităţii din Cernăuţi va avea o şefă româncă – Cristina Paladian

7 decembrie 2020 | Categorie: Noutăţi

...până la alegerea în acest post a dnei Cristina Paladian, șefă a Catedrei de Filologie Română și Clasică a fost ucraineanca Halyna Zahaiska. ...

La mulţi ani, Maestre Ioan Paulencu!

6 decembrie 2020 | Categorie: Noutăţi

Un jubileu încununat cu laurii recunoştinţei şi succesului – aniversarea a 80-a de la naştere, marchează Maestrul Ioan Paulencu, Artist al Poporului din Republica Moldova, renumit cântăreţ liric, posesor al unei formidabile voci de bas, solist al Operei Naţionale, conferenţiar universitar, profesor de canto, preşedintele Societăţii Culturale "Salvaţi Folclorul"

LA MULŢI ANI,DNĂ MARIA TOACĂ! !

3 decembrie 2020 | Categorie: Noutăţi

Înzestrată cu un talent distinct, fosta noastră colegă, publicista Maria TOACĂ, care toată viaţa a osârduit la zidirea cuvântului matern la „Zorile Bucovinei”, adunând nectarul românismului în fagurele de miere al limbii române, îşi sărbătoreşte o frumoasă aniversare ce-i pune în lumină realizările profesionale.

Nici Eminescu nu ne-a unit, nici pandemia nu ne-a făcut mai buni

2 decembrie 2020 | Categorie: Noutăţi

Nu dezbinaţi a dorit să-i vadă Eminescu pe români, ci uniţi într-un singur crez şi ideal – cel al iubirii de Patrie, de Neam. Nici la acest 1 decembrie, de Ziua Naţională a României, Eminescu, opera, lupta şi jertfa căruia sunt „o ofrandă adusă pentru unitatea neamului”, după cum afirma Nicolae Iorga, n-a reuşit să ne unească. Deşi ne-am adunat împreună la depuneri de flori la monumentul Poetului din centrul Cernăuţiului – ”cea mai frumoasă parte a Moldovei”, după cum numea Eminescu Bucovina, am rămas în continuare divizaţi, împărţiţi în grupuri, fiecare cu „partidul” său, cu invidia şi răutatea sa în suflet. Or, nu în zadar se spune că unde-s doi români sunt trei partide.

Mesajul Ambasadorului României în Ucraina, Cristian-Leon Țurcanu, cu prilejul Zilei Naționale a României:

1 decembrie 2020 | Categorie: Noutăţi

1 Decembrie reprezintă sărbătoarea noastră, a tuturor celor care simțim, gândim și vorbim românește. Indiferent de locul în care trăim, limba română reprezintă elementul central al identității noastre, al moștenirii noastre trecute și viitoare.

LA MULŢI ANI, ROMÂNIA, LA MULŢI ANI, ROMÂNI! LA CERNĂUŢI, ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI SE DESFĂŞOARĂ SUB SCEPTRUL EMINESCIAN

1 decembrie 2020 | Categorie: Noutăţi

ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI e marcată în acest an la Cernăuţi cu prinosul unor daruri alese, dulciuri, oferite de Moş Crăciun al României, în persoana Consulului General Irina-Loredana Stănculescu, copiilor orfani, aflaţi sub tutela şi îngrijirea generosului părinte Mihai Jar de la Mănăstirea din Bănceni, Ţinutul Herţa. E un act caritabil, demn de un diplomat român, care înseamnă pentru copiii din acest colţ înstrăinat de ţară mult mai mult decât toate recepţiile şi festivităţile – grija României, dragostea de Mamă.

SFÂNTĂ-I BUCOVINA ŞI-O IUBIM FIERBINTE…

29 noiembrie 2020 | Categorie: Noutăţi

Ziua Bucovinei a fost sărbătorită în nordul istoric al Bucovinei prin bunăvoinţa, generozitatea şi sub oblăduirea unui adevărat român, vrednic slujitor al Altarului Neamului, Sfinţiei Sale, părintelui protoiereu mitrofor Vasile Covalciuc, protopop de Storojineţ, la cripta Flondorenilor din curtea Bisericii „Sfinţii Apostoli Mihail şi Gavriil” din Storojineţ, Maidan, printr-un frumos şi înălţător serviciu divin, oficiat întru cinstirea vrednicului înaintaş, făuritor de Ţară, dar şi a tuturor eroilor, care şi-au sacrificat viaţa pentru neam

Mândră țară-i Bucovina,

27 noiembrie 2020 | Categorie: Noutăţi

.Ziua de 28 noiembrie este declarată, oficial, „Ziua Bucovinei”, hotărâre adoptată de preşedintele României Klaus Iohannis

La 27 noiembrie, s-a născut, la Gura Humorului, scriitoarea Olga Kobyleanska

27 noiembrie 2020 | Categorie: Noutăţi

În incinta muzeului nostru istoric de la CIE Cupca se află o expoziție permanentă dedicată vieții și operei cunoscutei scriitoare ucrainene Olgăi Kobâleanska.

Ce vrem? Dorim să rămânem Români pe pământul nostru străbun …

27 noiembrie 2020 | Categorie: Noutăţi

Adunarea Naţională Constituantă a Bucovinei, desfăşurată la Cernăuţi sub preşedinţia lui Iancu Flondor, a hotărât unirea Bucovinei cu Patria-Mamă, la 28 noiembrie 1918.

ÎN SPIRITUL IDEALURILOR NAŢIONALE

26 noiembrie 2020 | Categorie: Noutăţi

Muzeul Şcolii Medii Stăneşti, dotat cu obiecte autentice, specifice diverselor epoci şi zone etnografice atât din Ţară, cât şi din întreaga Bucovină, ce oglindesc viața tradițională românească, pune în valoare patrimoniul naţional, altoirea la elevi a dragostei faţă de glia străbună, de limbă, de neam, de tradiţiile, portul şi obiceiurile populare. Or, nu în zadar a fost luat ca punct de reper, ca sursă de educare şi instruire a tinerei generaţii în spiritul idealurilor naţionale. Scumpele odoare ce înfrumuseţează Muzeul Şcolii – costume populare, bărbăteşti şi femeiești, vechi şi moderne, specifice locului, feţe de perne brodate, prosoape,covoare, tablouri etc, dna Dorina le-a adunat din tot satul. Mai târziu, avea să preconizeze aducerea din diferite zone ale României şi expunerea unor inedite costume naţionale – cămăşi de pânză, catrinţe etc., donate de celebri cântăreţi de muzică populară din Patria noastră istorică