28 mai 2023
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

CERNĂUŢIUL – ÎN AJUTORUL EUROMAIDANULUI

23 februarie 2014 | Categorie: Noutăţi

La etajul întâi al Primăriei Cernăuţiului se află Centrul de coordonare privind acordare ajutorului EuroMaidanului, unde toţi doritorii pot transmite produse alimentare, medicamente, bani pentru protestatarii din centrul capitalei Ucrainei. Pentru detalii vă puteţi adresa la Oleksii Kaspruk, deputat în Consiliul Orăşenesc Cernăuţi.

AŞ VREA SĂ PUTEM SPUNE DIN TOATĂ INIMA: „UCRAINA TE IUBIM!”

23 februarie 2014 | Categorie: Noutăţi

Chiar mai mult decât ucrainenii avem motive să ne dorim integrarea în comunitatea europeană, căci numai astfel va dispare gardul de sârmă ce ne desparte din 1940 de fraţi...

IANUKOVYCI NU MAI ESTE PREŞEDINTE

22 februarie 2014 | Categorie: Noutăţi

În legătură cu faptul că Ianukovyci s-a autoînlăturat de la îndeplinirea împuternicirilor constituţionale de Preşedinte al Ucrainei, Rada Supremă, azi seara, a hotărât să-l elibereze din post (328 de voturi „pentru”) şi a anunţat alegerile preşedinţiale la 25 mai 2014.

SÂNGEROSUL DICTATOR IANUKOVYCI A ZBURAT LA HARKIV

22 februarie 2014 | Categorie: Noutăţi

Odiosul şi criminalul preşedinte Ianukovyci, principalul vinovat de moartea a peste 100 de protestatari, a zburat, astă noapte, la Harkiv, unde astăzi are loc congresul deputaţilor de toate nivelele din regiunile estice şi sudice ale Ucrainei.

„NE-AM SĂTURAT PÂNĂ-N GÂT”

22 februarie 2014 | Categorie: Noutăţi

Mărturiile unui tânăr român, care a stat câteva zile la Kyiv, pe EuroMaidan

GENOCID ÎMPOTRIVA PROPRIULUI POPOR

21 februarie 2014 | Categorie: Noutăţi

După sângeroasa zi de joi, când peste 100 de manifestanţi paşnici au fost răpuşi de gloanţele lunetiştilor, din ordinul lui Zaharcenko, centrul Kyivul arată, după cum afirmă, cu lacrimi în ochi bătrânii localnici, ca după cel de-al doilea război mondial. Nici Ianukovyci, nici ceilalţi vinovaţi de genocidul împotriva poporului, n-au demisionat şi nici n-au de gând, se pare, s-o facă.

UN MĂRŢIŞOR ÎNDOLIAT

21 februarie 2014 | Categorie: Noutăţi

Când am publicat în „Zorile Bucovinei” anunţul Societăţii pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu” cu privire la data desfăşurării sărbătorii Mărţişorului, situaţia în Ucraina era extrem de tensionată, însă ţara în care trăim şi ai cărei cetăţeni suntem încă nu era cuprinsă în flăcări şi scăldată în sânge.

CEL MAI SÂNGEROS PREŞEDINTE

20 februarie 2014 | Categorie: Noutăţi

Ziua de azi, 20 februarie, a fost cea mai sângeroasă de pe Maidanul din Kyiv, unde, până la ora 20.00, au decedat aproape 100 de persoane, majoritatea tineri de la 20 până la 30 de ani, informează tsn.ua.

RUINE, FOC, MOARTE ŞI CENUŞĂ

20 februarie 2014 | Categorie: Noutăţi

Peste 40 de morţi în Ucraina...

ATUNCI O NAŢIUNE SE APROPIE DE MOARTE, CÂND ÎNCEPE A FI SURDĂ LA GLASUL LIBERTĂŢII

20 februarie 2014 | Categorie: Noutăţi

E ceva putred în Danemarca noastră, aş spune, or, promisiunile unora nu întotdeauna coincid cu faptele. Evident că nici nu mi-aş fi amintit de interviul deputatului român în parlamentul ucrainean din fracţiunea Partidului Regiunilor, Ion Popescu, acordat, cu peste un an în urmă (vineri, 4 ianuarie 2013), poetului şi jurnalistului Vasile Tărâţeanu, publicat în Romanian Global News – „Limba română va fi predată obligatoriu şi în şcolile ucrainene din localităţile româneşti, unde în prezent nu se predă limba română”, dacă nu sezisam cât suflet pune conaţionalul nostru, îngrijorat peste măsură de situaţia actuală critică din ţară, în comunicatele, apelurile publicate în presa din ţinut, adresate românilor din Ucraina de a nu se implica în acţiunile revoluţionare de pe EuroMaidanele din Kyiv şi ţară.

A DEMISIONAT GUVERNATORUL REGIUNII CERNĂUŢI

19 februarie 2014 | Categorie: Noutăţi

Myhailo Papiev, guvernatorul regiunii Cernăuţi, a scris cerere de dimisionare din post.

ÎN UCRAINA A ÎNCEPUT RĂZBOIUL CIVIL

19 februarie 2014 | Categorie: Noutăţi

În consecinţa escaladării violenţelor din centrul Kyivului, sunt deja 25 de morţi – 20 de manifestanţi şi 5 reprezentanţi ai forţelor de ordine, informează TSN, TV5. Printre decedaţi e şi jurnalistul V. Veremii de la ziarul kyivean „Вести”.

ESCALADAREA CONFRUNTĂRILOR DINTRE PROTESTATARI ŞI FORŢELE DE ORDINE DIN KYIV A REÎNCEPUT CU O NOUĂ VIOLENŢĂ

18 februarie 2014 | Categorie: Noutăţi

Azi dimineaţă, când peste 40 de mii de participanţi la acţiunile de protest s-au apropiat de clădirea Radei Supreme, unde la 18 februarie curent urmau să fie examinate reforma constituţională şi candidatura noului conducător al guvernului, pentru a cere revenirea la Constituţia din 2004, sediul parlamentului ucrainean era înconjurat de forţele speciale, înarmate până în dinţi, comunică TV 1+1.

NE MĂNÂNCĂ SFINŢII

18 februarie 2014 | Categorie: Noutăţi

...ne mănâncă „sfinţii” noştri, de acelaşi grai şi sânge, deopotrivă cu „sfinţii” din alt catehism!

ZIARISTEI BUCOVINENCE I-A ZÂMBIT NOROCUL PE EUROMAIDAN-UL DIN KYIV

17 februarie 2014 | Categorie: Noutăţi

Nimeni nu ştie ce-l aşteaptă în viitor şi ce i-a pregătit destinul. Uneori, printre nedreptăţi, necazuri şi violenţe apare şi o rază de fericire – dragostea, unirea a două inimi ce bat în unison.