03 decembrie 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

Şi după 81 de ani plâng lumânările în neuitare la Crucea Martirilor masiacraţi în Lunca Prutulu

13 februarie 2022 | Categorie: Noutăţi

În primăvară, puhoaiele de apă au spălat malurile râului, iar în 1942, după ce s-au reîntors românii, a fost găsită doar o singură groapă cu 107 cadavre, fiind identificate după îmbrăcăminte, 38 de martiri au fost apoi înhumaţi în panteonul eroilor din comuna martiră Mahala, care cel mai mult a avut de suferit în consecinţa „eliberării” Bucovinei istorice.

Ziua Ușilor Deschise la Catedra de Filologie Română a Universității din Cernăuți

13 februarie 2022 | Categorie: Noutăţi

La 15 februarie 2022, începând cu ora 15.00, Catedra de Filologie Română și Clasică a Universității din Cernăuți organizează Ziua Ușilor Deschise.

SUA i-a avertizat pe Aliații din Europa că Rusia ar putea să atace Ucraina miercuri

13 februarie 2022 | Categorie: Noutăţi

Potrivit informațiilor Spiegel, SUA i-a avertizat pe Aliații din Europa că Rusia ar putea să atace Ucraina miercuri.Avertismentele SUA privind un atac iminent al Rusiei asupra Ucrainei sunt tot mai multe în ultimele zile, dar oficialii de la Kiev sunt cu totul de altă părere. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a precizat că avertismentele venite din partea Statelor Unite ''provoacă panică şi nu îi ajută'' pe ucraineni.

Oligarhii părăsesc Ucraina. Europa e unită în fața Rusiei.

13 februarie 2022 | Categorie: Noutăţi

Pentru prima dată după al Doilea Război Mondial există riscul unui conflict tradițional iar acest lucru a unit Europa. Europenii au avut diferențe de-a lungul timpului pe mai multe dosare, dar modul în care au acționat în această criză majoră generată de agresiunea Federației Ruse, mod care a contribuit decisiv la descurajarea Moscovei să se aventureze militar în Ucraina, demonstrează capacitatea Occidentului de a acționa unitar, consideră Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO.

11 februarie: Abdicarea domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

11 februarie 2022 | Categorie: Noutăţi

La data 11 februarie 1866 Alexandru Ioan Cuza este silit să abdice ca urmare a unei conjuraţii pregătite de un grup de complotiști conservatori şi liberali radicali, organizați în ceea ce presa din acea perioadă a numit „monstruoasa coaliţie” și care în noaptea de 10/11 februarie 1866 la orele 5, au pătruns în Palatul Domnesc și l-au silit pe Cuza să semneze abdicarea de la tron. Complotiștii au reușit să realizeze această acțiune atrăgând de partea lor

România a fost, este și va fi cel mai de încredere partener al Republicii Moldova

11 februarie 2022 | Categorie: Noutăţi

… cu angajamente concrete privind repararea podului de peste Prut, grantul în valoare de 100 de milioane de euro acordat R. Moldova, precum și alte Acorduri și tratate bilaterale semnate astăzi, este esențial că între cele două state românești există o agendă comună pentru apropierea românilor de pe cele două maluri ale Prutului.

De luni românaşii din Cernăuţi revin pe băncile şcolare

11 februarie 2022 | Categorie: Noutăţi

În consecinţa scăderii virozelor, îmbolnăvirilor Covid, regiunea Cernăuţi aflându-se în prezent în zona „portocalie”,

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni publică spre consultare, astăzi, 10 februarie a.c., Ghidul de finanțare nerambursabilă 2022.

10 februarie 2022 | Categorie: Noutăţi

Această ediție conține noutăți și modificări pe care vă invităm să le consultați și să ne transmiteți observațiile, sugestiile și completările pe care le considerați necesare la adresa de e-mail: proiecte@dprp.gov.ro.

România a pregătit tabere pentru refugiații din Ucraina, anunță ministrul Lucian Bode

10 februarie 2022 | Categorie: Noutăţi

„Am avut o şedinţă a CSAT în care fiecare instituţie şi-a prezentat planul de acţiune, în condiţiile în care acest conflict ar începe în perioada următoare. Din punctul nostru de vedere, al Ministerului Afacerilor Interne..

Concursul literar - 2022, organizat de revista Surâsul Bucovinei

10 februarie 2022 | Categorie: Noutăţi

Creațiile doritorilor de a participa la concurs se primesc în perioada de 10-25 aprilie 2022. Jurizarea se va face între 10 și 25 mai. Rezultatele se vor comunica în iunie, prin email și în numărul 30 al revistei Surâsul Bucovine

Ce rămâne dintr-o stea căzătoare? Ce rămâne din boierimea spiritualităţii neamului românesc? 40 de zile de când distinsa profesoară LORA BOSTAN a lăsat în urma sa „o pulbere de dor”

9 februarie 2022 | Categorie: Noutăţi

Tezaurul pe care ni l-au lăsat Grigore şi Lora Bostan e menit să cultive spiritul şi sentimentul naţional, în primul rând, pentru tânăra generaţie, iar rădăcina lui e în opera distinsului şi eruditului cuplu la care au osârduit împreună, pe care trebuie s-o studieze şi s-o cunoască tinerii studioşi – monumentala lucrare despre scriitorii din Bucovina, volumul „Pagini de literatură română”.

„Cernăuţiul este un oraş înstrăinat…”, iar Bucovina-i „Cu inima înjumătăţită – o parte-nstrăinată dincoace de Prut, cealaltă-n Ţara-mamă” …

7 februarie 2022 | Categorie: Noutăţi

Conştientizează cel ce s-a „angajat să slujească neamului”, scriitorul cu rădăcini regăţene Gheorghe Calamanciuc. Dramaturgul , poetul si prozatorul Gheorghe Calamanciuc, membru al US din România și al US din R. Moldova, originar din Mihoreni, Ţinutul Herţei, fostul jud. Dorohoi, teritoriu romanesc ocupat de sovietici în 1940, care trimite scrisori Guvernului, Preşedintelui României, „să nu uite de Cernăuţiul lui drag, de Casa lui Aron Pumnul, aproape demolată, de românii înstrăinaţi nu din propria lor voinţă”, îşi sărbătoreşte ziua de naştere. La mulţi ani, multă sănătate şi inspiraţie, maestro!

La mulţi ani, dle IURIE LEVCIC, în fagurele de miere al nepieritoarelor noastre valori identitare!

7 februarie 2022 | Categorie: Noutăţi

Nu există pe lume bucurie mai mare decât acea de a gusta din rodul pomului pe care l-ai sădit. De câţiva ani buni Iurie Levcic, directorul Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti Cernăuţi, consilier la Consiliul Raional Cernăuţi,culege rodul acestui pom bogat în talente – Ansamblul folcloric „Perla” - adunând în coloana vertebrală a neamului peste 150 de tineri românaşi în suflet cu dragoste de neam, de cântecul şi portul popular românesc, care păstrează vie flacăra identităţii noastre româneşti pe aceste ţinuturi istorice. Le-a crescut în simţire şi vibraţie românească în „Grădina cu flori multe”

Inestimabilele noastre valori spirituale – comoara sufletului românilor din Pătrăuţi

7 februarie 2022 | Categorie: Noutăţi

Anume despre valoarea și rolul literaturii, al culturii, al credinței, rugăciunii, cărțlor scrise, tradițiilor populare, datinelor străbune, am început șednța ordinară a clubulu literar LIRA. A fost o ședință de sărbătoare, or, la 6 februarie am sărbătorit ziua mea de naștere, în cadrul acestui club, în anturajul neostenitelor doamne din sfera culturii: biblotecara șefă Maria Ștefureac, directoarea căminulu cultural Larisa Popescu-Chedic și conducătoarea artstică Natalia Balan.

Să trăiţi, dnă Eleonora Schipor, să-nfloriţi, ca merii, ca perii, în mijlocul verii, la Anul şi la Mulţi Ani!

6 februarie 2022 | Categorie: Noutăţi

Deşi a trecut vremea sorcovelor, această tradiţională şi frumoasă urare o adresăm unei frumoase şi distinse doamne, harnica şi osârduitoarea scriitoare, publicistă, profesoara Eleonora Schipor, cea care ţine mereu aprinsă iubirea de neam, le altoieşte discipolilor săi dragostea faţă de limbă, tradiţii, de tot ce e românesc. De-a lungul anilor a editat culegeri de versuri, a valorificat moştenirea literară a poetului martir Ilie Motrescu din Crasna, a organizat seri literare, conferinţe,expoziţii de carte, omagiind astfel marele personalităţi ale Bucovinei, activând fructuos şi ca vicepreşedinte al Societăţii „Golgota” a Românilor din Cernăuţi...