La eveniment au participat elevii Școlii Populare de Artă, părinți, profesori, președintele centrului Iruie Levcic, consulul general al României la Cernăuți Irina Loredana Stănculescu și ministru plenipotențiar Nicolae Dan Constantin.
Excelenţa Sa, Cristian-Leon Ţurcanu, Ambasadorul României în Ucraina, a vizitat comunitatea românească din Transcarpatia. Înaltul demnitar român s-a întâlnit, de asemenea, cu cadrele didactice la Liceul” Mihai Eminescu” din Solotvino (Slatina), a vizitat scoala cu predare in limba românā, modernizata si renovata cu sprijinul financiar al Guvernului României prin @drp.gov.ro., şi grădiniţa unde sunt instruiţi vlăstarii de viţă românească
Secretarul de stat Ovidiu Burdușa, împreună cu directorii și șefii de serviciu ai Direcțiilor Diaspora, Comunități Istorice și ai Serviciului Reintegrare din cadrul DRP, au discutat și au identificat nevoile și prioritățile românilor de peste hotare
“Ce-ai făcut tu, române? Îți spun eu: ți-ai furat căciula singur! Nu te-ai limitat la căciulă, ai furat o bucată de traversă să o vinzi la fier vechi și acum te plângi că faci cu trenul 10 ore în loc de 3, ai furat componente din sistemul de irigații și apoi te-ai plâns că îți omoară seceta culturile, ți-ai tăiat bucata de pădure și apoi ai țipat, ca din gură de șarpe, când casa ți-a luat-o la vale …Pentru că te doare la bască de lege, de țară (pe care o înjuri pe unde te duci), pentru că te doare în flecul de la pantof de toți și toate, chiar și de mamă-ta…
Cât adevăr tăinuiesc aceste versuri din „Luceafărul” lui Eminescu! În prezent, când, în fuga după bani, aprecierea valorilor, dacă nu lipseşte cu desăvârşire, este, oricum, anemică, pentru generaţii întregi de elevi, studenţi, profesori, care l-au avut mentor şi dascăl, coleg şi prieten, numele Învăţătorului, Publicistului, Patriotului, Omului de cultură Vasile BIZOVI din Boian a rămas farul de la care vin să ia lumină, curaj şi demnitate. Deşi astăzi, 25 ianuarie, s-au împlinit 21 ani de la plecarea subită la cele eterne spre a se naşte prin moarte, lecţia umană, lăsată
E trist că şi în această măreaţă zi din istoria noastră zbuciumată – Mica Unire, pe buze cu cuvintele „Unire”, „Credinţă”, pentru care s-au sacrificat înaintaşii noştri, românii din Cernăuţi sunt la fel de dezbinaţi, cu sufletele pline de răutate şi invidie. Or, după cum spunea Eminescu, Dumnezeu trebuie să fie în sufletele fiecăruia dintre noi, dar nu doar pe buzele noastre. Uniţi a dorit să ne vadă, nu dezbinaţi, şi Aron Pumnul, şi Eminescu…
Îmi doresc ca românii din afara României să își păstreze cultura, limba, tradițiile, identitatea, oriunde s-ar afla, să nu uite că în pieptul lor bate o inimă de român.
Cu un frumos cadou şi un pios mesaj de felicitare s-a alăturat românilor din Voloca Excelenţa Sa, dna Irina loredana Stănculescu, Consulul General al României la Cernăuţi, care, cu prezenţa, cu inima şi sufletul, e mereu alături de comunitatea românească din nordul istoric al României.
Dintotdeauna mi-a plăcut poezia lui Eminescu. De când am învățat prima sa poezie. Eram prin clasele primare. La noi acasă se vorbea de cultură, literatură, tradiții. Regretații mei părinți vorbeau frumos de Eminescu, ca și de alți mari clasici ai lumii. Mama mea Viorica, a avut un frate, Dumitru, Dumnezeu să-l ierte, care fusese student la politehnică. Era un mare pasionat de Eminesu, le recita și celor de acasă versurile lui. Pe urmă, prin clasa a 6-ea se pare, într-o vară, păscând văcuța pe marginile imașurilor, din satul meu de baștină Pătrăuții de Jos
Mâine românii din nordul istoric al Bucovinei sărbătoresc Boboteaza, care încheie ciclul sărbătorilor creştine de iarnă. Anul acesta, colectivul popular folcloric "Datina" și ansamblul folcloric "Tălăncuța" au prezentat un spectacol frumos de iarnă, încununat de tradițiile și obiceiurile satului Oprișeni.
La împlinirea a 171 de ani din ziua când steaua nemuririi sale s-a aprins pe bolta spiritualităţii româneşti, cu gânduri frumoase ne plimbăm dorurile în acest mijloc de Gerar spre cel mai drag şi scump loc din centrul Cernăuţiului, oraşului copilăriei şi adolescenţei sale – monumentul Poetului nepereche Mihai Eminescu.
DE SFÂNTUL VASILE CEL MARE, ROMÂNII DIN STOROJINEŢ ŞI-AU FELICITAT DUHOVNICUL – PĂRINTELE VASILE COVALCIUC – UN EXEMPLU DE EVLAVIE ŞI SLUJIRII NEAMULUI
Anunț de ultimă oră după discuția Sandu-Zelenski: Magistrală modernă Chișinău-Kiev prin pod peste Nistru; Ce s-a mai decis Chișinăul și Kievul ar urma să fie legate printr-o magistrală modernă, un coridor rapid de transport rutier, iar pentru aceasta ar urma să fie construit un pod peste Nistru. Despre aceasta au anunțat președinții RM și al Ucrainei, după întrevederea de astăzi.
Ajuns la spital cu COVID-19, pe 14 decembrie, fostul ministru al Românilor de Pretutindeni a murit în această dimineață, 12 ianuarie, în jurul orei 6.00. Starea sănătății actorului Bogdan Stanoevici, internat după ce a contactat o infecție cu coronavirus a fost foarte gravă. Infecția cu coronavirus s-a complicat. I-au fost afectați plămânii aproape în totalitate, iar medicii au făcut eforturi să îl salveze. Din păcate, în această dimineață, după două luni de chin, actorul a murit. Pe 22 ianuarie, ar fi împlinit 62 de ani.
Răutatea oamenilor e cea care le aduce suferință. „Nu mai aveţi nimic sfânt pe lume! Aşa s-o făcut lumea de rea, că mă mir că se mai face ziua’, scrie actorul Florin Piersic pe pagina lui oficială de Facebook. Or, omul rău şi invidios dăruieşte ce are în suflet. Ar trebui să înţeleagă că tot răul pe care-l face oricum odată şi odată i se întoarce, precum bumerangul. Obiceiurile de iarnă sunt o ocazie fericită de a ne bucura şi de a ne ura reciproc un An Nou cu sănătate, prosperitate şi bucurii. E într-adevăr un miracol, când uităm de ură şi invidie, devenim parcă mai buni. Dar această euforie trece parcă nici n-a existat, odată cu sărbătorile..