În acest an zicem „Adio, Mărţişor!”. Nu mai ştii ce să crezi… Ne vom bucura de Mărţişor, de primăvară, stând în casă şi depănând firul de mătase din aleasa salbă a frumuseților tradiţiei noastre româneşti ce ţin de sosirea primăverii, de înmugurirea speranţelorюю.
DRP anunță demararea primei etape de evaluare. Vor fi analizate proiectele depuse până la data de 15 martie 2021, ora 23.59 (ora României).
Excelenţa Sa, Cristian-Leon Ţurcanu, Ambasadorul României a subliniat necesitatea unei consultari reale a etnicilor români in toate aspectele ce pot avea un impact asupra drepturilor de care acestia se bucura. In context, a evidentiat importanta faptului ca orice noi prevederi trebuie sa respecte standardele internationale in materie si angajamentele asumate si sa nu diminueze drepturi castigate anterior.
Dragobetele e sărbătoarea iubirii la români, fiind sărbătorită la 24 februarie. Despre Dragobete, fiul Babei Dochia, există mai multe legende. Îmi amintesc de una auzită în copilărie de la bunica. Se spune că Dragobete, fecior frumos, harnic şi cuminte, era şi un mare iubitor al păsărilor. Pe cele care rămâneau să ierneze prin părţile noastre le ocrotea, iar pe cele călătoare le ajuta, le repara cuiburile, le apăra puişorii de răpitori. Crescând şi ajungând la vârsta când urma să se căsătorească, fără să uite de păsări, îi curgeau ochii după fetele frumoase, la care avea şi succes, fiind frumos, dar Baba Dochia nu era deloc grăbită să-şi aducă noră în casă aşa că amâna mereu momentul peţitului până când era de-acum prea târziu, căci se intra în post.
Deşi am aşteptat, cu sufletul la gură soarta „recomandărilor” , proiect ce s-a aflat în discuţie până la 28 ianuarie curent, în care Ministerul Învăţământ şi Ştiinţă al Ucrainei „recomanda” direcţiilor şcolilor să aleagă care limbă să fie studiată şi câte ore să-i fie rezervate, adresarea unor profesori de română din regiune, cu rugămintea de a fixa orele pentru fiecare disciplină în parte şi de a spori numărul de ore la română, precum sunt la ucraineană sau măcar cum au fost până acum, ca Materna să fie limba de bază în şcolile cu limba română de predare, să-i fie repartizate şi fixate orele necesare de studiu, şi de data aceasta n-a fost luată în consideraţie. Ba mai mult, numărul de ore de română nu numai că nu au sporit, ci au fost reduse.
Asemena sărbători ale sufletului românesc educă la elevi dragostea de limba maternă, de frumoasele valori naţionale - neam, credință, datini, tradiții, obiceiuri...
Dar oare mai puţin însemnată a fost jertfa miilor de martiri masacraţi la Lunca şi Fântâna Albă, exterminaţi în lagărele comuniste, închisori, decedaţi în chinuri cristice, de ger şi foamete în Siberia, Kazahstan, în lagărele morţii de pe ţărmurile lacului Onega…, eroi care au mers la moarte pentru dreptul de a fi liberi, de a se numi ROMÂNI? Or, pentru a avea viaţă trebuie să jertfeşti. Astfel şi Nicolae Toma, redactorul-şef al ziarului românilor din Ucraina, „Zorile Bucovinei”, intuind clar consecinţele, însă manifestând demnitate şi respect faţă de adevărul istoric, faţă de neamul din care i se trag rădăcinile, în 2007 a renunţat la propunerea Comitetului de Stat al Ucrainei pentru Minorităţi ca publicaţia să fie înregistrată ca ziar al minorităţii moldovenilor din Ucraina, şi la glotonimul „limbă moldovenească”, care urma să fie veşmântul ziarului.
Comunicat de presă: Oana Ursache a fost numită secretar de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni
Un subiect important in cadrul discutiilor a fost reprezentat de provocarile din sfera invatamantului, inclusiv in ceea ce priveste scolile cu predare in limba română.
Din conducerea institutului mai făceau parte Gelu Voican Voiculescu și Petre Roman. Persoanele erau numite pe viață, iar 70% din buget se ducea pe salariiю Institutul nu e o simplă sinecură politică, o instituție care toacă bani publici. Avem de-a face cu o fraudă financiară, precum şi cu o ticăloşie morală. Institutul, condus de inculpatul Ion Iliescu şi de Gelu Voican Voiculescu, ambii trimişi în judecată în Dosarul Revoluţiei din 1989 pentru infracţiuni contra umanităţii, a fost un institut de mistificare a adevărului despre Revoluţie
Ce facem – rămânem fără ziare româneşti, fără limbă? Cine să ne protejeze? Suntem ai nimănui…
...au murit ca nişte sfinţi, în chinuri cristice, cosiţi de mitralierele călăilor sovietici, înecându-se în apele însângerate ale Prutului. Martorii spuneau că apele Prutului clocoteau, înroşite de sângele românilor masacraţi.
De pe pământul răzeșilor lui Ștefan cel Mare îți scriu, din Munții Neamțului, pe unde a ajuns oftatul dorului Domniei tale. Văile îți poartă ecoul poeziei ,,sub caldul sărut al luminii”.Că, de când te-ai ridicat la ceruri, noi toți ne-am găsit mai săraci și cu sufletul încărcat de cuvinte nespuse…Că doar Vrednicia ta putea să ne scape de durerea inimii și s-o prefacă în cântec…Iar de-l vei întâlni pe domnul Eminescu ,să-i spui și lui că noi,dascălii, om păzi cât om putea scumpa noastră limbă românească.
…DAR TRAGEDIA PRĂBUȘIRII TOTALE A AVUT LOC PRIN DICTATUL DE LA VIENA.
Avem veşti îmbucurătoare din România, scrie ex-primarul Cernăuţiului O. Kaspruk în pagina sa de Facebook. În cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România-Ucraina, Spitalul Clinic pentru Copii din Cernăuţi, în parteneriat cu Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, beneficiază, din partea României,