29 iunie 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

12 militari ucraineni şi un general – victime ale teroriştilor ceceni proruşi

30 mai 2014 | Categorie: Noutăţi

Continuă războiul terorist în estul Ucrainei. Un elicopter ucrainean de tip Mi-8, care transporta militari pentru rotație și un general din forțele Ministerului de Interne, a fost ținta unui atac cu rachete ruse sol-aer, în apropierea bastionului prorus Slaviansk, în consecinţă 12 ostaşi şi generalul Serghei Kulcițki au decedat, un pilot a rămas în viaţă, însă se află în stare gravă în spital. Noul președinte Petro Poroșenko a cerut pedepsirea separatiștilor proruși din estul țării, care au doborât joi elicopterul trupelor guvernamentale, omorând 12 militari.

MIRCEA LUTIC – LA VÂRSTA DE BALSAMURI ŞI DE FLORI

30 mai 2014 | Categorie: Noutăţi

Astăzi, la ora împlinirilor, la vârsta de balsamuri şi de flori, fericitul creator şi omul sensibilităţii Mircea LUTIC, poetul premenirii şi îndrăgostitul în frumuseţea şi forţa slovei materne, culege laurii recunoştinţei, rămânând de veghe la Cetatea Graiului Românesc

ALEGERI PARLAMENTARE ANTICIPATE

29 mai 2014 | Categorie: Noutăţi

Nou- alesul preşedinte al Ucrainei consideră că alegerile în Rada Supremă a Ucrainei urmează să aibă loc până la finele anului curent.

NOU ALESUL PREŞEDINTE AL UCRAINEI E PUTRED DE BOGAT ŞI VORBEŞTE ROMÂNA

29 mai 2014 | Categorie: Noutăţi

Potrivit rezultatelor oficiale, Petro Poroşenko a obţinut 54,7 % din voturile exprimate.

ARSENI IAŢENIUK ÎŞI VA PĂSTRA POSTUL DE PRIM-MINISTRU AL UCRAINEI

29 mai 2014 | Categorie: Noutăţi

La briefing-ul din lunea precedentă, Petro Poroşenko a promis că premierul Arseni Iaţeniuk îşi va păstra şi în continuare postul de conducător al guvernului. „Conform Constituţiei Ucrainei, a subliniat nou-alesul preşedinte, alegerile preşedinţiale nu impun demisionarea prim-ministrului.

PESTE 100 DE TERORIŞTI ŞI-AU GĂSIT MOARTEA ÎN ULTIMELE DOUĂ ZILE ÎN DONBAS

28 mai 2014 | Categorie: Noutăţi

Patruzeci de persoane — 38 de terorişti și doi civili – au fost împuşcate în timpull operaţiunii antiteroriste în confruntările de două zile între trupele ucrainene şi insurgenții proruși, care au ocupat aeroportul internațional din Donețk. Situația rămâne încă foarte tensionată. Teroriştii ceceni pradă bănci, magazine etc. şi omoară locuitori paşnici. În spital se află încă 31 de răniţi. Din rândurile forţelor guvernamentale morţi nu sunt.

Concursuri pentru tineri români, pe teme literare, de artă plastică şi fotografie

27 mai 2014 | Categorie: Noutăţi

Consulatul General al României la Cernăuţi, informează pe această cale întreg mediul asociativ românesc şi şcolile de limbă română din regiunea Cernăuţi, cu privire la implementarea unor proiecte culturale, constând în organizarea unor concursuri cu premii, pe teme literare, de artă plastică şi fotografie, cu implicarea directă a Consiliului Judeţean Suceava, prin intermediul Centrului Cultural „Bucovina”, şi sprijinul Consulatului.

La Cernăuţi s-a votat pentru alegerea reprezentanţilor României în Parlamentul European

27 mai 2014 | Categorie: Noutăţi

Duminică, 25 mai 2014, în incinta Consulatului General al României la Cernăuţi s-a votat pentru alegerea reprezentanţilor României în Parlamentul European.

Nu vă trădaţi Neamul şi Limba străbună

26 mai 2014 | Categorie: Noutăţi

Daca toti traitorii romani din Ardeal,care au fost sub jug unguresc,sute de ani,daca bucovinenii,sub jug austriac,daca muntenii de sub turci,nici unii dintre acestia nu si-au tradat orginea si numele limbii vorbite si scrise,de-a lungul veacurilor,iata ca in decurs de cateva zeci de ani,niste rusofoni si rusofili,se ridica si spun cu glas tare,ca ei nu sunt români.

Traian Băsescu salută victoria la alegerile prezidenţiale din Ucraina a lui Petro Poroşenco

26 mai 2014 | Categorie: Noutăţi

'Alegerile au fost libere şi corecte chiar dacă, în unele zone, separatiştii au încercat să zădărnicească prezenţa la vot.

Primar al Cernăuţiului a fost ales Oleksii Kaspruk

25 mai 2014 | Categorie: Noutăţi

La 25 mai a.c., în Cernăuţi au fost înfăptuite două exit-poll-uri. Conform Institutului de Sociologie „Makoveţkyi”, realizat la 96 de secţii de vot, cernăuţenii au votat astfel: pentru Petro Poroșenko 63,5 % din voturi, Iulia Tymoşenko (14,2% ), Oleg Leaşko (7,5%), Anatol Griţenko (4,1 %), Serghii Tighipko (2,3 %), Vadym Rabinovici (1,7%), Olga Bogomoleţ (1,7%), Serhii Teahnybok (1.5%), Dmytro Iaroş (1,3%).

PETRO POROŞENKO – NOUL PREŞEDINTE AL UCRAINEI

25 mai 2014 | Categorie: Noutăţi

Conform rezultatelor exit-poll-urilor, anunţat după ora 20.00, când au fost închise secţiile de votare, Petro Poroșenko a câștigat scrutinul prezidenţial din primul tur, obținând, 57,31% din voturi

ROMÂNII DIN ŢINUT PARTICIPĂ ACTIV LA SCRUTIN

25 mai 2014 | Categorie: Noutăţi

În regiunea Cernăuţi, inclusiv în Circumscripţia electorală nr. 206, din componenţa căreia fac parte majoritatea localităţilor româneşti din cele patru raioane cu populaţie majoritară românofonă, scrutinul a început la timp şi decurge cu neesenţiale încălcări. Până la ora 15.00 40,48 % din bucovinenii cu drept de vot şi-au îndeplinit datoria de cetăţeni, prezentându-se la secţiile de votare din cele 4 circumscripţii electorale . Astfel, în Circumscripţia electorală nr.204 (cu centrul în or. Cernăuţi) votase 39, 51 de alegători, în nr.205 (Storojineţ) – 42,22%, 206 ( Noua Suliţă) – 36,29%, în 207 – 40,48%.

Astăzi UCRAINA îşi alege PREŞEDINTELE, iar CERNĂUŢIUL - primarul

25 mai 2014 | Categorie: Noutăţi

Premierul ucrainean Arseni Iațeniuk, într-un apel, adresat populaţiei, i-a îndemnat pe toţi alegătorii din vestul, estul, nordul şi sudul Ucrainei să se prezinte la urnele de vot pentru „a apăra ţara', pentru a pune capăt separatismului ce a divizat Ucraina, celor șase luni de criză politică, care a aruncat țara în braţele unui război terorist, de o cruzime nemaiîntâlnită, escaladare ce a declanșat cel mai grav conflict politic între Ucraina şi Rusia, şi diplomatic – între Rusia și Occident – de la sfârșitul războiului rece. Pentru asigurarea la nivel a alegerilor prezidențiale, la care sunt invitaţi să voteze aproximativ 36 milioane de ucraineni, autoritățile au mobilizat aproximativ 55.000 de lucrători ai organelor interne și 20.000 de voluntari.

Alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European au loc duminică, 25 mai 2014, între orele 07.00 – 21.00!

23 mai 2014 | Categorie: Noutăţi

Consulatul General al României la Cernăuţi organizează pentru dvs. secţia de votare în incinta Consulatului, la următoarea adresă: Cernăuţi, strada Şkilna 16