09 iunie 2023
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

IANCU FLONDOR – GRAVAT ÎN INIMA NEUITĂRII LA STOROJINEŢ

5 august 2015 | Categorie: Noutăţi

La 3 august curent, când s-au împlinit 150 de ani din ziua naşterii artizanului UNIRII, graţie preacucernicului părinte Vasile Covalciuc, protopop de Storojineţ, care nu-şi uită înaintaşii şi îşi îndrumă enoriaşii să fie tari în credinţă, să-şi păstreze nealterate sfintele rădăcini ale neamului, aşa precum le-au lăsat părinţii şi strămoşii, lui Nicolae Toma, redactorul-şef al ziarului “Zorile Bucovinei”, preşedintele Societăţii Jurnaliştilor Români Independenţi din regiunea Cernăuţi, la mormântul lui Iancu Flondor din curtea Bisericii Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, de pe moşia lui din Storojineţ, unde e gravat în piatra neuitării, a fost oficiat un parastas de pomenire întru cinstirea celui care a fost conştiinţa Neamului, „Omul Providenţial al Bucovinei”, a celor peste 107 martiri, deportaţi şi decedaţi în Siberia, Karelia, Kazahstan, în lagărele muncii de pe ţărmurile lacurilor Onega şi Ladoga etc., aduşi simbolic la baştină prin monumentul de piatră, înălţat de un alt chinuit pe drumul Golgotei neamului românesc – Alexandru Davidean, prin rugăciunile fierbinţi ale preacuvioşilor părinţi Constantin Chifu, parohul Bisericii din Igeşti, părinţilor Gheorghe Covalciuc şi Rostislav, ucraineanul ce învaţă limba română şi are de-acum performanţe, căci a vorbit cu noi liber în română, Roman Zbigli, parohul Bisericii din Budineţ, ale enoriaşilor şi intelectualilor din Cernăuţi, care au aprins o lumânare în candela memoriei nobilului Cavaler şi Patriot Român

LĂSAŢI-NE, ÎN LEGEA NOASTRĂ

3 august 2015 | Categorie: Noutăţi

...care ţară am trădat de suntem numiţi separatişti?

CU „ZORILE BUCOVINEI”, ÎN ŢARA ÎNTREGITĂ A LUI IANCU FLONDOR

1 august 2015 | Categorie: Noutăţi

ar merita o măreaţă solemnitate în Sala Sinodală a Reşedinţei Mitropolitane din Cernăuţi, unde, cu 97 de ani în urmă, s-a decis destinul istoric al Bucovinei. Fiind imposibilă o astfel de sărbătoare, s-ar cuveni măcar să ocupe un loc mai mare în inimile noastre, să fie mai bine cunoscut de urmaşii săi, pentru care a trăit, a luptat şi a învins în momentele de mare cumpănă a micii, frumoasei, împărţitei noastre Bucovina...

DIN CERNĂUŢI, UN FRĂŢESC „LA MULŢI ANI!” PENTRU MITICĂ TEODORESCU

31 iulie 2015 | Categorie: Noutăţi

pentru noi, jurnaliştii de la „Zorile Bucovinei”, Dumitru Teodorescu, directorul cotidianului „Crai Nou” din Suceava, a rămas acelaşi Mitică – amabil, tânăr, cu sufletul deschis către durerile din emisfera nordică a meleagului ce ne este deopotrivă de scump şi drag.

ART-INSTALAREA „INVIZIBILII” – LA CERNĂUŢI

30 iulie 2015 | Categorie: Noutăţi

Traficul de fiinţe umane este una dintre cele mai grave crime din întreaga lume, o încălcare a drepturilor omului, un fenomen economic şi social şi o afacere extrem de profitabilă pentru criminalitatea organizată, fiind a treia sursă de profituri ilicite după traficul de droguri şi cel de arme.

ÎN ZIUA IMNULUI NAŢIONAL AL ROMÂNIEI - CU „CARTEA DURERII” ÎN SUFLET

29 iulie 2015 | Categorie: Noutăţi

Astăzi, la 29 iulie, când întregul neam românesc sărbătoreşte Ziua Imnului Naţional al României, în incinta misiunii diplomatice române la Cernăuţi, a avut loc un eveniment important – prezentarea a două cărţi – „Cartea Durerii”, al III-lea volum, şi ediţia a II-a a monografiei „Comuna Grămeşti. Judeţul Suceava”, ambele publicate la editura cernăuţeană „DrukArt”.

Şcoala de vară pentru profesorii de istorie şi nu numai...

29 iulie 2015 | Categorie: Noutăţi

Ajunsă la cea de a XI-a ediţie, tradiţionala şcoală de vară „Provocările istoriei ca ştiinţă şi disciplină de învăţământ la începutul mileniului III”. organizată pentru profesorii români de istorie din ţările din jurul României de către Centrul de Studii Transilvane al Academiei Române – Filiala Cluj, de Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, anul acesta şi-a desfăşurat lucrările, în perioada 2-7 iulie, la Universitatea “Transilvania”din Braşov. Prevăzută pentru profesorii de istorie, deosebiţi în felul lor prin specificul profesional de a transmite elevilor nu o informaţie simplă, ci una “genetică”, după cum menţionase în cuvântul de salut domnul dr. Angel Tâlvar, ministru delegat pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, această şcoală a întrunit în acest an 30 de participanţi din Ucraina, Republica Moldova, Ungaria şi Serbia.

Am trăit o viaţă frumoasă cu ziarul „Zorile Bucovinei”, pe care-l abonez din tinereţe şi acum am ajuns la 92 de ani

28 iulie 2015 | Categorie: Noutăţi

...durerile şi necazul nu vin cu ţârâita, ci dau buzna în casa omului şi pe geam, şi pe uşă.

UNIREA TINERILOR JURNALIŞTI ROMÂNI DIN UCRAINA, ROMÂNIA ŞI REPUBLICA MOLDOVA LA TÂRGU NEAMŢ

27 iulie 2015 | Categorie: Noutăţi

Asociaţia Pro Democraţia Club Târgu Neamţ, în parteneriat cu Filiala din Ucraina a Forumului Internaţional al Jurnaliştilor Români şi Asociaţia de Tineret şi Cultură „Astra”, Anenii Noi, organizează tabăra de jurnalism ce se va desfăşura în perioada 26 -31 august 2015, la Târgu Neamţ, România.

Expoziţia „Brâncoveanu 300. Tradiţia continuă“ - la Cernăuţi

23 iulie 2015 | Categorie: Noutăţi

Muzeul Regional de Arte din Cernăuţi găzduieşte expoziţia „Brâncoveanu 300. Tradiţia continuă“, iniţiată şi realizată de Uniunea Arhitecţilor din România în comun cu Centrul Bucovinean de Artă.

CEL MAI SCUMP PE LUME E DORUL DE CASĂ, MAMĂ, ŢARĂ

22 iulie 2015 | Categorie: Noutăţi

nu există viaţă fără iubire, fără dragoste de aproapele şi de ceea ce faci. Omul care nu iubeşte, degeaba mai trăieşte.

NU ŞI-A PLÂNS ÎNCĂ TOT AMARUL. SE BUCURAU DE MOARTE

20 iulie 2015 | Categorie: Noutăţi

Moartea le era unica salvare de chinuri. Cu toată ruşinea, Florica recunoaşte că s-a bucurat când surioara Rahira a fost luată de îngeri la ceruri.

O LACRIMĂ DIN TISA, SCĂLDATĂ ÎN ROUA ROMÂNISMULUI

15 iulie 2015 | Categorie: Noutăţi

Dincolo de orice speranţă a românilor bucovineni şi a confraţilor noştri din Maramureşul istoric, suntem sortiţi să împărţim acelaşi destin vitregit al istoriei – ne desparte de Ţara-mamă acelaşi gard de sârmă ghimpată, înfipt în inima Bucovinei, ce separă şi cele două maluri ale Tisei, unde sufletul românismului e rănit de săgeţile otrăvicioase ale străinilor. De altfel, apele negrei Tise îmi răvăşesc rana din suflet ori de câte ori poposesc pe acest meleag dacic, cu pitorescul dantelat în Balada Mioriţei, asemeni dorurilor ce mă poartă din plaiurile mioritice ale scumpei şi frumoasei noastre Bucovine spre cealaltă, de dincolo de bătrânul Prut, care, de fapt, a rămas, în pofida vicisitudinilor la care au fost supuşi românii băştinaşi, o inimă îngemănată. Evident, şi aici, în dreapta Tisei, ca şi pretutindeni unde bate o inimă de român, înstrăinat de Ţară, soarele speranţei răsare cu acelaşi licăr strălucitor. L-am admirat şi duminica precedentă, în ziua Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel pe stil vechi, de hramul sfântului locaş de închinare din Apşa de Jos, regiunea Transcarpatică, însoţind-o pe Excelenţa Sa, dna Eleonora Moldovan, Consulul General al României la Cernăuţi, care a răspuns invitaţiei arhimandritului Ştefan Bileţchi, parohul bisericii locale, care anul acesta a marcat 40 de ani de vrednică activitate misionară, de evlavioasă păstorie Neamului şi Credinţei Străbune.

ACŢIUNI DE BINEFACERE – LA TÂRGUL DE SÂNPETRU

14 iulie 2015 | Categorie: Noutăţi

La Târgul de Sânpetru din acest an, la care au sosit oaspeţi din 18 oraşe ale Ucrainei, din România şi Polonia, au participat şi au luat cuvântul Oleksii Kaspruk, primarul Cernăuţiului, Oleksandr Fyşciuk, guvernatorul regiunii, Iaroslav Kurko, prim-locţiitor al preşedintelui Consiliului Regional, Eleonora Moldovan, Consulul General al României la Cernăuţi, etc.

Eugen Tomac: "Avem obligaţia să îi aducem alături de noi pe românii care s-au trezit peste noapte cetăţeni sovietici care, fără nici o vină, au îndurat umilinţe crunte…"

13 iulie 2015 | Categorie: Noutăţi

Zeci de mii de tineri basarabeni, care au participat cu o săptămână în urmă la Marea Adunare Naţională de la Chişinău, unde au votat UNIREA cu ROMÂNIA, porniţi chiar atunci din centrul Chişinăului, pe jos, în „Marşul lui Ştefan cel Mare” spre Bucureşti pentru a le cere fraţilor de peste Prut să le accepte UNIREA, au fost întâmpinaţi cu flori şi ovaţii, duminică, în capitala Patriei noastre istorice - ROMÂNIA, unde şi-au adus crezul în reîntregirea neamului românesc.