Vinerea precedentă, Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a prezentat, în cadrul primei sale deplasări de lucru în Donbas, planul său de pace ce are drept scop să regleze situaţia în regiunile de est ale ţării, însă în pofida încetării luptelor de către forţele ucrainene, teroriştii continuă să atace.
SUA acuza Rusia ca trimite tancuri si artilerie grea la granita cu Ucraina -Rusia maseaza trupe la granita cu Ucraina, inclusiv unitati de forte speciale care inarmeaza si antreneaza separatistii pro-rusi din estul tarii, au aratat oficialii americani vineri.
După cum a declarat în Rada Supremă prim-ministrul Ucrainei Arseni Iaţeniuk, Serviciul de monitorizare financiară a descoperit 42 de companii, înregistrate peste hotare – în Cipru, Panama, Anglia ş.a., care au legături directe cu Ianukovyci şi complicii lui. Doar din 2010 până în 2013 prin conturile bancare ale acestor firme numai într-o ţară vecină au fost descoperite 16 miliarde de grivne, furate din Bugetul de Stat al Ucrainei.
Oleksii Kaspruk, primarul Cernăuţului, a declarat doliu pentru zilele de 18 şi 19 iunie, când, în timpul crâncenelor lupte din regiunea Lugansk, lângă oraşul Sceastia („Fericirea”), conform unor date prealabile neoficiale, şi-au pierdut viaţa 11 militari, 8 dintre care sunt bucovineni, şi 15 au fost răniţi.
Duminică, 15 Iunie 2014 a avut loc la Ismail FORUMUL COMUNITĂŢII ROMÂNEŞTI DIN SUDUL BASARABIEI, organizat la iniţiativa Asociaţiei Naţional-Culturale „BASARABIA” a Românilor din regiunea Odesa. Evenimentul s-a desfăşurat în localul Portului Fluvial din Ismail, amplasat pe malul stâng al braţului dunărean Chilia.
„Teroriştii vor primi un răspuns adecvat” Noaptea de vineri spre sâmbătă a fost considerată cea mai sângeroasă şi cu cele mai mari pierderi în rândurile forţelor ucrainene. Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a declarat doliu național pentru ziua de astăzi după ce 49 militari și-au pierdut viața în consecinţa doborârii pe aeroportul din Lugansk a unui avion de transport al armatei de către teroriștii proruși
Ieri, pe teritoriul diviziunii militare A2582 din Cernăuţi, camarazii i-au spus ultimul cuvânt de „Adio!” bucovineanului Veaceslav Pelehatyi, care a decedat în estul separatist al Ucrainei, în Slaviansk, bastionul teroriştilor proruşi.
În noaptea de 13 spre 14 iunie, în timpul aterizării pe aeroportul din Lugansk, avionul Il-76 al forţelor ucrainene de apărare ce transporta militari pentru rotaţie, tehnică, echipament şi producte, a fost doborât de terorişti, informează serviciul de presă al Ministerului Apărării Ucrainei, transmite TSN. La bordul navei aeriene ucrainene se aflau 30 de paraşutişti şi membrii echipajului. Toţi cei 49 de militari ucraineni au fost împuşcaţi. Vă amintim că în ajun în Lugansk a pătruns din Rusia o coloană de 10 maşini de tonaj, bucşite cu terorişti proruşi.
Nu ştiu dacă există un alt loc în dulcea Bucovină a lui Eminescu, unde durerea e atât de strigătoare, iar lacrima trecutului picură încă cu sângele martirilor neamului, sacrificaţi pentru Credinţă şi Libertate, pentru ŢARĂ. Satul Mahala din raionul Noua Suliţă, rămâne un adevărat panteon al eroilor români, aici, prin osârdia conducerii primăriei, oamenilor de bună credinţă, fiind înălţate mai multe monumente comemorative în memoria celor masacraţi în februarie 1941 la Lunca, celor deportaţi şi exterminaţi în lagărele morţii şi în închisori – pe Aleea Eroilor din cimitirul localităţii, lângă biserica din centrul satului, la Buda-Mahala, monumentul Aniţei Nandriş-Cudla, devenit simbol al tuturor martirilor represiunilor staliniste.
Pentru toți elevii din regiunea Cernăuți se va organiza un program în jurul datei de 15 august.
Selecţia (admiterea) candidaţilor se va face de către instituţiile de învăţământ superior din România, conform metodologiei proprii şi cifrei de şcolarizare.
Cu numele lui Gheorghe Hadârcă s-a mândrit şi se mândreşte localitatea vecină Bajura (judeţul Darabani, România). Cu siguranţă, nimeni din Costiceni n-a auzit vreodată de răposatul Gheorghe Hadârcă, un vrednic slujitor al altarului şi învăţător din localitatea vecină, originar din satul nostru. El a trăit pe la sfârşitul sec. XIX - începutul sec. XX.
...în casa mare a „Zorilor Bucovinei” s-au adunat oameni înrudiţi întru duhul de înălţare, aspiraţia spre libertate, setea de adevăr şi dragostea pentru cuvântul matern...
Excelenţa Sa, doamna Eleonora Moldovan, Consulul General al României la Cernăuţi a avut o întâlnire, la Ujgorod, cu Myhailo Rivis, locţiitor al şefului Administraţiei Regionale de Stat Transcarpatia, în cadrul căreia au fost discutate chestiuni ale colaborării dintre România şi regiunea Transcarpatică.
După ce a trecut prin fantasticul „e îngrozitor să auzi”, după cum s-a exprimat despre marcarea jubileului său de 75 de ani poetul Mircea Lutic, personalitate atotcuprinzătoare a culturii române din nordul Bucovinei, Ilie Tudor Zegrea, un alt maestru al condeiului, mai tânăr ca vârstă, urmează să-şi retrăiască momentele de graţie, parcurgând şi respectiva cronică a derulării sărbătorii sale. În cazul acesta, „e îngrozitor să auzi” sau „e îngrozitor să citeşti” înseamnă ceva extraordinar de frumos, grozav de plăcut, când omul îşi simte valoarea, înţelege că toate zbuciumările, neliniştile, sacrificiile nu i-au fost zădarnice, că n-a greşit calea în viaţă, nu şi-a irosit darul menit de Dumnezeu.