Prima parte a vizitei secretarului de stat pentru românii de pretutindeni Gheorghe Cârciu în Statele Unite ale Americii, din această perioadă, a debutat cu participarea delegației DRP la liturghia duminicală la Mitropolia Română Ortodoxă a celor două Americi, la Catedrala Sfinții Constantin și Elena, cu participarea IPS Nicolae.
Ziua de 28 noiembrie a rămas pentru întreaga suflare românească ca cea mai mare sărbătoare a Bucovinei – împlinirea visului de veacuri al românilor – UNIREA. Deşi de-a lungul istoriei noastre zbuciumate românii au avut de suportat multe chinuri şi nedreptăţi, în 1774, prin vicleşug, Ţara de Sus (denumită apoi Bucovina) a fost smulsă din trupul Moldovei lui Ştefan cel Mare şi alipită coroanei habsburgilor, 144 de ani au îndurat jugul unei stăpâniri străine, luptând ca nişte mucenici pe toate câmpurile de bătălii din Europa sub steag străin pentru menţinerea, slava şi mărirea asupritorilor lor, li s-au oprimat drepturile, limba română a fost exclusă din viaţa politică, din şcoală şi chiar din biserică, n-au pierdut speranţa că ceasul mântuirii, aşteptat cu atâta dor şi suferinţă, va sosi, şi că moştenirea lor străbună, tăiată prin graniţe nelegiuite, se va reîntregi prin realipirea Bucovinei la Patria-Mamă, că marele vis al neamului se va înfăptui prin unirea tuturor ţărilor române dintre Nistru şi Tisa într-un stat naţional unitar.
Biserica Românească „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din or. Storojineţ a Eparhiei Cernăuților şi a Bucovinei, paroh Vasile Covalciuc, protopop de Storojineţ, de pe fosta moşie a Artizanului Unirii Bucovinei cu Ţara-Mamă, Iancu cavaler de Flondor, a fost ctitorită cu aproape 200 de ani în urmă,
Dureri mărturisitoare, răni încă sângerânde „Mărturisesc supravieţuitorii foametei” din Basarabia şi regiunea Cernăuţi – atrocităţile foametei organizate de sovietici în anii 1946-1947 cu scopul colectivizării populaţiei după anexarea nordului Bucovinei, Ţinutului Herţa şi Basarabiei, documentar realizat de Vasile Răuţ, preşedintele Societăţii „Golgota” a românilor din Ucraina, demonstrat la sediul Societăţii „M. Eminescu”, în prezenţa diplomatului român, dl ministru plenipotenţiar Nicolae-Dan Constantin, unde a avut loc şi lansarea celor două volume din colecţia „Golgotei”, „Tragice despărţiri, cutremurătoare întâlniri”, „Veşnic adăpost al fiinţei noastre”, autor Maria Toacă, proiect finanţat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Atât documentarul, cât şi culegerile, ne invită la o împărtăşanie „cu adevărul răscolitor de durere”, aduc în actualitate drama românilor înstrăinaţi de Ţară în primii ani de după „eliberarea” ţinutului, dar şi după cel de-al Doilea război mondial- deportări, exterminarea populaţiei prin înfometare, prin munci silnice în lagărele morţii. Se face o paralelă a suferinţelor după anexare şi a at
Societatea muzicienilor români din Ucraina “Armonia” anunță finalizarea proiectului de finanțare - Societatea muzicienilor români din Ucraina ,,Armonia,, sursă strategică pentru păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii etnice, culturale, a românilor din regiunea Cernăuţi,,, proiect susținut și finanțat de către Departamentul pentru Românii de pretutindeni .
„Fulgerător ne părăsesc, unul după altul, scriitorii noștri din nordul Bucovinei. Aici, la Cernăuți, scriitori români sunt puțini, din ce în ce mai puțini, căci în solul acesta din ce în ce mai arid al supraviețuirii noastre ca etnos vlăstarele scrisului românesc abia reușesc să prindă viață”. E tristă constatarea scriitorului Ştefan Hostiuc. Nu intenţionez să supăr pe cineva, dar aproape că nu mai avem scriitori. Nu mai avem talente veritabile. : “Ilie T. Zegrea e ultimul poet dăruit cu talent, ceilalţi doar scriu
“Putin foloseşte iarna ca armă pentru a provoca o suferinţă imensă poporului ucrainean. El a decis că, dacă nu poate cuceri Ucraina cu forța, va încerca să înghețe țara până la supunere” Deși bombardamentele rusești țintesc infrastructura energetică și Kievul, purtătorul de cuvânt al Kremlinului susține cu cinism că nu a fost lovită capitala și că Ucraina poate pune capăt suferinței dacă îndeplinește cererile Rusiei.
Doamne, câtă suferinţă a adus rusul! Oamenii sunt omorâţi de rachete în casele lor. Mor în chinuri sub dărâmături, nou-născuţii în maternităţi - să fie oare şi acestea puncte strategice? Oraşe şi sate sunt în beznă, fără căldură, fără curent şi apă! Toţi rabdă. Şi noi, cei din Bucovina - la fel. Curentul a apărut abia seara, la fel şi telefonia mobilă, căldură (în blocul cu 9 etaje unde locuim), încă nu avem de ieri dimineaţă! Au suferit în consecinţa „eliberării” din 1940-1941, 1944-1945 buneii şi părinţii noştri, de foame, ger şi muncă silnică. Suferim şi în prezent din cauza invadatorului. Suferă aproape toţi în Ucraina, dar vor să fie „fără Rusia!”, nu vrea nimeni cu rusul.
. Proiectul are ca obiectiv general dezvoltarea la nivelul Departamentului a unui set de instrumente de planificare strategică prin fundamentarea unei noi Strategii pentru românii de pretutindeni. Scopul demersului este de a identifica soluții specifice, ca răspuns la situațiile particulare existente în fiecare comunitate românească din diaspora și comunitățile istorice.
Holodomor - genocidul la care a fost supus poporul ucrainean de sovietici, condamnat în Parlamentul României Deputații și senatorii români au votat miercuri, în ședință comună, Declaraţia Parlamentului României care condamnă foametea deliberată (Holodomor) la care a fost supus poporul ucrainean de ocupația sovietică în anii 1932 - 1933.
„Centre de invincibilitate” sunt desfășurate în Ucraina. Acest lucru a fost anunțat de președintele Volodymyr Zelenskyi. Au fost desfăşurate în majoritatea satelor, orășelelor și orașelor din regiune. Sunt dotate cu generatoare, Internet, iar unele dintre ele sunt dotate cu bulerian (sobe cu ardere lungă). Acele puncte care au fost create la sediul departamentelor d
Acțiunile inumane și criminale ale lui Putin, săvârșite asupra populației civile: prunci, copii, bătrâni, femei ucise cu bestialitate, au îngrozit o lume întreagă. Putin este pus în rând cu cei mai feroce dictatori ai lumii, cum sunt Mao Zedong, Adolf Hitler, Saddam Hussein, Iosif Stalin.
...O biserică în lume, este un lucru drag și sfânt. Fiecare biserică creștină are o zi specială, legată de ziua unui sfânt, sau a unui eveniment din viața Mântuitorului nostru Iisusw Hritos sau a Maicii sale, Sfintei Fecioare Maria. La Cupca, un sat frumos de pe Valea Siretului, acest eveniment este legat de ziua sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, pe stil vechi, marcat în fiecare an la 21 noiembrie.
Cu iubire şi credinţă în suflet, la 21 noiembrie curent, credincioşii ortodocşi de la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” de la Maidan, orăşelul Storojineţ, cel mai vechi locaş de cult din r-nul Storojineţ, înălţat cu 235 de ani în urmă , şi-au sărbătorit ocrotitorii spirituali. La Sfânta Liturghie, oficiată de un sobor de alese feţe bisericeşti - Vasile Paulencu, parohul Bisericii din Crasna,Vasile Popescu, parohul Bisericii din Ciudei, Silvestru Motrescu, parohul Bisericii din Pătrăuţi, părintele Gheorghe Covalciuc, etc., în frunte cu Sfinţia Sa, preacucernicul părinte Vasile Covalciuc, protopop de Storojineţ, a asistat un număr mare de enoriaşi, printre care şi numeroase oficialităţi, oaspeţi – ministrul plenipotenţiar Nicolae-Dan Constantin, diplomat la Consulatul General al României la Cernăuţi, primarul Igor Matiiciuk, businessmeni, etc. Sincer vorbind, sfântul locaş a devenit neîncăpător pentru toţi cei în suflet cu dragoste de cele sfinte, mai ales acum, când e atât de frumos renovat, cu finanţarea din partea Guvernului României prin DRP e aproape finalizată pictura interioară a bisericii, a rămas doar altarul. Amintim că Biserica se află pe moşia artizanului Unirii, în curtea căruia, alături de simbolicul monument al martirilor români, victime ale regimului barbar comunist, se află cripta unde îşi doarme somnul veşnic cel, graţie căruia, în 1918, a fost înfăptuită Unirea Bucovinei cu Patria-Mamă – Iancu cavaler de Flondor, deci, anume aceste aspecte ale istoriei noastre, ale acestui locaş de închinare, ar trebui să prindă un contur şi o culoare mai pronunţată atât în viaţa românilor din Bucovina istorică, cât şi a raionului Storojineţ. Trăim vremuri nesigure, când nu doar limba ne e pusă spre pierzanie, ci şi credinţa strămoşească, Biserica - „maica spirituală a neamului românesc, care a născut unitatea limbii și unitatea etnică a poporului”, cum a numit-o Poetul Mihai Eminescu, care și-a iubit deopotrivă țara și credinţa. Totuşi, nutrim speranţa, că, şi dacă nu vor interveni schimbări, măcar Biserica va rămâne altarul de veghe nu doar al credinţei străbune, ci şi a limbii române. Apărător al Limbii şi Credinţei ortodoxe, Poetul nu are odihnă nici în mormânt, când vede tineretul rupt de istorie, de trecut, înstrăinat de Neam, lipsit de valori morale şi spirituale, de suflet. Dacă ar învia, ar găsi un neam aproape lipsit de suflare, pe care avem datoria să-l readucem la viaţă, să-l reanimăm prin păstrarea şi perpetuarea Limbii Române, prin Unire. Ar muri de o sută de ori văzând vetrele noastre româneşti – o umbră din ce-au fost cândva – pustiite de inestimabila comoară străbună – limba, frumoasele datini, tradiţii, obiceiuri de altă dată. De altfel, rugăciunea, care ne face mai buni, mai iertători, ne îndeamnă la purificarea sufle
Proiectul „Finalizarea picturii interioare în biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din comuna Ciudei, Ucraina” a fost demarat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni în iulie 2022 și va fi finalizat la 30 noiembrie 2022