01 aprilie 2023
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

JALE MARE ÎN NORDUL BUCOVINEI – S-AU STINS CA O LUMÂNARE DOI FECIORI CA DOUĂ FLORI

21 aprilie 2020 | Categorie: Noutăţi

E o mare tragedie, o durere sfâşietoare – mor tinerii ca florile ce se ofilesc. Săptămâna Luminată, ca şi Săptămâna Patimilor, le-a adus românilor din nordul Bucovinei doliu şi durere mare - virusul ucigaş a răpus viaţa a încă doi fraţi în floarea tinereţii. La 20 aprilie, luptând cu boala nemiloasă, a decedat fiul gospodarului Aurel Frunza din Igeşti, raionul Storojineţ, Andrei, în vârstă de nici 20 de ani, iar astăzi, 21 aprilie, a pierdut lupta pentru viaţă Ioan, fiul mai mare, în vârstă de 24 de ani,

ȘTEFAN CEL MARE ŞI SFÂNT CHEMA LA OASTE CU BUCIUMILE - NOI NE UNIM ÎN RUGĂCIUNE PENTRU A-I ADUCE UN OMAGIU

20 aprilie 2020 | Categorie: Noutăţi

Astăzi, din cauza pandemiei ce fără pic de milă seceră vieţi omeneşti pe întreaga planetă, nu vom purta Tricolorul pe urmele de glorie ale lui Ştefan cel Mare şi Sfânt la Stejarul lui din Codrii Cosminului, precum o făceam tradiţional în fiecare an în lunea Paştelui, ci ne unim în rugăciune fiecare la domiciliu pentru a-i aduce un omagiu Apărătorului Creştinătăţii, celui mai mare şi neînfricat Domn, pe care l-a avut vreodată Ţara noastră de glorii, căruia îi datorăm viaţa pe acest pământ sfânt, stropit de sângele vitejilor săi arcaşi, dăinuirea prin credinţă, limbă…

Se spune că de Sfintele Paşti oamenii iau lumină. Trebuie să trăim în credinţa că întunericul nu poate să învingă lumina.

19 aprilie 2020 | Categorie: Noutăţi

Anul acesta avem o tristeţe mare – din cauza virusului ucigaş n-am putut merge la biserică să luăm Lumină, să sfinţim pasca, dar am stropi-o cu agheasmă şi ne-am rugat Celui de Sus pentru sănătate, să ne apere de toate relele, de toate bolile şi necazurile ce au împânzit lumea. Ce altceva putem face decât să ne rugăm, deşi înţelegem că planeta e prea mare, iar noi prea neputincioşi şi încărcaţi de păcate, virusul trimis pe capul nostru prea agresiv şi ucigaş pentru a-l opri cu gândul şi dorinţa noastră. Se spune că de Sfintele Paşti oamenii iau lumină. Trebuie să trăim în credinţa că întunericul nu poate să învingă lumina. „Zorile Bucovinei”, Societatea Jurnaliştilor Independenţi din regiunea Cernăuţi urează tuturor Paşti fericit, multă sănătate, lumina divină a Învierii să vă fie ocrotitoare şi păzitoare de tot ce-i rău şi viclean.

Plânge durerea din suflet pe strune de vioară – ne-a părăsit maestrul Ion Bodnar

17 aprilie 2020 | Categorie: Noutăţi

Ca un trăsnet din senin am primit trista veste că tânărul dăruit cu har Ion Bodnar, talentatul interpret şi viorist, conducătorul artistic al vestitului Taraf „Trandafir” din Voloca, dirijorul corului gospodarilor din comună şi corului Bisericii „Sf. Nicolai” din localitate, a decedat subit din viaţă în sala de reanimare a Spitalului Raional Hliboca, pierzând lupta cu boala ucigaşă nemiloasă ce în această feerică primăvară seceră mii de vieţi.

DIN JUVAIERUL FRUMOASELOR TRADIŢII PASCALE DIN BUCOVINA ÎNSTRĂINATĂ

17 aprilie 2020 | Categorie: Noutăţi

Duminică vom prăznui una din cele mai mari sărbători creştine – ÎNVIEREA DOMNULUI. Deşi totul se globalizează galopant, acum încă şi pandemia, nici sărbătorile religioase nu mai au farmecul de odinioară, din frumoasa mea copilărie, când bunica cocea nafura şi păscuţele rumene în cuptor, apoi dădea la cuptor sarmalele, răspândind o aromă delicioasă în tot satul, vârstnicii sunt acei care păstrează în lacrima sacră a Datinii sufletul românismului, suflul străbunilor, iubirea de aproapele, Credinţa în Dumnezeu şi Veşnicia Neamului.

OARE CE NE MAI PREGĂTESC STĂPÂNII LUMII, CE URMEAZĂ DUPĂ PANDEMIE? Se vorbeşte despre o conspirație ce folosește, pentru a obține o putere totalitară absolută, un virus care ucide…

16 aprilie 2020 | Categorie: Noutăţi

Doar în primele două luni ale anului în curs (ianuarie-februarie) în lume au decedat din cauza foametei 1 mln. 500 mii de oameni, pe când de COVID-19, timp de aproape 3 luni şi jumătate – ianuarie-aprilie - peste 75 de mii. Însă, se pare, această dramă a secol.XXI- foametea - nu are prea mare importanţă pentru cei care conduc omenirea. De ce nu-i interesează bolile cardiace, tuberculoza, cancerul ce ucide mai rapid decât coronavirusul? Ne mai amintim că mai ieri lumea era cuprinsă de proteste. Acum nimeni nu protestează, toată lumea stă în casă şi tremură.

UN DIRIJOR CU HAR DE LA DUMNEZEU, VREDNIC DE MEMORIA ROMÂNILOR DIN BUCOVINA

15 aprilie 2020 | Categorie: Noutăţi

Deşi a făcut şcoala pedagogică în ucraineană şi şi-a început cariera printre ucraineni, nu s-a îndepărtat de datinile străbune, cântecele de acasă însoţindu-l pretutindeni...

Miorița este moștenirea noastră nepieritoare și inalienabilă. Este conștiința, mândria noastră de români în lume

14 aprilie 2020 | Categorie: Noutăţi

Miorița este giuvaerul cel mai de preț din moștenirea rămasă de la străbunii noștri. Cele peste două mii de variante ale Mioriței sunt tot atâtea giuvaeruri poetice, cum nu știu să mai aibă vreo altă țară. Miorița, în varianta publicată de Vasile Alecsandri, a uimit Occidentul și a influențat favorabil opinia marilor puteri, care au zis că un popor care a creat și transmis oral o asemenea capodoperă, cum alte popoare nu mai au, are dreptul să aibă un stat național și au fost de acord să se facă Unirea Moldovei cu Muntenia, de la 1859.

A plecat în eternitate, lăsând urme dureroase în inimile noastre, un bun prieten al românilor înstrăinaţi şi al “Zorilor Bucovinei” - Dumitru TEODORESCU, directorul cotidianului „Crai Nou” din Suceava

13 aprilie 2020 | Categorie: Noutăţi

Am rămas văduviţi de un prieten cu suflet mare, a cărui trecere în eternitate a lăsat urme dureroase în inimile noastre, a jurnaliştilor de la „Zorile Bucovinei”.

FLORIILE ÎN DOLIU, CU BISERICI FĂRĂ ENORIAŞI, PESTE 2000 DE DECESE DOAR ÎNTR-O SINGURĂ ZI

11 aprilie 2020 | Categorie: Noutăţi

„Vin Floriile cu soare şi soarele cu Florii”- dacă n-ar exista virusul ucigător ce ni-i răpeşte pe cei scumpi şi dragi am fi putut să ne bucurăm din tot sufletul de acest praznic dumnezeiesc precum poetul Vasile Alecsandri. Anul acesta, din cauza crizei noului coronavirus, care în Cernăuţi a răpit 13 vieţi omeneşti (peste 409 de infectaţi, iar în Ucraina au fost înregistrate 69 de decese (peste 2 mii de contaminaţi), în SUA numărul total al deceselor înregistrate a ajuns la 18.586, apropiindu-se de Italia (18.849), ţară care are o populaţie de cinci ori mai mică), și a restricțiilor impuse de autorități, slujbele de Florii și Paște se vor desfășura fără enoriași în biserici.

Am mâncat buruieni pătate cu excremente umane – lagărul „Iadul Alb“ Siberia

9 aprilie 2020 | Categorie: Noutăţi

În lagăr, moartea era stăpână, aici viata unui om valora cât o furnică zdrobită sub picior. În fiecare dimineață, în loc de “bună dimineața”, prima întrebare era: “câți morți sunt?” Noaptea mureau la fel de mulți ca și ziua. Vedeam ziua prizonieri mergând pe drum la lucru, care cădeau jos și mureau că muștele. Morții erau duși în beci, iar când se adunau 25 de cadavre, noi prizonierii,le săpam o groapă comună, unde erau aruncați la grămadă, fără cruce……am mâncat de multe ori buruieni (lobodă) care erau pătate cu excremente umane, le-am șters cât am putut și le-am mâncat …. legile nescrise ale supraviețuirii sunt dure …. Aș fi fost cel mai fericit dacă aș fi avut mâncarea câinilor din ziua de azi ….

Scrisă cu lacrimile durerii – Istoria satului Proboteşti, Ţinutul Herţei

9 aprilie 2020 | Categorie: Noutăţi

…„invazia ruşilor a provocat timpuri vitrege”, Masacrul, o oribilă tragedie, de la Fântâna Albă (1 aprilie 1941), pagina însângerată de la Lunca şi Pogromul de la Ţânteni… Sunt reproduse în acest sens câteva mărturii îngrozitoare.

REGIUNEA CERNĂUŢI – FOCARUL ÎMBOLNĂVIRILOR CU CORONAVIRUS

8 aprilie 2020 | Categorie: Noutăţi

Regiunea Cernăuţi, cea mai mică din Ucraina, e lideră pe ţară privind pandemia – 273 de cazuri ( 6 cazuri letale şi 16 vindecări), urmată de or. Kiev- 256, regiunile Ivano-Frankivsk- 198, Ternopil – 168, Kiev – 120, Vynnyţea – 89, Cerkasî – 80, Kirovograd – 57, Sumî – 56, Zaporijja – 45, Rivne – 44, Transcarpatică – 43, Dnipropetrovsk – 41 etc.

10 nou-născuți, infectați în maternitatea din Timişoara cu coronavirus

8 aprilie 2020 | Categorie: Noutăţi

Zece bebeluși care s-au născut la maternitatea Spitalului Municipal din Timișoara sunt infectați cu Covid-19, în timp ce testele mamelor lor s-au dovedit a fi negative.

SUA - LIDERĂ PRIVIND INFECTĂRILE CU CORONAVIRUS (peste 11 mii de decese), RUSIA, CEA MAI PUŢIN AFECTATĂ DE PANDEMIE

8 aprilie 2020 | Categorie: Noutăţi

Coronavirusul continuă să se răspândească în lume, iar cercetătorii