Daca toti traitorii romani din Ardeal,care au fost sub jug unguresc,sute de ani,daca bucovinenii,sub jug austriac,daca muntenii de sub turci,nici unii dintre acestia nu si-au tradat orginea si numele limbii vorbite si scrise,de-a lungul veacurilor,iata ca in decurs de cateva zeci de ani,niste rusofoni si rusofili,se ridica si spun cu glas tare,ca ei nu sunt români.
'Alegerile au fost libere şi corecte chiar dacă, în unele zone, separatiştii au încercat să zădărnicească prezenţa la vot.
La 25 mai a.c., în Cernăuţi au fost înfăptuite două exit-poll-uri. Conform Institutului de Sociologie „Makoveţkyi”, realizat la 96 de secţii de vot, cernăuţenii au votat astfel: pentru Petro Poroșenko 63,5 % din voturi, Iulia Tymoşenko (14,2% ), Oleg Leaşko (7,5%), Anatol Griţenko (4,1 %), Serghii Tighipko (2,3 %), Vadym Rabinovici (1,7%), Olga Bogomoleţ (1,7%), Serhii Teahnybok (1.5%), Dmytro Iaroş (1,3%).
Conform rezultatelor exit-poll-urilor, anunţat după ora 20.00, când au fost închise secţiile de votare, Petro Poroșenko a câștigat scrutinul prezidenţial din primul tur, obținând, 57,31% din voturi
În regiunea Cernăuţi, inclusiv în Circumscripţia electorală nr. 206, din componenţa căreia fac parte majoritatea localităţilor româneşti din cele patru raioane cu populaţie majoritară românofonă, scrutinul a început la timp şi decurge cu neesenţiale încălcări. Până la ora 15.00 40,48 % din bucovinenii cu drept de vot şi-au îndeplinit datoria de cetăţeni, prezentându-se la secţiile de votare din cele 4 circumscripţii electorale . Astfel, în Circumscripţia electorală nr.204 (cu centrul în or. Cernăuţi) votase 39, 51 de alegători, în nr.205 (Storojineţ) – 42,22%, 206 ( Noua Suliţă) – 36,29%, în 207 – 40,48%.
Premierul ucrainean Arseni Iațeniuk, într-un apel, adresat populaţiei, i-a îndemnat pe toţi alegătorii din vestul, estul, nordul şi sudul Ucrainei să se prezinte la urnele de vot pentru „a apăra ţara', pentru a pune capăt separatismului ce a divizat Ucraina, celor șase luni de criză politică, care a aruncat țara în braţele unui război terorist, de o cruzime nemaiîntâlnită, escaladare ce a declanșat cel mai grav conflict politic între Ucraina şi Rusia, şi diplomatic – între Rusia și Occident – de la sfârșitul războiului rece. Pentru asigurarea la nivel a alegerilor prezidențiale, la care sunt invitaţi să voteze aproximativ 36 milioane de ucraineni, autoritățile au mobilizat aproximativ 55.000 de lucrători ai organelor interne și 20.000 de voluntari.
Consulatul General al României la Cernăuţi organizează pentru dvs. secţia de votare în incinta Consulatului, la următoarea adresă: Cernăuţi, strada Şkilna 16
Sincer vorbind, am rămas şocată citind pe Facebook informaţia despre desfăşurarea celei de-a III-a reuniuni a Congresului Românilor din Ucraina, mai ales de fraza „Pentru cine votează românii din Ucraina?”
Miercuri seara, timp de 2 ore, pe scena Teatrului Academic Dramatico-Muzical Regional „Olga Kobyleanska” din Cernăuţi, artiştii Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoşani au prezentat spectacolul „Prinţesa” după nuvela autobiografică cu acelaşi titlu a scriitoarei bucovinene, al cărei nume îl poartă teatrul cernăuţean. E o dramatizare a scriitorului Vasyl Dovhyi. Premiera piesei a avut loc la Botoşani, la 27 septembrie anul precedent, cu ocazia aniversării 150-a a naşterii prozatoarei Olga Kobyleanska, fiind bine primită şi frenetic aplaudată şi la Suceava, Gura Humorului, unde a văzut lumina zilei scriitoarea, şi la Bucureşti.
Apropo de adevăr, ne bucură nespus de mult faptul că, în deosebi, în ultimul timp, Consulatul General al României la Cernăuţi e deschis pentru colaborare şi e disponibil pentru susţinerea tuturor românilor din ţinut, înstrăinaţi de Ţară, fapt pentru care îi adresăm mulţumiri Excelenţei Sale, doamnei Eleonora Moldovan, Consulul General al României la Cernăuţi.
mai are oare rost să evoluezi vreodată pe scena acestui concurs internaţional prestigios, transformat, peste noapte, în circ?
România cere categoric ca de aceleaşi drepturi cu minoritatea rusă să se bucure şi cea română din Ucraina, a specificat, Preşedintele Traian BĂSESCU, într-o declaraţie de presă din săptămâna precedentă.
Să nu mă lăsaţi aici, pentru că eu dacă mai văd un rus, mor...
Să aibă atâta nenoroc iubitul nostru Poet? Sau se intenţionează să i se scuipe din nou în suflet, să i se şteargă paşii din dulcea lui Bucovină – la Noua Suliţă bustul Poetului a fost vopsit, cu câţiva ani în urmă, în negru, la Hliboca, vara precedentă, a fost decapitat, ca în Cernăuţi să-l înghită gunoaiele şi murdăriile?
Festivalul European de Fotografie, iniţiat cu trei ani în urmă de dl Ştefan Toth AFIAP, directorul lui, preşedintele Asociaţiei „Euro Foto Art” din Oradea, are drept scop principal popularizarea artei fotografice româneşti în Europa şi a celei europene – în România. Ediţia a treia, din acest an, a fost organizată în parteneriat cu Institutul Cultural Român, sub patronajul Ministerului Culturii al României, cu sprijinul Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Biroului de Informare al Parlamentului European şi cuprinde 35 de expoziţii.