Să nu uite că avem şi noi suflet, avem o limbă, moştenită din strămoşi, care e însăşi sufletul nostru, dacă ne lipsesc de limba strămoşilor, ne lipsesc de suflet. Deşi am scris de atâtea ori despre refugiaţi, mă refer la românii care în 1941 fugeau de „eliberatorii” sovietici, lăsându-şi munca de o viaţă, casa, copiii, acum înţeleg foarte bine că e o durere ce o poate simte doar cel ce e nevoit să părăsească ce îi este scump şi drag. Nici la Cernăuţi linişte nu mai avem, cu toate că suntem departe de capitală, unde explodează bombe, unde e jale şi moarte. Nu ştiu, poate greşesc, dar cât de greu nu ne-ar fi, toţi nu ne putem refugia în Ţară, cei ce rămân acasă sunt mai curajoşi, deşi nu sunt în siguranţă.
Dragi conaţionali! Să ne luăm în mâini şi să ne calmăm pe cât e posibil. Panica nu aduce la nimic bun. Nu luaţi cu asalt vămile. Ce ne este scris, în frunte ni-i pus. Nu uitaţi că mai bine ca Acasă nu-i nicăieri. Dumnezeu e cu noi, ne va ocroti de această mare urgie, pe care n-am dorit-o şi nu o dorim nici celui mai înverşunat duşman
Primarul Cernăuţiului, Roman Kliciuk, le-a cerut sprijin sub formă de echipamente de protecţie civilă primarilor din oraşele înfrăţite Suceava şi Timişoara.
Prim-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucă, exprimându-şi solidaritatea cu poporul ucrainean, a reiterat susținerea pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, anunţând la Televiziunea Naţională că pentru evacuarea etnicilor români din regiunile Cernăuţi şi Transcarpatică vor fi trimise autobuze şi trenuri suplimentare, cu care aceştia pot sosi în Patria -Mamă.
Potrivit ONU, jertfe ale atacurilor Rusiei împotriva Ucrainei au devenit cel puţin 25 de civili şi peste 100 de răniţi. Doar în prima zi de invazie au fost omorâţi aproape 140 de militari şi civili.
Mulţumim prietenilor din România ai fiicei Diana, dnei Felicia Crăciun şi conducerii Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, care au sunat-o şi au întrebat-o dacă avem nevoie de ajutor. Avem şi noi nu puţini prieteni în România, judeţul Suceava. Spre regret, n-am auzit o vorbă de încurajare, nici măcar nu ne-au sunat. Probabil, se tem să nu mergem pe capul lor, deşi pot sta fără nici o grijă. ...
Lupte crâncene se dau în Ucraina – sunt jertfe nu doar din rândurile militarilor, dar şi civililor, au fost omorâţi şi copiii
La comisariatul Militar din Cernăuţi, bucovinenii stau la coadă să se înregistreze pentru a fi recrutaţi în rândurile armatei ucrainene. „Panica e cel mai mare duşman” - Primarul Cernăuţiului s-a adresat populaţiei să nu intre în panică
Trupele ruse au trecut graniţa lângă oraşul Harkiv, lansând un atac la scară largă asupra Ucrainei. Au fost lovite de rachete, atacurile fiind îndreptate asupra obiectivelor strategice ale Forţelor Armatei Ucrainene din mai multe oraşe – depozite şi aeroporturi militare din Kiev- Boryspol, Harkiv, Jytomyr, Dnipro, Ozeornoe, Kulbakino, Ciuguev, Kramatorsc, etc., agresorul începând atacuri de artilerie asupra teritoriului şi populaţiei Ucrainei de-a lungul frontierei de stat.
Parlamentul Ucrainean a ratificat legea privind instituirea, pe un termen de 30 de zile, a stării de urgenţă pe întreg teritoriul ţării, cu excepţia regiunilor
În regiunile de frontieră ale Ucrainei sunt introduse restricţii suplimentare, a anunţat Serviciul de presă al Direcţiei de Vest a Serviciului Frontierei de Stat al Ucrainei.
Raveca Tochiță este soția binecunoscutului folclorist și poet popular din Pătrăuții de Sus. Toată viața l-a susținut și l-a înțeles în munca lui de culegere și valorificare a folclorului
în vara anului 2008 a susţinut un frumos concert în incinta căminului cultural din Pătrăuţii de Jos. Cu câțiva ani în urmă a venit din nou la Pătrăuţii de Jos cu ansamblul ei „Crenguță de iederă” de la Universitatea din Chişinău. Dumneaei este profesoară de folclor la această instituţie superioară de învăţământ.
LA MULȚI ȘI FERICIȚI ANI, draga noastră Marilena!. Mereu grăbită, preocupată, harnică, stăruitoare, amabilă... Așa o cunoaște o lume pe vrednica profesoară de limba maternă și șefa de studii la liceul din Cupca, doamna Marilena Zâgrea.
Foarte multe cupluri de tineri au hotărât să-şi înregistreze căsătoria anume astăzi, 22.02.2022, considerând că e o zi cu noroc ce le va aduce fericire. Cei care cred în superstiţii, consideră că asemenea coincidenţe sunt o raritate, de aceea se crede că ele pot influenţa destinul. În cazul de faţă este vorba de şase cifre de 2, iar în numerologie ele înseamnă iubire, prietenie, armonie, e o zi reuşită pentru căsătorii.