28 mai 2023
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

EMIL RADU MOLDOVAN: „MI-A CĂZUT LA SUFLET CERNĂUŢIUL ŞI OAMENII LUI BINEVOITORI...”

5 august 2014 | Categorie: Noutăţi

Dl Emil Radu Moldovan, preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, împreună cu suita sa de elită şi cu membri ai Ansamblului profesionist „Dor românesc”, a avut o vizită la Consulatul General al României la Cernăuţi, unde înaltul demnitar român a discutat cu Excelenţa Sa, dna Eleonora Moldovan, Consulul General al României la Cernăuţi, chestiuni actuale, referitoare la situaţia tensionată din regiune şi ţară, la susţinerea românilor băştinaşi prin diverse proiecte şi schimburi de experienţe cu autorităţile ucrainene.

TRISTEŢI ŞI BUCURII – CU „DOR ROMÂNESC”

4 august 2014 | Categorie: Noutăţi

„Să nu uiţi în veci, măi frate, sângele apă nu se face...”

TINERII JURNALIŞTI ROMÂNI SOLIDARIZEAZĂ ÎNTRU ÎNLĂTURAREA FRONTIERELOR (La Cernăuţi a luat fiinţă prima filială a Forumului Internaţional al Jurnaliştilor Români (FIJR) din afara României)

2 august 2014 | Categorie: Noutăţi

De la bun început, ţin să-i liniştesc pe cei cu imaginaţia prea „bogată” că e vorba de frontiere culturale şi informaţionale...

Acum toţi românii din nordul Bucovinei sunt ca în gură de lup – numiţi separatişti şi trădători

31 iulie 2014 | Categorie: Noutăţi

„În spatele blocării şoselelor în nordul Bucovinei se află adepţii fostului regim”, a declarat Ion Muntean, liderul organizaţiei regionale „Батьківщина” din Cernăuţi, la o recentă conferinţă de presă, accentuând că situaţia confuză cu blocarea, timp de cinci zile, a şoselelor de importanţă naţională şi internaţională, atât de români, cât şi de ucraineni, s-a creat din cauză că puterea ţinutală prea puţin discută cu oamenii, ultimii nu sunt auziţi de cei de la conducere. Dacă li se lămurea situaţia, circulaţia nu era stopată sau, cel puţin, şoselele erau demult deblocate”.

SCOPUL ŞI SARCINILE CELEI DE-A TREIA ETAPE A MOBILIZĂRII PARŢIALE

31 iulie 2014 | Categorie: Noutăţi

Marţea precedentă, Vitali Ciurai, Comisarul militar al regiunii Cernăuţi, în cadrul unei conferinţe de presă, a relatat despre înfăptuirea celei de-a treilea etape a mobilizări parţiale ce presupune de la 20 până la 45 de zile de pregătire către acest proces, perioadă de timp în care comisariatele militare vor înfăptui recrutarea celor supuşi serviciului militar, care vor fi trimişi în subdiviziuni de instruire ale unităţilor militare, în corespundere cu specialitatea şi gradul militar. Abia după acest termen ei vor fi asiguraţi totalmente cu mijloace de protecţie şi toate cele necesare, fiind în caz de necesitate trimişi în estul separatist al Ucrainei.

Precizări ale Ministerului Afacerilor Externe privind protestele etnicilor români din regiunea Cernăuţi

31 iulie 2014 | Categorie: Noutăţi

Ministerul Afacerilor Externe isi exprima preocuparea fata de situatia care a generat protestele etnicilor romani din regiunea Cernauti din Ucraina, in contextul procesului de mobilizare a tinerilor cetateni ucraineni, declansat de autoritatile de la Kiev.

Stejarii lui Ștefan cel Mare, îngrijiți la Zilele Nordului

30 iulie 2014 | Categorie: Noutăţi

30 iulie 2014. Poiana celor Patru Stejari ai lui Ștefan cel Mare, monument istoric din Darabani, jud. Botoșani, va fi reamenajată în cursul acestui an, la inițiativa Asociației Nord. Demersurile au început în primăvara acestui an, iar activitățile fac parte din agenda festivalului Zilele Nordului, care se va desfășura la Darabani în perioada 8-10 august.

CARITATE ŞI PATRIOTISM:ROMÂNII DIN MAHALA ADUNĂ ALIMENTE PENTRU ARMATA UCRAINEANĂ!

30 iulie 2014 | Categorie: Noutăţi

În alte împrejurări, n-aş fi accentuat în titlul la acest articol asupra faptului că oamenii uniţi într-o acţiune caritabilă sunt români.

Viorel Badea despre protestele din regiunea Cernăuți în contextul mobilizării tinerilor cetățeni ucraineni

29 iulie 2014 | Categorie: Noutăţi

Susțin măsurile legitime luate de autoritățile de la Kiev pentru apărarea integrității teritoriale, suveranității și independenței Ucrainei și consider că orice poziții publice care atentează la integritatea Ucrainei în acest context geopolitic complicat nu fac altceva decât să susțină agresiunea teroriștilor din estul statului vecin, sprijiniți nemijlocit de Moscova.

LA CULICENI, ROMÂNIA SE ZBATE ÎNTR-O INIMĂ MARE...

27 iulie 2014 | Categorie: Noutăţi

Din Culiceni, în anii instaurării puterii bolşevice, călăii sovietici au deportat în Siberia 20 de persoane, alţii peste 10 bărbaţi au fost arcăniţi şi duşi la muncă silnică pe ţărmul lacului Onega, de unde s-a întors doar unul. Acum, peste ani de durere, doar două fiice ale jertfelor represaliilor staliniste mai sunt în viaţă.

Coaliţia parlamentară s-a dizolvat, premierul şi-a anunţat demisia

26 iulie 2014 | Categorie: Noutăţi

Joi, 24 iulie a fost o zi furtunoasă în Rada Supremă. După dizolvarea, cu numai o zi înainte într-o atmosferă incandescentă, de mare tărăboi, a fracţiunii comuniştilor, şi-a încetat existenţa şi coaliţia parlamentară.

Ziua drumurilor închise

26 iulie 2014 | Categorie: Noutăţi

nu vor opri războiul şi nici nu-şi vor proteja bărbaţii prin blocarea drumurilor...

Ucraina contează pe susţinerea Uniunii Europene

26 iulie 2014 | Categorie: Noutăţi

Liderul de la Kyiv, Petro Poroşenko, a declarat că poporul ucrainean a plătit scump, cu vieţi omeneşti, şi continuă să plătească pentru orientarea sa europeană şi va apăra dreptul de a urma această cale, că Ucraina contează pe susţinerea Uniunii Europene, mai ale acum, când se hotărăște soarta ţării în lupte crâncene pentru independenţă.

În Donbas au decedat încă 3 bucovineni

25 iulie 2014 | Categorie: Noutăţi

În războiul terorist din estul separatist al Ucrainei şi-au găsit moartea încă 3 militari bucovineni, corpurile neînsufleţite ale cărora se află la morga din Harkiv, iar 4 ostaşi bucovineni au fost daţi dispăruţi în zona operaţiunilor antiteroriste – Ivan Diakoniuk şi Oleksandr Kolotilo din raionul Vijniţa, iar doi nu sunt cunoscuţi, se ştie doar că erau chemaţi sub arme în batalionul I al brigăzii 80.

VIOREL BADEA S-A ÎNTÂLNIT CU PRIMARUL CERNĂUŢIULUI

24 iulie 2014 | Categorie: Noutăţi

În cadrul vizitei la Cernăuți, unde a lansat campania “Cine uită nu merită !”, senatorul Viorel Badea, vicepreședintele Comisiei Românilor de Pretutindeni din Senatul României, însoțit de Consulul General al României la Cernăuţi, dna Eleonora Moldovan, s-a întâlnit cu primarul orașului, Oleksii Kaspruk, cu care a discutat despre relațiile de colaborare dintre instituțiile românești și ucrainene, derularea unor proiecte transfrontaliere și sprijinirea comunității românești din regiune.