La 1 Decembrie, Patria noastră istorică, România, își sărbătorește Ziua Națională – unirea tuturor principatelor într-un stat unitar, realizată în 1918. Românii, aruncaţi de valurile destinului în întreaga lume, cu dor şi speranţe în suflete, şi-au păstrat neîntinate Limba şi dragostea faţă de Neam şi Ţară.
Activitatea de bilanț a proiectului „Bucovina unită prin limba și tradițiile ei”, proiect finanțat de Ministerul Afacerilor Externe prin Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, a fost reprezentată de spectacolul final cu genericul „Comori de suflet ale satului bucovinean”, găzduit în Casa de Cultură din Iordănești, raionul Hliboca, regiunea Cernăuți, Ucraina, pe data de 24.11.2013.
În suita de manifestări, organizate cu sprijinul şi bunăvoinţa excepţionalei doamne Eleonora MOLDOVAN, Consulul General al României la Cernăuţi, în preajma Zilei Naţionale a României, s-a intercalat excelent şi un eveniment deosebit – jubileul de 70 de ani al dnei Alexandrina Cernov, membru de onoare al Academiei Române, directorul „Editurii „Alexandru cel Bun” din Cernăuţi.
Comisia românilor de pretutindeni din Senatul României a organizat la 19 noiembrie, la Palatul Parlamentului, dezbaterea cu tema „Republica Moldova în contextul Summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius” în parteneriat Asociaţia Convergenţe Europene, Federaţia Asociaţiilor de Basarabeni din România şi Asociaţia Culturală Pro Basarabia şi Bucovina.
Până în prezent s-au desfăşurat 11 operaţiuni de recuperare şi repatriere a pieselor mijloace materiale de probă, aparţinând tezaurelor dacice sustrase: brăţări de aur, piese numismatice şi arheologice, din aur şi argint, provenite din zona Sarmizegetusa Regia, exportate ilegal (respectiv patru în 2007, una în 2008, una în 2009, una în 2011, două în 2012 şi două în 2013). Acţiunile de recuperare au avut drept obiect piese de patrimoniu repatriate prin aplicarea Convenţiei UNIDROIT sau a Convenţiei europene de asistenţă judiciară reciprocă, din Franţa, Elveţia, Germania, Spania, Irlanda, Statele Unite ale Americii şi Marea Britanie.
...ne facem a nu şti cum şi de unde astăzi ne afectează tot mai adânc acest morb al lepădării de tot ce am avut sănătos în trecut, de parcă identitatea naţională şi limba maternă ar fi „bacilul lui Hansen”, provocător de lepră.
La capitulul sancţiunilor administrative a fost trecut şi cazul de vandalism săvârşit în noaptea de 14 spre 15 iunie a.c. asupra monumentului Poetului nostru naţional Mihai Eminescu, dezvelit la Hliboca... prea devreme am uitat de acest incident oribil...
La baştina cărturarului şi iluministului Gheorghe ASACHI s-a făcut din nou lumină. Or, graţie distinsei profesoare, artiste şi ziariste, dnei Eugenia CIMBOROVICI-TEODOREANU, preşedinta Fundaţiei Civice Raionale „Gheorghe Asachi” Herţa, cea care-i veghează memoria, s-a prelins din nou o lacrimă în veşnicia celui care a stat la rădăcini, care ne-a deschis drumul spre cunoaştere, ne-a adus lumină în viaţă, dând undă verde dulcelui nostru grai românesc, cu contribuţia căruia au fost deschise primele şcoli, prima tipografie, care a pus bazele cuvântului scris, editând şi prima gazetă în limba română. Şi cu toate că cei aleşi, care au venit şi în acest an cu neuitare şi dor în inimi la bustul marelui cărturar al neamului de pe istorica alee a vechiului parc din centrul Herţei au fost puţini la număr, în sufletele lor palpită cu adevărat dragostea şi admiraţia, respectul faţă de ilustrul lor înaintaş Gheorghe ASACHI, faţă de proeminentele personalităţi herţene, deschizătoare de noi orizonturi.
Fundaţia Civică Raională „Gheorghe Asachi” Herţa, în colaborare cu Primăria şi Şcoala Medie din comuna Târnauca, organizează, în ziua de sâmbătă, 9 noiembrie 2013, la Herţa şi Târnauca, o suită de manifestări cultural-artistice ce se vor desfăşura sub genericul „ IN MEMORIAM – GHEORGHE ASACHI (01.03.1788 – 12.11.1869)” şi a celei de a VII-a aniversări a Fundaţiei (2006-2013).
Îmi place postura de musafir, ca orice om mă bucur când cineva mă invită în ospeţie. Dar nu-mi place când mi se strigă sub geam: „Voi sunteţi oaspeţi, aici, în Bucovina!”
Comisia românilor de pretutindeni din Senatul României a organizat la 5 noiembrie, la Palatul Parlamentului, conferinţa cu tema „Cetăţenia română, un drept al românilor de pretutindeni şi o datorie morală a României” în parteneriat cu Asociaţia Convergenţe Europene.
În perioada 31 octombrie - 4 noiembrie a.c., în or. Târgu Neamţ (România), s-a desfăşurat tabăra de „Cultură şi civilizaţie românească”, la care au participat tineri din România, Republica Moldova, Ucraina şi Serbia.
Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoşani a participat al doilea an consecutiv la Festivalul Regional de Comedie „Aplauzele de aur ale Bucovinei”. În anul curent trupa botoșăneană a prezentat publicului bucovinean o comedie-farsă inteligentă – „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, care a fost apreciată cu brio de spectatori.
Rudolf Lekalov nu e doar un talentat artist, dar şi o personalitate deosebită. Născut într-un orăşel de lângă Sanct Petersburg, Rusia, pe unde în timpul şi după cel de-al doilea război mondial nu l-au aruncat valurile vieţii! La şcoală a mers în Siberia, unde familia sa a fost dusă în timpul războiului, apoi a trecut cu traiul în regiunea Poltava, iar în Belarus a fost dat la o casă de copii, şcoala absolvind-o în Vinnyţa, în oraşul copilăriei lui Eminescu, Cernăuţi, şi-a întâlnit dragostea pentru toată viaţa, Bucovina devenindu-i a doua baştină.
Un nou site dedicat românilor de pretutindeni a fost lansat pe data de 31 octombrie 2013. Jurnalromanesc.ro îşi propune să devină o punte de legătură între românii de pe tot globul, dar în special între cei aflaţi în comunităţile istorice din jurul României. Noul portal a fost înfiinţat cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe prin Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni.