28 mai 2023
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

Femeile din Doneţk sunt chemate la arme

4 iunie 2014 | Categorie: Noutăţi

În timp ce în zona aeroportului din Doneţk se dădeau lupte crâncene, folosindu-se de situaţie, grupuri de oameni paşnici, printre care bătrâni, femei şi copii, s-au pornit să jefuiască supermarketul din apropiere.

E TIMPUL PENTRU A STRÂNGE PIETRELE (Maidanul după euforia victoriei)

4 iunie 2014 | Categorie: Noutăţi

...un al treilea Maidan va duce la ruinarea totală a ţării...

Numele câştigătorilor concursului de poezie eminesciană trebuie comunicate pană pe 13 iunie!

3 iunie 2014 | Categorie: Noutăţi

Cei 9 câştigători (câte trei de la fiecare secţiune) alături de doi însoţitori din regiunea Cernăuţi sunt invitaţi la Suceava în perioada13-14 iunie 2014 şi nu pe data de 15 august 2014, aşa cum era prevăzut iniţial. Această modificare a survenit din motive organizatorice

INTERVIU CU POETUL ILIE TUDOR ZEGREA

3 iunie 2014 | Categorie: Noutăţi

Poeţii, aceşti neisprăviţi investitori, dar şi risipitori de vise, se menţin veşnic tineri – la nouăzeci ca şi la douăzeci de ani. Poetul, publicistul, preşedintele Uniunii Scriitorilor Români din Cernăuţi, Ilie Tudor ZEGREA, un nume de referinţă în lirica românească din Bucovina, se încadrează undeva la meridianul acestor limite arbitrare – cu tinereţea şi temeritatea viselor, cu îngândurările cugetului şi neliniştile inimii, cu rănile din puritatea crinilor…

LITURGHIA SUFLETULUI LUI MIRCEA LUTIC

2 iunie 2014 | Categorie: Noutăţi

Sărbătorit la cei 75 de ani, în oaza prieteniei şi fraternităţii, inundat de o mare de flori, înnobilat de zâmbete de copii şi îmbrăţişări de prieteni, scriitorul Mircea LUTIC a cules laurii incomparabilului rod al creaţiei sale.

ALEXANDRU TĂRÂŢEANU A CÂNTAT LA CHIŞINĂU ÎN RECITAL PE SCENA TEATRULUI “MIHAI EMINESCU

1 iunie 2014 | Categorie: Noutăţi

În calitatea sa de invitat de onoare al Festivalului-Concurs Internaţional al Talentelor Lumii “Micul Prinţ” şi de presedinte al juriului acestei manifestări cultural-artistice de amploare, desfăşurat sub egida Organizaţiei Mondiale a Copiilor Talentaţi, tânărul cântăreţ cernăuţean Alexandru Tărâţeanu, a susţinut în după amiaza zilei de Duminică, 1 iunie, pe scena Teatrului “Mihai Eminescu” din Chişinău, un recital cuprinzând câteva melodii de succes din repertoriul său de laureat al mai multor Festivaluri şi concursuri naţionale şi internaţionale.

ZIUA EROILOR, MARCATĂ LA CERNĂUŢI

1 iunie 2014 | Categorie: Noutăţi

La Cernăuţi, în ziua marii sărbători creştine – Înălţarea Domnului Iisus Hristos, de Ziua Eroilor, unde durerea înstrăinării de fraţi şi de Ţară mocneşte în multe inimi de români, flacăra sacră a memoriei se aprinde şi mai viu în sufletele celor care îşi poartă veacul cu dor şi tristeţe, care, ca şi familia noastră (buneii Nicolae Nichita al lui Gheorghe din Hruşăuţii Hlibocii (Adâncata) şi Dumitru Iacoban din Lihucenii Noua Suliţei au decedat la Onega) au pierdut pe cineva scump şi drag şi numai cel de Sus ştie unde le odihnesc osemintele.

PREMIERII ROMÂNIEI ŞI UCRAINEI VOR AVEA O ÎNTREVEDERE

31 mai 2014 | Categorie: Noutăţi

Conform declaraţiei lui Victor Ponta, premierul României, în iunie se va întâlni cu Arsenie Iaţeniuk, omologul său ucrainean.

Lansarea cărții ”Românii din Spania. Aspecte cheie ale istoriei din Aragon”

31 mai 2014 | Categorie: Noutăţi

Cu prilejullansăriicărții ”Românii din Spania. Aspecte cheieale istoriei din Aragon”, senatorul Viorel Badea a solicitat cetățenie spaniolă pentru românii rezidenți în Peninsulă și înființarea unui grup de prietenie cu România în Parlamentul Spaniei.

Statut de membru deplin în UE, acordat Ucrainei, Georgiei și Republicii Moldova

30 mai 2014 | Categorie: Noutăţi

Stefan Fule, Comisarul european pentru extindere și politică de vecinătate, s-a pronunțat pentru acordarea, pe termen lung, a statutului de membru deplin în UE Ucrainei, Georgiei și Republicii Moldova, informează ITAR-TASS.

12 militari ucraineni şi un general – victime ale teroriştilor ceceni proruşi

30 mai 2014 | Categorie: Noutăţi

Continuă războiul terorist în estul Ucrainei. Un elicopter ucrainean de tip Mi-8, care transporta militari pentru rotație și un general din forțele Ministerului de Interne, a fost ținta unui atac cu rachete ruse sol-aer, în apropierea bastionului prorus Slaviansk, în consecinţă 12 ostaşi şi generalul Serghei Kulcițki au decedat, un pilot a rămas în viaţă, însă se află în stare gravă în spital. Noul președinte Petro Poroșenko a cerut pedepsirea separatiștilor proruși din estul țării, care au doborât joi elicopterul trupelor guvernamentale, omorând 12 militari.

MIRCEA LUTIC – LA VÂRSTA DE BALSAMURI ŞI DE FLORI

30 mai 2014 | Categorie: Noutăţi

Astăzi, la ora împlinirilor, la vârsta de balsamuri şi de flori, fericitul creator şi omul sensibilităţii Mircea LUTIC, poetul premenirii şi îndrăgostitul în frumuseţea şi forţa slovei materne, culege laurii recunoştinţei, rămânând de veghe la Cetatea Graiului Românesc

ALEGERI PARLAMENTARE ANTICIPATE

29 mai 2014 | Categorie: Noutăţi

Nou- alesul preşedinte al Ucrainei consideră că alegerile în Rada Supremă a Ucrainei urmează să aibă loc până la finele anului curent.

NOU ALESUL PREŞEDINTE AL UCRAINEI E PUTRED DE BOGAT ŞI VORBEŞTE ROMÂNA

29 mai 2014 | Categorie: Noutăţi

Potrivit rezultatelor oficiale, Petro Poroşenko a obţinut 54,7 % din voturile exprimate.

ARSENI IAŢENIUK ÎŞI VA PĂSTRA POSTUL DE PRIM-MINISTRU AL UCRAINEI

29 mai 2014 | Categorie: Noutăţi

La briefing-ul din lunea precedentă, Petro Poroşenko a promis că premierul Arseni Iaţeniuk îşi va păstra şi în continuare postul de conducător al guvernului. „Conform Constituţiei Ucrainei, a subliniat nou-alesul preşedinte, alegerile preşedinţiale nu impun demisionarea prim-ministrului.