ÎN DONBAS A FOST OMORÂT ÎNCĂ UN BUCOVINEAN
în ciuda situaţiei politice dificile, organizatorii au avut curajul să-i ia pe artiştii fotografi ucraineni ca invitaţi de onoare ai Festivalului şi să inaugureze cea de-a III-a ediţie în două oraşe din Ucraina – Ujgorod şi Cernăuţi.
De la începutul conflictului armat din estul Ucrainei, din martie 2014, în Donbas au fost omorâţi peste 5.500 de oameni, iar alte 12.000 de persoane au fost rănite, a informat Înaltul Comisariat ONU pentru Drepturile Omului.
Statul Major al armatei ucrainene şi-a corectat declaraţia cum că cei supuşi serviciului militar, în timpul mobilizării, urmează să prezinte la trecerea frontierei o adeverinţă de la comisariatul militar.
La 6 februarie curent, noul şef al Administraţiei Regionale de Stat Cernăuţi, Oleksandr Fyşciuk, a fost prezentat aproape în taină de majoritatea mijloacelor de informare în masă din ţinut, cu toate că era planificat să aibă loc la 14.30. Însă, de fapt, prezentarea oficială a noului guvernator al Bucovinei a avut loc, nu se ştie din care cauză, cu mult mai degrabă, la 13.00, la şedinţa organului executiv ţinutal, la care au fost prezenţi şi conducătorii raioanelor din regiune. Această misiune oficială a îndeplinit-o Vitali Kovalciuk, prim-locţiitor al şefului Administraţiei Preşedintelui Ucrainei, la care a fost prezent şi Iuri Steţ, ministrul Politicii Informaţionale.
...într-un ziar ucrainean, nu demult, scria că, într-un sat românesc din nordul Bucovinei, cu o populaţie de peste 800 de suflete, dintre care 7 tineri luptă în Donbas, aproape toţi bărbaţii sunt plecaţi peste hotare – „care la muncă, care în România”, pentru a nu fi mobilizaţi
...într-un ziar ucrainean, nu demult, scria că, într-un sat românesc din nordul Bucovinei, cu o populaţie de peste 800 de suflete, dintre care 7 tineri luptă în Donbas, aproape toţi bărbaţii sunt plecaţi peste hotare – „care la muncă, care în România”, pentru a nu fi mobilizaţi
...aidoma unui arbore scuturat de frunze, dar cu rădăcini adânci în credinţa străbună, prin frumuseţea şi armonia rimelor verbului matern, poeta se menţine veşnic tânără la suflet şi la cei 88 de ani, manifestându-şi pledoariile pentru perpetuarea idealurilor naţionale, pentru neînstrăinarea tinerilor de graiul străbunilor. De altfel, acesta îi este crezul vieţii şi puritatea din sufletul poeziei.
au fost luate măsuri suplimentare care prevăd reglementarea de către Cabinetul de Miniştri a procedurii plecării peste graniţă a cetăţenilor supuşi serviciului militar.
La 7-8 februarie a.c., la Teatrul Muzical-Dramatic „O. Kobyleanska” din Cernăuţi, va avea loc o nouă premieră – spectacolul muzical „Annie”, după creaţia lui Harold Gray „Little Orphan Annie”, scrisă în 1924.
Bucovina a pierdut în războiul terorist din estul Ucrainei încă doi eroi – Oleksandr Garbuz, în vârstă de 27 de ani, originar din s. Putryne, raionul Chelmenţi, militar din brigada aeriană de desant din Dnipropetrovsk, şi cernăuţeanul Leonid Petyhacinyi, cu rădăcini româneşti.
„Afaceriştii Vladimir Filat, Vladimir Plahotniuc şi Vladimir Voronin au creat în Parlament, de facto, o coaliţie monstruoasă oligarho-comunistă, în interesul clanurilor mafiotice, care trădează parcursul European al Republicii Moldova şi ne jefuiesc Patrimoniul Naţional”...PCRM nu a votat pentru ratificarea Acordului de Asociere RM – UE, mai mult decât atât, a contestat acest acord la Curtea Constituțională. Cu acest „partener”, PLDM și PD vor construi o Moldovă Europeană?
După atacul cu tiruri de rachete Grad” din sângeroasa sâmbăta de 24 ianuarie de la Mariupol, oraş-port în estul Ucrainei, soldat cu moartea a 30 de civili – copii, tineri şi bătrâni, alţii aproape 100 fiind răniţi, 40 aflându-se încă în stare gravă, guvernul ucrainean a declarat duminică zi de doliu național.
Acesta a fost mesajul transmis românilor de pretutindeni de Preşedintele României, Klaus Iohannis, care, împreună cu premierul Victor Ponta, au participat, sâmbătă, la Iaşi, la manifestările prilejuite de Ziua Unirii – împlinirea a 156 de ani de la Unirea Moldovei cu Ţara Românească, numită şi Mica Unire din 24 ianuarie 1859 – zi rămasă în istoria românilor ca dată când s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române, în scurt timp după numirea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei şi Ţării Româneşti.
Ieri, când s-a sărbătorit Unirea, la Iaşi, primarii oraşelor Iaşi, Chişinău şi Cernăuţi au semnat protocolul de colaborare între cele 3 municipii înfrăţite, document ce prevede activitatea comună în domeniile culturii, educaţiei şi administrării locale şi este orientat spre obţinerea de către Iaşi, în anul 2021, a titlului de „Capitală Culturală Europeană” .