27 ianuarie 2023
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

LA CONSULATUL GENERAL AL ROMÂNIEI LA CERNĂUŢI – UNIŢI ÎN PUTEREA CREDINŢEI

17 aprilie 2014 | Categorie: Noutăţi

Nu ştiu dacă mai undeva, pe pământul României, specificul etnic se manifestă mai fidel şi mai pregnant în zilele din preajma celei mai mari sărbători creştine – Sfintele Paşti, decât în frumoasa noastră Bucovină, când fiecare om – român, ucrainean sau de altă etnie – îmbracă veşmântul sfinţeniei spre a fi părtaş la marea bucurie a Învierii. Or, aici, în provincia istorică, arhetipul sărbătorii pascale este reactualizat şi individualizat, păstrat cu sacralitate, dovadă a unei trăiri fidele a tradiţiilor şi datinilor străbune

Traian Băsescu, despre Ucraina: „Nu anticipez o invazie decât dacă se ajunge la vărsări masive de sânge. România va fi ţara stabilă din regiune”

16 aprilie 2014 | Categorie: Noutăţi

Rusia nu va reuşi să intre cu trupe armate pe teritoriile din estul Ucrainei, chiar dacă va încerca să folosească pretextul menţinerii păcii şi protejării populaţiei de origine rusă. Aceasta este opinia preşedintelui Traian Băsescu, care a comentat într-o emisiune televizată ultimele evoluţii din ţara vecină. Şeful statului spune că autorităţile ucrainene au tot dreptul să apere integritatea ţării, dar a precizat că nu prevede o invazie rusă în Ucraina, decât în condiţiile unor „vărsări masive de sânge”.

PRIMELE VICTIME ÎN CONFRUNTĂRILE CU FORŢELE PRORUSE DIN ESTUL UCRAINEI

15 aprilie 2014 | Categorie: Noutăţi

Duminică în Estul Ucrainei tulburările s-au intensificat, separatiştii trecând la acţiuni armate şi acaparând noi clădiri administrative.

MIRUL TĂMADEI A PICURAT DE FLORII DIN INESTIMABILELE VALORI ALE NEAMULUI

14 aprilie 2014 | Categorie: Noutăţi

„Primăvara-ncântătoare/ Scoate iarba pe câmpii,/ Vin Floriile cu soare /Şi soarele cu Florii./ Lume-ai toată-n sărbătoare,/Ceru-i plin de ciocârlii,/Vin Floriile cu soare /Şi soarele cu Florii”. Or, în pofida faptului că anul acesta soarele a zâmbit de Florii doar printre nori, vorba bardului de la Mirceşti, ciocârliile au cântat şi soarele a luminat cu bucurii în sufletele intelectualilor români, reuniţi, în înălţătorul templu al divinului valorilor naţionale, la sediul Societăţii pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu” din Cernăuţi, când toţi creştinii sărbătoreau Floriile, intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim, unde, sub genericul „Bucovină, te iubesc”, s-au desfăşurat două evenimente culturale de anvergură - expoziţia de ouă încondeiate, incrustare în lemn, artizanat, fotografii vechi etc. a meşterului popular Vasyl Lyhovolea din raionul Vyjnyţa şi lansarea cărţii „Trăistuţă bucovineană cu amintiri basarabene” a ziaristului botoşănean Gabriel Balaşa.

CINE VA PAŞTE CAPRELE ÎN CRIMEEA?

13 aprilie 2014 | Categorie: Noutăţi

...suntem de acord cu toţi care pledează pentru o limbă unică de stat – ucraineana. Însă, Carta europeană cu privire la limbile regionale ne asigură anumite drepturi şi ne dă speranţa că nu vom cânta prohodul limbii noastre române.

VEŞNIC RĂZBOIUL GAZELOR ŞI NU NUMAI AL LOR…

12 aprilie 2014 | Categorie: Noutăţi

În timp ce Occidentul îşi înăspreşte sancţiunile faţă de Rusia agresoare, Kremlinul îi răspunde cu ameninţarea de a-l lăsa să îngheţe la iarnă.

ÎN BĂI DE OUĂ

12 aprilie 2014 | Categorie: Noutăţi

Cât de iubiţi de popor sunt unii dintre candidaţi, se vede cu ochii închişi în timpul vizitelor lor prin regiuni. Dispuşi să-i primească „la cel mai înalt nivel”, oamenii se înarmează cu cea mai paşnică armă – scăldându-i în băi de ouă.

România recomandă fermitate și o întărire a NATO în Est

11 aprilie 2014 | Categorie: Noutăţi

Foarte îngrijorată" de criza din Ucraina, țară cu care se învecinează, România a presat joi NATO să-și consolideze capacitățile în Est și a făcut apel la Moscova să evite o escaladare care ar destabiliza întreaga regiune, relatează agenția France Presse.

PENTRU VERTICALITATEA TINERII GENERAŢII

10 aprilie 2014 | Categorie: Noutăţi

...distinsul cercetător se apropie de cea de-a 75 aniversare într-o permanentă activitate, pusă în slujba limbii române.

Torturat şi îngropat în pădure

10 aprilie 2014 | Categorie: Noutăţi

În pădurea Vygraivsk, la 15 km de localitatea Korsun-Şevcenko, regiunea Cercasî, a fost descoperit trupul mutilat al activistului Maidanului local, Vasyl Serghienko.

MULŢUMIM DIN SUFLET PATRIEI NOASTRE ISTORICE

9 aprilie 2014 | Categorie: Noutăţi

Colectivul „ZORILOR BUCOVINEI” adresează sincere mulţumiri pentru ajutorul financiar, acordat ziarului de PATRIA NOASTRĂ ISTORICĂ – RONÂNIA – ce mărturiseşte că ŢARA nu-şi uită conaţionalii de peste hotare, contribuind astfel la sprijinirea presei şi spiritualităţii româneşti din nordul Bucovinei.

RUSIA PREGĂTEŞTE O NOUĂ INVAZIE ÎN UCRAINA

8 aprilie 2014 | Categorie: Noutăţi

Situaţia politică din estul Ucrainei continuă să rămână foarte tensionată. Trupele ruse, aproximativ 40 mii de militari, se află la o distanţă de doar 30 km de frontierele estice ale ţării. Guvernul de la Kyiv, condus de premierul Arseni Iaţeniuk, a acuzat Rusia pentru încercările de a destabiliza situaţia, îngrijorat de posibila invazie a lui Putin, a concentrat forţe armate la hotarele regiunilor estice ale Ucrainei în care protestatarii pro-ruşi încearcă să proclame independenţa respectivelor ţinuturi.

SE RUGA ÎN PROPRIUL PARACLIS, IAR LÂNGĂ PAT ÎL AŞTEPTA CEASUL „PENTRU SEX”

8 aprilie 2014 | Categorie: Noutăţi

Organele ucrainene de drept au rămas şocate, descoperind, în timpul unei percheziţii, în cadrul anchetei privind corupţia în sectorul energeticii, în casa soţiei lui Eduard Stavyţkyi, fostul ministru al Energeticii, 42 kg de aur, 4,8 milioane de dolari, cutii cu diamante, o colecţie de 16 ceasuri de brand-uri mondiale renumite, obiecte din metale preţioase, o mulţime de documente privind proprietatea imobilă, loturi de pământ, venituri provenite de la diverse companii, înregistrarea diferitor firme peste hotare, cartele bancare, conturi în diverse bănci etc.

DNA ELEONORA MOLDOVAN S-A ÎNTÂLNIT CU ŞEFUL MILIŢIEI BUCOVINENE

7 aprilie 2014 | Categorie: Noutăţi

Valerii Zincenko, şeful Direcţiei Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei în regiunea Cernăuţi, s-a întâlnit cu Excelenţa Sa, dna Eleonora Moldovan, Consulul General al României la Cernăuţi, cu care a discutat chestiuni ale securităţii misiunii diplomatice române în nordul Bucovinei şi a celor 10 reprezentanţi ai ei, 4 dintre care sunt diplomaţi, diverse aspecte ale situaţiei criminogene din ţinut.

ÎNALŢII OASPEŢI ROMÂNI S-AU ÎNTÂLNIT CU PREŞEDINTELE CONSILIULUI REGIONAL

7 aprilie 2014 | Categorie: Noutăţi

Cu prilejul manifestărilor de comemorare a victimelor masacrului de la Fântâna Albă (1 aprilie 1941), senatorul Viorel Badea, vicepreşedinte al Comisiei Românilor de Pretutindeni a Senatului României, şi dna Eleonora Moldovan, Consulul General al României la Cernăuţi, s-au întâlnit cu Mihail Gainiceru, preşedintele Consiliului Regional Cernăuţi.