27 ianuarie 2023
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

ZIUA MUNCII, CA UN CÂMP DE BĂTĂLIE

3 mai 2014 | Categorie: Noutăţi

Cele mai rele presupuneri s-au adeverit, sărbătoarea de 1 mai în estul Ucrainei decurgând deosebit de agitat. Separatiştii proruşi nu cedează, reacţionând violent la orice ieşire a manifestanţilor pentru integritatea Ucrainei.

A FOST ODATĂ ŞI MUNCA LĂUDATĂ…

1 mai 2014 | Categorie: Noutăţi

E paradoxal că atât de temeinic a prins rădăcini acest 1 mai, ca zi a muncii, în spaţiul postsovietic

REPUBLICA MOLDOVA ARE REGIM LIBERALIZAT DE VIZE CU UE

30 aprilie 2014 | Categorie: Noutăţi

Sprijiniţi puternic de România, după aproape 4 ani de negocieri, cetățenii Republicii Moldova beneficiază, de lunea precedentă, de regim liberalizat de vize pentru călătorii în toate ţările membre ale spațiului Schengen (plus România, Bulgaria, Cipru și Croația), actuala guvernare pro-europeană de la Chișinău intenționând, în scurt timp, să semneze și Acordul de Asociere cu UE.

ROMÂNIA solicită Federației Ruse să revină în cadrul angajamentelor asumate în instituțiile internaționale

30 aprilie 2014 | Categorie: Noutăţi

Președintele României, Traian Băsescu, solicită Federației Ruse să revină în cadrul angajamentelor asumate în instituțiile internaționale și să contribuie la stabilizarea situației din regiune, informează Administrația Prezidențială.

LA ALTARUL NOSTRU DE SFINŢI

29 aprilie 2014 | Categorie: Noutăţi

Printre cei care au venit la 1 aprilie, de Ziua Eroilor, să aprindă o lumânare în neuitare, care veghează la altarul nostru de sfinţi din poiana Varniţei, de la Fântâna Albă, l-am întâlnit şi pe tânărul pedagog, Constantin BOSTAN din s. Iordăneşti, profesor de fizică şi astronomie la Liceul „M. Eminescu” din Carapciu. L-am observat fluturând Tricolorul la Troiţa, înălţată întru glorificarea victimelor neamului românesc.

KREMLINUL DEBITEAZĂ MINCIUNI ŞI VARSĂ LACRIMI DE CROCODIL PENTRU ROMÂNIA

28 aprilie 2014 | Categorie: Noutăţi

liderii ruşi se străduiesc să bage jeratic între Bucureşti şi Kiev...

LA COSTICENI A FOST OMAGIAT LICHIDATORUL CATASTROFEI DE LA CERNOBYL

28 aprilie 2014 | Categorie: Noutăţi

La 26 aprilie, de Ziuacomemorăriivictimelor catastrofei nucleare de la Cernobyl, la biblioteca din Costiceni a avut loc o întâlnire de suflet, marcată de tragismul evenimentelor de acum 28 de ani în Ucraina. La întâlnirea cu lichidatorul avariei de la Cernobyl, Vasile Gorea, au fost prezenţi profesorii şcolari Alexandra Raţă şi Valentina Colac, elevii claselor a 7-a şi a 8-a de la Şcoala de cultură generală din Costiceni, bibliotecarii Serafima Coreţcaia, Viorica Stanciu şi Elena Reus, ziarişti şi alţi oameni de bună credinţă.

UNDE-I „TOT BINELE” DIN LUME?

27 aprilie 2014 | Categorie: Noutăţi

...aş dori să le ofer cititorilor câteva noutăţi locale, ce ne inspiră încrederea că binele e acolo unde suntem noi.

I-au despicat burta şi i-au introdus un şobolan

26 aprilie 2014 | Categorie: Noutăţi

Marţea precedentă, lângă ţămul râului Toreţ, din apropierea or. Slaveansk, regiunea Doneţk, au fost pescuite două cadavre bărbăteşti cu urme violente de torturi, informează УРА-Информ.Донбасс. Conform cercetărilor, la 23 aprilie curent, în unul din ele, soţia Elena, l-a recunoscut pe soţul său, Volodymyr Rybak, deputat în Consiliul Orăşenesc Gorlovka din fracţiunea „Батькивщина”, al doilea îi aparţinea studentului Iuri Popravko, în vârstă de 19 ani.

DPRRP anunţă deschiderea sesiunii de finanţare pentru acordarea burselor din fondurile alocate pentru sprijinirea românilor de pretutindeni.

26 aprilie 2014 | Categorie: Noutăţi

În anul 2014, DPRRP va acorda un număr de trei burse de cercetare – documentare. În perioada 28 aprilie – 9 mai 2014, solicitanţii sunt invitaţi să depună dosarul de solicitare a bursei fie personal, fie prin corespondenţă recomandată sau curier la sediul Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, B-dul. Primăverii, nr. 22, sector 1, cod poştal 011972, Bucureşti, România.

MII DE PERSOANE MANIFESTEAZĂ ÎN EST-SUDUL ŢĂRII PENTRU O UCRAINĂ UNITARĂ

25 aprilie 2014 | Categorie: Noutăţi

Kievul cere din nou Federaţiei Ruse să-şi retragă trupele de la frontiera cu Ucraina, în conformitate cu prevederile acordului de la Geneva. Escaladarea conflictului politic în estul ţării însă continuă. Mii de persoane manifestează în estul şi sudul Ucrainei pentru a susţine integritatea ţării. Separatiştii au atacat cu arme automate, la Kramatorsk, un elicopter militar ucrainean de tip Mi-8.

Reprezentanţi ai OSCE – la Cernăuţi

24 aprilie 2014 | Categorie: Noutăţi

Săptămâna precedentă, într-o vizită de lucru, în Cernăuţi s-au aflat consilierii Comisarului Superior în chestiunile minorităţilor naţionale al OSCE, care au avut o întâlnire, la Consulatul General al României.

TEATRUL DIN BOTOŞANI DIN NOU ÎN CERNĂUŢI

23 aprilie 2014 | Categorie: Noutăţi

A trecut nu mult timp după ce Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoşani cu succes şi-a prezentat inteligenta comedie-farsă „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian la Festivalul Regional de Comedie „Aplauzele de aur ale Bucovinei” (toamna precedentă) şi iată că la 21 mai a.c., în cadrul turneului Teatrului din Botoşani, spectatorii din nordul Bucovinei vor avea din nou posibilitatea să vizioneze un spectacol deosebit – „Prinţesa”, a dramaturgului ucrainean Vasyl Dovgyi, după romanul cu aceeaşi denumire de O. Kobyleanska.

LA STEJARUL LUI ŞTEFAN CEL MARE – DUPĂ IUBIRE DE GRAI, DE ŢARĂ

22 aprilie 2014 | Categorie: Noutăţi

Şi în acest an, în cea de-a doua zi a Sfintelor Paşti, românii din Ţara de Sus a Moldovei, din istorica şi înstrăinata provincie bucovineană, însoţiţi de dl Edmond Neagoe, consul la Consulatul General al României la Cernăuţi, s-au unit în crez şi aspiraţii într-un sacru pelerinaj la Stejarul lui Ştefan cel Mare, pe locul glorioasei bătălii din Codrul Cosminului (26 octombrie 1497), sfinţit prin izbânda curajoşilor arcaşi ai neînfricatului Voievod asupra numeroasei oştiri a regelui Poloniei Ioan I Albert [Jan Olbracht] (1492 – 1501), unde, tradiţional, în lunea Învierii, la parastasul divin, oficiat de un sobor de feţe bisericeşti, în frunte cu Ioan Gorda, protopopul raionului Hliboca, gloria vitejilor oşteni urcă cu ruga şi cântările divine ale coriştilor bisericilor din Hruşăuţi şi Voloca, raionul Hliboca (Adâncata), ale membrilor Corului „Dragoş Vodă” şi fraţilor Tocar, spre cerul de glorie al slăvitului Domn, spre cerul de Înviere al spiritualităţii poporului român.

DE PAŞTI – CERUL SE DESCHIDE ÎN SUFLETELE NOASTRE

19 aprilie 2014 | Categorie: Noutăţi

În datina românilor bucovineni, sărbătoarea Paştelui îşi are locul ei sacru în salba tradiţiei, graţie manifestării deosebite a divinului credinţei străbune. În Sfânta zi a Învierii cerul se deschide în sufletele noastre pentru a emana binecuvântarea, lumina, căldura şi bunătatea.