03 decembrie 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

La 26 iulie 1969 poetul român martir din Crasna Ilie Motrescu este asasinat în pădurea Crasnei de către agenții sovietici

26 iulie 2021 | Categorie: Noutăţi

La 26 iulie 1969 poetul român martir din Crasna este asasinat în pădurea Crasnei de către agenții sovietici, la indicația fostului KGB - Direcția operativă Cernăuți. Corpul neînsuflețit a fost purtat în portbagajul unei mașini până la Cernăuți și a fost aruncat în Prut. Găsit peste trei zile, a fost îngropat pe ascuns în Cimitirul central din Cernăuți

Tu eşti în cer cu Eminescu, /Dar parcă te văd printre noi

26 iulie 2021 | Categorie: Noutăţi

Azi, 26 iulie 2021, se împlinesc 52 de ani de la moartea tragică a unuia dintre cei mai talentați poeți români nordbucovineni din perioada postbelică Ilie Motrescu din Crasna Putnei.Propunem atenției tuturor și câteva poezii dedicate poetului scrise de câteva doamne din Pătrăuții de Jos.

Populația Pământului, cum trăieşte, e curios să ştim...

23 iulie 2021 | Categorie: Noutăţi

Dacă aveți propria casă, măncati mese complete zilnic, beti apă curată, aveți un telefon mobil, aveti acces la internet și ati absolvit o facultate, atunci vă aflati

GUVERNUL UCRAINEAN ACORDĂ 2 MLN DE GRIVNE PENTRU DEZVOLTAREA SERVICIILOR SOCIALE PENTRU FIECARE COMUNITATE TERITORIALĂ CE VA PARTICIPA LA PROIECT

22 iulie 2021 | Categorie: Noutăţi

Guvernul Ucrainei a simplificat condiţiile de participare a comunităţilor teritoriale la proiectul pilot „Dezvoltarea serviciilor sociale”. Fiecare comunitate teritorială ce va participa la proiect va obţine anual din partea statului până la 2 mln de grivne. O asemenea hotărâre a fost adoptată la şedinţa Cabinetului de Miniştri ai Ucrainei.

Încă un proiect comun România-Ucraina, care vine în ajutorul medicilor cernăuţeni – al 6-lea la număr…

22 iulie 2021 | Categorie: Noutăţi

În cadrul implementării Proiectului transfrontalier „Sporirea serviciilor medicale privind procedurile minim-invazive în regiunea limitrofă România-Ucraina” la Spitalul clinic regional din Cernăuţi a avut loc o conferinţă de presă. Acesta e al 6-lea proiect transfrontalier, realizat în domeniul medicinii, fapt sensibilizat de Oleksii Gruşko, directorul Agenţiei pentru dezvoltarea regională Cernăuţi, dar şi de Oleksii Voloşciuk, specialist al proiectului.

Domnului Vladimir Putin: Susțineți, domnule Președinte, preluând teza predecesorilor dumneavoastră sovietici, precum că România, în 1918, a ocupat Basarabia și Bucovina. Iar ulterior, în 1940, URSS a „eliberat” o parte din aceste teritorii

22 iulie 2021 | Categorie: Noutăţi

... vă reamintesc că țara noastră a fost pusă în situația de a accepta ultimatumul dat de Stalin în 26 iunie 1940, pentru că așa s-a înțeles cu Hitler, să ne ocupe teritoriul...Aceste evenimente tragice au produs consecințe dramatice pentru majoritatea populației din aceste teritorii. Aș aminti aici drama de la Fântâna Albă, Bucovina, din 1 aprilie 1941, când mii de români au fost omorâți doar pentru că nu voiau să devină cetățeni ai URSS. Au urmat apoi deportările în Siberia și Kazahstan, unde sute de mii de familii au avut de suferit din cauza ororilor staliniste. Iar pentru a-i pedepsi pe majoritatea locuitorilor din teritoriile anexate la URSS, conducerea sovietică a inventat o nouă identitate lingvistică – limba moldovenească.

Regele poeziei românești comemorat de românii din Pătrăuţii de Jos

22 iulie 2021 | Categorie: Noutăţi

...satul meu drag Pătrăuții de Jos, am organizat și aici o întâlnire cu membrii cercului literar ce activează la căminul cultural local. Organizați și pregătiți de doamnele Larisa Chedic și Natalia Balan, lucrătoarele de aici, cu susținera doamnei bibliotecare șefe a bibliotecii pătrăucene, d-na Maria Ștefureac, care a amenajat de asemenea o expoziție în incinta bibliotecii locale, am susținut un discurs și un recital poetic.

Ş-acel rege-al poeziei, vecinic tânăr şi ferice…„Cine e mai mare, vrem să ştim, la ghişeu, Alecsandri sau Eminescu?...

21 iulie 2021 | Categorie: Noutăţi

Vasile Alecsandri şi Mihai Eminescu au fost cei mai de seamă poeţi români nu doar din sec 19, ci din toate timpurile. Membri ai Societăţii Culturale „Junimea” din Iaşi, prin operele sale i-au dat valoare şi strălucire. Eminescu cunoştea şi s-a inspirat, desigur, în tinereţe, de poezia lui Alecsandri încât, atunci când s-a organizat Serbarea de la Putna, la îndemnul studenţilor ca să scrie imnul lui Ştefan cel Mare, a refuzat şi l-a rugat pe Alecsandri, cu toate că ultimul n-a participat la Serbare, a compus doar cunoscutul „Imn religios lui Ştefan cel Mare”.

DOAMNE, OCROTEŞTE-I PE ROMÂNI! Adrian Păunescu – poetul care ne-a învăţat cum se iubeşte o patrie…, care ne-a chemat să apărăm limba, legea strămoşească şi moşia, fiindcă ce s-a „câştigat cu sânge nu se negociază niciodată cu cerneală!”

20 iulie 2021 | Categorie: Noutăţi

Adrian Păunescu a militat ca limba română să nu mai fie sfidată, ci să rămână suportul vieţii neamului nostru, candela dăinuirii unui popor, să fie acasă stăpână, ca Biserica Neamului “Mama noastră a tuturor”, după cum spunea Eminescu – tăria noastră, legea strămoşească să nu mai fie umilite, îndemnându-ne să luptăm pentru păstrarea fiinţei neamului şi a identităţii noastre multimilenare, să fim uniţi pentru viitorul Neamului, să rămânem credincioşi rădăcinii noastre, să ne batem pentru dezvoltarea şi prosperitatea ambelor maluri ale Prutului. A melitat pentru regăsirea noastră în Europa şi în spaţiul legitim al spiritualităţii româneşti, pentru diversitatea şi integritatea culturii naţionale, pentru unitatea neamului, pentru demnitatea de a fi români - oriunde ne-am afla - şi pentru a continua să visăm şi să gândim în limba română.

Foamete cumplită în Madagascar: oamenii mănâncă lăcuste, frunze și noroi pentru a supraviețui

20 iulie 2021 | Categorie: Noutăţi

Oficialul Națiunilor Unite spune că acest stat insular african a devenit prima ţară din lume care se confruntă cu o foamete provocată de schimbările climatice.

Secretarului de Stat Oana Ursache în vizită în comunitățile istorice

20 iulie 2021 | Categorie: Noutăţi

O delegație DRP condusă de secretarul de stat Oana Ursache efectuează, în perioada 19-28 iulie a.c., o vizită de lucru în comunitățile istorice.

Inima Reginei Maria – Inima reginei care a ars de iubire, pentru ţara care i-a devenit patrie şi mormânt...

18 iulie 2021 | Categorie: Noutăţi

După o lungă suferinţă, Regina Maria moare pe 18 iulie 1938. Lăsată prin testament unei bisericuţe construite pe malul mării, în apropierea castelului de la Balcic, inima superbei suverane a României a străbătut comunismul într-o cutie de pantofi.

Dor de Pâinea de acasă...

18 iulie 2021 | Categorie: Noutăţi

Încă de la preluarea mandatului său în funcția de secretar de stat, Oana Ursache a acordat mare importanță culturii românești și limbii române.

PATRIARHUL CULTURII ROMÂNEŞTI - ILIE POPESCU – LA 82 DE ANI. Mândru “semincer al Bucovinei”, dl pr. Ilie Popescu „e ca un Stejar al lui Ştefan cel Mare, înfipt în spiritualitatea nord-bucovineană”

17 iulie 2021 | Categorie: Noutăţi

Fiu al deportărilor staliniste, dl. pr. Ilie POPESCU, preşedintele Societăţii “Golgota” a românilor din regiunea Cernăuţi, trecând prin cele mai oribile încercări ale represiunii staliniste şi suportând ororile bolşevice, în aceşti ani de când se află în fruntea asociaţiei s-a străduit, în virtutea posibilităţilor, să realizeze aproape totul ce şi-a propus, nu doar articole şi cărţi publicate - triste amintiri personale şi relatări ale celor care au trecut prin calvarul regimului comunist, dar şi cele 8 cruci-monument, înălţate în satele din regiune, amintesc fugitiv de calvarul prin care a trecut familia sa după anexarea Bucovinei de către sovietici – arestarea tatei şi condamnarea lui la moarte, 8 suflete, copilaşi micuţi, împreună cu măicuţa lor, fiind deportaţi în neagră străinătate, în stepele pustii din nordul Kazahstanului, unde, graţie rugăciunii către Hristos, jertfei mamei sale, care-şi lua de la gură ultima fărâmă pentru a-şi hrăni copiii, au supravieţuit de foame şi ger, s-au întors la baştină. Acest sacrificiu al tuturor mamelor cu suflet de heruvimi, care s-au jertfit întru salvarea de la moarte, din gulagurile regimului totalitar comunist, a copiilor, a fost înveşnicit printr-un monument-simbol al tuturor mamelor, care au avut un rol decisiv în tragedia neamului, înălţat în satu-i de baştină – Pătrăuţii de Jos, preşedintele "Golgotei" fiind ferm convins că istoria unui popor se face şi cu pana, dar şi din piatră: „Constantin Brâncuşi spunea că a făcut ca piatra să cânte pentru posteritate, noi, cei de la „Golgota”, facem ca piatra să plângă pentru posteritate. Nu facem doar pentru cei morţi, care au îndurat chinurile calvarului deportărilor şi înstrăinării, ci mai mult pentru cei vii, ca grozăviile prin care am trecut să rămână în istorie. Dau din propriul buzunar, dar banii se duc, crucea, amintirea, rămâne. Hai să facem ceva pentru Dumnezeu şi Neamul nostru Românesc!”.

Ucraina a primit din partea României 100.800 de doze de vaccin anti-COVID-19

17 iulie 2021 | Categorie: Noutăţi

La eveniment a participat consulul general al României la Cernăuți, Irina Loredana Stănculescu, alături de șeful departamentului de sănătate din cadrul Administrației Regionale de Stat Cernauti, Oleg Ciornâi și șeful postului de trecere a frontierei Porubne Sașa Alexandru.