Conferința, pe care o prezidează de trei ediții, în calitate de coordonator al Grupului pentru combaterea traficului de persoane din Parlamentul României, a avut ca scop, anul acesta, abordarea acestui grav flagel în contextul actual.
Vis-a-vis de suspiciunile şi grijile ce ne apasă zi de zi, Providenţa ne mai dă şi câte o bucurie, pentru că altfel n-am putea preţui viaţa. Una dintre aceste divine clipe le-am trăit ieri, de Înălţătoarea Sărbătoare Acoperământul Maicii Domnului, însoţindu-i pe distinşii soţi, Excelenţa Sa, dna Eleonora Moldovan, Consulul General al României la Cernăuţi, şi pe dl consul Aurelian Rugină, spre „Ţara de fagi, cu oameni dragi”, care au răspuns invitaţiei preacucernicilor părinţi Vasile Covalciuc, protopop de Storojineţ, şi Vasile Paulencu, parohul Bisericii Acoperământul Maicii Domnului, de a fi prezenţi la hramul sfântului locaş de închinare, prin prezenţa domniilor lor aducându-le o rază de bucurie vrednicilor români din Crasna, raionul Storojineţ.
Este recunoscut în critica literară în plan internațional și reprezintă un simbol al mișcării de renaștere națională din Basarabia. A excelat în ce s-a implicat, s-a dăruit fără rezerve atât creației literare, cât și activității socio-politice. Este numit, și pe drept cuvânt, poet-martir, deoarece și-a apărat cu prețul vieții „sărăcia, și nevoile și neamul”.
Noua Biserică îşi are ca patron pe Sfântul Ştefan cel Mare. Astfel, lucrările de înălţare a locaşului cu hramul Sfântul Ştefan cel Mare au început luni, la 18 aprilie 2011. Am primit ajutor frăţesc de la Guvernul României, Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, secţia pentru culte.
La 10 octombrie pictoriţa Dany-Madlen Zărnescu avea să-şi adune destinul într-un frumos jubileu. A fost omul frumos în toate, astfel rămânând să trăiască în creaţia ei, atât de armonios chemată să se îngemăneze cu sublimul jertfei şi al suferinţei...
Să ne instruim copiii în limba maternă nu e o virtute, ci o datorie sfântă Au trăit cu acest adevăr buneii şi părinţii noştri, cu acest adevăr trăim şi noi. Avem mulţi colegi şi amici care au copii şi nepoţi la grădiniţă sau la şcoală, însă aproape toţi sunt în grupa românească sau învaţă în şcoli cu limba română de predare, deşi nici pe cei mai apropiaţi prieteni, fie ei jurnalişti, profesori sau ţărani de la sapă, nu i-am văzut să se bată cu pumnii în piept şi să spună că-s mari patrioţi – pentru ei să-şi instruiască odraslele în limba maternă e un lucru firesc, nu fac din aceasta o virtute, precum unii, care doresc să demonstreze cât de patrioţi sunt, că astfel fac un beneficiu Patriei noastre istorice. Şi-apoi după cum a scris unul dintre ei, reiese că toată elita românească din Cernăuţi, „şi-a înstrăinat copiii de limba maternă şi nu mai poate fi exemplu pentru alţi români”. Ceea ce nu coincide purului adevăr. Da, sunt români care-şi trădează străbunii din morminte, îşi educă copii în limbi străine, îi duc la şcoli ucrainene, însă nu actuala elită românească din Cernăuţi. Da, sunt români care-şi trădează străbunii din morminte, îşi educă copii în limbi străine, îi duc la şcoli ucrainene, însă nu actuala elită românească din Cernăuţi.
Promovarea prezentului proiect de lege este motivată de numeroasele solicitări venite din partea mediului asociativ privind necesitatea simplificării mecanismului de finanțare, precum și de eliminare a unor interpretări contradictorii ale textului de lege.
Edilul unui sector cu o populaţie de 300 mii de locuitori a venit la Mahala, pentru o mai strânsă înnemurire cu o comună cu 7.200 de locuitori. Printre românii care mai vorbesc în limba mucalită şi mustoasă a lui Ion Creangă, a mărturisit că se simte ca acasă...
LIMBĂ MOLDOVENEASCĂ NU EXISTĂ
Ieri, 3 octombrie, foaierul Centrului de Educaţie Estetică a Tineretului era arhiplin de reprezentanţi ai generaţiei tinere, care completau anchetele pentru a deveni membri ai poliţiei municipale.
Intr-o atmosferă aniversară, cu un program înălțător, prin rememorarea trecutului tolerant al Bucovinei, frumosul oraș Cernăuți aniversează 607 de ani de la prima atestare documentară.
În aceste zile, delegația permanentă a Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) se află în sesiune de lucru la Strasbourg. APCE dezbate temele sale majore, precum drepturile omului, respectarea deciziilor Curții de Justiție, minorități, migrație. Joi, delegația sârbă și-a găsit „nașul”, reprezentat de delegația română, care a pus din nou pe tapet problematica „vlahilor” din Valea Timocului.
Feeria sărbătoririi Zilei Municipiului Cernăuţi continuă. Astăzi, 3 octombrie, în faţa Primăriei s-a desfăşurat inaugurarea teatralizată a Hramului oraşului lui Alexandru cel Bun, prima atestare a căruia e menţionată în hrisovul semnat de domnitorul Moldovei la 8 octombrie 1408.
Dacă, printr-o minune, s-ar întoarce toţi cei risipiţi de urgiile istoriei, nu ştim cât de mare le-ar fi bucuria, căci din Cernăuţiul lor puţin a mai rămas – doar zidurile, caldarâmule, teii şi castanii pe străzile unde n-a ajuns securea...
3-4 octombrie 2015