Se împlinesc Oamenii erau înghesuiţi în barăci câte 1000 de persoane, impuşi la munci grele şi foamete, apoi făcuţi scrum în camerele de gazare
Timpul ce s-a perindat ca o nălucă, aducându-l în iarna celor 86 de ani, aproape că nu l-a schimbat, Florin PIERSIC, cel mai îndrăgit actor român, cu o carieră de invidiat – a jucat, mai bine zis a trăit cu sufletul o mulţime de roluri de teatru şi s-a filmat în peste 60 de pelicule artistice – urcă şi acum pe scenă, apare în faţa spectatorului cu aceiaşi charismă şi e la fel de iubit ca în tinereţe. Or, ursitoarele au fost darnice cu „Mărgelatu”, poreclă rămasă de la celebrul său rol titular din serialul de aventuri, jucat de maestro în anii’ 80 ai secolului trecut, dăruindu-l cu şarm, talent şi frumuseţe. Văzând lumina zilei la 27 ianuarie 1936, la Corlata, Cluj, cu rădăcini în Bucovina, Florin PIERSIC şi-a petrecut o parte din copilărie la Cernăuţi, unde familia s-a stabilit cu traiul în timpul României Mari, tatăl său Ştefan fiind numit medic veterinar-şef al oraşului, iar după anexarea Bucovinei de către sovietici, s-a refugiat la Cluj, unde a absolvit Liceul de Băieţi nr.3, apoi Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti. La Cernăuţi, o dramă tragică avea să îndolieze familia Piersic - Lucica, sora de 13 ani a lui Florin, şi-a găsit sfârşitul tragic în învolburatele ape ale Prutului, rămânând să-şi afle liniştea veşnică în cerul de sfinţi, fiind înhumată în cimitirul din capitala Bucovinei, unde a fost înălţat un cavou pentru familie. Această durere cumplită marele actor român Florin Piersic a purtat-o în suflet pentru toată viaţa.
Puţini au rămas şi dintre acei români adevăraţi, care-şi iubesc cu tragere de inimă datinile, care îmbracă de sărbători costumul naţional. Născut în 1934, a ajuns la vârsta de 88 de ani ca un arbore viguros. Or, Ionică Semeniuc este unul dintre acei voloceni din semeţia dacă, care nu-şi uită rădăcinile strămoşeşti, trăieşte cu dorul de Ţară în suflet.
Am învățat, la vremea potrivită, că nu organismele cele mai puternice rezistă, ci acelea care se adaptează mai ușor. Cred că o parte din acest adevăr a folosit celor care, pe vremea „rotației cadrelor” concluzionaseră că dacă nu știi să te învârți, te rotești. Indiferent de ce și cum a fost și ce va fi, astăzi este necesar să ne adaptăm, fiecare cum poate, la condițiile pandemiei
Astăzi cu pioşenie ne îndreptăm cele mai nobile gânduri către un drag şi scump prieten, coleg – ziaristul Mihai Huţcal care-şi sărbătoreşte jubileul de 80 de ani.
La 13 decembrie 2021, colectivul publicaţiei românilor din Ucraina „Zorile Bucovinei”, membrii Societăţii Jurnaliştilor Români Independenţi din regiunea Cernăuţi, s-au adresat dlui Aurel Babii, primarul comunei Boian, cu rugămintea de a-i acorda titlul de Cetăţean de Onoare al comunei Boian jurnalistei Maria TOACĂ-ANDRIEŞ, originară din Boian/Priprutie, activ implicată ...
Evenimentul, organizat şi moderat de Iurie Levcic, a găzduit lansări de carte, demonstrarea unui documentar însoţit de un mic excurs în istoria Unirii Principatelor Române, un spectacol excepţional al grupului vocal „Perla”.
Din 1866, potrivit Constituției promulgate la 1 iulie, Principatele Unite au început să se numească oficial România
Ministrul Finanțelor a făcut declarații de ultimă oră despre acest subiect. Astfel, Adrian Câciu a declarat că anul 2029 este o țintă viabilă pentru aderarea țării noastre la moneda euro, dar că cea mai importantă este convergența reală despre care foarte puțină lume vorbește.
racordarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană prin intermediul României, promovarea procesului de reforme în spirit european în Republica Moldova, susținerea procesului de integrare europeană și creșterea rezilienței Republicii Moldova la factorii destabilizatori reprezintă principalele obiective ale adoptării memorandumului pentru aprobarea negocierii şi semnarea acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova.
…cine-şi uită strămoşii şi limba e ca un râu fără izvor, ca un arbore fără rădăcini. Liceul nr.6 din Cernăuţi „Alexandru cel Bun” e o oază de cunoştinţe pur românească, unde instruirea e în limba română, dar şi tradiţiile, portul, cântecul şi dansul popular sunt păstrate cu pietate şi perpetuă graţie hărniciei şi perseverenţei erudiţilor dascăli, directorului Ion Ignat.
Astăzi, în ziua Sfântului Apostol Ioan Botezătorul pe stil vechi, românii bucovineni îşi îndreaptă paşii spre sfintele lăcaşe de închinare pentru a se ruga Celui de Sus în graiul strămoşilor – în limba română, nu doar pentru toţi cei ce poartă numele Ion, ci pentru întreg neamul românesc.
Toți știu că Eminescu de asemenea a scris și colinde. Chiar zilele acestea mergând cu grupul de colindători din Cupca pe la mănăstirile din Bucovina, am găsit la mănăstirea Bănceni o cărticică mică intitulată „Poezia creștină românească”, unde sunt și colindele scrise de Poet. Începem cu ele...
La 12 ianuarie 2022, în incinta Casei de Cultură din satul Bilogorodka, raionul Bucea, regiunea Kiev, s-a desfășurat prezentarea colecției de materiale a celei de-a IV-a Conferințe internaționale științifico-practică „Mitropolitul Petru Movilă: pagini puțin cunoscute ale vieții” și a proiectului filmului documental cu aceeași denumire.
Moș Crăciun stă în fiecare dintre noi, toți putem să aducem un zâmbet și o bucurie cuiva. Fii și tu un Moș Crăciun pentru cei din jurul tău!