28 mai 2023
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

Şi românii, la fel ca şi deţinuţii lagărului Auschwitz, au avut de suferit după anexarea nordului Bucovinei de către sovietici

27 ianuarie 2022 | Categorie: Noutăţi

Se împlinesc Oamenii erau înghesuiţi în barăci câte 1000 de persoane, impuşi la munci grele şi foamete, apoi făcuţi scrum în camerele de gazare

CELEBRUL ACTOR FLORIN PIERSIC, „FĂT-FRUMOS AL ROMÂNIEI”, CARE A COPILĂRIT ÎN CERNĂUŢI, A ÎMPLINIT 86 DE ANI

27 ianuarie 2022 | Categorie: Noutăţi

Timpul ce s-a perindat ca o nălucă, aducându-l în iarna celor 86 de ani, aproape că nu l-a schimbat, Florin PIERSIC, cel mai îndrăgit actor român, cu o carieră de invidiat – a jucat, mai bine zis a trăit cu sufletul o mulţime de roluri de teatru şi s-a filmat în peste 60 de pelicule artistice – urcă şi acum pe scenă, apare în faţa spectatorului cu aceiaşi charismă şi e la fel de iubit ca în tinereţe. Or, ursitoarele au fost darnice cu „Mărgelatu”, poreclă rămasă de la celebrul său rol titular din serialul de aventuri, jucat de maestro în anii’ 80 ai secolului trecut, dăruindu-l cu şarm, talent şi frumuseţe. Văzând lumina zilei la 27 ianuarie 1936, la Corlata, Cluj, cu rădăcini în Bucovina, Florin PIERSIC şi-a petrecut o parte din copilărie la Cernăuţi, unde familia s-a stabilit cu traiul în timpul României Mari, tatăl său Ştefan fiind numit medic veterinar-şef al oraşului, iar după anexarea Bucovinei de către sovietici, s-a refugiat la Cluj, unde a absolvit Liceul de Băieţi nr.3, apoi Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti. La Cernăuţi, o dramă tragică avea să îndolieze familia Piersic - Lucica, sora de 13 ani a lui Florin, şi-a găsit sfârşitul tragic în învolburatele ape ale Prutului, rămânând să-şi afle liniştea veşnică în cerul de sfinţi, fiind înhumată în cimitirul din capitala Bucovinei, unde a fost înălţat un cavou pentru familie. Această durere cumplită marele actor român Florin Piersic a purtat-o în suflet pentru toată viaţa.

Tare ca piatra, iute ca săgeata - astfel este patriotul român din Voloca Ionică Semeniuc, unul din puţinii supravieţuitori ai calvarului sovietic, chiar dacă îi dau de furcă bătrâneţile

26 ianuarie 2022 | Categorie: Noutăţi

Puţini au rămas şi dintre acei români adevăraţi, care-şi iubesc cu tragere de inimă datinile, care îmbracă de sărbători costumul naţional. Născut în 1934, a ajuns la vârsta de 88 de ani ca un arbore viguros. Or, Ionică Semeniuc este unul dintre acei voloceni din semeţia dacă, care nu-şi uită rădăcinile strămoşeşti, trăieşte cu dorul de Ţară în suflet.

Concursul literar 2022, organizat de revista Surâsul Bucovinei

26 ianuarie 2022 | Categorie: Noutăţi

Am învățat, la vremea potrivită, că nu organismele cele mai puternice rezistă, ci acelea care se adaptează mai ușor. Cred că o parte din acest adevăr a folosit celor care, pe vremea „rotației cadrelor” concluzionaseră că dacă nu știi să te învârți, te rotești. Indiferent de ce și cum a fost și ce va fi, astăzi este necesar să ne adaptăm, fiecare cum poate, la condițiile pandemiei

LA MULŢI ANI, dl MIHAI HUŢCAL, ÎN LABIRINTUL TINEREŢII FĂRĂ BĂTRÂNEŢE!

25 ianuarie 2022 | Categorie: Noutăţi

Astăzi cu pioşenie ne îndreptăm cele mai nobile gânduri către un drag şi scump prieten, coleg – ziaristul Mihai Huţcal care-şi sărbătoreşte jubileul de 80 de ani.

Mulţumim dlui primar al Boianului că a susţinut solicitarea „Zorilor Bucovinei”, acordându-i publicistei Maria Toacă titlul de Cetăţean de Onoare al Boianului

25 ianuarie 2022 | Categorie: Noutăţi

La 13 decembrie 2021, colectivul publicaţiei românilor din Ucraina „Zorile Bucovinei”, membrii Societăţii Jurnaliştilor Români Independenţi din regiunea Cernăuţi, s-au adresat dlui Aurel Babii, primarul comunei Boian, cu rugămintea de a-i acorda titlul de Cetăţean de Onoare al comunei Boian jurnalistei Maria TOACĂ-ANDRIEŞ, originară din Boian/Priprutie, activ implicată ...

Doamne, păzeşte-mi Ţara, Doamne, păzeşte-mi neamul - Ziua Unirii sărbătorită la Cernăuţi

24 ianuarie 2022 | Categorie: Noutăţi

Evenimentul, organizat şi moderat de Iurie Levcic, a găzduit lansări de carte, demonstrarea unui documentar însoţit de un mic excurs în istoria Unirii Principatelor Române, un spectacol excepţional al grupului vocal „Perla”.

Hai să dăm mână cu mână Cei cu inimă română! 24 ianuarie - 163 de ani de la „Mica Unire”, care, de fapt, e Marea Unire, fără de care nu s-ar fi putut săvârși faptele mari de mai târziu.

24 ianuarie 2022 | Categorie: Noutăţi

Din 1866, potrivit Constituției promulgate la 1 iulie, Principatele Unite au început să se numească oficial România

România Trece la moneda Euro

21 ianuarie 2022 | Categorie: Noutăţi

Ministrul Finanțelor a făcut declarații de ultimă oră despre acest subiect. Astfel, Adrian Câciu a declarat că anul 2029 este o țintă viabilă pentru aderarea țării noastre la moneda euro, dar că cea mai importantă este convergența reală despre care foarte puțină lume vorbește.

România oferă Moldovei un nou ajutor de 100 de milioane de euro

21 ianuarie 2022 | Categorie: Noutăţi

racordarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană prin intermediul României, promovarea procesului de reforme în spirit european în Republica Moldova, susținerea procesului de integrare europeană și creșterea rezilienței Republicii Moldova la factorii destabilizatori reprezintă principalele obiective ale adoptării memorandumului pentru aprobarea negocierii şi semnarea acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova.

LA MULŢI ŞI PROSPERI ANI, dnă profesoară AURICA CHILARU!

20 ianuarie 2022 | Categorie: Noutăţi

…cine-şi uită strămoşii şi limba e ca un râu fără izvor, ca un arbore fără rădăcini. Liceul nr.6 din Cernăuţi „Alexandru cel Bun” e o oază de cunoştinţe pur românească, unde instruirea e în limba română, dar şi tradiţiile, portul, cântecul şi dansul popular sunt păstrate cu pietate şi perpetuă graţie hărniciei şi perseverenţei erudiţilor dascăli, directorului Ion Ignat.

ASTĂZI, PĂRINTELE ION GORDA DIN VOLOCA S-A RUGAT PENTRU PACE ŞI PENTRU NEAM

20 ianuarie 2022 | Categorie: Noutăţi

Astăzi, în ziua Sfântului Apostol Ioan Botezătorul pe stil vechi, românii bucovineni îşi îndreaptă paşii spre sfintele lăcaşe de închinare pentru a se ruga Celui de Sus în graiul strămoşilor – în limba română, nu doar pentru toţi cei ce poartă numele Ion, ci pentru întreg neamul românesc.

Colindând prin constelații...

19 ianuarie 2022 | Categorie: Noutăţi

Toți știu că Eminescu de asemenea a scris și colinde. Chiar zilele acestea mergând cu grupul de colindători din Cupca pe la mănăstirile din Bucovina, am găsit la mănăstirea Bănceni o cărticică mică intitulată „Poezia creștină românească”, unde sunt și colindele scrise de Poet. Începem cu ele...

Mitropolitul Petru Movilă: pagini puțin cunoscute din viață

18 ianuarie 2022 | Categorie: Noutăţi

La 12 ianuarie 2022, în incinta Casei de Cultură din satul Bilogorodka, raionul Bucea, regiunea Kiev, s-a desfășurat prezentarea colecției de materiale a celei de-a IV-a Conferințe internaționale științifico-practică „Mitropolitul Petru Movilă: pagini puțin cunoscute ale vieții” și a proiectului filmului documental cu aceeași denumire.

Afară ninge viscolit…

18 ianuarie 2022 | Categorie: Noutăţi

Moș Crăciun stă în fiecare dintre noi, toți putem să aducem un zâmbet și o bucurie cuiva. Fii și tu un Moș Crăciun pentru cei din jurul tău!