09 august 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

CEL MAI SÂNGEROS PREŞEDINTE

20 februarie 2014 | Categorie: Noutăţi

Ziua de azi, 20 februarie, a fost cea mai sângeroasă de pe Maidanul din Kyiv, unde, până la ora 20.00, au decedat aproape 100 de persoane, majoritatea tineri de la 20 până la 30 de ani, informează tsn.ua.

RUINE, FOC, MOARTE ŞI CENUŞĂ

20 februarie 2014 | Categorie: Noutăţi

Peste 40 de morţi în Ucraina...

ATUNCI O NAŢIUNE SE APROPIE DE MOARTE, CÂND ÎNCEPE A FI SURDĂ LA GLASUL LIBERTĂŢII

20 februarie 2014 | Categorie: Noutăţi

E ceva putred în Danemarca noastră, aş spune, or, promisiunile unora nu întotdeauna coincid cu faptele. Evident că nici nu mi-aş fi amintit de interviul deputatului român în parlamentul ucrainean din fracţiunea Partidului Regiunilor, Ion Popescu, acordat, cu peste un an în urmă (vineri, 4 ianuarie 2013), poetului şi jurnalistului Vasile Tărâţeanu, publicat în Romanian Global News – „Limba română va fi predată obligatoriu şi în şcolile ucrainene din localităţile româneşti, unde în prezent nu se predă limba română”, dacă nu sezisam cât suflet pune conaţionalul nostru, îngrijorat peste măsură de situaţia actuală critică din ţară, în comunicatele, apelurile publicate în presa din ţinut, adresate românilor din Ucraina de a nu se implica în acţiunile revoluţionare de pe EuroMaidanele din Kyiv şi ţară.

A DEMISIONAT GUVERNATORUL REGIUNII CERNĂUŢI

19 februarie 2014 | Categorie: Noutăţi

Myhailo Papiev, guvernatorul regiunii Cernăuţi, a scris cerere de dimisionare din post.

ÎN UCRAINA A ÎNCEPUT RĂZBOIUL CIVIL

19 februarie 2014 | Categorie: Noutăţi

În consecinţa escaladării violenţelor din centrul Kyivului, sunt deja 25 de morţi – 20 de manifestanţi şi 5 reprezentanţi ai forţelor de ordine, informează TSN, TV5. Printre decedaţi e şi jurnalistul V. Veremii de la ziarul kyivean „Вести”.

ESCALADAREA CONFRUNTĂRILOR DINTRE PROTESTATARI ŞI FORŢELE DE ORDINE DIN KYIV A REÎNCEPUT CU O NOUĂ VIOLENŢĂ

18 februarie 2014 | Categorie: Noutăţi

Azi dimineaţă, când peste 40 de mii de participanţi la acţiunile de protest s-au apropiat de clădirea Radei Supreme, unde la 18 februarie curent urmau să fie examinate reforma constituţională şi candidatura noului conducător al guvernului, pentru a cere revenirea la Constituţia din 2004, sediul parlamentului ucrainean era înconjurat de forţele speciale, înarmate până în dinţi, comunică TV 1+1.

NE MĂNÂNCĂ SFINŢII

18 februarie 2014 | Categorie: Noutăţi

...ne mănâncă „sfinţii” noştri, de acelaşi grai şi sânge, deopotrivă cu „sfinţii” din alt catehism!

ZIARISTEI BUCOVINENCE I-A ZÂMBIT NOROCUL PE EUROMAIDAN-UL DIN KYIV

17 februarie 2014 | Categorie: Noutăţi

Nimeni nu ştie ce-l aşteaptă în viitor şi ce i-a pregătit destinul. Uneori, printre nedreptăţi, necazuri şi violenţe apare şi o rază de fericire – dragostea, unirea a două inimi ce bat în unison.

PROTESTATARII ÎŞI CONSOLIDEAZĂ REZISTENŢA

17 februarie 2014 | Categorie: Noutăţi

La Kyiv deja 12 mii de oameni s-au încadrat în noua mişcare, care i-a amploare şi în regiuni.

Poezii de Petre Craciun

16 februarie 2014 | Categorie: Noutăţi

Ți-l dăruiesc pe Făt Frumos/Ești apa vie a culturii noastre/Lecție despre țară/În lumea de basme/Nu îmi răpiți copilăria!/Îmi iubesc învățătoarea

ARESTĂRILE ŞI PERSECUŢIILE ACTIVIŞTILOR EUROMAIDANULUI NU ÎNCETEAZĂ

15 februarie 2014 | Categorie: Noutăţi

Activiştii proeuropeni nu cedează poziţiile, cu toate că arestările şi persecuţiile lor nu încetează nici după ce au fost anulate legile dictatoriale, adoptate de parlamentul ucrainean la 16 ianuarie. Activiştii EuroMaidanelor din ţară continuă să fie traşi la răspundere penală. Şi chiar dacă sunt eliberaţi din detenţie, după ce sunt torturaţi şi bătuţi cu violenţă, dosarele criminale ce prevăd privarea lor de libertate pe un termen de la 5-7 şi chiar până la 15 ani, nu sunt închise.

Supernova 2014J a fost observată la Bârlad

15 februarie 2014 | Categorie: Noutăţi

Supernova cu numele de 2014J a fost descoperită pe 21 ianuarie 2014 în galaxia M 82 de către astronomul Steve Fossey de la University of London Observatory cu ajutorul unui telescop de 350 de mm.

Dragobetele - Sărbătoarea iubirii

14 februarie 2014 | Categorie: Noutăţi

În ultimele decenii tot mai fregvent, tineretul nostru este ademenit să prăznuiască sărbătorile de origine occidentală: ziua îndrăgostiților „valentine's day” și ziua morților „Halloween”. Aceste sărbători sunt aduse din occident, promovate în mass-media, ba chiar și în instituțiile de învățământ sunt înălțate cu un privilegiu special.

DRAGOSTEA LE-A DĂRUIT-O SFÂNTUL VALENTIN

13 februarie 2014 | Categorie: Noutăţi

Nu în zadar se spune că dragostea le învinge pe toate. Mai ales în preajma sărbătorii Zilei îndrăgostiţilor – Sfântului Valentin. În prezent, când Ucraina se află într-o acută situaţie economică şi politică, când cetăţenii proeuropeni, în pofida iernii geroase, stau cu stoicism pe EuroMaidan, departe de casa părintească şi familiile lor pentru a-şi apăra drepturile, pentru a-şi vedea realizate aievea, nu doar în vis, năzuinţele şi aspiraţiile, printre norii grei ce persistă, momentele grave şi dificile, violenţele de care le-a făcut Ianukovyci parte, devenind cel mai mare duşman al acestor mari patrioţi, care doresc să trăiască într-o ţară liberă şi democrată, uneori apare şi soarele fericirii, adus pe aripile dragostei. Înaintea sărbătoririi Zilei Sfântului Valentin, pe EuroMaidanul din capitala Ucrainei, a fost sărbătorită primă nuntă revoluţionară.

Cum rămâne cu drepturile şi libertăţile sociale ale etnicilor români din Ucraina?

12 februarie 2014 | Categorie: Noutăţi

Evenimentele recente au demonstrat încă o dată, dacă mai era nevoie, că în Ucraina nu avem de-a face nicidecum cu un regim liberal şi democratic. Practicile puterii par a fi desprinse, mai degrabă, din politicile şi strategiile kgb-iste. Administraţia Ianukovyci şi-a calibrat acţiunile nu atât în zona de înăbuşire a protestelor izbucnite în urma schimbării vectorului politicii externe, ci mai mult în încercarea de a deturna cursul revoluţiei, de-a o duce într-o zonă gri, lipsită de conotaţii reale şi consistenţă politică. Se pare că strategia a dat roade, mai ales că demisia premierului Nikolai Azarov ar putea fi pentru opoziţia ucraineană doar o victorie a la Pyrus.