Oficialul Națiunilor Unite spune că acest stat insular african a devenit prima ţară din lume care se confruntă cu o foamete provocată de schimbările climatice.
O delegație DRP condusă de secretarul de stat Oana Ursache efectuează, în perioada 19-28 iulie a.c., o vizită de lucru în comunitățile istorice.
După o lungă suferinţă, Regina Maria moare pe 18 iulie 1938. Lăsată prin testament unei bisericuţe construite pe malul mării, în apropierea castelului de la Balcic, inima superbei suverane a României a străbătut comunismul într-o cutie de pantofi.
Încă de la preluarea mandatului său în funcția de secretar de stat, Oana Ursache a acordat mare importanță culturii românești și limbii române.
Fiu al deportărilor staliniste, dl. pr. Ilie POPESCU, preşedintele Societăţii “Golgota” a românilor din regiunea Cernăuţi, trecând prin cele mai oribile încercări ale represiunii staliniste şi suportând ororile bolşevice, în aceşti ani de când se află în fruntea asociaţiei s-a străduit, în virtutea posibilităţilor, să realizeze aproape totul ce şi-a propus, nu doar articole şi cărţi publicate - triste amintiri personale şi relatări ale celor care au trecut prin calvarul regimului comunist, dar şi cele 8 cruci-monument, înălţate în satele din regiune, amintesc fugitiv de calvarul prin care a trecut familia sa după anexarea Bucovinei de către sovietici – arestarea tatei şi condamnarea lui la moarte, 8 suflete, copilaşi micuţi, împreună cu măicuţa lor, fiind deportaţi în neagră străinătate, în stepele pustii din nordul Kazahstanului, unde, graţie rugăciunii către Hristos, jertfei mamei sale, care-şi lua de la gură ultima fărâmă pentru a-şi hrăni copiii, au supravieţuit de foame şi ger, s-au întors la baştină. Acest sacrificiu al tuturor mamelor cu suflet de heruvimi, care s-au jertfit întru salvarea de la moarte, din gulagurile regimului totalitar comunist, a copiilor, a fost înveşnicit printr-un monument-simbol al tuturor mamelor, care au avut un rol decisiv în tragedia neamului, înălţat în satu-i de baştină – Pătrăuţii de Jos, preşedintele "Golgotei" fiind ferm convins că istoria unui popor se face şi cu pana, dar şi din piatră: „Constantin Brâncuşi spunea că a făcut ca piatra să cânte pentru posteritate, noi, cei de la „Golgota”, facem ca piatra să plângă pentru posteritate. Nu facem doar pentru cei morţi, care au îndurat chinurile calvarului deportărilor şi înstrăinării, ci mai mult pentru cei vii, ca grozăviile prin care am trecut să rămână în istorie. Dau din propriul buzunar, dar banii se duc, crucea, amintirea, rămâne. Hai să facem ceva pentru Dumnezeu şi Neamul nostru Românesc!”.
La eveniment a participat consulul general al României la Cernăuți, Irina Loredana Stănculescu, alături de șeful departamentului de sănătate din cadrul Administrației Regionale de Stat Cernauti, Oleg Ciornâi și șeful postului de trecere a frontierei Porubne Sașa Alexandru.
La 15 iulie pe stil vechi, în fiecare an, comemorăm pe Marele Voievod al neamului nostru - Ștefan cel Mare și Sfânt
Românii și moldovenii constituie o singură comunitate și vorbesc un singur grai: cel ROMÂNESC. Este un fapt care trebuie recunoscut ca atare
Din poşta redacţiei Motivul interzicerii microundelor în Țara Soarelui Răsare a fost cercetarea oamenilor de știință de la Universitatea din Hiroshima, care au constatat că peste 20 de ani de utilizare a cuptorului cu microunde, undele radioactive au cauzat mai mult rău sănătății cetățenilor decât bombardarea nucleară a aeronavelor americane din septembrie 1945.
Atunci când dl Laurențiu Dragomir, directorul App Protecția Patrimoniului din București a intrat în posesia basoreliefului de care vorbeam, dl Emil Ianuș n-a uitat să-i transmită și o carte pentru mine. De fapt schimb de cărți facem de mai mulți ani cu dl Ianuș, când avem ocazia să ne vedem la sărbătorile noastre de suflet.
Programul din acest an va cuprinde două secțiuni: săptămâna culturii generale
Ingenios regizat şi moderat cu eleganţă, profesionalism, de Iurie Levcic, directorul Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești, graţie căruia Ansamblul Popular Etnofolcloric „Ţărăncuţa” din Marşiniţa, Noua Suliţă, purtător de datini şi comori străbune, care ştie să transmită cu inima şi sufletul cântecul popular românesc, ca el să persiste peste veacuri, a
Continuând vechea tradiţie din 1786, în zilele de 10 - 11 iulie, în Cernăuţi, oraşul ctitorit de Alexandru cel Bun, unde se mai simt paşii lui Eminescu, se desfăşoară tradiţionalul Târg de Sânpetru.
...sub genericul „Ilie Motrescu – 80 de ani de la naștere”, vernisată în incinta Muzeului Național al Literaturii Române, expoziția a fost pregătită cu multă muncă și efort de neobositul domn Laurențiu Dragomir, președintele App Protecția Patrimoniului. Domnia sa, anume prin intermediul familiei Motrescu de la Crasna, s-a apropiat mult de Nordul Bucovinei,
Inițiativa realizării acestui monument aparține Asociației Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiționale “Arboroasa”, preşedinte Maria Calancea, La acţiune au participat d-na Irina Loredana Stănculescu, Consulul General al României la Cernăuți, Ruslan Domnițak, președintele Consiliului Raional Cernăuți, Iurie Levcic, deputat în Consiliul Regional Cernăuţi, președintele Centrului Bucovinean de Artă pentru promovarea culturii tradiționale Românești din Cernăuți, Batalionul 17 Vânători de Munte “Dragoș Vodă” Vatra Dornei, „Răzeșii Bucovinei” etc .