27 ianuarie 2023
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

Concursul de creaţie pentru tinerii români din afara graniţelor „Mihai Eminescu

28 ianuarie 2014 | Categorie: Noutăţi

Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (DPRRP) a lansat ,,Concursul de creaţie pentru tinerii români din afara graniţelor „Mihai Eminescu”, desfăşurat în perioada 15 ianuarie – 15 iunie 2014.

Către: UNIUNEA INTERREGIONALĂ „COMUNITATEA ROMÂNEASCĂ DIN UCRAINA”

27 ianuarie 2014 | Categorie: Noutăţi

Domnului Dr. ION POPESCU, Preşedinte, deputat în Parlamentul Ucrainei

SITUAŢIA REVOLUŢIONARĂ ACTUALĂ DIN KYIV ŞI CERNĂUŢI

27 ianuarie 2014 | Categorie: Noutăţi

Lupte crâncene între protestatari şi „Berkut” continuă pentru ocuparea sediilor administraţiilor regionale în Cerkasî, Cernihiv, Sumî, Kirovograd, Doneţk, Krivyi Rig etc.

BUCUREŞTIUL E SOLIDAR CU EUROMAIDANUL DIN KYIV

27 ianuarie 2014 | Categorie: Noutăţi

Ieri, la 26 ianuarie, la București, a avut loc o acțiune de solidarizare cu manifestanții pașnici din Ucraina. Manifestarea a reunit români de pe ambele maluri ale Prutului, ucraineni din România, Ujgorod, Odesa, Donețk, Herson și Vinnița. Participanții au afișat bannere conținând mesaje de susținere, dintre care ”Ucraineni, noi vă susținem!” (în ucraineană), ”EU, wake up!” (UE, trezește-te!), ”We stand for Ukraine!” (Suntem aici pentru Ucraina!), ”Solidarity is stronger than repression!” (Solidaritatea este mai puternică decât represiunea!), ”Ucraineni, deci europeni!”.

NE-AM VISAT ŞI NOI O ALTĂ SOARTĂ...

27 ianuarie 2014 | Categorie: Noutăţi

„Un om valorează atât cât iubeşte”. Român din talpă până în creştet, membru activ al Societăţii „Mihai Eminescu”, Ion SEMENIUC al lui Alexa din Hruşăuţii Volocii (Plaiul lui Vodă), raionul Hliboca (Adâncata), îşi iubeşte cu durere de inimă Ţara, păstrând vie memoria înaintaşilor.

PROTESTELE SE EXTIND, IANUKOVYCI ÎŞI SAPĂ GROAPA

26 ianuarie 2014 | Categorie: Noutăţi

Preşedintele V. Ianukovyci întreprinde gesturi disperate de a-şi salva tronul…

„NOI NU NE TEMEM!”

26 ianuarie 2014 | Categorie: Noutăţi

E o adevărată minune că mai întâlnim români care mai pot declara deschis, sincer şi dezinteresat: „Noi nu ne temem!”

VIOLENŢELE DIN KYIV ŞOCHEAZĂ LUMEA ÎNTREAGĂ

25 ianuarie 2014 | Categorie: Noutăţi

Şapte zile continuă confruntările în centrul Kyivului, însă de două zile situaţia pare a fi paşnică, dar tensionată. Manifestanţii înalţă baricade de 4 metri şi pe alte străzi din apropiere, extinzând astfel EuroMaidanul, fiindcă au rămas deziluzionaţi în liderii opoziţiei - O. Teahnibok, V. Kliciko, A. Iaţeniuk – care, după 6 ore de tratative cu Ianukovyci, joi noapte, s-au întors aproape că fără rezultate pozitive.

„ADEVĂRAT FASCISM” - 5 MORŢI ŞI SUTE DE RĂNIŢI ÎN CENTRUL KYIVULUI

23 ianuarie 2014 | Categorie: Noutăţi

A cincea zi continuă ciocnirile violente dintre protestatari şi forţele de ordine în centrul Kyivului. Numărul victimelor a depăşit 400 de persoane. Cel puţin 50 de jurnalişti au fost răniţi. Serviciile speciale, după cum informează Uniunea Naţională a Jurnaliştilor din Ucraina, au primit ordin să-i distrugă fizic pe jurnaliştii ce oglindesc evenimentele sângeroase din capitala Ucrainei. După liniştea aparentă din ziua de marţi, în noaptea dinspre miercuri „Berkut”-ul a atacat poziţiile manifestanţilor cu o mai mare cruzime. Conform Canalului TV 5 şi TSN, sunt deja cinci morţi – activiştii Serghii Negoian din regiunea Mykolaiv, Mihailo Jâznevskii din Belorusia, care de câţiva ani trăia în Ucraina, Iuri Verbyţkyi, care a fost răpit din spital împreună cu Ihor Luţenko, ambii duşi în pădure şi torturaţi, lăsaţi dezbrăcaţi şi cu pachete de plastic pe cap să se sufoce.

UCRAINA LA UN PAS DE UN RĂZBOI CIVIL

21 ianuarie 2014 | Categorie: Noutăţi

De aproape trei zile nu încetează luptele protestatarilor din Kyiv cu forţele de ordine ucrainene – miliţie şi „Berkut”. Piaţa Hruşevski din capitala Ucrainei a devenit un adevărat câmp de bătălie.

ROMÂNIA-UCRAINA-REPUBLICA MOLDOVA – FRONTIERE COMUNE – SOLIŢII COMUNE

19 ianuarie 2014 | Categorie: Noutăţi

Dezvoltarea businessului ecologic – o şansă pentru competitivitatea economică. Produsele ecologic curate în regiunile vecine.

BUCOVINA – TRASEU TURISTIC DE AVENGURĂ PENTRU ROMÂNIA ŞI UCRAINA

18 ianuarie 2014 | Categorie: Noutăţi

În ultimul timp relaţiile cultural-artistice şi turistice ale regiunii Cernăuţi cu judeţele limitrofe ale României sau activizat şi sau extins, obţinând o amploare tot mai mare. De aceea, ieri, în Sala de Activităţi a Consulatului General al României la Cernăuţi, a avut loc o întâlnire a operatorilor turistici din ambele părţi ale Bucovinei, organizată de misiunea diplomatică română.

ROMÂNII – CÂŞTIGĂTORI AI FESTIVALULUI „MALANCA-FEST”

17 ianuarie 2014 | Categorie: Noutăţi

Astfel, prinşi în „HORA UNIRII”, în timp ce pe bolta spiritualităţii româneşti din nordul Bucovinei se aprindea steaua Marelui Poet Naţional Mihai Eminescu, la Cernăuţi, pe Pământul României, învârtind hora frăţiei şi dând mână cu mână cu ceilalţi participanţi la Festivalul Internaţional „MALANCA-FEST”, vrednicii fii de români de la poale de Carpaţi, uniţi în spectacolul teatralizat MALANCA, din Crasna, raionul Storojineţ, îşi etalau, în ritmul feeric al jocului Urşilor, Regilor, Babei şi Moşneagului etc. pitorescul spectaculosului ritual la sorginte păgân, îmbogăţit cu elemente româneşti.

Manifestări consacrate Luceafărului şi Culturii Române

13 ianuarie 2014 | Categorie: Noutăţi

Vă invităm cu drag la marcarea celei de a 164-a aniversări de la naşterea Luceafărului poeziei noastre Mihai Eminescu şi a Zilei Culturii Naţionale Române.

Eminescu – flamură și scut

12 ianuarie 2014 | Categorie: Noutăţi

Iată că au trecut aproape două săptămâni de când am pășit pragul unui nou an pe care ni-l dorim mai bun decât cel de care ne-am despărțit, cu mai multe realizări frumoase și cu mai multe bucurii pentru sufletele și inimile noastre. Și una dintre aceste bucurii este, fără îndoială, reîntâlnirea cu versul Luceafărului poeziei noastre naționale – Mihai Eminescu. Or, în fiecare an la 15 ianuarie, când sărbătorim ziua lui de naștere, sufletele noastre vibrează în ritmul versului eminescian, încărcându-ne de lumină, de căldură și demnitate omenească.