28 mai 2023
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

BUCOVINA ARE GUVERNATOR

25 martie 2014 | Categorie: Noutăţi

În sfârşit, după discuţii şi polemici, ţinutul bucovinean are guvernator. Conform Decretului nr. 330/2014 din 21 martie a. c. al Preşedintelui interimar al Ucrainei, O. Turcinov, Roman VANZUREAK a fost numit şef al Administraţiei Regionale de Stat Cernăuţi. Noul conducător al organului executiv din ţinut s-a născut în orăşelul Hliboca, are 34 de ani, a absolvit Liceul Pedagogic şi Universitatea de Stat “Iu.Fedkovyci”, Institutul Regional din Lviv al Academiei Naţionale de dirijare de stat de pe lângă Preşedintele Ucrainei, a lucrat profesor şcolar, psiholog practician, specialist principal la Centrul raional Hliboca al serviciului social pentru tineret şi la ARS Hliboca, şef de sector şi de secţie la vămile Vadul Siret şi cea regională, a condus Organizaţia Regională a Partidului „UDAR” al lui V. Kliciko, pe lista căruia, în octombrie 2012, a fost ales deputat în Rada Supremă a Ucrainei.

PUTIN A TRECUT CU TANCUL PESTE ORDINEA INTERNAŢIONALĂ

24 martie 2014 | Categorie: Noutăţi

Preşedintele Federaţiei Ruse se pare într-adevăr are probleme psihice de sănătate. De altfel n-ar fi trecut cu tancul peste ordinea internaţională existentă.

SCRISOARE CĂTRE ROMÂNIA. Românii din Transnistria vă cer ajutor: „Suntem ameninţaţi, maltrataţi, hărţuiţi, înjosiţi. Sângele apă nu se face! Fiţi alături de noi!”

24 martie 2014 | Categorie: Noutăţi

La o zi după ce a povestit pentru Gândul ce înseamnă să fii român în Transnistria, directorul Liceului "Lucian Blaga" din Tiraspol, Ion Iovcev, transmite, în numele elevilor, părinţilor şi profesorilor, o scrisoare deschisă către România, în care reclamă presiunile la care sunt supuşi aceştia de autorităţile separatiste. „Lupta este inegală, de aceea avem nevoie de ajutorul românilor din ţară, avem nevoie să fim auziţi de însăşi Ţara! Sângele apă nu se face! Fiţi alături de noi!”, este apelul românilor din Tiraspol.

„O LEBĂDĂ CÂNTĂ PE NEGRELE APE”

21 martie 2014 | Categorie: Noutăţi

Şi deoarece astăzi, 21 martie, în lume şi la noi acasă se sărbătoreşte Ziua Poeziei...

ŞI LA KYIV - DE TANCURI RUSEȘTI SFÂRTECAT?

21 martie 2014 | Categorie: Noutăţi

aşteptăm să triumfe Poezia, ridicând stavilă în faţa tancurilor şi astupând gurile de tun...

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a avut o întrevedere cu omologul său român, Traian Băsescu

20 martie 2014 | Categorie: Noutăţi

Cei doi șefi de stat au discutat aspecte ale relației bilaterale dintre Republica Moldova și România, perspectivele integrării europene ale țării și situația regională.

PUTIN TRIUMFĂ

20 martie 2014 | Categorie: Noutăţi

ROMÂNIA NU RECUNOAŞTE REZULTATELE REFERENDUMULUI DIN CRIMEEA, NICI ACTUL ANEXĂRII LA RUSIA

CUI S-A SPOVEDIT „CREŞTINUL” ŞI „FIUL” BISERICII IANUKOVYCI?

19 martie 2014 | Categorie: Noutăţi

Vedem deja şi gaura mică ce îneacă corabia, şi scânteia ce poate aprinde întreaga planetă, şi aşchia bine pregătită de a sluji toporului ucigător.

RĂZBOIUL RUSIEI CU UCRAINA – ÎNCEPUTUL SFÂRŞITULUI FEDERAŢIEI RUSE

19 martie 2014 | Categorie: Noutăţi

Kremlinul planifică să-şi pună sigiliul nu doar pe suveranitatea Ucrainei, ci şi pe cea a Moldovei, primul pas întreprinzându-l de acum în Republica Autonomă Crimeea, iar al doilea urmează să-l înceapă cu anexarea Transnistriei. Care va fi oare următoarea ţară suverană, pe care fascistul Putin planifică s-o acapareze, plan pe care liderul schizofrenic de la Kremlin visează să-l realizeze pentru a „învia” semeţia Imperiului rus?

TRANSNISTRIA PREGĂTEŞTE ANEXAREA LA RUSIA

18 martie 2014 | Categorie: Noutăţi

Sovietul suprem de la Tiraspol s-a adresat preşedintelui Dumei de Stat, Serghei Naryşkin, cu rugămintea de a examina în legislaţia rusă posibilitatea anexării republicii Transnistria la Rusia, informează publicaţia „Ведомости”. Conform publicaţiei, adresarea a fost făcută de preşedintele Mihail Burla, în baza unui proiect de lege ce permite alipirea la Rusia a unor teritorii străine, fără acordul ţărilor din care fac parte, în lipsa „eficientei puteri legitime”, în consecinţa „rezultatelor” unui referendum ori a deciziei autorităţilor.

EROII NU MOR

18 martie 2014 | Categorie: Noutăţi

Bucovina încă nu are guvernator

Şi răposaţii s-au prezentat la urnele de vot din Crimeea

17 martie 2014 | Categorie: Noutăţi

...un fel de ospăţ pe timp de ciumă. Euforia lor dovedeşte că nici nu era nevoie să se numere buletinele, deoarece anticipat se cunoşteau rezultatele.

TITUS CORLĂȚEAN, LA REUNIUNEA GRUPULUI DE PRIETENI AI UCRAINEI

17 martie 2014 | Categorie: Noutăţi

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean, a participat, luni, la reuniunea Grupului de Prieteni ai Ucrainei, organizată la Bruxelles, unde a evocat discuțiile avute cu omologul său ucrainean și a reiterat mesajul de susținere a suveranității și independenței acestei țări, informează un comunicat de presă remis AGERPRES.

Putin şi-a extins invazia pe teritoriul continental al Ucrainei, iar la Moscova s-a ridicat o altă Rusie

16 martie 2014 | Categorie: Noutăţi

Prognozele cele mai rele, şi anume că Putin nu se va mulţumi doar cu acapararea Crimeii, s-au adeverit. Sâmbătă Rusia a invadat militar teritoriul de sud-est al Ucrainei, încercând să ocupe o localitate situată pe teritoriul continental, şi încălcând astfel frontiera administrativă dintre peninsulă şi regiunea Herson.

ÎN CONSECINŢA CONFLICTULUI ÎNSCENAT, ÎN HARKIV AU DECEDAT DOUĂ PERSOANE

15 martie 2014 | Categorie: Noutăţi

În noaptea de vineri spre sâmbătă, în centrul or. Harkiv, membrii organizaţiei „Oplot”, cetăţeni ai Rusiei, şi activişti proruşi locali au atacat sediul organizaţiilor „Prosvita” şi „Patrioty Ukrainy”, situat pe str. Rymarska, nr.18.