29 iunie 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

A APĂRUT UN NOU ZIAR

18 august 2014 | Categorie: Noutăţi

La 14 august a.c., în Cernăuţi, a apărut primul număr al ziarului „Чернівці 24” („Cernăuţi 24”) ce apare în 4 pagini de formatul A3 şi are un tiraj de 5 000 exemplare.

ÎN ESTUL UCRAINEI A MURIT ÎNCĂ UN MILITAR BUCOVINEAN

18 august 2014 | Categorie: Noutăţi

La 8 august a.c. în timpul desfăşurării operaţiunii antiteroriste a murit încă un tânăr bucovinean, înainte de a-şi sărbători 23 de ani de la naştere, Oleksandr Palamar din Chelmeneţ.

PRIMA FOTOEXPOZIŢIE A LUI STEPAN KARACIKO

17 august 2014 | Categorie: Noutăţi

Sâmbăta precedentă, în Galeria „Euro PhotoArt” din incinta Societăţii pentru Cultura Română „Mihai Eminescu”, a fost inaugurată expoziţia de fotografii artistice „Portrete cenăuţene şi dominanta arhitecturală” a etnografului din centrul regional Stepan KARACIKO, în cadrul căreia au fost expuse aproape 30 de imagini, surprinse de autor cu aparatul de fotografiat – perle arhitecturale din vechea urbe de pe malul Prutului, portrete ale unor personalităţi cernăuţene şi ale unor oaspeţi ale oraşului nostru.

ROS PÂNĂ LA OS DE INVIDIE?

15 august 2014 | Categorie: Noutăţi

Adeseori, când scriam adevărul, care îi afecta într-o oarecare măsură chiar şi pe unii dintre colegi, prieteni, fiica Diana îmi spunea: „Lasă, mamă, nu scrie tot adevărul, fiindcă nu place nimănui, fii bună şi blândă ca Vitalie Zâgrea”. Şi avea perfectă dreptate, căci scriind purul adevăr nu-ţi făureşti prieteni.

AJUTOR UMANITAR SAU INVAZIE MILITARĂ DIRECTĂ?

14 august 2014 | Categorie: Noutăţi

„Sectorul de dreapta” a suferit cea mai mare pierdere umană în Doneţk

MITROPOLITUL ONUFRIE A SUCCEDAT TRONUL BISERICII ORTODOXE UCRAINENE PATRIARHIA MOSCOVEI

13 august 2014 | Categorie: Noutăţi

În fruntea Bisericii Ortodoxe Ucrainene Patriarhia Moscovei (BOUPM) a fost ales Onufrie, fostul Mitropolit al Cernăuţiului şi Bucovinei, care, după decesul IPS Vladimir, Mitropolitul Kyivului şi al Întregii Ucraine, care s-a stins din viaţă la vârsta de 78 de ani, la începutul lui iulie curent, a asigurat interimatul BOUPM din februarie curent, de când s-a îmbolnăvit grav predecesorul său.

LA HRAMUL MĂNĂSTIRII LEORDA – ÎNTRU DĂINUIREA CREDINŢEI ŞI LUMINII

13 august 2014 | Categorie: Noutăţi

Am ajuns aici, în leagănul dumnezeirii, unde ţi se pare că clipa s-a oprit în loc, unde liniştea profundă e tulburată doar de cântări divine şi dangăt de clopot, iar candoarea se revarsă cu binecuvântarea cerească, împreună cu Excelenţa Sa, dna Eleonora Moldovan, Consulul General al României la Cernăuţi, graţie osârduitorului ctitor al acestui TEMPLU al DĂINUIRII, Vasile Covalciuc, protopopul raionului Storojineţ, care ne-a invitat la hramul Mănăstirii, de sărbătoarea Sfântului Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon, în ziua când sacrul locaş şi-a sărbătorit protectorul.

Ne-am putea redobândi cetăţenia română în timp de o lună

12 august 2014 | Categorie: Noutăţi

În cadrul lucrărilor Universității de Vară de la Izvoru Mureșului, Eugen Tomac, deputat în Parlamentul României, a declarat că cetățenia română ar putea fi redobândită în timp de o lună. Parlamentarul român a mai informat că va înainta în sesiunea parlamentară din toamna curentă o inițiativă legislativă, cu scopul de a flexibiliza și descentraliza procesul redobândirii cetățeniei române.

ÎN RĂZBOIUL DIN ESTUL UCRAINEI AU MURIT PESTE 500 DE MILITARI

12 august 2014 | Categorie: Noutăţi

Conform datelor oficiale, anunţate de Andrii Lysenko, speaker-ul Consiliului Securităţii şi Apărării Naţionale a Ucrainei, în Donbas, în timpul operaţiunilor antiteroriste, au murit 568 de militari şi 2120 au fost râniţi, mulţi sunt daţi dispăruţi.

ROLUL FOLCLORULUI MILITAR CA SURSĂ ŞI MIJLOC DE ISTORIE ORALĂ

11 august 2014 | Categorie: Noutăţi

În cadrul Şcolii de vară pentru profesorii care predau în şcolile româneşti din afara graniţelor României, organizată de Centrul de Studii Transilvane (CST) din cadrul Academiei Române la Sibiu, în perioada 7-12 iulie 2014 (la care au participat şi 4 profesori din Herţa şi Cernăuţi), am prezentat, în calitate de reprezentant al Asociaţiei STINDARD Bucureşti (partener din România al Fundaţiei „Gheorghe Asachi” Herţa, reg. Cernăuţi), la cererea CST, o conferinţă în care subliniez rolul deosebit al folclorului militar ca sursă şi mijloc de istorie orală, în înţelegerea stării de spirit a ostaşilor români, obligaţi să lupte, în urmă cu 100 de ani (1914-2014), în armata austro-ungară, pe fronturile din Galiţia, Polonia Rusească sau în Carpaţii Păduroşi (azi în Ucraina) sau din munţii Carst şi Tirol (Austria şi Italia).

Deputatul Eugen TOMAC a făcut DEMERS pentru a-i retrage cetățenia Irinei Tarasiuc

11 august 2014 | Categorie: Noutăţi

Parlamentarul român Eugen Tomac a informat că a depus o sesizare la Ministerul Justiției pentru a i se retrage cetățenia românească interpretei Irina Tarasiuc din Republica Moldova.

Profeţii înfricoşătoare

10 august 2014 | Categorie: Noutăţi

el a prevenit că războiul o să înceapă în timpul sau imediat după Olimpiada de iarnă de la Soci, şi că va începe din Crimeea Ucrainei

Diversiuni, confruntări armate, trădări...

10 august 2014 | Categorie: Noutăţi

O fetiţă de şase ani grav rănită la cap şi-a dat sufletul în spital, o femeie gravidă agoniza în subsolul casei, unde sta ascunsă de focul armelor grele...

Banii adunaţi în timpul concertelor caritabile au fost înmânaţi ostaşilor răniţi pe câmpurile de luptă din zona Lugansk

10 august 2014 | Categorie: Noutăţi

Banii adunaţi în timpul concertelor caritabile în suma totală de 7.777 grivne au fost înmânaţi de dl Vasile Tărâţeanu, preşedintele Fundaţiei, ostaşilor răniţi pe câmpurile de luptă din zona Lugansk, internaţi acum pentru tratament în secţia de chirurgie a Spitalului militar din Cernăuţi, majoritatea răniţilor fiind originari din raioanele Hliboca, Storojineţ, Chiţmani, Hotin şi din oraşul Cernăuţi.

MĂCAR CÂND SUNTEM CĂLCAŢI PE BĂTĂTURĂ…

8 august 2014 | Categorie: Noutăţi

deodată îmi amuţeşte vocea, de parcă aş purta vina pentru toate bunicile cunoscuţilor ucraineni care au primit vărguţe peste mână.