27 ianuarie 2023
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

„NU TREBUIE SĂ NE TEMEM DE MILIŢIE”

28 iulie 2013 | Categorie: Noutăţi

Pe fondalul ultimelor evenimente legate de comportamentul criminal al lucrătorilor miliţiei din Vradievka şi faimei rele ce se ţine scai de oamenii ordinii, nu prea ne inspiră încredere acest îndemn, ce poate fi luat ca laitmotiv al întâlnirii şefului DMAI în regiunea Cernăuţi, Oleksandr Demidov, cu reprezentanţii mass-media din ţinut. Însă datele făcute publice de colonelul Demidov vin să-i confirme asigurarea că populaţia, în special bucovinenii (în marea lor majoritate toleranţi şi respectuoşi în faţa legii), nu trebuie să se teamă de miliţie, ci să apeleze la ajutorul ei, atunci când e nevoie. Noi am zice că e mai bine să nu nimerim în asemenea situaţii, să ne ferească Dumnezeu de infractori, dar şi de „paza” celor investiţi cu responsabilitatea de apărători.

CINEAŞTI ROMÂNI REALIZEAZĂ UN FILM DESPRE ROMÂNII DIN UCRAINA

27 iulie 2013 | Categorie: Noutăţi

A fost o surpriză plăcută pentru noi, câţiva ziarişti de la „ZORILE BUCOVINEI”, să ne întâlnim, la o discuţie amicală, la sediul ziarului, cu tinerii regizori Anca VLAD şi Adrian VOICU de la Casa de producţie „Mandragora” din Bucureşti, devenită celebră prin filmele renumitului regizor Cristi PUIU. Cei doi tineri cineaşti, care au absolvit Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureşti în 2005, şi, respectiv, 2006, cunoscuţi prin documentarele „Metrobranding”, despre mărcile celebre ale „Epocii de Aur” (comuniste) şi „Victoria”, oraşul-dormitor, ridicat de la zero în epoca comunistă, în apropierea unui combinat chimic din munţii Făgăraş, sunt autorii unui film documentar, realizat în trei zone ale Ucrainei – regiunile Odessa, Cernăuţi şi Transcarpatică – unde locuiesc comunităţi importante de români, proiect al Casei de film „Mandragora”, producătoarea căreia e Ana PUIU.

PRIMA ÎNTÂLNIRE A NOULUI CONSUL GENERAL AL ROMÂNIEI LA CERNĂUŢI

25 iulie 2013 | Categorie: Noutăţi

Prima întâlnire oficială, noul Consul General al României la Cernăuţi, dna Eleonora MOLDOVAN, a avut-o cu reprezentanţii societăţilor naţional-culturale româneşti din ţinut, care s-a desfăşurat la sediul misiunii diplomatice române, unde timp de două ore a avut loc o discuţie sinceră, amicală, ca între vechi prieteni, deoarece noul conducător al Consulatului General al României la Cernăuţi, a absolvit Universitatea de aici, şi-a început cariera diplomatică anume în vechea urbe de pe malurile bătrânului Prut.

VEGHEAZĂ CU SACRALITATE ALTARUL CREDINŢEI ŞI DATINILOR STRĂBUNE

18 iulie 2013 | Categorie: Noutăţi

Somptuoasa Biserică din Hruşăuţii Volocii, înălţată în memoria Ocrotitorului Creştinătăţii, Voievodului Ştefan ce Mare şi Sfânt, cu hramul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, şi-a sărbătorit, la 12 iulie curent, patronii protectori ai localităţii. Astfel, un sobor de feţe bisericeşti, sosite din Horodnic şi Siret, România, din Cuciurul Mare şi Crasna, raionul Storojineţ, din Voloca pe Derelui şi or.Cernăuţi, au oficiat o slujbă divină, la care, printre enoriaşi, au fost prezenţi şi reprezentanţi ai conducerii raionului – Valeriu Rotar, preşedintele Consiliului Raional, Mihai Bojescu, adjunct al şefului Administraţiei Raionale, Valentin Hlopina, primarul Volocii.

LA TRADIŢIONALUL TÂRG DE SÂNPETRU A FOST ÎNREGISTRAT UN NOU RECORD

17 iulie 2013 | Categorie: Noutăţi

Cea de-a 227-a ediţie a Târgului de Sânpetru, una dintre cele mai veci sărbători municipale, care-şi are începutul încă din anul 1786 şi a fost reluată în 1977, s-a desfăşurat sâmbăta şi duminica precedentă, înregistrând şi un nou record, la ea participând 1032 de persoane, ceea ce e cu 300 mai multe decât anul precedent. Cea mai mare parte a lor – 582 – a constituit-o subiecţii de gospodărire din Ucraina, România, Moldova, Rusia, iar 450 de persoane au făcut parte din colectivele folclorice din România, Polonia, Ungaria şi regiunea Cernăuţi, participante la Festivalul Internaţional de Folclor „Întâlniri bucovinene”. În anul curent la târg au fost prezenţi antreprenori din 23 de regiuni ale Ucrainei şi de peste hotare.

CUM I-AU CUCERIT ROMÂNII PE UCRAINENII DIN TERNOPIL

15 iulie 2013 | Categorie: Noutăţi

De câţiva ani în oraşul Terebovlea, o aşezare pitorească, vestită în monumente istorice, din regiunea Ternopil, se desfăşoară festivalul zonal, cu un generic fără mari pretenţii, care în română ar răsuna cam în felul următor: „Distracţii în orăşelul domnesc”. N-am avea nimic de spus despre această petrecere folclorică, dacă la ultima ediţie scena de acolo n-ar fi fost dominată, pentru prima dată, şi de coloritul bucovinean, mai precis, pronunţat românesc, reprezentat de „Izvoraşul” VICTORIEI COSTINEAN de la Ropcea.

FESTIVALUL INTERNAŢIONAL DE FOLCLOR „ARCANUL-2013”

13 iulie 2013 | Categorie: Noutăţi

Organizat de Primăria Municipală şi de Casa Orăşenească de Cultură, între 4 şi 7 iulie curent, la Rădăuţi, România, s-a desfăşurat cea de-a XXII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor „Arcanul”, care a adunat participanţi din diverse ţări ale lumii.

EXISTĂ ŞI DEMNITARI IUBIŢI DE POPOR

4 iulie 2013 | Categorie: Noutăţi

N-am pus semnul întrebării la titlul de mai sus deoarece, într-adevăr, vreau să povestesc despre un demnitar foarte iubit de popor. Atât doar că nu e din ţara noastră, unde ar fi, probabil, cea mai mare minune să găsim un cinovnic demn de dragostea poporului. Dar mai întâi aş vrea să reţin atenţia cititorului într-o realitate apropiată şi foarte bine cunoscută tuturor.

A REÎNVIAT „MESAGERUL BUCOVINEAN”!

1 iulie 2013 | Categorie: Noutăţi

Am auzit din surse demne de încredere (nu e nici un secret – de la binecunoscutul bucovinean adoptat de Bucureşti, Eugen Patraş) că cineva din apropiaţii lui Ştefan Hostiuc, martori permanenţi ai strădaniei sale pentru a-şi realiza obsesia privind perpetuarea „Mesagerului bucovinean”, l-a sfătuit să-i aducă un exemplar şi lui George Galan la mormânt. Simbolic redactorul-şef al revistei a şi realizat acest act de cinstire a memoriei distinsului înaintaş. Or, degeaba îi elogiem la diverse manifestări şi scriem recviemuri înduioşătoare despre premergători, dacă nu le continuăm faptele. Fără succesori vrednici să le promoveze idealurile, marcantele personalităţi ale trecutului nu sunt decât ca nişte mumii egiptene expuse spre interesul turiştilor interesaţi de antichităţi.

PRIMA VIZITĂ OFICIALĂ A LUI STEJĂREL OLARU ÎN UCRAINA

26 iunie 2013 | Categorie: Noutăţi

Săptămâna precedentă, într-o vizită oficială de lucru, în Ucraina s-a aflat domnul Stejărel OLARU, Secretarul de Stat din cadrul Departamentului Politici pentru Relaţii cu Românii de Pretutindeni. Aflarea pentru prima dată în Ucraina a înaltului demnitar român a avut drept scop luarea cunoştinţei de situaţia românilor din cele trei regiuni, în care locuiesc comunităţi importante de români – Odessa, Transcarpatică şi Cernăuţi, întâlniri cu liderii asociaţiilor naţional-culturale româneşti, cu care au discutat diverse aspecte ale colaborării ucraineano-române, diferite probleme ale românilor din Ucraina, doleanţe şi necesităţi ale lor.

IEŞIREA PE PLAI – O FRUMOASĂ TRADIŢIE POPULARĂ

5 iunie 2013 | Categorie: Noutăţi

Duminica trecută, în pitoreasca localitate românească Crasna din raionul Storojineţ, s-a desfăşurat cea de-a III-ea ediţie a festivalului „Ieşirea pe plai”, în cadrul căruia are loc renaşterea şi perpetuarea tradiţiilor noastre populare.

Un bariton care promite: Dumitru Caulea

31 mai 2013 | Categorie: Noutăţi

Sala cu Orgă din incinta Bisericii armeano-catolice din Cernăuţi – admirabilă construcţie de secol XIX care a fost realizată de arhitectul ceh Josef Hlavka, ca şi fosta Reşedinţă Mitropolitană – a găzduit luna aceasta, la 12 mai, un concert, mai bine zis, o seară de creaţie a tânărului bariton Dumitru Caulea.

TRUPA ACTORILOR TEATRULUI CERNĂUŢEAN S-A ÎNTORS DIN TURNEU, DE LA BOTOŞANI

29 mai 2013 | Categorie: Noutăţi

De câţiva ani Teatrul Cernăuţean colaborează cu teatre din România, în deosebi, cu Teatrul „Vasile Alecsandri” din Iaşi, iar în prezent şi cu Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Botoşani. Recent, la 24 mai a.c., în cadrul acestei colaborări bilaterale, trupa actorilor cernăuţeni, în frunte cu Victor JURAT, directorul adjunct al Teatrului Muzical-Dramatic „O. Kobyleanska” din Cernăuţ, a prezentat publicului românesc piesa italiană „Incident” de Luigi LUNARI.

DE ZILELE EUROPEI, CU CEI MAI APROPIAŢI PRIETENI EUROPENI

26 mai 2013 | Categorie: Noutăţi

Cu aproape trei ani în urmă, semnând un acord de colaborare, doi directori – ucraineanul Ştepan Koşkariov din Cernăuţi (Colegiul de cooperaţie, economie şi drept) şi Ioan Huţanu din Botoşani (Colegiul economic „Octav Onicescu”) – au pus prima piatră la temelia unui fructuos început de prietenie. Fără implementarea unor proiecte transfrontaliere care oferă susţinere financiară, doar în baza unor posibilităţi modeste, dar cu dorinţă mare, între tinerii studenţi de pe o parte şi alta a frontierei se conturează deja o cauză comună, numită în spiritul imperativului zilelor noastre – integrare europeană.

ROMÂNII AU ÎNVINS LA FESTIVALUL „ÎNCORONAREA FRUMUSEŢII”

23 mai 2013 | Categorie: Noutăţi

Recent, în or. Cernăuţi, s-a desfăşurat ce-a de-a IV-a ediţie a unui din cele mai impresionante festivaluri din vestul Ucrainei – „Încoronarea frumuseții”. Anume aici, îşi demonstrează talentul şi capacităţile creative cei ambiţioşi şi perspectivi reprezentanţi ai industriei frumuseții – frizerii, specialiştii în machiat, designerii de îmbrăcăminte şi regizorii.