28 mai 2023
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

NE CUNOAŞTEM DE-O VIAŢĂ…

31 ianuarie 2014 | Categorie: Noutăţi

Ştiu că această zi, când destinul o troieneşte atât de generos cu urări de bun sosit într-o nouă rotaţie în jurul soarelui, îi este învăluită în tristeţe. Nu voi căuta cuvinte de consolare, pentru că ele pur şi simplu nu există (n-au fost încă descoperite), atunci când te doare sufletul pentru suferinţa unei fiinţe foarte apropiate şi dragi. Dar încerc să-i aduc o adiere de bună dispoziţie din Cernăuţi, reînsufleţind sclipirile de fericire trăite în ciocnirea unei cupe de şampanie acum cinci ani, când mi-a păşit pentru prima dată pragul nu singură, ci însoţită de fiică, fiu şi proaspăta noră cu nume de floare, care avea să-i dăruie în viitorul apropiat doi nepoţei – pe Mara-Veronica şi Liviu-Constantin. În acea zi, ornată ca şi dalba vineri de astăzi de steluţe argintii o avea doar pe nepoţica Delia-Nicoleta, iar cele două mici minuni erau încă departe. Dornice de a opri clipa în loc, ne bucuram că mai suntem în stare să visăm şi să aşteptăm înainte ceva şi pe cineva mult mai important decât tot ce ne-a dăruit viaţa până atunci.

IANUKOVYCI ÎNCEARCĂ, CU ORICE PREŢ, SĂ SE MENŢINĂ LA PUTERE

30 ianuarie 2014 | Categorie: Noutăţi

Se pare că Ianukovyci, care se ţine de putere nu doar cu mâinile, ci şi cu picioarele şi nu numai, se conduce după dictonul „După mine şi potopul”, de altfel şi-ar da seama că personal e responsabil de aprofundarea crizei politice în Ucraina. Miercurea precedentă, ucrainenii încă sperau la rezolvarea paşnică a conflictului existent între putere şi protestatari, deoarece 52 de deputaţi din fracţiunea Partidului Regiunilor era gata pentru compromis – să voteze şi să susţină proiectul de lege al opoziţiei privind amnistia activiştilor arestaţi ce prevede eliberarea necondiţionată a tuturor protestatarilor.

„NU!” – DICTATURII ŞI TOTALITARISMULUI ÎN UCRAINA

29 ianuarie 2014 | Categorie: Noutăţi

EuroMaidanul din Kyiv, ca şi întreaga Ucraină e în aşteptare – luptele pe baricade au încetat, însă situaţia politică rămâne foarte tensionată, deoarece nimeni nu ştie cu ce se vor termina protestele ce durează de peste două luni. Opoziţia a mai aflat că Ianukovyci a pregătit de-acum un ordin armatei pentru a decreta starea de urgenţă.

Concursul de creaţie pentru tinerii români din afara graniţelor „Mihai Eminescu

28 ianuarie 2014 | Categorie: Noutăţi

Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (DPRRP) a lansat ,,Concursul de creaţie pentru tinerii români din afara graniţelor „Mihai Eminescu”, desfăşurat în perioada 15 ianuarie – 15 iunie 2014.

Către: UNIUNEA INTERREGIONALĂ „COMUNITATEA ROMÂNEASCĂ DIN UCRAINA”

27 ianuarie 2014 | Categorie: Noutăţi

Domnului Dr. ION POPESCU, Preşedinte, deputat în Parlamentul Ucrainei

SITUAŢIA REVOLUŢIONARĂ ACTUALĂ DIN KYIV ŞI CERNĂUŢI

27 ianuarie 2014 | Categorie: Noutăţi

Lupte crâncene între protestatari şi „Berkut” continuă pentru ocuparea sediilor administraţiilor regionale în Cerkasî, Cernihiv, Sumî, Kirovograd, Doneţk, Krivyi Rig etc.

BUCUREŞTIUL E SOLIDAR CU EUROMAIDANUL DIN KYIV

27 ianuarie 2014 | Categorie: Noutăţi

Ieri, la 26 ianuarie, la București, a avut loc o acțiune de solidarizare cu manifestanții pașnici din Ucraina. Manifestarea a reunit români de pe ambele maluri ale Prutului, ucraineni din România, Ujgorod, Odesa, Donețk, Herson și Vinnița. Participanții au afișat bannere conținând mesaje de susținere, dintre care ”Ucraineni, noi vă susținem!” (în ucraineană), ”EU, wake up!” (UE, trezește-te!), ”We stand for Ukraine!” (Suntem aici pentru Ucraina!), ”Solidarity is stronger than repression!” (Solidaritatea este mai puternică decât represiunea!), ”Ucraineni, deci europeni!”.

NE-AM VISAT ŞI NOI O ALTĂ SOARTĂ...

27 ianuarie 2014 | Categorie: Noutăţi

„Un om valorează atât cât iubeşte”. Român din talpă până în creştet, membru activ al Societăţii „Mihai Eminescu”, Ion SEMENIUC al lui Alexa din Hruşăuţii Volocii (Plaiul lui Vodă), raionul Hliboca (Adâncata), îşi iubeşte cu durere de inimă Ţara, păstrând vie memoria înaintaşilor.

PROTESTELE SE EXTIND, IANUKOVYCI ÎŞI SAPĂ GROAPA

26 ianuarie 2014 | Categorie: Noutăţi

Preşedintele V. Ianukovyci întreprinde gesturi disperate de a-şi salva tronul…

„NOI NU NE TEMEM!”

26 ianuarie 2014 | Categorie: Noutăţi

E o adevărată minune că mai întâlnim români care mai pot declara deschis, sincer şi dezinteresat: „Noi nu ne temem!”

VIOLENŢELE DIN KYIV ŞOCHEAZĂ LUMEA ÎNTREAGĂ

25 ianuarie 2014 | Categorie: Noutăţi

Şapte zile continuă confruntările în centrul Kyivului, însă de două zile situaţia pare a fi paşnică, dar tensionată. Manifestanţii înalţă baricade de 4 metri şi pe alte străzi din apropiere, extinzând astfel EuroMaidanul, fiindcă au rămas deziluzionaţi în liderii opoziţiei - O. Teahnibok, V. Kliciko, A. Iaţeniuk – care, după 6 ore de tratative cu Ianukovyci, joi noapte, s-au întors aproape că fără rezultate pozitive.

„ADEVĂRAT FASCISM” - 5 MORŢI ŞI SUTE DE RĂNIŢI ÎN CENTRUL KYIVULUI

23 ianuarie 2014 | Categorie: Noutăţi

A cincea zi continuă ciocnirile violente dintre protestatari şi forţele de ordine în centrul Kyivului. Numărul victimelor a depăşit 400 de persoane. Cel puţin 50 de jurnalişti au fost răniţi. Serviciile speciale, după cum informează Uniunea Naţională a Jurnaliştilor din Ucraina, au primit ordin să-i distrugă fizic pe jurnaliştii ce oglindesc evenimentele sângeroase din capitala Ucrainei. După liniştea aparentă din ziua de marţi, în noaptea dinspre miercuri „Berkut”-ul a atacat poziţiile manifestanţilor cu o mai mare cruzime. Conform Canalului TV 5 şi TSN, sunt deja cinci morţi – activiştii Serghii Negoian din regiunea Mykolaiv, Mihailo Jâznevskii din Belorusia, care de câţiva ani trăia în Ucraina, Iuri Verbyţkyi, care a fost răpit din spital împreună cu Ihor Luţenko, ambii duşi în pădure şi torturaţi, lăsaţi dezbrăcaţi şi cu pachete de plastic pe cap să se sufoce.

UCRAINA LA UN PAS DE UN RĂZBOI CIVIL

21 ianuarie 2014 | Categorie: Noutăţi

De aproape trei zile nu încetează luptele protestatarilor din Kyiv cu forţele de ordine ucrainene – miliţie şi „Berkut”. Piaţa Hruşevski din capitala Ucrainei a devenit un adevărat câmp de bătălie.

ROMÂNIA-UCRAINA-REPUBLICA MOLDOVA – FRONTIERE COMUNE – SOLIŢII COMUNE

19 ianuarie 2014 | Categorie: Noutăţi

Dezvoltarea businessului ecologic – o şansă pentru competitivitatea economică. Produsele ecologic curate în regiunile vecine.

BUCOVINA – TRASEU TURISTIC DE AVENGURĂ PENTRU ROMÂNIA ŞI UCRAINA

18 ianuarie 2014 | Categorie: Noutăţi

În ultimul timp relaţiile cultural-artistice şi turistice ale regiunii Cernăuţi cu judeţele limitrofe ale României sau activizat şi sau extins, obţinând o amploare tot mai mare. De aceea, ieri, în Sala de Activităţi a Consulatului General al României la Cernăuţi, a avut loc o întâlnire a operatorilor turistici din ambele părţi ale Bucovinei, organizată de misiunea diplomatică română.