01 aprilie 2023
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

Aşa e soarta românului, răstignit pe toate crucile - de Ziua Unității, românii, a treia cea mai numeroasă comunitate etnică din Ucraina, au demonstrat pe viu unitatea şi susţinerea Ucrainei, deşi le sunt oprimate drepturile constituţionale

17 februarie 2022 | Categorie: Noutăţi

Etnicii români iubesc cu adevărat Ucraina, deşi le sunt oprimate drepturile constituţionale, limba română este treptat scoasă din şcoală, chiar din septembrie curent orele de română vor fi reduse considerabil, nemaivorbind că nu e departe 2023, când va fi implementată Legea educaţiei cu odiosul articol nr 7 ce elimină româna din învăţământ, şi se pare că pe conaţionalii noştri, profesori, directori, primari, etc., nu-i prea deranjează această nedreptate, încălcare a drepturilor constituţionale, de altfel ar protesta, precum au demonstrat unitatea cu statul ucrainean, ei slujind cu trup şi suflet ţării în care trăiesc, cei investiţi cu puterea caută cu orice preţ să-i lipsească de Maternă, nu doresc să-i înţeleagă că au şi ei suflet, şi nici să-i considere popor autohton, ca să nu fie lipsiţi de dreptul de a învăţa în limba română. E foarte simplu şi convenabil - nu există etnie, nu există nici problemele ei. Ne-am bucura foarte mult, am fi fericiţi dacă am fi auziţi şi înţeleşi de acei care cheamă la unitate, să ne răspundă cu aceeaşi dragoste, pe care o au românii în suflet faţă de ţara în care trăiesc.

Catedra de Română a Universităţii din Cernăuţi oferă tinerilor două specialităţi

17 februarie 2022 | Categorie: Noutăţi

Catedra de Filologie Română şi Clasică este unica instituţie de învăţământ superior din Ucraina care pregăteşte cadre de înaltă calificare în domeniul limbii, literaturii și culturii române. De asemenea, absolvenții pot deveni editori, redactori, jurnaliști în presa scrisă, la radio și televiziune, translatori, funcționari culturali și sociali. Astăzi catedra oferă 2 specializări:

• Astăzi, 16 februarie, nu începe războiul. Dar nici pacea. ..

16 februarie 2022 | Categorie: Noutăţi

Constată Dorin Popescu, preşedintele Asociaţiei “Casa Mării Negre” din Constanţa. Din cauza presei mincinoase, astăzi a fost ziua în care toată lumea s-a temut că începe războiul. Rușii se distrează: Anunţaţi vă rog calendarul ”invaziilor” noastre pe tot anul

N-a ajuns să-şi împlinească visul - în 1940, Bucovina, Ţara de Sus a Moldovei, a fost „eliberată” de ostaşii sovietici, mai bine zis răpită şi cedată…

16 februarie 2022 | Categorie: Noutăţi

A izbucnit cel de-al doilea război mondial, apoi, în 1940, Bucovina, Ţara de Sus a Moldovei lui Ştefan cel Mare, a fost „eliberată” de ostaşii sovietici, mai bine zis răpită şi cedată, conform infamului şi ruşinosului Pact Ribbentrop-Molotov, patriotul Teodor Ionică, împreună cu alţi români intelectuali, fiind nevoit să se refugieze în România, lăsându-şi măicuţa în lacrimi.

E linişte în Ucraina, slava Domnului, „Rusia nu atacă când spun ziarele…”

16 februarie 2022 | Categorie: Noutăţi

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat marți că până acum nu văd semne de reducere a prezenței militare a rușilor la granița cu Ucraina, contrazicând astfel declaraţiile Moscovei că o parte din trupe s-au întors la bazele militare. ZIUA LIVE. Dorin Popescu - „Federația Rusă iubește impredictibilitatea. Moscova nu își permite o acțiune de amploare în Ucraina, ignorând elementul de surpriză strategică”

Secretarul de stat Gheorghe-Florin Cârciu va efectua prima sa vizită oficială în regiunea Cernăuți, Ucraina, în perioada 19-22 februarie a.c.

15 februarie 2022 | Categorie: Noutăţi

Apreciem efortul etnicilor români din Ucraina de a păstra vie limba română și ne dorim să sprijinim acest demers și în viitor.

ZELENSKI LE-A DAT DEPUTAŢILOR, OLIGARHILOR, CE SE AFLĂ PESTE HOTARE 24 DE ORE SĂ SE ÎNTOARCĂ ÎN ŢARĂ, ALTFEL, „SE VOR FACE CONCLUZII”

15 februarie 2022 | Categorie: Noutăţi

Reacţionând la informaţiile că peste 20 de deputaţi ai poporului, oligarhi şi businesmani au părăsit Ucraina, preşedintele Volodymyr Zelenski i-a chemat să se întoarcă în ţară timp de 24 de ore, să rămână cetăţeni de nădejde ai Ucrainei

Marcăm în premieră, astăzi, 15 februarie, Ziua Națională a Lecturii.

15 februarie 2022 | Categorie: Noutăţi

Una dintre misiunile asumate ale Departamentului pentru Românii de Pretutindeni vizează menținerea, promovarea și afirmarea identității lingvistice și culturale românești. Am sprijinit

Grigore Vieru: Cele mai frumoase poezii

14 februarie 2022 | Categorie: Noutăţi

«Mărturisesc că românul care nu aude căderea lacrimii altui român nu mă interesează fie el și cel mai bogat om din lume.» – Grigore Vieru. Libertate, iubire, Patrie şi Mamă, sunt cuvintele care definesc opera şi viaţa celui care a fost marele poet român Grigore Vieru. Or, există ființe speciale, rupte de tumultul acestei sorți grăbite, care creează pentru frumos și bine, care elogiază valorile mai presus de propria lor fericire, plătit cu un preţ prea mare.

Şi după 81 de ani plâng lumânările în neuitare la Crucea Martirilor masiacraţi în Lunca Prutulu

13 februarie 2022 | Categorie: Noutăţi

În primăvară, puhoaiele de apă au spălat malurile râului, iar în 1942, după ce s-au reîntors românii, a fost găsită doar o singură groapă cu 107 cadavre, fiind identificate după îmbrăcăminte, 38 de martiri au fost apoi înhumaţi în panteonul eroilor din comuna martiră Mahala, care cel mai mult a avut de suferit în consecinţa „eliberării” Bucovinei istorice.

Ziua Ușilor Deschise la Catedra de Filologie Română a Universității din Cernăuți

13 februarie 2022 | Categorie: Noutăţi

La 15 februarie 2022, începând cu ora 15.00, Catedra de Filologie Română și Clasică a Universității din Cernăuți organizează Ziua Ușilor Deschise.

SUA i-a avertizat pe Aliații din Europa că Rusia ar putea să atace Ucraina miercuri

13 februarie 2022 | Categorie: Noutăţi

Potrivit informațiilor Spiegel, SUA i-a avertizat pe Aliații din Europa că Rusia ar putea să atace Ucraina miercuri.Avertismentele SUA privind un atac iminent al Rusiei asupra Ucrainei sunt tot mai multe în ultimele zile, dar oficialii de la Kiev sunt cu totul de altă părere. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a precizat că avertismentele venite din partea Statelor Unite ''provoacă panică şi nu îi ajută'' pe ucraineni.

Oligarhii părăsesc Ucraina. Europa e unită în fața Rusiei.

13 februarie 2022 | Categorie: Noutăţi

Pentru prima dată după al Doilea Război Mondial există riscul unui conflict tradițional iar acest lucru a unit Europa. Europenii au avut diferențe de-a lungul timpului pe mai multe dosare, dar modul în care au acționat în această criză majoră generată de agresiunea Federației Ruse, mod care a contribuit decisiv la descurajarea Moscovei să se aventureze militar în Ucraina, demonstrează capacitatea Occidentului de a acționa unitar, consideră Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO.

11 februarie: Abdicarea domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

11 februarie 2022 | Categorie: Noutăţi

La data 11 februarie 1866 Alexandru Ioan Cuza este silit să abdice ca urmare a unei conjuraţii pregătite de un grup de complotiști conservatori şi liberali radicali, organizați în ceea ce presa din acea perioadă a numit „monstruoasa coaliţie” și care în noaptea de 10/11 februarie 1866 la orele 5, au pătruns în Palatul Domnesc și l-au silit pe Cuza să semneze abdicarea de la tron. Complotiștii au reușit să realizeze această acțiune atrăgând de partea lor

România a fost, este și va fi cel mai de încredere partener al Republicii Moldova

11 februarie 2022 | Categorie: Noutăţi

… cu angajamente concrete privind repararea podului de peste Prut, grantul în valoare de 100 de milioane de euro acordat R. Moldova, precum și alte Acorduri și tratate bilaterale semnate astăzi, este esențial că între cele două state românești există o agendă comună pentru apropierea românilor de pe cele două maluri ale Prutului.