01 aprilie 2023
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

MICA UNIRE – SĂRBĂTORITĂ LA PALATUL PARLAMENTULUI

24 ianuarie 2016 | Categorie: Noutăţi

Astăzi, 24 ianuarie, de Ziua Unirii Principatelor Române, la Bucureşti, în capitala Patriei noastre istorice, la ora 10.00, au început lucrările Conferinţei Românilor de Pretutindeni, organizată de deputatul Eugen Tomac, în parteneriat cu Federaţia Asociaţiilor de Români din Europa (FADERE), Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni (FNRP), Consiliul Româno-American (SUA) şi Asociaţia Românilor din Italia (ARI).

„Mica Unire” – vis care ar trebui să trăiască în inimile noastre cu „Deşteaptă-te, Române!”

24 ianuarie 2016 | Categorie: Noutăţi

Rememorând evenimentele premergătoare Unirii Principatelor Române, îmi stăruie-n minte versurile lui Vasile Alecsandri: „Hai să dăm mână cu mână /Cei cu inimă română, /Să-nvârtim hora frăției /Pe pământul României!”. Or, Ziua de 24 ianuarie, „Mica Unire” va rămâne în istoria naţiunii române primul pas spre ROMÂNIA MARE, făcut de strămoşii noştri pentru tot ce este şi înseamnă în prezent România, pentru împlinirea visului de aur al tuturor românilor, vis pe care l-au luat cu ei în morminte buneii şi părinţii noştri, după anexarea Bucovinei de către iscoadele sovietice, vis care ar trebui să trăiască în inimile noastre cu „Deşteaptă-te, Române!”.

Vizita ministrului delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, în Ucraina

23 ianuarie 2016 | Categorie: Noutăţi

În perioada 22-24 ianuarie 2016, o delegație condusă de ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, din care fac parte consilierul de stat Sandra Pralong, șef al Departamentului pentru Relația cu Românii din afara Granițelor din cadrul Administrației Prezidențiale, senatorul Iulian Cristache, membru al Comisiei Românilor de Pretutindeni din Senatul României și secretarul de stat Cezar-Radu Soare, din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, efectuează o vizită oficială în Ucraina.

Klaus Iohannis: "Promovarea și apărarea drepturilor cetăţenilor români din străinătate reprezintă pentru noi o preocupare constantă..."

23 ianuarie 2016 | Categorie: Noutăţi

Ne dorim ca românii din diaspora să beneficieze de libertatea şi posibilitatea de a-şi păstra identitatea, să se bucure de dreptul de a munci şi de a trăi acolo unde doresc, să beneficieze fără discriminare de rezultatele muncii lor, în acord cu înţelegerile internaţionale aplicabile.

Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni lansează campania ‪"Dialog Fără Frontiere‬"

21 ianuarie 2016 | Categorie: Noutăţi

Dan Stoenescu: Prin intermediul live streaming-ului de pe Facebook - pagina oficială Dan Stoenescu - pe data de 30 ianuarie 2016, la ora 11:00, voi răspunde în direct întrebărilor formulate cu privire la problematica votului prin corespondență și la situația românilor din vecinătate.

"România are datoria morală și politică de a susține Ucraina în drumul pe care aceasta l-a ales spre Europa"

21 ianuarie 2016 | Categorie: Noutăţi

Senatorul Viorel Badea, vicepreședintele Comisiei pentru românii de pretutindeni, care a efectuat o vitiă la Odesa, în perioada 14-16 ianuarie 2016, a accentuat că relațiile dintre România și Ucraina s-au îmbunătăţit simţitor în plan cultural și politic, în deosebi, în contextul evenimentelor dramatice prin care trece ţara în ultimii doi ani.

LITANIE PENTRU FIRUL DE IARBĂ CARE A FOST GRIGORE VIERU

19 ianuarie 2016 | Categorie: Noutăţi

A fost şi stâncă de granit, însă mai apropiată, mai dragă ne este fragilitatea sa, care ne-a legănat copilăria, ne-a dezmierdat cu dulceaţa verbului matern. Tot ce am luat mai bun, mai frumos, dar şi mai viguros din fagurele liricii lui Grigore Vieru şi-au dat întâlnire în flacăra lumânărilor

CU EMINESCU ÎN CUGET ŞI SIMŢIRE

18 ianuarie 2016 | Categorie: Noutăţi

Fundaţia "Gheorghe Asachi" Herţa, Cernăuţi, Ucraina, reprezentată de prof. Eugenia Cimborovici Teodoreanu, a pregătit şi prezentat, conform ACORDURILOR de parteneriat încheiate cu şcoli din Sighişoara şi Albeşti, mai multe manifestări cultural-artistice omagiale închinate geniului poeziei româneşti Mihai Eminescu

TINERII IAU LUMINĂ DE LA LUCEAFĂR

18 ianuarie 2016 | Categorie: Noutăţi

Eternitatea eminesciană este menţinută la Cernăuţi de tinerii românaşi. De mult n-am auzit declaraţii de dragoste mai sincere şi mai profunde ca la actuala, cea de-a XI-a ediţie a tradiţionalului Concurs-recital de versuri ale Marelui Poet, desfăşurat sub egida Societăţii Scriitorilor Români din Cernăuţi, cu susţinerea substanţială a Consulatului General al României.

„MALANKA-FEST 2016” – CARNAVAL MIRACULOS

17 ianuarie 2016 | Categorie: Noutăţi

La inaugurarea Festivalului „Malanca-Fest-2016”a participat şi a luat cuvântul Excelenţa Sa, dna Eleonora Moldovan, Consulul General al României la Cernăuţi, alături de Oleksandr Fyşciuk, şeful ARS, Ion Muntean, preşedintele Consiliului Regional, Oleksii Kaspruk, primarul Cernăuţiului, Hermine Poppeller, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Austriei în Ucraina, Serhii Osadciuk, Consulul Onorific al Austriei în Cernăuţi.

ROMÂNII DIN CRASNA RĂMÂN DEVOTAŢI DATINII STRĂBUNE

17 ianuarie 2016 | Categorie: Noutăţi

Nu găseşti în mândra noastră Bucovină un mai frumos obicei, o tradiţie mai frumoasă decât la Crasna, unele personaje ale Malăncii sunt încinse cu un brâu Tricolor, steagul Ţării lor de origine, spectacolul terminându-se cu Hora Unirii – „Să-nvârtim Hora Unirii, pe pământul României”.

„Dintr-o casă-n altă casă” – un spectacol excepţional

16 ianuarie 2016 | Categorie: Noutăţi

La 15 ianuarie a.c., în cadrul „Zilelor Culturii Naţionale Româneşti la Cernăuţi”, pe scena Centrului Regional pentru Educaţie Estetică „Tineretul Bucovinei” din Cernăuţi, au evoluat cele mai alese „perle” ale muzicii populare româneşti din centrul regional cu un spectacol excepţional – „Dintr-o casă-n altă casă” – ce constituie o trecere în revistă a activităţii culturale şi artistice a Şcolii Populare de Artă şi Civilizaţie Românească Cernăuţi (directoare Svetlana Ursu) ce activează în cadrul Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti Cernăuţi (preşedinte Iurie Levcic).

EMINESCU NE MENŢINE CREDINŢA CĂ ŞI LA CERNĂUŢI LIMBA ROMÂNĂ ARE VIITOR

15 ianuarie 2016 | Categorie: Noutăţi

Domnul vicepreşedintele al ICR, dr. Nagy Mihay Zoltan, ungur de naţionalitate, după cum a mărturisit, şi-a făcut studiile – de la cele primare şi până la cele superioare – în exclusivitate în maghiară. El n-a auzit în România că limba sa maternă n-are viitor, funcţia înaltă de stat ce o deţine fiind cea mai elocventă dovadă că în România reprezentanţii minorităţilor etnice nu sunt marginalizaţi.

15 Ianuarie - Ziua Culturii Naționale

14 ianuarie 2016 | Categorie: Noutăţi

Romanii, inclusiv cei din străinatate, creează, laolaltă, profilul identitar românesc, de care avem atâta nevoie în Europa de astăzi. Printre acești români, vă numărați și Dumneavoastră, românii din comunitățile istorice românești. Acest profil identitar al comunităților istorice românești aflate în afara granițelor reprezintă o esență a românismului, care nu trebuie pierdută și nici contrafăcută.

PERLE DIN COMOARA IUBIRII DE ŢARĂ, DE GRAI

13 ianuarie 2016 | Categorie: Noutăţi

...în înstrăinata şi multpătimita noastră Bucovină există şi români cu suflet românesc ce îşi iubesc Patria doar pentru că e a lor, a stră-străbunilor lor. Or, volocenii şi sunt acea semeţie de vrednici daci, care îşi păstrează nealterate Credinţa, Limba, Datinile şi Obiceiurile strămoşeşti, îşi înalţă vrerile şi îşi apără cu demnitate numele de Român pe un picior de plai mioritic de la poalele secularilor Codri ai Cosminului, în vecinătatea legendarei Dumbrave Roşii.