03 decembrie 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

CE A MAI RĂMAS DIN BUCOVINA – „VESELA GRĂDINĂ” A LUI VASILE ALECSANDRI?

19 iulie 2016 | Categorie: Noutăţi

N-a rămas absolut nimic din „vesela grădină”, care era Bucovina noastră la momentul când bardul de la Mirceşti i-a închinat această poezie. Care român de aici mai simte astăzi că trăieşte în raiul pe unde a trecut triumfal „acel rege al poeziei”?!

COMUNICAT DE PRESĂ "METODE INOVATIVE ÎN PREDAREA LIMBII ROMÂNE"

18 iulie 2016 | Categorie: Noutăţi

Un număr de 25 de cadre didactice de limba română din regiunea Cernăuți (Ucraina) au participat în perioada 10-16 iulie 2016, la Brănești (Ilfov), la cursul METODE INOVATIVE ÎN PREDAREA LIMBII ROMÂNE, organizat de Asociația CENTRUL ROMÂN PENTRU INIȚIATIVĂ SOCIALĂ în parteneriat cu Casa Corpului Didactic Ilfov și Colegiul Silvic ”Th. Pietraru” din Brănești (Ilfov).

LA CERNĂUŢI S-A DESFĂŞURAT CEA DE-A 27-A EDIŢIE A FESTIVALULUI „ÎNTÂLNIRI BUCOVINENE”

17 iulie 2016 | Categorie: Noutăţi

...între 16-17 iulie, în nordul Bucovinei, la Cernăuţi, în oraşul adolescenţei lui Eminescu, sub cerul liber, în Muzeul de arhitectură populară şi trai, se desfăşoară cea de-a treia etapă din anul curent a Festivalului „Întâlniri Bucovinene”, prima având loc, între 22-26 iunie în Polonia (Jastrowie, Pila); a doua – la 2-3 iulie, în Chişinău, Republica Moldova, urmată la 22-24 iulie – în Câmpulung Moldovenesc, la 5-7 august – în Ungaria, Bonyhád, 14-15 august – Polonia (Dzierzoniów).

Noaptea sângeroasă din Turcia s-a soldat cu 265 de morţi şi aproape 1500 de răniţi

17 iulie 2016 | Categorie: Noutăţi

Tentativa de lovitură de stat din Turcia ce s-a soldat cu 265 de morți și aproape 1500 de răniți, 2.839 de militari puciști au fost reținuți, ar fi fost condusă de fostul comandant al avionului prezidenţial turc, Akin Ozturk, a eşuat sâmbătă dimineață, neavând susţinerea poporului, a întregii armate şi a partidelor politice, după ce populația a ieșit în stradă la îndemnul președintelui

84 DE MORŢI Şi PESTE 200 DE RĂNIŢI – ATENTAT TERORIST DE ZIUA NAŢIONALĂ A FRANŢEI

15 iulie 2016 | Categorie: Noutăţi

După opt luni de la atacurile jihadiste îngrozitoare din noiembrie 2015 de la Paris, Franța este din nou zguduită de un atac terorist infam. De fapt, întreaga civilizație europeană, creștină, este ținta atacurilor teroriste musulmane. Joi seară, la 14 iulie, când la Nisa, în sud-estul ţării, pe Promenade des Anglais, era în plin desfăşurarea Zilei Naţionale a Franței (luarea cu asalt a Bastiliei in 1789), în timpul unui spectacol de artificii, un individ, aflat la volanul unui camion alb, a comis un adevărat carnagiu, intrând cu maşina in mulțimea adunată

TRISTEŢI ŞI MÂNGÂIERI CU RĂVĂŞITOARE ROMANŢE EMINESCIENE

14 iulie 2016 | Categorie: Noutăţi

-În clipele când îmi era mai greu, m-a trezit la viaţă vocea unei vechi prietene, încă de pe timpul studenţiei. Ce-i drept, eu îmi făceam studiile la Universitatea din Cernăuţi, iar ea – studia muzica la Conservator, în capitala Republicii Moldova. Invitându-mă la Cafeneaua „Bucureşti”, de pe fosta stradă Iancu Flondor, la o seară de romanţe, dedicată celui mai mare Poet romantic – Mihai Eminescu,

SUB NIMBUL LUI ŞTEFAN CEL MARE ŞI SFÂNT, ROMÂNII DIN HRUŞĂUŢI SE ÎNTĂRESC ÎN MĂRTURISIREA CREDINŢEI

13 iulie 2016 | Categorie: Noutăţi

Ideea înălţării Bisericii din Hruşăuţi a apărut odată cu iniţiativa de a ridica monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt! S-a sfinţit şi o cruce pe locul unde avea să fie dezvelită statuia.

TÂRGUL DE SÂNPETRU – SĂRBĂTOARE TRADIŢIONALĂ A CERNĂUŢIULUI

10 iulie 2016 | Categorie: Noutăţi

Continuând vechea tradiţie austro-ungară din 1786, în zilele de sâmbăta-duminica precedentă, 9-10 iulie, în Cernăuţi, oraşul Domnitorului Alexandru cel Bun, s-a desfăşurat Târgul de Sânpetru.

ÎNVESTITURĂ MINISTRU DELEGAT PENTRU RELAȚIILE CU ROMÂNII DE PRETUTINDENI

8 iulie 2016 | Categorie: Noutăţi

Ieri, 7 iulie a.c., Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut, la Palatul Cotroceni, o alocuțiune cu prilejul ceremoniei de depunere a jurământului de învestitură a doamnei Maria Ligor în funcţia de Ministru Delegat pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni, a domnului Mircea Dumitru în funcţia de Ministru al Educației Naționale și Cercetării Științifice şi a domnului Petru Sorin Bușe în funcţia de Ministru al Transporturilor.

COPII DIN CERNĂUŢI ŞI CÂMPULUNG MOLDOVENESC LA PRIMII PAŞI SPRE O TEMEINICĂ FRĂŢIE

7 iulie 2016 | Categorie: Noutăţi

Dacă mulţi români din Cernăuţi nu şi-ar da copiii la şcoli ucrainene, atunci poate nici n-ar fi nevoie să se completeze clasele cu elevi care nu cunosc limba română.

O VACANŢĂ FASCINANTĂ ÎN OAZA PARADISULUI DE LA SULINA

6 iulie 2016 | Categorie: Noutăţi

Ne-a zâmbit norocul să ne aflăm din nou la Sulina, în Delta Dunării, pe litoralul Mării Negre, într-un peisaj natural sălbatic de o fascinantă frumuseţe, unde misterul se înalţă cu un răsărit de soare într-o dulce îmbrăţişare a dorului şi iubirii de Ţară.

LA MULŢI ANI, EXCELENŢĂ!

5 iulie 2016 | Categorie: Noutăţi

De pe nemărginirea înaltelor noastre simţiri româneşti, am cules într-un buchet cele mai frumoase gânduri şi cordiale urări de prosperitate pentru o personalitate deosebită, înzestrată cu minunate calităţi umane, aleasă de destin să-şi reprezinte neamul şi ţara în mijlocul altor popoare, dar şi să fie un reper al speranţelor românilor din jurul României. Astăzi, 5 iulie, dna Eleonora MOLDOVAN-RUGINĂ, Consulul General al României la Cernăuţi, îşi sărbătoreşte ziua de naştere –prilej fericit şi pentru noi de a-i spune „La mulţi ani!”, de a-i mărturisi respectul ...

CUM A INTRAT ÎN LEGENDĂ ŞTEFAN CEL MARE ŞI SFÂNT

4 iulie 2016 | Categorie: Noutăţi

Viteazul şi credinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt a avut cea mai lungă domnie din toţi domnitorii. A condus cu înţelepciune şi diplomaţie Ţara timp de peste 47 de ani și de 42 tot șchiopăta. Aproape după fiecare bătălie a înălţat câte un sfânt locaş de închinare - 44 de mănăstiri. A intrat în legendă la 2 iulie 1504, la ora 4 de zi.

28 IUNIE – ZI DE DOLIU NAŢIONAL – O PAGINĂ NEAGRĂ ÎN ISTORIA ROMÂNILOR, RUPŢI DE LA SÂNUL PATRIEI

29 iunie 2016 | Categorie: Noutăţi

... „Când au ajuns la Siriţel, la Suveveni, mitralierele grănicerilor au tras în ei, bunelul trecea atunci pe punte. L-au găsit mort duminică. Alţii din grup au fost împuşcaţi toţi până la Siret. Pe unul rănit soldaţii ruşi îl duceau într-o căruţă, iar el bietul cerea apă. Călăii nu i-au dat. Nu le permiteau rudelor nici măcar să-i înmormânteze. I-au îngropat pe toţi într-o groapă comună într-un cimitir evreiesc din Petriceanca.

DE CE AR TREBUI SĂ DOVEDIM CĂ NU NE CRESC COARNE?

27 iunie 2016 | Categorie: Noutăţi

Din când în când suntem provocaţi cu nişte ştiri care pun într-o lumină defavorabilă populaţia românească din Ucraina. Inconştient, sau poate cu bună ştiinţă, unii colegi jurnalişti cad în nada întinsă de „binevoitori”, grăbindu-se să le dezmintă, să dovedească temeinic argumentat că aceste ştiri sunt false. Mă refer în primul rând la zvonul despre „marea adunare a românilor din regiunea Cernăuţi”, care