29 martie 2024
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

CINE ARE NEVOIE DE CAI VERZI PE PEREŢI?

28 august 2015 | Categorie: Noutăţi

...românii sunt atât de blânzi şi inofensivi, încât, neavând ce le reproşa, e nevoie să se recurgă la născociri dintre cele mai năstruşnice.

Comisia românilor de pretutindeni din Senatul României va vizita nordul Bucovinei

26 august 2015 | Categorie: Noutăţi

Comunicat de presă – Senat În perioada 28-31 august 2015, Comisia românilor de pretutindeni din Senatul României va avea o vizită de lucru în nordul Bucovinei (Ținutul Herța, raionul Storojineț și Cernăuți), Ucraina.

SE VORBEŞTE CĂ SE FURĂ PĂDUREA... DAR CINE SUNT ŞI UNDE-S HOŢII?

26 august 2015 | Categorie: Noutăţi

Priveliştea spectaculoasă era amplificată de inscripţiile radical inspirate de pe pancartele purtate câţiva tineri protestatari. Iată doar una din cele mai haioase: „Nu va fi lustraţie, vom face castraţie”.

CEREM CA STRĂZILE DIN CERNĂUŢI SĂ REVINĂ LA DENUMIREA LOR ISTORICĂ

24 august 2015 | Categorie: Noutăţi

...am propus comisiei toponimice orăşeneşti schimbarea denumirilor actuale ale 8 străzi prin revenirea la denumirea lor istorică, am înaintat redenumirea unei străzi (academicianul Grigore Bostan) şi îndeplinirea unei hotărâri a Consiliului Orăşenesc (punctul 9), adoptată încă cu opt ani în urmă. Deci, propunerile noastre sunt următoarele :

DE ZIUA LIMBII ROMÂNE VA FI INAUGURATĂ CASA-MUZEU „GRIGORE VIERU”. Dar noi când vom intra în Casa lui Aron Pumnul?

23 august 2015 | Categorie: Noutăţi

Avem şi noi o Casă, cea a lui Aron Pumnul, care îşi aşteaptă de zeci de ani restaurarea şi inaugurarea. Mergem spre ea de zilele lui Eminescu, oftăm de cele ce ne văd ochii...

VOLUMUL „RUSIA LA RĂSPÂNTIE” PREZENTAT LA CERNĂUŢI

22 august 2015 | Categorie: Noutăţi

Astăzi, la Cernăuţi, a avut loc lansarea volumului „Rusia la răspântie” a cunoscutului politolog Oleg Serebrian, directorul Institutului de Studii Europene din Republica Moldova, doctor în ştiinţe, fost ambasador al Moldovei la Paris.

UNDE-I CRASNA, BADE GHEORGHE?

21 august 2015 | Categorie: Noutăţi

Vom sădi noi o pădure nouă, în locul celei seculare, tăiate şi cărate de hoţii investiţi cu putere. Şi măcar nepoţii nepoţilor noştri vor zice cu demnitate şi mândrie: „Asta-i Crasna, bade Gheorghe!”

Reprezentanţi ai misiunii OSCE la Cernăuţi au vizitat „Zorile Bucovinei”

20 august 2015 | Categorie: Noutăţi

Cum nu ne ajută, aşa nici nu ne strică, spunem noi despre recenta vizită la redacţia ziarului nostru a doi reprezentanţi ai OSCE, aflaţi într-o misiune specială de monitorizare în Ucraina.

CÂND MAI GREA, CÂND MAI UŞOARĂ, CRUCEA MARIEI TOMA

19 august 2015 | Categorie: Noutăţi

era ziua lui Eminescu şi la Boian a fost mare sărbătoare. Atunci Grigore Vieru a scos singur şi a băut apă din fântâna din curtea bisericii noastre.

ÎN REGIUNEA CERNĂUŢI PLANUL DE MOBILIZARE A FOST ÎNDEPLINIT DOAR CU 31 %

18 august 2015 | Categorie: Noutăţi

Peste 600 de bucovineni au fost mobilizaţi în timpul celui de-al şaselea val de recrutare în rândurile Forţelor Armate ale Ucrainei – 31 % din numărul necesar, a informat Vitalii Ciurai, comisarul militar regional.

ÎN RĂZBOIUL DIN DONBAS A MURIT PRIMA CERNĂUŢEANCĂ

18 august 2015 | Categorie: Noutăţi

La 12 august a.c., în or. Cernăuţi, în Soborul Adormirea Maicii Domnului, cernăuţenii, camarazii şi rudele şi-au luat rămas bun de la cercetaşul Nastea Gorbaciova, omorâtă în războiul din estul Ucrainei.

Campania „OAMENII TIMPULUI” – la Cernăuți

14 august 2015 | Categorie: Noutăţi

Astăzi, 14 august, a avut loc conferința de lansare a Campaniei OAMENII TIMPULUI la Cernăuți. Evenimentul s-a desfășurat la sediul Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” (Cafeneaua literară „București”).

A DAT DUMNEZEU SĂ AJUNGEM ŞI NOI LA COVASÂNŢ

12 august 2015 | Categorie: Noutăţi

Am văzut lacrimi în ochii spectatorilor locali, când le-am prezentat cine suntem, de unde şi cu cât dor venim, cum ne-am păstrat modelul de costum „Cernăuţiul” sau „Naţionalul”, cu ozoare specifice satului Ropcea.

LIDERII ROMÂNILOR - SLAB PREGĂTIŢI LA DIALOGUL CU AUTORITĂŢILE ŢINUTULUI

6 august 2015 | Categorie: Noutăţi

Probleme de mare importanţă pentru întreaga comunitate, cum sunt cele ce ţin de învăţământul mediu general în limba română, urmează să fie puse în discuţie la următoarea întâlnire, prevăzută pentru 20 august. Mai este timp ca liderii societăţilor româneşti să-şi formuleze în comun dezideratele, iar funcţionarii responsabili de politica minorităţilor să-i convingă pe şefii de la Departamentul Învăţământ şi Ştiinţă să binevoiască a se prezenta la această întâlnire.

O NOUĂ PROVOCARE A ROMÂNILOR

6 august 2015 | Categorie: Noutăţi

Recent, pe site-ul molbuk.ua a apărut din nou o informaţie provocătoare la adresa românilor din ţinut, care e o totală dezinformare, fiindcă în mare parte nu corespunde celor relatate de mine, redactorul-şef al ziarului „Zorilor Bucovinei”. Am afirmat că informaţia privind convocarea „Adunării românilor din Bucovina”, care au cerut autonomie, e o provocare împotriva românilor pentru a destabiliza situaţia din ţinut, însă nu am date că aceasta a fost difuzată de Kremlin, deoarece nu e în competenţa mea, ci a organelor de drept, să descopere cine e autorul provocării.