27 ianuarie 2023
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

CORNEL IONESCU, AMBASADORUL EXTRAORDINAR ŞI PLENIPOTENŢIAR AL ROMÂNIEI ÎN UCRAINA – ÎNTR-O VIZITĂ DE LUCRU LA CERNĂUŢI

15 mai 2014 | Categorie: Noutăţi

Lunea precedentă, aflându-se într-o vizită de lucru la Cernăuţi, Excelenţa Sa, Cornel IONESCU, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al României în Ucraina, s-a întâlnit, la sediul misiunii diplomatice române din capitala nordului Bucovinei, cu preşedinţii societăţilor naţional-culturale româneşti din regiunile Cernăuţi şi Transcarpatică, la care au participat Excelenţa Sa, Eleonora MOLDOVAN, Consulul General al României la Cernăuţi, Ion NAVAL, al doilea secretar,şi Gabriel NICOLA, şef de secţie la Ambasada României în Ucraina, Ionel IVAN, ministru consilier, şi Edmond NEAGOE, consul la misiunea diplomatică română la Cernăuţi.

MIRCEA MOTRICI NU NE-A PĂRĂSIT, CI „A PLECAT SĂ CULEAGĂ BOABE DE ROUĂ PRINTRE STELE”

14 mai 2014 | Categorie: Noutăţi

La 16 mai, se împlinesc 7 ani de dor şi tristeţe de când inima Bucovinei e învăluită în lacrima durerii şi regretului după acel ce a fost conştiinţa şi unificatorul neamului, apostolul cuvântului, ziditor de suflete – jurnalistul şi publicistul Mircea MOTRICI, corespondent special la Radio România Actualităţi şi Radio Iaşi pentru judeţul Suceava şi regiunea Cernăuţi.

ACUM FRAŢII UCRAINENI AU NIMERIT ÎN PIELEA NOASTRĂ, A ROMÂNILOR, ÎNSTRĂINAŢI DE ŢARĂ II

12 mai 2014 | Categorie: Noutăţi

Nicolae ONOFREICIUC din Voloca, raionul Hliboca (Adâncata) e îngrozit de violenţele din estul şi sudul Ucrainei, de cruzimea cu care liderul de la Kremlin încearcă să „reînvie” fostul imperiu sovietic. Or, nu dă, Doamne, să se întâmple una ca asta, fiindcă îi stăruie încă foarte vii în memorie vremurile de vărsări de sânge nevinovat, când diavolul din Răsărit a „eliberat” pământurile ţinutului bucovinean. Cât au avut de suferit românii, înstrăinaţi de glia străbună!

10 MAI - PROCLAMAREA INDEPENDENŢEI ROMÂNIEI

10 mai 2014 | Categorie: Noutăţi

10 mai este o zi cu triple semnificaţii majore pentru istoria Patriei noastre istorice – România. La 10 mai 1866, prinţul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus jurământul ca domnitor al României, cu numele de Carol I, la 10 mai 1877, acelaşi Carol promulga „Declaraţia de Independenţă" a Ţării, consolidată prin Războiul pentru Independenţă (1877-1878), iar la 10 mai 1881, Carol I a fost încoronat ca rege al noului regat al României.

SUNTEM NĂSCUŢI PENTRU RĂZBOI?

9 mai 2014 | Categorie: Noutăţi

Din acel Est, ne era cunoscut mai mult Donbasul, ca un ţinut de groază pentru românii noştri...

ACUM FRAŢII UCRAINENI AU NIMERIT ÎN PIELEA NOASTRĂ, A ROMÂNILOR, ÎNSTRĂINAŢI DE ŢARĂ

9 mai 2014 | Categorie: Noutăţi

Alarmaţi de evenimentele dramatice din sudul şi estul Ucrainei, pe care le reflectăm în fiecare număr de ziar, şocaţi de cruzimea cu care extremiştii proruşi îşi omoară, în torturi îngrozitoare, fraţii, mă ducea gândul că oamenii, în deosebi abonaţii noştri, s-au săturat până peste cap de respectivele informaţii privind războiul civil din această parte a Ucrainei, pe care Rusia o consideră teritoriu propriu, dorind să „reînvie” fostul imperiu sovietic.

Putin a minţit din nou lumea

8 mai 2014 | Categorie: Noutăţi

Preşedintele Federaţiei Ruse, V. Putin, a minţit din nou comunitatea internaţională, declarând că Rusia şi-a retras trupele de la hotarele cu Ucraina, că i-a povăţuit pe conducătorii „Republicilor Populare” din Doneţk şi Lugansk să nu înfăptuiască, la 11 mai, aşa-zisul referendum planificat.

NE ÎNALŢĂ CREDINŢA DIN SUFLET

7 mai 2014 | Categorie: Noutăţi

Ca un răsunet al sărbătorilor pascale, la 6 mai pe stil vechi, creştinătatea ortodoxă din nordul Bucovinei l-a prăznuit pe Sfântul Gheorghe, purtătorul de biruinţă. Patronul spiritual a fost sărbătorit cu multă strălucire şi la Storojineţ.

„Cupa Interetnică Bucovina”-2014

7 mai 2014 | Categorie: Noutăţi

Săptămâna precedentă, timp de trei zile (2-4 mai a.c.), la Suceava s-a desfăşurat ediţia a XI-a a „Cupei Interetnice Bucovina”-2014, organizată de Asociația Județeană „Sportul pentru Toți”, Suceava, cu sprijinul financiar al Consiliului local Suceava şi Municipiului Suceava, a Federației Române „Sportul pentru Toți”, avându-i ca parteneri pe Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Suceava, Clubul Sportiv Municipal Suceava și Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava.

CÂT DE DURABILĂ NE ESTE UNIUNEA? (Uniunea Interregională „Comunitatea Românească din Ucraina”)

6 mai 2014 | Categorie: Noutăţi

Aflăm dintr-un comunicat de presă că, în data de 8 februarie 2014, la Bănceni, raionul Hliboca, regiunea Cernăuţi, a avut loc o „şedinţă extraordinară lărgită” a Secretariatului Executiv al Uniunii Interregionale „Comunitatea Românească din Ucraina” (UICRU).

LA CERNĂUŢI VINE TEATRUL „MIHAI EMINESCU” DIN BOTOŞANI”

6 mai 2014 | Categorie: Noutăţi

Miercuri, 21 mai a.c., cu începere de la 18.30, pe scena Teatrului Academic Dramatico-Muzical Regional „O. Kobyleanska”, actorii Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoşani vor prezenta spectacolul „Prinţesa”după romanul cu aceeaşi denumire de O. Kobyleanska.

„ROMÂNIA ESTE UN SUSŢINĂTOR FĂRĂ REZERVE AL INTEGRITĂŢII TERITORIALE A UCRAINEI”

5 mai 2014 | Categorie: Noutăţi

A declarat, în cadrul unei conferinţe ce a avut loc duminică la Palatul Cotroceni, Preşedintele României, Traian BĂSESCU. Din păcate, lucrurile se complică şi în momentul de faţă sunt toate elementele care pot identifica în Ucraina un început de război civil”.

CU DRAGOSTE ŞI RECUNOŞTINŢĂ, NE AMINTIM DE ION VATAMANU

5 mai 2014 | Categorie: Noutăţi

Anul acesta s-au împlinit 77 de ani de la nașterea regretatului poet și savant Ion Vatamanu. Ilustrul fiu al localității Costiceni, s-a născut la 1 mai 1937 și, cât i-a fost îngăduit să trăiască, până la 9 august 1993, a lăsat urmașilor o mulțime de lucrări și fapte formidabile, înzestrându-şi biografia cu o imensă activitate culturală, științifică și politică ce va dăinui peste veacuri.

Preşedintele american Barack Obama nu se va implica într-o „aventură militară” în Ucraina

4 mai 2014 | Categorie: Noutăţi

În timp ce liderii de la Kremlin nu încetează să învinuiască SUA de implicare în escaladarea conflictelor din Ucraina, preşedintele american a declarat că nu intenţionează să ajute Ucraina cu armament şi că ţara sa nu este interesată să se angajeze într-o „aventură militară” în teritoriul respectiv

ESTUL UCRAINEI ARDE-N FOC ŞI PARĂ

3 mai 2014 | Categorie: Noutăţi

„Nu e război civil, ci apărarea cetăţenilor de terorişti”