28 mai 2023
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

MARAMUREŞENII ÎN PRIMUL RĂZBOI MONDIAL

5 decembrie 2014 | Categorie: Noutăţi

Expoziţia de fotografii „Maramureşenii în primul război mondial”, organizată de Muzeul Mureşului din Sighetu Marmaţiei, cu sprijinul misiunii diplomatice române la Cernăuţi, a fost inaugurată miercuri în incinta Societăţii pentru Cultura Românească ”Mihai Eminescu”, bucurându-se de un numeros şi select public –conducători ai societăţilor naţional-culturale româneşti, lectori universitari, politologi, profesori şcolari , studenţi ş. a.

CUM NE COMPORTĂM CU CEL MAI BUN PRIETEN?

4 decembrie 2014 | Categorie: Noutăţi

Prin anul 1968, dacă nu mă înșel, în Asia Mijlocie a fost un mare cutremur. La periferia orașului Tașkent trăia un gospodar, care avea un câine. Ținea mult la patrupedul său și-l lăsa să umble liber prin ogradă. Într-o noapte, câinele a intrat în casă, începând să tragă plapuma de pe stăpânul său, care dormea buștean. Omul s-a trezit și a început să râdă, crezând că animalul are chef de joacă. L-a dat afară și și-a continuat somnul.

MAI BINE PE RUINELE DE-ACASĂ, DECÂT PĂHARUL CU PELIN AL BEJENIEI

4 decembrie 2014 | Categorie: Noutăţi

Rândurile de morminte anonime, sutele de morţi neidentificaţi în morgile din sud-estul Ucrainei, zecile de cadavre în putrefacţie mă înfiorează zilnic, de când s-a semnat memorandumul de la Minsk şi Europa cere tot mai insistent să se respecte acordul privind încetarea focului de către toate părţile implicate în războiul din Ucraina.

FILOZOFIA VIEŢII, ÎNVEŞNICITĂ ÎN IMAGINI ARTISTICE

3 decembrie 2014 | Categorie: Noutăţi

...etnici români şi ucraineni au dat mâna la un eveniment cultural-artistic – expoziţia de fotografie artistică, realizată în Tabăra Internaţională „Fotoetnografica”. Vernisată în incinta Administraţiei Regionale de Stat, unde şi-au expus lucrările cinci artişti fotografi din România – Felician Săteanu, Vasile Timur Chiş, Gheorghe Petrilă, Daniela Stănoiu, Ilie Tudorel şi 2 din Ucraina – cernăuţenii Nicolae Hauca şi Dan Ceuca,

LA CERNĂUŢI, ÎN HORA UNIRII

3 decembrie 2014 | Categorie: Noutăţi

În timp ce la Alba Iulia se desfăşurau, sub nimbul UNIRII, două evenimente majore pentru români – Ziua Naţională şi lucrările Forumului Românilor de Pretutindeni, în provincia istorică a României – în dulcea Bucovină a lui Eminescu – graţie Consulatului General al României la Cernăuţi, românii îşi sărbătoreau Visul de Aur – 96 de ani de la UNIREA cu Patria-mamă. La 1 decembrie, de Ziua Naţională a României, alături de românii care poartă în suflet aceleaşi doruri şi aspiraţii, s-a aflat şi Bogdan Stanoevici, ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni, însoţit de consulul general, dna Eleonora Moldovan, de domnii Ionel Ivan, ministru consilier, consulul Edmond Neagoe cu familiile Domniilor Sale, precum şi întreaga echipă a misiunii diplomatice române.

ÎN TEMPLUL MAGULUI VÂNĂTOR DE CLIPE

2 decembrie 2014 | Categorie: Noutăţi

Am văzut România cu ochii lui Vasile Paladean, am îndrăgit-o cu inima lui.

Mesajul ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni

30 noiembrie 2014 | Categorie: Noutăţi

Cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni, transmit un salut călduros tuturor compatrioţilor aflaţi în afara graniţelor ţării. Această zi este una specială pentru fiecare român, oriunde s-ar afla. Fie că sunt mai aproape, în directa vecinătate a României, sau la mii sau zeci de mii de kilometri departe de ţară, fie aparţinând comunităţilor tradiţionale sau plecaţi de curând ori de zeci de ani, conaționalii noştri de pretutindeni sunt parte integrantă a poporului român şi reprezintă un vector esenţial de promovare a imaginii României în lume.

PLÂNGE INIMA, SUSPINĂ, PENTRU TINE, BUCOVINĂ…

29 noiembrie 2014 | Categorie: Noutăţi

Adevărul e că manifestarea de suflet, consacrată întregirii Neamului, a adunat români din sudul şi nordul Bucovinei, care poartă în suflet aceleaşi doruri şi aspiraţii, sala spaţioasă a redacţiei devenind arhiplină.

Rezultatele concursului de eseuri

29 noiembrie 2014 | Categorie: Noutăţi

Asociația Convergențe Europene (ACE) anunță câstigatorii concursului de eseuri "Identitate românească în spațiul european", dedicat Zilei Naționale a României și destinat tinerilor români din regiunile ucrainene Transcarpatia, Cernăuți și Odesa.

UN ULTIM CUVÂNT DE „ADIO!” MAESTRULUI ION MATVIEVICI

28 noiembrie 2014 | Categorie: Noutăţi

... numărându-se printre personalităţile marcante, care au prezentat cu demnitate neamul românesc în Bucovina înstrăinată, vorbea o limbă frumoasă şi curată ca lacrima izvoarelor.

ÎN UNIRE, PRIN LUMINA CREDINŢEI, NE ÎNĂLŢĂM SPIRITUL NEAMULUI

27 noiembrie 2014 | Categorie: Noutăţi

Marele Poet român Mihai Eminescu spunea că Dumnezeu e în fiecare dintre noi. Evident, credinţa străbună trebuie să sălăşluiască în sufletele noastre, împletindu-se cu iubirea de Grai şi Baştină, de strămoşi, într-o cunună mereu verde a dăinuirii. Or, prin lumina Credinţei ne întărim rădăcinile şi ne înălţăm spiritul neamului, ne zidim nemurirea în timp, ctitorindu-ne în suflet sacre temple ale dăinuirii. La Ciudei, raionul Storojineţ, comunitatea românească mai are încă un loc sfânt pentru reculegere şi rugăciune – a fost înălţată încă o oază a dumnezeirii – un frumos paraclis, ctitorit de deputatul şi antreprenorul local, bunul român din Ciudei, Constantin Tărâţă, absolvent al facultăţii de teologie, care, şi-a zidit sufletul în acest sfânt locaş de închinare ce prin cuminicarea la sfintele taine va uni pământul cu cerul, vremelnicia cu eternitatea, semănând astfel bobul evlaviei şi dăinuirii neamului prin credinţă.

ROMÂNII DIN MAHALA AU „HAIDUCUL” LOR

26 noiembrie 2014 | Categorie: Noutăţi

Zilele trecute, în satul Mahala, raionul Noua Suliţă, a fost inaugurat Clubul Sportiv „Haiduc”, reconstruit şi amenajat de întreagă comunitate din această localitate martiră ce se mândreşte cu oameni harnici, destoinici şi prietenoşi.

Ziua Bucovinei – la „Zorile Bucovinei”

26 noiembrie 2014 | Categorie: Noutăţi

Toţi cei care simt şi respiră istoria neamului sunt invitaţi, joi, 27 noiembrie, ora 13.00, la redacţia „Zorilor Bucovinei” (or. Cernăuţi, str. Kobyleanska, 5) la manifestarea de suflet consacrată întregirii spirituale a Bucovinei.

CONVORBIREA TELEFONICĂ A LUI PETRO POROŞENKO CU NOUL PREŞEDINTE AL ROMÂNIEI

25 noiembrie 2014 | Categorie: Noutăţi

Petro Poroşenko, Preşedintele Ucrainei, în cadrul unei convorbiri telefonice cu Klaus Iohannis l-a felicitat pe nou-alesul Preşedinte al României cu victoria la alegerile prezidenţiale de la 16 noiembrie a.c. şi i-a mulţumit pentru sprijinul ferm faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, informează portalul www.president.gov.ua

Prima ediţie a Festivalului-concurs Internaţional de creaţie literar-artistică „Moştenite din străbuni”

25 noiembrie 2014 | Categorie: Noutăţi

La sfârşitul săptămânii precedente, timp de două zile, în centrele raionale Herţa şi Sângerei, Republica Moldova, s-a desfăşurat prima ediţie a Festivalului-concurs Internaţional de creaţie literar-artistică „Moştenite din străbuni”, iniţiat de Fundaţia Civică Raională „Gheorghe Asachi” (preşedinte Eugenia Cimborovici-Teodoreanu), cu susţinerea raionului Sângerei (preşedinte Gheorghe Meaun), în colaborare cu Liga Tineretului Român „Junimea” şi Societatea Jurnaliştilor Români Independenţi din regiunea Cernăuţi, cu sprijinul Consulatului General al Românei la Cernăuţi.