n cadrul vizitei de lucru desfășurate zilele trecute în Ucraina, secretarul de stat Gheorghe Cârciu a vizitat spitalul din Apșa de Jos, Transcarpatia. Această unitate medicală la standarde moderne, cu o echipă de medici foarte bine pregătită, este unul dintre proiectele de succes ale membrilor comunității românești din Ucraina.
În cadrul discuțiilor cu românii din Transcarpatia, m-a bucurat în special întâlnirea cu elevii etnici români înscriși în școlile cu predare în limba română și cu dascălii lor. Infinita pasiune pe care aceștia o pun în educația copiilor, ce reprezintă viitorul comunității, este de lăudat.
Conservarea și promovarea culturii și spiritualității românești duc la o comunitate unită și la păstrarea identității, iar Biserica reprezintă un pilon deosebit de important pentru românii de pretutindeni.
În această duminică a fost preyent la Sfânta Liturghie, împreună cu membri ai comunității românești din Solotvino, la Biserica Ortodoxă cu Hramul "Sf. Arh. Mihail și Gavril"
De la începutul războiului împotriva Ucrainei, Federația Rusă a pierdut peste 142.000 de soldați. Acest lucru este raportat de Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.
„Mă bucur să fiu prezent la aceste evenimente importante pentru comunitatea românească din Italia. Forța unei comunități vine din colaborare, e important să aducem împreună credința, ideile și resursele. Departamentul pentru Românii de Pretutindeni încurajează comunitățile să vină cu proiecte în măsură să răspundă nevoilor specifice. În acest sens, vă anunțăm că am publicat spre consultare Ghidul de finanțare nerambursabilă 2023, vă așteptăm în perioada următoare cu sugestii și completări”, a declarat demnitarul DRP.
Marele poet al neamului nostru, Grigore Vieru, este cel care a reușit prin simplitatea versurilor sale să cultive în sufletul a zeci de generații dragostea de neam și țară, de limba română și valorile naționale.
Am început ieri, imediat ce am aterizat la Roma, seria de întâlniri din cadrul turului de cinci zile pe care îl întreprind în Italia. Sunt bucuros să fiu în "Cetatea eternă", din nou, în mijlocul uneia dintre cele mai mari comunități de români din afara granițelor României. Vom discuta despre problemele cu care ne confruntăm, dar și despre planurile de viitor și proiectele pe care le avem în derulare sau le pregătim la nivelul Departamentului pentru Românii d
Să dea Domnul conservele să ajungă la cei ce necesită ajutor, nu în magazinele afaceriștilor corupți din Cernăuți
Pe măsură ce şansele de a găsi supravieţuitori scad, Siria se confruntă cu un „al doilea dezastru” din cauza lipsei de provizii medicale, a avertizat el.Conflictul din Siria a ucis aproape jumătate de milion de persoane şi a devastat infrastructura ţării. Potrivit ONU, populaţia siriană, din care peste 90% trăieşte sub pragul sărăciei, se confruntă cu crize acute, precum foamea şi holera.Până la 5,3 milioane de persoane din Siria ar putea rămâne fără adăpost din cauza cutremurului
Catastrofa umanitară din Turcia şi Siria capătă proporţii apocaliptice. Morţii nu mai au loc în cimitir.. La marginea localităţilor devastate, supravieţuitorii sapă morminte improvizate: şanţuri lungi, unde îşi vor înmormânta în grabă părinţi, iubite, copii şi prieteni. Nici timp de rămas bun nu mai e. E o înmormântare continuă şi lista îndoliată tot creşte. ”Am pierdut numărătoarea cadavrelor.” Corpurile neînsufleţite zac îngrămădite unele peste altele. Morții sunt îngropați non-stop. Sunt şi zeci de mii de răniţi şi nu se ştie deocamdată câţi oameni sunt dispăruţi sub ruine. Iar pentru supravieţuitori, lupta nu s-a încheiat încă. În doliu, în frig, într-un oraş pus la pământ, trebuie să înveţe să trăiască din nou.
Și după 82 de ani candela memoriei arde tot mai viu la Crucea martirilor din Lunca Prutului,Ținutul Herța, simbol al genocidului românilor din satele de pe malul Prutului, înălțată cu eforturile dnei Elena Nandriș, președinta Societății Culturale ”Gr. Nandriș”, conaționalilor din Mahala, îndemnați la fapte generoase de fosta primăriță, care are grijă să-i adune acolo unde rănile neamului înstrăinat încă sângerează, unde plânge și suspină pământul sub picioare.
Un cutremur cu magnitudinea 7,8 a lovit luni sudul Turciei, în apropiere de orașul Gaziantep, potrivit Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS). Mișcarea tectonică devastatoare a fost urmată de numeroase replici - 42 de replici, cea mai mare având o magnitudine de 6,6. Cutremurul a fost localizat în orașul Pazarcik, în provincia
O lumânare a plâns în neuitare, aprinsă de dna Irina-Loredana Stănculescu, Consulul General al României la Cernăuți, emoționantu-i mesaj și coșul de flori tricolore fiind un pios omagiu pentru sfinții care-și dorm somnul de veci sub lespizile celor 38 de morminte, iar rugăciunea de pe buzele duhovnicului păstor îi ţine pe martiri mereu vii în inimile consătenilor.
În cadrul întâlnirii cu șeful Administrației Militare Regionale Cernăuți la care a fost prezentă și dna Irina-Loredana Stănculescu, Consulul General al României la Cernăuți, au fost discutate proiecte comune de infrastructură. În special, s-a discutat despre modernizarea punctelor existente și deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei, precum și repararea căilor de acces.