După o cerere oficială a lui Iancu Flondor, chiar în pofida protestelor şi opoziţiei ucrainenilor, armata română a intrat în Bucovina, preluând controlul asupra teritoriului, Unirea Bucovinei cu Regatul României fiind recunoscută oficial pe plan internaţional.
Dragi români, vă invităm să fiţi alături de noi, în Ziua de 28 noiembrie, de la ora 11.00 (or. Cernăuţi, str. Kobyleanska, 5), la sărbătorirea uneia dintre cele mai frumoase şi semnificative date din istoria neamului.
Dacă s-ar acorda un mare premiu pentru învăţământ şi educaţie românească în nordul Bucovinei, l-ar merita, în primul rând, ţăranii care, în timpuri fatidice, au crescut fii şi fiice în legea românească, ce-şi cresc astăzi, la rândul lor, copiii (într-o perioadă la fel de grea) în leagănul limbii române...
Publicăm trei documente referitor la concursul de burse oferite de statul român, prin Ministerul Afacerilor Externe, în baza HG 288/1993, pentru anul universitar 2016-2017 (Anexele 1-3). Începând cu 2 decembrie 2015, pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe, la extensia Studii în România, va fi publicată o variantă simplificată a metodologiei din anexa 1, în limbile română, engleză şi franceză,care, de asemenea, va fi publicată pe site-ul ziarului "Zorile Bucovinei".
La eveniment au participat, cu un cuvânt de salut, oaspeţi din ţinut şi Ţară – Zvetlana Preoteasa, directorul general al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, care a dat citirii mesajului dlui Ministru delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, cu ocazia Zilei Culturii Tradiționale Românești la Cernăuți, Ionel Ivan, Ministru Consilier la Consulatul General al României la Cernăuţi...
Azi constatăm cu regret că mai toţi marii luptători-patrioţi ai Neamului. care s-au aflat în fruntea mişcării pentru renaşterea noastră spirituală şi naţională la începutul anilor’90 ai secolului precedent, au trecut la cele veşnice şi ducem lipsa unor asemenea personalităţi. Printre Românii de vază, care au lăsat urme adânci în istoria ţinutului bucovinean, se află şi regretatul părinte Mihai IVASIUC, preot martir, vrednic de amintire şi de pomenire, care a militat pentru Limbă, Credinţă şi Identitate.
Vă felicit pentru tot ceea ce faceți în scopul valorificării şi promovării culturii românești!
„Am jurat tăcut în suflet că nu voi lăsa să fie dat uitării calvarul mamei mele, nici al altor martiri ai pământului nostru, greu de dor şi suferinţă”.
Cu ce ne-am ales noi, românii? Nu avem un partid, un reprezentant în Rada Supremă, ales din partea comunităţii româneşti, ca să ne apere drepturile, să nu ne fie călcată în picioare demnitatea şi identitatea. Ungurii din Transcarpatia au 8 deputaţi în Consiliul Raional Ujgorod. Astfel, partidul maghiarilor conduce cu 22%. De ce nu suntem şi noi uniţi, ca ungurii?
Al doilea tur al alegerilor primarului oraşului Cernăuţi nu ne-a adus mare surpriză. Cernăuţenii i-au acordat votul de încredere lui Oleksii Kaspruk.
Suntem creştini, urmaşi ai vrednicilor români – Brâncovenii, Ştefan cel Mare şi Sfânt... Ne închinăm la moaştele Sf. Cuvioasei Parascheva de la Iaşi. Şi eu, ca orice creştin, cer de la Iisus milă şi îndurare
Dan Stoenescu, propus de premierul desemnat, Dacian Cioloș, ca ministru delegat pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni şi avizat lunea precedentă de comisiile parlamentare de specialitate cu 39 de voturi ”pentru” și 4 ”împotrivă”, a declarat că diaspora și românii din vecinătate vor reprezenta o prioritate pentru noul Guvern, specificând că liniile principale ale proiectelor Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni vor fi școala, educația, cultura și spiritualitatea.
…măicuţa şi-a înscris cea de-a 70-a pagină în împlinirea destinului dăruit de Dumnezeu. Poate o vom avea în mijlocul prietenilor „Zorilor Bucovinei”, la sărbătoarea Bucovinei, şi-i vom dărui un trandafir din grădina dragostei noastre.
129 de oameni și-au pierdut viața, alţii peste 350 au fost răniți, dintre care peste 100 sunt în stare foarte gravă, în consecinţa a 6 atacuri violente, produse aproape simultan, vineri în Paris, la 22:30, ora Ucrainei.
Fostul comisar european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, a fost desemnat de către Preşedintele Klaus Iohannis pentru funcţia de premier.