29 iunie 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

„PENTRU CINE VOTEAZĂ ROMÂNII DIN UCRAINA?”

23 mai 2014 | Categorie: Noutăţi

Sincer vorbind, am rămas şocată citind pe Facebook informaţia despre desfăşurarea celei de-a III-a reuniuni a Congresului Românilor din Ucraina, mai ales de fraza „Pentru cine votează românii din Ucraina?”

„PRINŢESA” DIN BOTOŞANI – LA CERNĂUŢI

22 mai 2014 | Categorie: Noutăţi

Miercuri seara, timp de 2 ore, pe scena Teatrului Academic Dramatico-Muzical Regional „Olga Kobyleanska” din Cernăuţi, artiştii Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoşani au prezentat spectacolul „Prinţesa” după nuvela autobiografică cu acelaşi titlu a scriitoarei bucovinene, al cărei nume îl poartă teatrul cernăuţean. E o dramatizare a scriitorului Vasyl Dovhyi. Premiera piesei a avut loc la Botoşani, la 27 septembrie anul precedent, cu ocazia aniversării 150-a a naşterii prozatoarei Olga Kobyleanska, fiind bine primită şi frenetic aplaudată şi la Suceava, Gura Humorului, unde a văzut lumina zilei scriitoarea, şi la Bucureşti.

ÎN CLIPE DE GRELE ÎNCERCĂRI ŞI DEZNĂDEJDE, PRIVIRILE ORICUM NE SUNT ÎNDREPTATE SPRE PATRIA NOASTRĂ ISTORICĂ

22 mai 2014 | Categorie: Noutăţi

Apropo de adevăr, ne bucură nespus de mult faptul că, în deosebi, în ultimul timp, Consulatul General al României la Cernăuţi e deschis pentru colaborare şi e disponibil pentru susţinerea tuturor românilor din ţinut, înstrăinaţi de Ţară, fapt pentru care îi adresăm mulţumiri Excelenţei Sale, doamnei Eleonora Moldovan, Consulul General al României la Cernăuţi.

FEMEIA CU BARBĂ e în afara concurenţei?

21 mai 2014 | Categorie: Noutăţi

mai are oare rost să evoluezi vreodată pe scena acestui concurs internaţional prestigios, transformat, peste noapte, în circ?

ROMÂNII DIN UCRAINA TREBUIE SĂ SE BUCURE DE ACELEAŞI DREPTURI CA ŞI MINORITATEA RUSĂ

19 mai 2014 | Categorie: Noutăţi

România cere categoric ca de aceleaşi drepturi cu minoritatea rusă să se bucure şi cea română din Ucraina, a specificat, Preşedintele Traian BĂSESCU, într-o declaraţie de presă din săptămâna precedentă.

MAI BINE SERVITOR LA ROMÂNI, DECÂT „GOSPODAR” LA RUŞI

18 mai 2014 | Categorie: Noutăţi

Să nu mă lăsaţi aici, pentru că eu dacă mai văd un rus, mor...

SĂ SALVĂM SUFLETUL NOSTRU – PE EMINESCU

17 mai 2014 | Categorie: Noutăţi

Să aibă atâta nenoroc iubitul nostru Poet? Sau se intenţionează să i se scuipe din nou în suflet, să i se şteargă paşii din dulcea lui Bucovină – la Noua Suliţă bustul Poetului a fost vopsit, cu câţiva ani în urmă, în negru, la Hliboca, vara precedentă, a fost decapitat, ca în Cernăuţi să-l înghită gunoaiele şi murdăriile?

SALONUL INTERNAŢIONAL „EURO FOTO ART” - DIN NOU LA CERNĂUŢI

16 mai 2014 | Categorie: Noutăţi

Festivalul European de Fotografie, iniţiat cu trei ani în urmă de dl Ştefan Toth AFIAP, directorul lui, preşedintele Asociaţiei „Euro Foto Art” din Oradea, are drept scop principal popularizarea artei fotografice româneşti în Europa şi a celei europene – în România. Ediţia a treia, din acest an, a fost organizată în parteneriat cu Institutul Cultural Român, sub patronajul Ministerului Culturii al României, cu sprijinul Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Biroului de Informare al Parlamentului European şi cuprinde 35 de expoziţii.

CORNEL IONESCU, AMBASADORUL EXTRAORDINAR ŞI PLENIPOTENŢIAR AL ROMÂNIEI ÎN UCRAINA – ÎNTR-O VIZITĂ DE LUCRU LA CERNĂUŢI

15 mai 2014 | Categorie: Noutăţi

Lunea precedentă, aflându-se într-o vizită de lucru la Cernăuţi, Excelenţa Sa, Cornel IONESCU, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al României în Ucraina, s-a întâlnit, la sediul misiunii diplomatice române din capitala nordului Bucovinei, cu preşedinţii societăţilor naţional-culturale româneşti din regiunile Cernăuţi şi Transcarpatică, la care au participat Excelenţa Sa, Eleonora MOLDOVAN, Consulul General al României la Cernăuţi, Ion NAVAL, al doilea secretar,şi Gabriel NICOLA, şef de secţie la Ambasada României în Ucraina, Ionel IVAN, ministru consilier, şi Edmond NEAGOE, consul la misiunea diplomatică română la Cernăuţi.

MIRCEA MOTRICI NU NE-A PĂRĂSIT, CI „A PLECAT SĂ CULEAGĂ BOABE DE ROUĂ PRINTRE STELE”

14 mai 2014 | Categorie: Noutăţi

La 16 mai, se împlinesc 7 ani de dor şi tristeţe de când inima Bucovinei e învăluită în lacrima durerii şi regretului după acel ce a fost conştiinţa şi unificatorul neamului, apostolul cuvântului, ziditor de suflete – jurnalistul şi publicistul Mircea MOTRICI, corespondent special la Radio România Actualităţi şi Radio Iaşi pentru judeţul Suceava şi regiunea Cernăuţi.

ACUM FRAŢII UCRAINENI AU NIMERIT ÎN PIELEA NOASTRĂ, A ROMÂNILOR, ÎNSTRĂINAŢI DE ŢARĂ II

12 mai 2014 | Categorie: Noutăţi

Nicolae ONOFREICIUC din Voloca, raionul Hliboca (Adâncata) e îngrozit de violenţele din estul şi sudul Ucrainei, de cruzimea cu care liderul de la Kremlin încearcă să „reînvie” fostul imperiu sovietic. Or, nu dă, Doamne, să se întâmple una ca asta, fiindcă îi stăruie încă foarte vii în memorie vremurile de vărsări de sânge nevinovat, când diavolul din Răsărit a „eliberat” pământurile ţinutului bucovinean. Cât au avut de suferit românii, înstrăinaţi de glia străbună!

10 MAI - PROCLAMAREA INDEPENDENŢEI ROMÂNIEI

10 mai 2014 | Categorie: Noutăţi

10 mai este o zi cu triple semnificaţii majore pentru istoria Patriei noastre istorice – România. La 10 mai 1866, prinţul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus jurământul ca domnitor al României, cu numele de Carol I, la 10 mai 1877, acelaşi Carol promulga „Declaraţia de Independenţă" a Ţării, consolidată prin Războiul pentru Independenţă (1877-1878), iar la 10 mai 1881, Carol I a fost încoronat ca rege al noului regat al României.

SUNTEM NĂSCUŢI PENTRU RĂZBOI?

9 mai 2014 | Categorie: Noutăţi

Din acel Est, ne era cunoscut mai mult Donbasul, ca un ţinut de groază pentru românii noştri...

ACUM FRAŢII UCRAINENI AU NIMERIT ÎN PIELEA NOASTRĂ, A ROMÂNILOR, ÎNSTRĂINAŢI DE ŢARĂ

9 mai 2014 | Categorie: Noutăţi

Alarmaţi de evenimentele dramatice din sudul şi estul Ucrainei, pe care le reflectăm în fiecare număr de ziar, şocaţi de cruzimea cu care extremiştii proruşi îşi omoară, în torturi îngrozitoare, fraţii, mă ducea gândul că oamenii, în deosebi abonaţii noştri, s-au săturat până peste cap de respectivele informaţii privind războiul civil din această parte a Ucrainei, pe care Rusia o consideră teritoriu propriu, dorind să „reînvie” fostul imperiu sovietic.

Putin a minţit din nou lumea

8 mai 2014 | Categorie: Noutăţi

Preşedintele Federaţiei Ruse, V. Putin, a minţit din nou comunitatea internaţională, declarând că Rusia şi-a retras trupele de la hotarele cu Ucraina, că i-a povăţuit pe conducătorii „Republicilor Populare” din Doneţk şi Lugansk să nu înfăptuiască, la 11 mai, aşa-zisul referendum planificat.