La Cernăuţi vor fi schimbate denumirile a circa 56 de străzi. Nu se ştie dacă în lista lor a fost inclusă şi „28 iunie”, şi dacă aceasta este considerată ca reminiscenţă a epocii comuniste. Mai avem în oraş şi un tanc cu stea roşie, şi un monument uriaş al soldatului „eliberator”, ce amintesc de începutul celei mai tragice pagini din istoria românilor.
Au mai rămas câţiva mohicani, care păstrează focul dragostei de Grai şi Neam în vatră
Avem două Putne: una aparţine lui Ştefan cel Mare şi Sfânt şi alta ctitorită de Alexandru cel Bun numită Cernăuţi...
...o tradiţie frumoasă, iniţiată încă la începutul anilor 90 ai secolului trecut, de regretatul protopop al raionului Hliboca Vladimir Borcea, ca în a doua zi de Paşti românii din nordul Bucovinei să se adune la Stejarul lui Stefan cel Mare şi Sfânt din Codrii Cosminului, devenit simbol al gloriei arcaşilor Domnului Moldovei.
Ca o apropiere de focul haric ce pogoară din ceruri în noaptea Învierii au fost cele câteva ore petrecute în atmosfera încondeiată cu har de invitaţii dnei Eleonora Moldovan şi ai persoanelor care au venit cu iniţiativa şi au contribuit la organizarea întâlnirii – Nicolae Toma, redactorul-şef al „Zorilor Bucovinei”, preşedintele Societăţii Jurnaliştilor Români Independenţi din regiunea Cernăuţi, şi Societatea ucraineană „Prosvita”
Paştele reprezintă Sărbătoarea Sărbătorilor Dumnezeieşti din existenţa noastră creştină, aici, pe acest Pământ. De Paşti, natura şi firea omenească sunt străbătute de raza cea curată a Dumnezeirii, care ne arată calea către Adevăr, Lumină şi Credinţă.
În perioada 6-10 aprilie a.c., am participat la cea de-a doua etapă a proiectului „JURNALIST ÎN ROMÂNIA”, desfăşurat de TVR Cluj, sub genericul „ACASĂ ÎN EUROPA – multiculturalismul”, prima etapă desfăşurându-se anul precedent.
M-am despărţit de aceste femei cu un strop cristalin de lacrimă în privire, gândindu-mă că Iisus ar vrea să se mai nască şi să mai învie din morţi printre asemenea oameni.
MEMORIU privind unificarea celor două programe de învăţământ existente, pentru instituţiile şcolare cu predare în limba română şi „moldovenească” din Ucraina, într-o singură programă de învăţământ, prin trecerea tuturor acestor instituţii şcolare la învăţământul conform programei pentru instituţiile şcolare cu predare în limba română
"Fie pâinea cât de rea, tot mai bine e în ţara ta". De altfel, n-a fost dulce pâinea printre străini nici pentru românul Dumitru Paulescu, originar din Voloca pe Derelui, care le scria fraţilor: „Departe de voi şi ţară, /În străini pâinea-i amară”. Deşi s-a realizat profesional, devenind profesor la Universitatea din Brasilia, şi-a adus familia din România, şi-a construit şi o casă confortabilă la periferia capitalei, oricum dorul de baştină l-a ros mereu la inimă precum carii în lemn.
Ca adevărat fiu al baştinei, crescut din rădăcini sănătoase pe mândra moşie ştefaniană, pentru tânărul pictor idealul şi eroul preferat este Domnitorul Ţării Moldovei Ştefan cel Mare.
Ce am face, cum ne-am salva, dacă, Doamne fereşte, am fi nevoiţi să luăm drumul pribegiei, aşa cum au făcut-o în primii ani de ocupaţie sovietică bunicii noştri? Încotro ne-am lua lumea în cap, am fi bineveniţi la fraţii de sânge?
...la Varniţa, lângă Fântâna Albă, unde pământul încă geme sub crucile rătăcite printre arborii ce au crescut pe osemintele chinuite ale sfinţilor neamului, unde brazii stau de veghe ca icoane sfinte, e un loc care-l sfinţeşte pe om prin sacrificiile martirilor, care s-au jertfit pentru NEAM şi ŢARĂ.
În timpul întrevederii cu lectorii Catedrei de Filologie Română şi Clasică a Universităţii Naţionale „Iuri Fedkovyci”, la care au participat membri ai conducerii Facultăţii de Filologie şi a Departamentului Relaţii Internaţionale, domnul Sebastian Ioan Hotca le-a mulţumit celor prezenţi pentru faptul că sprijină învăţământul în limba română, că predau limba maternă şi literatura română, pentru colaborarea fructuoasă cu Universităţile din Bucureşti, Suceava, Cluj Napoca, Iaşi, fapt deosebit de important pentru comunitatea românească din Cernăuţi şi din nordul Bucovinei.
La 1 aprilie, în prima parte a zilei, domnul Sebastian Ioan Hotca, Secretarul de Stat în cadrul DRRRP, a vizitat Casa lui Aron Pumnul, viitorul muzeu „Mihai Eminescu”...