În noaptea de 1 iulie, invadatorii au tras cu rachete în regiunea Odesa. Una dintre rachete a lovit o clădire de 9 etaje. Rachetele au lovit și centrul de agrement. În urma atacului cu rachete din satul Sergeevka, conform ultimelor date, 21 de persoane au murit. România este pregătită să ajute victimele atacurilor cu rachete de la Sergeevka, care au avut loc în noaptea de 30 iunie spre 1 iulie. Despre aceasta a anunțat ministrul Afacerilor Externe al țării, Bogdan Aurescu, relatează „Evropeiska pravda” cu referire la digi24.ro
După începutul războiului din Ucraina, mulți au scos în grabă copiii din zonele periculoase. Puțini s-au văzut atunci în mod serios ca un refugiat, lucrurile au fost duse la minimum. Așa că articolele care, conform definiției dicționarului, „servesc scopurilor educației mentale, morale, estetice și fizice a copilului” au rămas în apartamente abandonate. Dacă ar mai fi apartamente?
Din această privinţă am putea spune că voievodul a avut o viaţă împlinită. pe de altă parte, destinul i-a hărăzit mari dureri şi tristeţi, când au murit, tinere, Eudochia de Kiev şi Maria de Mangop, dar şi cei mai mulţi dintre copiii săi. În ultimii ani de viaţă, Ştefan a suferit mult din cauza că prima sa fiică, Elena, căsătorită cu Ivan cel Tânăr, fiul marelui cneaz al Moscovei, zăcea împreună cu fiul ei Dimitrie, nepotul lui Ştefan cel Mare, în închisoare în urma unor intrigi de palat”, mai notează istoricii...
De la 1 iulie, salvatorii și lucrătorii din utilități continuă să lucreze la locul centrului comercial Amstor din Kremenciug, care a fost distrus cu rachete de ucigașii ruși. Momentan, 85% din resturi au fost demontate, relatează Suspilne cu referire la Iryna Zub, ofițerul de presă al Administrației Districtului Kremenciug a Biroului Principal al Serviciului de Stat de Urgență al Ucrainei din Regiunea Poltava.
În noaptea de 1 iulie, armata rusă a atacat cu rachete regiunea Odesa, vizând o clădire înaltă și 2 centre de recreere. Până la ora 8:30, cel puțin 18 persoane au fost ucise, inclusiv 2 copii, iar alte 30 au fost rănite în urma atacurilor cu rachete pe timp de noapte asupra orașului stațiune Sergeevka din districtul Belgorod-Dnistrovsc din regiunea Odesa.
Conferința „Uniți prin credință pentru viitor”, organizată de Asociația creștină de binefacere ASCIOR, înființată și condusă de neobositul domn Nicolae Mușat, are ca scop întărirea și consoldarea relațiilor dintre oamenii de bună credință din România, Republica Moldova, Ucraina, Serbia, Albania, Bulgaria și alte țări din vecinătatea României.
Astăzi, 30 iulie, se împlinesc 122 de ani de când s–a încheiat, la Cernăuţi, crugul vieţii Aglaiei Drogli, frumoasa şi distinsa soră mezină a lui Eminescu, înzestrată cu har artistic. Pierdut în bălării şi buruieni, locul de veşnică odihnă, mormântul Aglaiei Drogli din Cimitirul Horecii Mănăstirii, după ani de căutare, a fost descoperit de scriitorul Dumitru Covalciuc şi de Octavian Voronca, fost director şcolar, împreună cu fiica sa, în martie 2017, şi luat sub patronajul Şcolii nr.13 din Horecea. Dar în panteonul remarcabilelor personalităţi bucovinene se găsesc în buruieni şi bălării încă multe morminte ale iluştrilor noştri înaintaşi, printre care şi criptele celor 10 academicieni români, de care nimeni nu îngrijeşte …
Liderii NATO au decis să sprijine Ucraina „pentru a se asigura că Ucraina prevalează ca stat suveran independent în Europa. NATO își încheie summit-ul confruntându-se cu amenințarea lui Putin, cu provocarea strategică reprezentată de China, dar și cu sarcina de a transforma sprijinul retoric pentru Ucraina în acțiune
Guvernul a aprobat, în ședința de astăzi, la propunerea Ministerului Dezvoltării, negocierea și semnarea, de către România, a programelor de finanțare a investițiilor transfrontaliere dintre România și Ucraina, Republica Moldova și țările învecinate Mării Negre.
S-a încheiat prima etapă a programului de granturi inițiat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, menit să sprijine românii din Ucraina în vreme grea de război. Vă amintim că de acest ajutor umanitar din partea statului român beneficiază etnicii români din regiunile Cernăuți, Transcarpatia și Odesa. Opt asociații nonguvernamentale și parohii românești din cele trei rgiuni ale Ucrainei, unde locuiesc români, au beneficiat de granturi în cadrul programului „Sprijinirea comunităților românești din Ucraina”.
Consiliul Național de Securitate și Apărare al Ucrainei neagă falsurile. Centrul de Combatere a Dezinformarii a dezmințit miturile despre recrutarea femeilor în armată în timpul războiului din Ucraina. Acest lucru a fost raportat de Glavkom. În societate se răspândește falsul că femeile cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani vor fi recrutate în armată și apoi în război. Înregistrarea femeilor ar trebui să înceapă la 1 octombrie 2022. Aceasta înseamnă că o femeie devine militară și se află în rezerva Forțelor Armate, a Gărzii Naționale sau a altor formațiuni militare. Dar acestea sunt doar femei cu profesii care sunt definite în ordinul Ministerului Apărării al Ucrainei din
Cel mai mare schimb de prizonieri de la începutul războiului - Ucraina a returnat 144 de militari, inclusiv 95 de apărători din Azov. Sursa: Direcția Principală de Informații a Ministerului Apărării: „A avut loc un alt schimb de prizonieri, datorită căruia 144 de apărători ucraineni s-au întors acasă. Acesta este cel mai mare schimb de la începutul invaziei ruse pe scară largă. Din cei 144 eliberați, 95 sunt apărători Azovstal. Printre aceștia se numără 43 de militari ai Regimentului Azov.
Doi militari din Cernăuți, Artur și Roman, au fost luați prizonieri în urmă cu două luni. Au slujit în regiunea Lugansk.Bărbații au spus că au fost ținuți în Crimeea. S-au aflat acolo de două săptămâni. Au fost la spital pentru că erau răniți. Cu privire la condițiile de detenție nu s-au plâns. Dar nu a fost posibil să contacteze rudele,
Două persoane au fost ucise în bombardamentul rasiştilor ruşi asupra unei şcoli din satul ucrainean Bilohorivka, iar alte 60 rămase sub dărâmături e posibil să fi murit, a declarat Serhii Haidai, guvernatorul regiunii estice Lugansk. Potrivit lui Serghei Haidai, în clădirea şcolii se ascundeau aproape toţi locuitorii din satul Bilohorivka. 30 de persoane au fost scoase de sub dărâmături şi nu s-a anunţat dacă sunt răniţi sau morţi.
Discursul direct al lui Peskov: „Partea ucraineană poate opri totul până la sfârșitul zilei, avem nevoie de un ordin ca militarii ucraineni să depună armele și să îndeplinească condițiile Federației Ruse. Totul se poate termina până la sfârșitul zilei.” Sursa: publicația rusă de propagandă RIA Novosti