Sub acest generic, la Biblioteca Ştiinţifică Regională „M. Ivasiuk”, a fost inaugurată cea de-a doua expoziţie personală a cunoscutului etnograf cernăuţean STEPAN KARACIKO, care e pasionat şi de arta fotografică, publicând în presa din ţinut şi în cea din ţară reportaje, secvenţe aparte de la diverse evenimente cultural –artistice şi social-politice. Astfel, timp de o lună, cei îndrăgostiţi de fotografiile artistice, vor avea posibilitatea să admire 30 de lucrări ale autorului – peisaje, portrete ale bucovinenilor renumiţi etc.
Acum, când în poarta nemuririi iubitului Dascăl Grigore BOSTAN bate cu aripa acea clipă a veşniciei, înnobilându-i zborul Spre Eterna cu cea de-a 75-a primăvară, noi, actualii şi foştii studenţi, venim, „Cu ramuri verzi de busuioc în grai”, cu pioşenie şi alese sentimente de recunoştinţă, să ne închinăm în faţa chipului lui drag ca la o icoană sfântă, de unde se tot prelinge, cu mirul redeşteptării, câte „un strop de grai", de unde dau în rod seminţele unirii.
şi-ar fi dorit să ne vadă citind şi învăţând a trăi vertical din cărţile sale. Nu există elogii mai frumoase aduse unei personalităţi de litere decât pătrunderea în mesajele ce ni le transmite prin veşnicia cuvântului
Legendara balerină rusă Maia Plisețkaia a decedat, în consecinţa unui atac de cord, sâmbăta precedentă, 2 mai, în Germania, la Munchen, unde actriţa locuia din 1991, împreună cu soţul, compozitorul Radion Şcedrin, cu care s-a căsătorit în 1958. Devenind una din cele mai strălucitoare stele ale Teatrului „Bolşoi” din Moscova, unde a activat peste cinci decenii, Maia Pliseţkaia a fost una din cele două balerine ale fostei uniuni, desemnate cu titlul de „Prima ballerina assoluta”.
Am citit cu mare plăcere și interes ultima apariție editorială a fratelui meu, Mihai Morăraş – „Viața, ca un solo de vioară”. Și m-a provocat la destăinuiri, mi-a declanșat o serie de amintiri, m-a făcut să-mi revăd copilăria, acei ani care au plecat fără întoarcere. Fugaces labintur ani. Așa ne amintește un înțelept dicton latin. Adică, anii fug repede. Și așa este! Iată-mă-s cu tâmplele atinse de bruma ce-a lăsat-o în urma lor...
Marţea precedentă, sute de locuitori ai satului Marşinţi, raionul Noua Suliţă, l-au petrecut în ultimul drum pe consăteanul lor Alexei Albulesa, în vârstă de 43 de ani, care a fost mobilizat de către comisariatul militar raional la 18 martie curent.
În Duminica a III-a după înălţătorul Praznic al Învierii Domnului, numită şi „Duminica Sfintelor Femei Mironosiţe”, credincioşii ortodocşi din frumoasa şi împătimita noastră Bucovină, monahi şi monahii de la mănăstirile Suceviţa şi Moldoviţa din România, însoţiţi de ÎPS Arhimandritul Melchisedec Velnic, stareţul Mănăstirii Putna, înalte feţe bisericeşti din ţinutul bucovinean, din alte regiuni ale Ucrainei şi din Ţară, s-au aflat în zi de sărbătoare, prăznuindu-le pe Sfintele Femei Mironosiţe, purtătoare de miruri, la Mănăstirea de maici Leorda din Pătrăuţii de Sus, raionul Storojineţ,
Secretarul de stat MAE-DPRRP, Sebastian Ioan Hotca, a efectuat o vizită la Orhei, Republica Moldova, cu ocazia punerii pietrei de temelie a centrului social-cultural „Filantropia” şi sărbătoririi Hramului Bisericii „Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului”. Liturghia a fost oficiată de un sobor de preoți în frunte cu ierarhii Mitropoliei Basarabiei, ÎPS Petru arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor şi PS Antonie de Orhei, episcop vicar al Episcopiei Chişinăului.
Dincolo de orice iniţiativă, ţinutul nostru bucovinean are frumoase posibilităţi de a-şi dezvolta potenţialul turistic şi, deci, de a-şi spori încasările în buget, deoarece dispune de reale posibilităţi de recreare şi întremare a sănătăţii, de odihnă şi vizitare. Şi-apoi, dacă înainte vreme asemenea târguri aveau loc în cadrul Iarmarocului de Sânpetru, în acest an organizatorii – Primăria Cernăuţiului şi Departamentul Ecologie şi Turism al Administraţiei Regionale de Stat – au hotărât să înfăptuiască, în ultima sâmbătă a lunii aprilie, pe Piaţa Preasfânta Maria (fosta Piaţă Turcească), un fel de repetiţie a acestui eveniment tradiţional ce a ajuns la ediţia a 10-a. De altfel, această decizie a fost o reuşită, la actuala ediţie a târgului turistic participând peste 50 de firme turistice din nordul Bucovinei, Iaşi, România, regiunile Lviv, Volyn. Ivano-Frankivsk, Ternopil.
...tinerii ce sunt antrenaţi în munca obştească respectivă, fiind susţinuţi de conducerea locală şi de instituţiile de învăţământ din oraş, au organizat încă o măsură patriotică în centrul nostru regional – în Parcul „Jovtnevyi ” au pus începutul Aleii Gloriei în memoria militarilor ce au murit în zona antiteroristă din estul Ucrainei.
Ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de peste hotare Angel Tîlvăr a avut vineri, 24 aprilie 2015, în cadrul vizitei pe care o efectuează în Ucraina, o întrevedere cu reprezentanţii Consiliului orăşenesc din localitatea Belgorod-Dnestrovski (Cetatea Albă), precum şi cu reprezentanţi ai asociațiilor românești din regiune și cu reprezentantul asociației romilor din Cetatea Albă.
Ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de peste hotare Angel Tîlvăr a avut vineri, 24 aprilie 2015, în cadrul vizitei pe care o efectuează în Ucraina, o întrevedere cu liderii comunităţii româneşti din regiunea Odessa şi cu reprezentanţi ai mass media de limba română, la sediul Consulatului General al României.
Ieri, într-o vizită de lucru şi de informare, în Cernăuţi s-a aflat o delegaţie a Colegiului Naţional de Afaceri Interne, condusă de Cătălin ANDRUŞ, Comisar şef de poliţie, lector universitar doctor, şeful Centrului de Studii Universitare Integrate în Afaceri Interne. Cei 26 de reprezentanţi ai Centrului respectiv ce activează din 2008 în cadrul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” au avut în centrul nostru regional un program divers şi bogat, dar au rămas mulţumiţi de această aflare în nordul Bucovinei, de întâlnirile şi discuţiile avute la diverse instituţii şi organizaţii din vechea urbe de pe Prut, promiţând să se mai reîntoarcă la Cernăuţi nu o singură dată.
Astăzi, la Centrul Bucovinean Cultural de Studii Metodice, a fost vernisată expoziţia „Interferenţe etnografice”, proiect transfrontalier cu genericul „Să ne păstrăm trecutul pentru a ne crea viitorul”, derulat de Muzeul Bucovinei, Suceava, în parteneriat cu Muzeul Regional de Arhitectură Populară și Trai din Cernăuți, cu Muzeul de Istorie și Etnografie Bălți, Republica Moldova, şi Consiliul Judeţean Suceava, fiind finanţat de Uniunea Europeană prin Instrumentul European pentru Vecinătate și Parteneriat și cofinanțat de statele participante în program, având un buget total de 208.500 de euro. Vernisajul de la Cernăuţi a fost precedat de alte două expoziţii, care s-au desfăşurat în februarie-martie la Suceava şi Bălţi.
Mă numesc Larisa-Elena Mitu, sunt elevă în clasa a 11-a şi vă scriu din sudul României – oraşul Piteşti, judeţul Argeş. Găsind în Internet informaţii despre românii din comuna Mahala, fapte ce mi-au dat un impuls sufletesc să fac acest pas, adică să vă scriu....faptul că aţi arborat drapelul României pe clădirea primăriei comunei, denotă patriotism şi curaj.