26 mai 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

Memoria...este urma care mai rămîne despre Om

29 octombrie 2020 | Categorie: Noutăţi

Doamna Ludmila Rotaru a fost un om minunat. Toată viața sa dumneaei a petrecut-o la catedră- fie ca profesoară de limba și literatjra romînă, fie ca metodistă la Centrul metodic raional Nouăsulița. Întotdeauna era înconjurată de copii, cărora le- a dezvăluit bogăția limbii romîne, tainele poeziei lui Eminescu, Arghezi sau Alecsandri, sau ale prozei lui Creangă, Sadoveanu sau Slavici.

CREDEM CĂ A DURUT-O LA FEL CA ŞI PE NOI UCRAINIZAREA ŞCOLII DIN SATU-I NATAL STROIEŞTI

29 octombrie 2020 | Categorie: Noutăţi

S-a împlinit un an de când moartea tragică a răpit-o dintre noi pe profesoara şi patriota Ludmila ROTARU din Stroieşti, fostă metodistă la Cabinetul metodic al Secţiei de Învăţământ Noua Suliţă. A fost o fiinţă plăpândă, o excelentă profesoară şi metodistă de română, şi-a iubit neamul cu sufletul. A fost o persoană veselă, cânta în corul „Dragoş Vodă” ...N-a reacţionat atunci la critica din ziarul „Zorile Bucovinei”, înţelegând că avem perfectă dreptate, nu s-a arătat nicicând supărată pe noi, ziariştii...

ASTĂZI S-AU ÎMPLINIT 40 DE ZILE DE CÂND S-A STINS STEAUA PROLIFICULUI SCRIITOR MIRCEA LUTIC

27 octombrie 2020 | Categorie: Noutăţi

Personalitate de vârf a culturii şi spiritualităţii româneşti, cel care a reprezentat elita intelectualităţii bucovinene, Mircea Lutic, care s-a afirmat nu doar ca scriitor, traducător, istoric, ci şi ca simbol al renaşterii noastre spirituale, s-a impus ca o prezenţă reprezentativă care a ştiut să adune în potirul creaţiei inestimabile valori naţionale, simţire şi trăire românească, s-a stins subit din viaţă în noaptea de 17 spre 18 septembrie 2020, lăsând un gol imens în inimile noastre.

Noi re/desoperiri referitoare la Românul Absolut, Mihai Eminescu

27 octombrie 2020 | Categorie: Noutăţi

Cartea,„Nașterea, renașterea și stingerea unei legende” ...cu numeroase poze de familie și fotocopii după acte de stare civilă și de parohie (cercetare în arhive/teren, creație, memorialistică, antologie, jurnal) tratează trei subiecte: monografia satului natal Bursuceni (Bursutscheni/Burzocsen, 1775) în contextul istoriei Moldovei, arborele genealogic al modestei noastre familii și cercetări legate de familia Eminescu. Volumul are o șansă majoră de a merge pe linia scrierilor în domeniu ale lui I.D. Marin și, nota bene, de a fi revelația descoperirilor provocate indirect de către cele 12 ediții ale Festivalului Literar „Mihai Eminescu” de la Dumbrăveni, Suceava.

Considerată „duşman al poporului sovietic”, fiindcă fiul a luptat în armata română

25 octombrie 2020 | Categorie: Noutăţi

Munceau flămânzi şi goi mai întâi la construcţia căii ferate, cărau în spinare lemne şi fiere grele, fiind trataţi ca pe nişte animale. Ca să nu moară de foame, tata mânca bureţi cruzi din pădurea din apropiere. Din 300 de bărbaţi, voinici şi frumoşi, s-au întors la baştină doar vreo 30, de-abia trăgându-şi sufletul după ei, fiind sleiţi de puteri. Un văr de-al tatei, când a fost „vânat”, cântărea vreo 90 de kg, s-a întors de 35 kg”.

PLÂNGE TRIST O LUMÂNARE - A PLECAT LA CERURI UN ROMÂN CU SUFLETUL CA PÂINEA CEA CALDĂ

22 octombrie 2020 | Categorie: Noutăţi

Vestea tristă a venit ca un trăsnet din senin - miercurea precedentă a decedat subit, în consecinţa unui atac de cord, fostul nostru colaborator Gheorghe CUZNIUC, originar din Boian.

Un bariton din nordul înstrăinat al Bucovinei cu România în suflet - Dumitru Caulea

20 octombrie 2020 | Categorie: Noutăţi

Tânărul solist Dumitru Caulea s-a născut într-o familie de cântăreţi. Bunelul său cânta în corul Bisericii de la Horecea, pe care l-a şi dirijat un timp. Tatăl lui Dumitru, Gheorghe Caulea, este înzestrat cu un auz muzical nativ foarte bun. A fost mulţi ani la rând solist al corului „Dragoş Vodă” din Cernăuţi. Se înţelege de la sine că băiatul a moştenit talentul părinţilor, de aceea, nu este întâmplătoare şcolirea lui muzicală. Trecut prin Şcoala de muzică pentru copii nr. 2 din Cernăuţi, apoi între anii 1993-1997 - Secţia muzicală a Colegiului Pedagogic al Universităţii „Iu. Fedkovyci” (a învăţat vocalul cu profesoara Alla Kasianenko), Dumitru Caulea ajunge să intre la Conservatorul din Chişinău, unde a beneficiat de concursul maestrului Ioan Paulencu, artist al poporului din Republica Moldova, un copământean cu Bucovina în suflet. După ce absolvă trei ani de studiu la Chişinău, se transferă, în 2000, la Conservatorul din Bucureşti. Toate aceste realizări au fost posibile datorită perseverenţei tânărului bucovinean care a dorit de mic copil să devină cântăreţ de operă.

PRESTAREA SERVICIILOR DE CALITATE ȘI CONFORTUL CLIENȚILOR PENTRU NOI ESTE CEL MAI IMPORTANT

18 octombrie 2020 | Categorie: Noutăţi

Compania Regională de Furnizare a Energiei Electrice din Cernăuți (CRFEEC) este una dintre cele mai promițătoare și puternice din Ucraina. În pofida faptului că aceasta este o companie destul de tânără ce se ocupă de procurarea și expedierea energiei electrice consumatorilor din regiunea Cernăuți doar din 2019, ea s-a impus pe piața serviciilor ca o companie profesională, onestă și deschisă pentru cooperarea cu clienții săi.

Câteva zile a „umblat” poiana la Varniţa cu românii îngropaţi de viu

15 octombrie 2020 | Categorie: Noutăţi

După ce i-au măcelărit pe românii bucovineni la Varniţa, iscoadele bolşevice au adus lipoveni de la Fântâna Albă, care au săpat câteva gropi şi i-au aruncat şi pe cei morţi, şi pe cei vii, apoi cu un buldozer i-au acoperit cu lut, făcându-i una cu pământul

PROFESOARA DE ROMÂNĂ LILIA GOVORNEAN DISTINSĂ CU ORDINUL „MERITUL PENTRU ÎNVĂŢĂMÂNT” ÎN GRAD DE CAVALER

13 octombrie 2020 | Categorie: Noutăţi

La 13 octombrie curent, domnul Cristian- Leon Ţurcanu, Ambasadorul României în Ucraina, în cadrul Consulatului General al României la Cernăuți şi în prezenţa dnei Irina-Loredana Stănculescu, Consulul General al României la Cernăuţi, a înmânat decorațiile conferite de către Președintele României, domnul Klaus Werner Iohannis - Ordinul „Meritul pentru învăţământ” în grad de Cavaler doamnei Lilia Govornean, profesor de limba şi literatura română la Şcoala nr. 17 din Cernăuţi”, şi Ordinul „Meritul pentru învăţământ” în grad de Ofiţer Şcolii cu predare în limba română din satul Oprişeni, raionul Hliboca, regiunea Cernăuţi”...

DRAGI ROMÂNI DIN VOLOCA, PĂSTRAŢI CU PIETATE CE AVEŢI. Preţuiţi cei 4 piloni, căci merită toată lauda şi recunoştinţa dumneavoastră,

12 octombrie 2020 | Categorie: Noutăţi

Se spune că satul se bazează pe trei piloni: primarul, preotul şi directorul de şcoală. Comuna Voloca nu e o excepţie - are un primar bravo de el, Valentin Hlopina, care gospodăreşte cu mare percepere, un evlavios şi generos slujitor al altarului, Ion Gorda, un excepţional pedagog, directorul şcolii Gheorghe Poclitar. Iar fiindcă trăim în epoca modernismului, aş spune că satul pentru a fi prosper are nevoie de patru piloni – şefa de studii. Maria Onogfreiciuc, şefă de studii în comuna teritorială unită Voloca, o Doamnă cu literă mare, modestă, dar erudită, profesionist care îşi ştie obligaţiile pe nota 12, recent a fost menţionată cu premiul marelui pedagog bucovinean Vasile Tovarniţchi. Îi adresăm sincere felicitări şi cât mai multe asemenea distincţii! „Zorile Bucovinei”

Bucovina– un strigăt istoric

9 octombrie 2020 | Categorie: Noutăţi

Cât privește învățământul românesc din Ucraina, el trece printr-un dramatic și îndelungat proces de deznaționalizare. Acest proces a început încă în anii 90 ai secolului trecut, cu raioanele din sudul Basarabiei istorice, anexate în 1940 de către fosta URSS (reg. Odesa), și s-a extins cu o deosebită intensitate, în perioada actuală, în special asupra raioanelor nordice ale fostei Basarabii (reg. Cernăuți). Școlile din aceste localități au fost transformate, mai întâi, din școli românești în școli mixte, ca mai apoi să fie complet ucrainizate. La ora actuală, ținta politicilor de deznaționalizare și asimilare prin școală sunt toate școlile românești din nordul Bucovinei. Statistica este îngrozitor de tristă la acest capitol. Iată doar câteva date pe care le-am extras din recentul Apel al românilor din Bucovina adresat Președintelui României: „Cu regret constatăm că, în ultimii 93 de ani, Ucraina, ca republică independentă sau sovietică, a desființat 205 școli cu limba română de educație, din cele 282 câte au existat istoric în teritoriile anexate de-a lungul timpului. În perioada de după 1991, doar în regiunea Odesa au dispărut 16 din cele 19 școli românești rămase de la URSS. Iar în regiunea Cernăuți, din cele 91 de școli câte existau în 1992 au mai rămas 61.

La cea de-a 612-a aniversare Cernăuţiul plânge nu doar cu lacrima cerului, ci şi cu lacrima românului înstrăinat

6 octombrie 2020 | Categorie: Noutăţi

Octombrie la Cernăuţi îşi cerne uitarea. De hramul oraşului nimic nu aminteşte de evidenta urmă românească la Cernăuţi. Poveştile românilor din Cernăuţi au un conţinut tragic, tot mai mult fiind scrise într-o altă limbă decât cea română. Durerea şi tristeţea toamnei s-a tăinuit cu lacrima cerului cu o rană sângerândă în inimile noastre – celor o mână de români care gândim şi vorbim româneşte. Nimeni nu-şi mai aminteşte de Hrisovul Domnitorului Alexandru cel Bun, ctitorul oraşului, semnat la 8 octombrie 1408, în care e atestat pentru prima dată Cernăuţiul. Octombrie la Cernăuţi, celebru oraş vitregit de istorie, tragic prin destin, aflat sub cizma mai multor imperii, cu un zbuciumat şi impresionant trecut românesc, poartă pecetea

DRAGI PROFESORI, SFINTE SĂRBĂTORI, VĂ ADUCEM AZI ÎN SUFLET CERUL PLIN DE FLORI

4 octombrie 2020 | Categorie: Noutăţi

Plouă toamna cu iubire pentru Voi, dragi dascăli, care v-aţi lăsat amprenta asupra devenirii fiecăruia dintre noi. De Ziua Profesorului „Vă aducem azi în suflet cerul plin cu flori”, ne amintim cu recunoştinţă, cu gratitudine de acei care ne-au atins coardele inimii, care au ars, dăruindu-se vocaţiei de dascăl. Un bun profesor este asemeni unei lumânări. El se mistuie pe sine însuși pentru a lumina calea altora, precum o face Profesorul de română, dl Nicolae MINTENCU, Învăţător Emerit al Ucrainei, Cetăţean de onoare al comunei Voloca, raionul Hliboca, care a fost binecuvântat cu această menire de a da aripi de zbor, de a sculpta sufletele elevilor.

Ziua Profesorilor. la şcoala românească din Cupca

3 octombrie 2020 | Categorie: Noutăţi

Prima duminică a lunii lui Brumărel ne vine cu o sărbătoare deosebită în viața noastră – Ziua lucrătorilor din învățământ