Marea taină a existenței umane nu constă în a trăi, ci în a ști pentru ce trăiești”, spunea Dostoievski, unul din principalii scriitori ce au aparținut vârstei de aur a literaturii ruse (1820-1880)) și unul din cei mai reprezentativi pentru cultura Rusiei și a Europei Ortodoxe.
La biblioteca din Pătrăuții de Jos a avut loc o interesantă întâlnire cu iubitorii poeziei dedicată zilei mondiale a Poeziei. Măsura respectivă a fost organizată de bibliotecara șefă a acestei biblioteci, doamna Maria Ștefureac. Ea a fost ajutată de cele două lucrătoare ale sferei culturale din Pătrăuții de Jos, directoarea căminului cultural Larisa Popescu Chedic și conducătoarea artistică Natalia Balan.
Veşnic călător prin lume, a purtat dorul românilor de la Cernăuţi, unde îl aştepta cu uşile deschise „Palatul cu prieteni” – oameni înrudiţi întru duh şi aspiraţii, libertate, dragoste pentru cuvântul matern – spre Chişinăul drag, pentru a-şi face noi prieteni, români cu inimi înflăcărate, cu sete de adevăr, care îşi iubeau şi îşi iubesc graiul şi neamul, în pofida înstrăinării de Ţara dragă. Astfel, din Cernăuţi, oraşul ctitorit de Alexandru cel Bun, pe drumurile „gândului şi ale durerii”, „îngenunchiat în fața iubirii dintre oameni”, pe podul de flori din mai 1990 de peste Prut, scriitorul îţi îndreaptă paşii spre Chişinău, purtându-ne imaginar pe Aleea clasicilor din Parcul central, unde se desfăşoară sărbătoarea limbii române cu poeţii Grigore Vieru și Nicolae Dabija, înalţă „altare pentru eternitate” la Mănăstirea Căpriana, ctitorită de Ștefan cel Mare.
…liderii nici habar nu au măcar câte şcoli cu limba română de predare şi câte mixte există în prezent în Ucraina!!! Că doar timp de 5 ani numărul lor a scăzut de la 63, în 2015-2016, la 57 de şcoli cu limba de predare română în 2020-2021 şi 17 bilingve (cu predare în ucraineană şi română). Ruşine! S-au prezentat la dezbatere cu lecţia nepregătită, cu date vechi de zeci de ani ce nu corespund realităţii. Spre regret, n-am auzit nimic concret ce se face în şcoli, cu excepţia lui Eugen Patraş, vicepreşedintele ONG-ului Centrul cultural român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi, care a semnalat situaţia catastrofală a învăţământului din şcolile din regiunea Odesa, „că lucrurile au luat-o în mod galopant spre destrămarea învăţământului românesc”, şi Elena Nandriş, vicepreşedinta Societăţii culturale „ Gr. Nandriş” din Mahala, care a îndrăznit să spună lucrurilor pe nume, că indicaţiile sunt primite de sus şi urmează să fie executate la nivel raional
Eminescu e Poetul – Faimă, vis şi legământ. Anual această frumoasă sărbătoare a poeziei, a cuvântului scris, a literaturii, este marcată pe larg la CIE Cupca.
A fost un om de cuvânt, care și-a respectat jurămintele. Odată instalat la domnie, Alexandru a acționat în vederea consolidării statului est-carpatic. A introdus în Sfatul Domnesc dregătorii precum logofăt, vornic, staroste, paharnic, postelnic sau vistier.
În pofida uzurpatorilor și a angoaselor lor apocaliptice, Louis Aragon, cunoscut pentru ambivalențe sexuale înainte și după mariajul lui cu Elsa Triolet — relație repusă în discuție — a spus că viitorul omenirii va fi feminin, sau nu va mai fi. Scriitoarea franceză, Meena Goll spune că „Femininul este viitorul planetei. Secolul XXI va fi feminin sau nu va fi.” Profeția ei optimistă, departe de a fi religioasă, este convergentă cu profeția din Biblie, că femeia va zdrobi capul șarpelui. Papa Ioan-Paul II, deși celibatar, a spus că „Viitorul
"Numai cine nu are țară înțelege cât de important e s-o ai şi să lupți pentru ea!" Noi avem o țară splendidă şi nu mai ştim cum să scăpăm de ea. Ruşine!!" . Şi am mari dubii că în România, pe undeva, se mai învață cântece despre patrie. Iar acum citesc că geografia şi istoria României stau să fie scoase din programa şcolară. Cine mai suntem noi, oameni buni? Ne dizolvăm încet,
Inițiativa Asociației C.C.P.C.T. Arboroasa este menită să comemoreze, cu respectul cuvenit, pe românii noștri din Valea Siretului care au fost victimele tragediei de acum 80 de ani, la Fântâna Albă. Тu este un proiect, ci o inițiativă populară destinată în principal tinerilor, elevi și studenți. Dorim ca, împreună cu voi toți, să zidim în anul 2021 o cutumă comemorativă pentru românii din toată țara, care va fi continuată în anii care urmează. Vă propunem ca, în data de joi, 1 aprilie 2021, ora 18, să aprindem o lumânare pentru sufletul românilor uciși acum 80 de ani în nordul Bucovinei de comuniștii sovietici. În această zi, vom îmbrăca portul național și vom purta insigna cu simbolul comemorării.
Când nu mai avem nici un sprijin, nici o susţinere, în clipe de deznădejde, privirile ne sunt orientate spre Patria noastră istorică – România. Şi de astă dată, tot Patria-Mamă ne-a venit în ajutor. Mai bine zis, Excelenţa Sa, dna Irina-Loredana Stănculescu, Consulul General al României la Cernăuţi, care e tot o adevărată Mamă pentru noi, românii de la această margine de Ţară, a fost acea care a înţeles că trebuie să acorde o mână de ajutor, căci românii din Cernăuţi merită să aibă un Palat Naţional reparat şi amenajat, că nu e de demnitatea unui om care se stimează să participe la diverse manifestări într-o sală delăsată, nici a unui bun gospodar să-şi desfăşoare evenimentele cu ecou naţional într-un grajd, precum era până mai ieri sediul Societăţii „Mihai Eminescu” din Cernăuţi. ..
Scriitorul și publicistul basarabean Nicolae Dabija a murit în această noapte, pierzând lupta pentru viaţă, în consecinţa complicațiilor provocate de coronavirus, transmite
Mulţumim Patriei noastre istorice! Dar oare când copiii, nepoţii noştri (unii nepoţi ai acestor lideri lăudăroşi ce îşi asumă meritele de-acum învaţă în şcoli ucrainene) vor învăţa în altă limbă străină neamului românesc, aceşti lideri „merituoşi” şi „sârguincioşi” vor mai avea cu ce se lăuda? Până încă nu e de tot târziu, ar trebui toate societăţile, consiliile şi alianţele să se unească ca să susţină, în primul rând, profesorii de română, să se rezolve odată şi pentru totdeauna problema studierii Limbii Române în şcolile cu predarea în română, de altfel Patria-Mamă va acorda burse copiilor care nu vor mai învăţa în Limba strămoşilor…
Era prezent deseori la manifestările noastre de suflet, la Cernăuți, unde...
Programul de burse acordate membrilor minorității românești din Ucraina reprezintă un angajament pe termen lung al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Secretariatului General al Guvernului (SGG-DRP). Acesta este integrat în strategia de sprijinire a eforturilor pe care românii din afara granițelor le depun pentru a-și păstra identitatea lingvistică. Continuarea acestui program este asumată explicit în Programul de Guvernare 2020-2024, fiind considerată o prioritate la nivelul politicilor pentru românii de pretutindeni.
Forțele active ale creației binelui sunt patriotismul, sufletul curat, credința în Dumnezeu