19 martie 2024
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

Sinodul rus amenință BOR după ce zeci de preoți au părăsit Mitropolia Chișinăului infiltrată de serviciile ruse

15 martie 2024 | Categorie: Actualități

Sinodul rus amenință BOR după ce zeci de preoți au părăsit Mitropolia Chișinăului infiltrată de serviciile ruse După invadarea Ucrainei zeci de preoți au părăsit Mitropolia Moldovei și au trecut la Mitropolia Basarabiei aflată în subordinea Bisericii Ortodoxe Române. Mitropolia Chișinăului, infiltrată de serviciile ruse Darius Muresan, Defense Romania

Maria Tănase, ”Pasărea măiastră a României” - frumoasa poveste de dragoste a lui Constantin Brâncuși

19 februarie 2024 | Categorie: Actualități

A oferit creația sa întregii lumi, fiecărui suflet care a trecut pragul atelierului său din Paris, dar Constantin Brâncuși va aparține etern poporului român. Exprimarea esenței în sculptură, eleganța formei, îmbinarea artei populare cu rafinamentul parisian sunt doar câteva dintre elementele definitorii pentru cel care a pus sufletul românesc în forme universale.

Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Gheorghe Cârciu, a efectuat în perioada 14-16 februarie 2024 o vizită de lucru în Republica Italiană.

17 februarie 2024 | Categorie: Actualități

Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Gheorghe Cârciu, a efectuat în perioada 14-16 februarie 2024 o vizită de lucru în Republica Italiană. Cu acest prilej, au avut loc întâlniri cu reprezentanți ai comunității românești din regiunea Lazio, ai clerului, precum și cu reprezentanți ai misiunii diplomatice din teritoriu. Principalele teme de discuție au vizat programele de finanțare nerambursabilă ale Departamentului pentru Românii de Pretutindeni (DRP) pentru anul 2024, care urmăresc păstrarea, afirmarea și promovarea identității noastre lingvistice, culturale și religioase, precum și politicile și acțiunile statului român care se adresează comunităților românești, punctându-se liniile strategice pe care DRP le are în vedere.

Participarea delegației DRP la întrunirea adunării eparhiale și la congresul Episcopiei ortodoxe române a Italiei

16 februarie 2024 | Categorie: Actualități

Gheorghe Cârciu, secretar de stat: "Am avut onoarea să fiu alături de comunitatea românească din Italia, împreună cu Preasfințitul Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei și cu Preasfințitul Părinte Arhiereu-Vicar Atanasie de Bogdania, la întrunirea Adunării Eparhiale și Congresului Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei (EORI), desfășurat la Centro Mariapoli, Castel Gandolfo. Peste 1000 de participanți, clerici, monahi, mireni și voluntari din comunitatea românească din Peninsulă au venit la acest important eveniment.

La Lunca, și după 84 de ani, durerea urcă strigătoare spre cer – la 6 februarie 1941, a gemut învolburatul bătrânul Prut, însângerat şi înfierbântat de sângele martirii români masacraţi de mitralierele călăilor sovietici

6 februarie 2024 | Categorie: Actualități

La Lunca, și după 84 de ani, durerea urcă strigătoare spre cer – la 6 februarie 1941, a gemut învolburatul bătrânul Prut, însângerat şi înfierbântat de sângele martirii români masacraţi de mitralierele călăilor sovietici Au trecut 84 de ani de la masacrul din noaptea din 6 spre 7 februarie 1941, când lângă localitatea Lunca, Herţa, sute de români nevinovaţi din satele din jurul Cernăuţiului, majoritatea fiind din Mahala, dar și din Boian, Voloca, etc., au fost secerați pe malul drept al Prutului de gloanţele mitralierelor grănicerilor sovietici, au fost înjunghiaţi de baionetele călăilor bolşevici, unica vină a acestor oameni paşnici fiind dorinţa de libertate, de a scăpa de jugul asupritorilor

24 ianuarie - 165 de ani de la „Mica Unire”, care, de fapt, a devenit MAREA UNIRE. Alexandru Ioan CUZA, până a deveni Domnul Unirii, după înfrângerea revoluției din1848, venea adeseori la Cernăuți

24 ianuarie 2024 | Categorie: Actualități

24 ianuarie - 165 de ani de la „Mica Unire”, care, de fapt, a devenit MAREA UNIRE. Alexandru Ioan CUZA, până a deveni Domnul Unirii, după înfrângerea revoluției din1848, venea adeseori la Cernăuți 24 ianuarie a constituit pentru noi, românii, un moment astral de mare vibrație românească care a înscris în istoria noastră zbuciumată calea devenirii noastre.

Cetățenii români din țară și din afara granițelor pot plăti retroactiv pentru cel mult 6 ani de vechime în muncă.

12 ianuarie 2024 | Categorie: Actualități

Cetățenii români din țară și din afara granițelor pot plăti retroactiv pentru cel mult 6 ani de vechime în muncă. Posibilitatea cumpărării vechimii în muncă, necesară pensionării pentru limită de vârstă, a fost prelungită până la sfârșitul anului 2024.

Acord privind extinderea Spațiului Schengen cu România și Bulgaria și aplicarea acquis-ului comunitar Schengen în România și Bulgaria la frontierele aeriene și maritime

28 decembrie 2023 | Categorie: Actualități

AcoAcord privind extinderea Spațiului Schengen cu România și Bulgaria și aplicarea acquis-ului comunitar Schengen în România și Bulgaria la frontierele aeriene și maritimerd Ministerul Afacerilor Interne anunță că a ajuns la un acord împreună cu ministerele omoloage din Austria și Bulgaria privind extinderea Spațiului Schengen cu România și Bulgaria și aplicarea acquis-ului comunitar Schengen în România și Bulgaria la frontierele aeriene și maritime. Mai multe informații sunt disponibile aici:

Cea mai frumoasă și cea mai importantă sărbătoare e când toți creștinii se bucură de Nașterea Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

26 decembrie 2023 | Categorie: Actualități

Pe data de 25 decembrie (stil nou) se sărbătorește cea mai frumoasă sărbătoare a anului, când toți se unesc cu sufletul prin colindă, urătură și sorcovă. Copiii duc această bucurie pe la fiecare casă prin glasul lor subțire și divin, cântând colinda strămoșească.

Corul bisericesc - instrumentul lui Dumnezeu prin ajutorul căruia îngerii coboară pe pământ

23 decembrie 2023 | Categorie: Actualități

Corul bisericesc - instrumentul lui Dumnezeu prin ajutorul căruia îngerii coboară pe pământ Corul este instrumentul muzical, unul întreg care nu se desparte de nucleu. O cale spre Rai pe care urcă rugăciunile creștinilor.

Gheorghe Cârciu, Secretar de stat DRP: În 2024 îmi doresc să susținem cu mai multe proiecte concrete copiii și tinerii care trăiesc în afara țării

16 decembrie 2023 | Categorie: Actualități

Gheorghe Cârciu, Secretar de stat DRP: În 2024 îmi doresc să susținem cu mai multe proiecte concrete copiii și tinerii care trăiesc în afara țării și sunt pasionați de activitățile sportive, fie că vorbim despre sport de performanță sau de masă. Acesta a fost principalul subiect de pe agenda discuției cu președintele Comisiei pentru Tineret și Sport din Senat, Bogdan Matei, și reprezentanți ai federațiilor sportive italiene unde sunt înregistrați numeroși sportivi români.

Vizita de lucru a Secretarului DRP, Gheorghe Cârciu, în Odessa, Ucraina

11 decembrie 2023 | Categorie: Actualități

Duminică, 10 decembrie 2023, secretarul se stat Gheorghe Cârciu și reprezentanții DRP au participat la Sfânta Liturghie oficiată de Episcopul Basarabiei de Sus ÎPS Veniamin la Biserica ”Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din localitatea Hagi Curda

România a declarat epidemie de rujeolă

6 decembrie 2023 | Categorie: Actualități

România a declarat epidemie de rujeolă Ministerul Sănătății al României a declarat epidemie de rujeolă în țară din cauza creșterii rapide a numărului de pacienți, precum și a numărului mare de copii infectați internați.

Soția i-a comandat deja un loc în cimitir…Povestea unui cercetaș ucrainean – Fiul Cerului, despre care se credea că este mort. L-a salvat Icoana de la Bahmut! „M-am târât până la ai noștri trei zile și două nopți”

21 noiembrie 2023 | Categorie: Actualități

Soția i-a comandat deja un loc în cimitir…Povestea unui cercetaș ucrainean – Fiul Cerului, despre care se credea că este mort. L-a salvat Icoana de la Bahmut! „M-am târât până la ai noștri trei zile și două nopți” Calea lui este o poveste despre lupta împotriva setei, foamei, disperării și oboselii de moarte, din care în cele din urmă ieși învingător. Și aceasta este o poveste de dragoste. Hohol: „M-am târât până la ai noștri trei zile și două nopți. Povestea mea este despre a nu renunța. Am venit aici pentru a distruge inamicul, nu pentru a muri. Nu este nevoie să te pui nepăsător pe altar - prețuim fiecare clipă din viață. Sper că, prin exemplul meu, pot insufla speranță și încredere oamenilor că totul nu este atât de rău”, afirmă Fiul Cerului, salvat de Icoana de la Bahmut.

Există o scurgere de radiații de la reactorul "Energoatom" a CNE Zaporijja

17 noiembrie 2023 | Categorie: Actualități

Există o scurgere de radiații de la reactorul "Energoatom" a CNE Zaporijja La unitatea de alimentare nr. 5 a CNE Zaporijja, a avut loc un incident cu o scurgere de reactivi din primul circuit al reactorului în al doilea, care nu a fost eliminat până acum. Acest lucru este raportat de NAEK „Energoatom”.