28 mai 2023
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

Copiii românilor din Cernăuţi vor învăţa în noul Liceu nr.6 cu predare în română, „Alexandru cel Bun”

30 iulie 2021 | Categorie: Noutăţi

Gimnaziul nr. 6 „Alexandru cel Bun” din centrul municipiului, fosta Şcoală Medie nr.29, la crearea şi inaugurarea căreia şi-a adus aportul un român cu literă mare, fostul ei director, regretatul Mihai Jar, a devenit Liceul nr.6 „Alexandru cel Bun”.

Forumul Cultural Transfrontalier este cel mai mare eveniment desfășurat de Consiliul Județean Iași în prezența a peste 60 de delegați din Republica Moldova și Ucraina, alături de care împărtășim trecutul și istoria ca vecini și ca frați, și chiar dacă acum ne despart granițe, prin intermediul culturii putem consolida relaţiile speciale dintre noi.

30 iulie 2021 | Categorie: Noutăţi

Forumul Cultural Transfrontalier este cel mai mare eveniment desfășurat de Consiliul Județean Iași în prezența a peste 60 de delegați din Republica Moldova și Ucraina, alături de care împărtășim trecutul și istoria ca vecini și ca frați, și chiar dacă acum ne despart granițe, prin intermediul culturii putem consolida relaţiile speciale dintre noi.

Oana Ursache : Punți de legătură între România și Albania sunt multe!

29 iulie 2021 | Categorie: Noutăţi

„Pe-al nostru steag e scris Unire”

Cu dragoste şi credinţă de cele sfinte ale neamului

28 iulie 2021 | Categorie: Noutăţi

Dumnezeu, credinţa, spunea Marele Eminescu, omul trebuie să le aibă în suflet, doar

Biserica Ortodoxă Ucraineană celebrează 1033 de ani de la Creștinarea Rusiei Kievene

27 iulie 2021 | Categorie: Noutăţi

La 27 iulie 2021 la Kiev se desfăşoară Procesiunea Calea Crucii a Bisericii Ortodoxe Ucrainene spre Lavra Peşterilor (Lavra Pecerska) cu ocazia aniversării a 1033 de ani de la Creștinarea Rusiei Kievene.

CO M U N I C A T

27 iulie 2021 | Categorie: Noutăţi

În perioada 23 – 25 iulie 2021, Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești Cernăuți a desfășurat una dintre cele mai de amploare acțiuni culturale din Regiunea Cernăuti, ediția a XVI-a a Festivalului-concurs Internațional de muzică populară românească ,,ÎN GRĂDINA CU FLORI MULTE”, având ca obiective:

La 26 iulie 1969 poetul român martir din Crasna Ilie Motrescu este asasinat în pădurea Crasnei de către agenții sovietici

26 iulie 2021 | Categorie: Noutăţi

La 26 iulie 1969 poetul român martir din Crasna este asasinat în pădurea Crasnei de către agenții sovietici, la indicația fostului KGB - Direcția operativă Cernăuți. Corpul neînsuflețit a fost purtat în portbagajul unei mașini până la Cernăuți și a fost aruncat în Prut. Găsit peste trei zile, a fost îngropat pe ascuns în Cimitirul central din Cernăuți

Tu eşti în cer cu Eminescu, /Dar parcă te văd printre noi

26 iulie 2021 | Categorie: Noutăţi

Azi, 26 iulie 2021, se împlinesc 52 de ani de la moartea tragică a unuia dintre cei mai talentați poeți români nordbucovineni din perioada postbelică Ilie Motrescu din Crasna Putnei.Propunem atenției tuturor și câteva poezii dedicate poetului scrise de câteva doamne din Pătrăuții de Jos.

Populația Pământului, cum trăieşte, e curios să ştim...

23 iulie 2021 | Categorie: Noutăţi

Dacă aveți propria casă, măncati mese complete zilnic, beti apă curată, aveți un telefon mobil, aveti acces la internet și ati absolvit o facultate, atunci vă aflati

GUVERNUL UCRAINEAN ACORDĂ 2 MLN DE GRIVNE PENTRU DEZVOLTAREA SERVICIILOR SOCIALE PENTRU FIECARE COMUNITATE TERITORIALĂ CE VA PARTICIPA LA PROIECT

22 iulie 2021 | Categorie: Noutăţi

Guvernul Ucrainei a simplificat condiţiile de participare a comunităţilor teritoriale la proiectul pilot „Dezvoltarea serviciilor sociale”. Fiecare comunitate teritorială ce va participa la proiect va obţine anual din partea statului până la 2 mln de grivne. O asemenea hotărâre a fost adoptată la şedinţa Cabinetului de Miniştri ai Ucrainei.

Încă un proiect comun România-Ucraina, care vine în ajutorul medicilor cernăuţeni – al 6-lea la număr…

22 iulie 2021 | Categorie: Noutăţi

În cadrul implementării Proiectului transfrontalier „Sporirea serviciilor medicale privind procedurile minim-invazive în regiunea limitrofă România-Ucraina” la Spitalul clinic regional din Cernăuţi a avut loc o conferinţă de presă. Acesta e al 6-lea proiect transfrontalier, realizat în domeniul medicinii, fapt sensibilizat de Oleksii Gruşko, directorul Agenţiei pentru dezvoltarea regională Cernăuţi, dar şi de Oleksii Voloşciuk, specialist al proiectului.

Domnului Vladimir Putin: Susțineți, domnule Președinte, preluând teza predecesorilor dumneavoastră sovietici, precum că România, în 1918, a ocupat Basarabia și Bucovina. Iar ulterior, în 1940, URSS a „eliberat” o parte din aceste teritorii

22 iulie 2021 | Categorie: Noutăţi

... vă reamintesc că țara noastră a fost pusă în situația de a accepta ultimatumul dat de Stalin în 26 iunie 1940, pentru că așa s-a înțeles cu Hitler, să ne ocupe teritoriul...Aceste evenimente tragice au produs consecințe dramatice pentru majoritatea populației din aceste teritorii. Aș aminti aici drama de la Fântâna Albă, Bucovina, din 1 aprilie 1941, când mii de români au fost omorâți doar pentru că nu voiau să devină cetățeni ai URSS. Au urmat apoi deportările în Siberia și Kazahstan, unde sute de mii de familii au avut de suferit din cauza ororilor staliniste. Iar pentru a-i pedepsi pe majoritatea locuitorilor din teritoriile anexate la URSS, conducerea sovietică a inventat o nouă identitate lingvistică – limba moldovenească.

Regele poeziei românești comemorat de românii din Pătrăuţii de Jos

22 iulie 2021 | Categorie: Noutăţi

...satul meu drag Pătrăuții de Jos, am organizat și aici o întâlnire cu membrii cercului literar ce activează la căminul cultural local. Organizați și pregătiți de doamnele Larisa Chedic și Natalia Balan, lucrătoarele de aici, cu susținera doamnei bibliotecare șefe a bibliotecii pătrăucene, d-na Maria Ștefureac, care a amenajat de asemenea o expoziție în incinta bibliotecii locale, am susținut un discurs și un recital poetic.

Ş-acel rege-al poeziei, vecinic tânăr şi ferice…„Cine e mai mare, vrem să ştim, la ghişeu, Alecsandri sau Eminescu?...

21 iulie 2021 | Categorie: Noutăţi

Vasile Alecsandri şi Mihai Eminescu au fost cei mai de seamă poeţi români nu doar din sec 19, ci din toate timpurile. Membri ai Societăţii Culturale „Junimea” din Iaşi, prin operele sale i-au dat valoare şi strălucire. Eminescu cunoştea şi s-a inspirat, desigur, în tinereţe, de poezia lui Alecsandri încât, atunci când s-a organizat Serbarea de la Putna, la îndemnul studenţilor ca să scrie imnul lui Ştefan cel Mare, a refuzat şi l-a rugat pe Alecsandri, cu toate că ultimul n-a participat la Serbare, a compus doar cunoscutul „Imn religios lui Ştefan cel Mare”.

DOAMNE, OCROTEŞTE-I PE ROMÂNI! Adrian Păunescu – poetul care ne-a învăţat cum se iubeşte o patrie…, care ne-a chemat să apărăm limba, legea strămoşească şi moşia, fiindcă ce s-a „câştigat cu sânge nu se negociază niciodată cu cerneală!”

20 iulie 2021 | Categorie: Noutăţi

Adrian Păunescu a militat ca limba română să nu mai fie sfidată, ci să rămână suportul vieţii neamului nostru, candela dăinuirii unui popor, să fie acasă stăpână, ca Biserica Neamului “Mama noastră a tuturor”, după cum spunea Eminescu – tăria noastră, legea strămoşească să nu mai fie umilite, îndemnându-ne să luptăm pentru păstrarea fiinţei neamului şi a identităţii noastre multimilenare, să fim uniţi pentru viitorul Neamului, să rămânem credincioşi rădăcinii noastre, să ne batem pentru dezvoltarea şi prosperitatea ambelor maluri ale Prutului. A melitat pentru regăsirea noastră în Europa şi în spaţiul legitim al spiritualităţii româneşti, pentru diversitatea şi integritatea culturii naţionale, pentru unitatea neamului, pentru demnitatea de a fi români - oriunde ne-am afla - şi pentru a continua să visăm şi să gândim în limba română.