29 martie 2024
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

BOINCENII – PĂSTRĂTORI FIDELI AI TRADIŢIILOR STRĂMOŞEŞTI

9 ianuarie 2015 | Categorie: Noutăţi

Din nou s-au deschis porţile Împărăţiei Ler-ului în Bucovina noastră frumoasă. Ce-i drept, în acest an, misterul pitoreştilor obiceiuri şi tradiţii de Crăciun a coborât din Datină străbună nu doar cu alai şi veselie, ci, mai degrabă, cu durere şi tristeţe, mai ales, pentru acei care şi-au pierdut suflete dragi pe frontul din estul Ucrainei.

CÂND ÎI VA FI ANULATĂ INTERDICŢIA LUI VASILE ILICA ?

5 ianuarie 2015 | Categorie: Noutăţi

Recent, conform legislaţiei în vigoare, la adresarea ziarului „ZORILE BUCOVINEI” şi Societăţii Jurnaliştilor Români Independenţi din regiunea Cernăuţi de a-i anula interdicţia nonagenarului Vasile Ilica, originar din localitatea Broscăuţii Noi, raionul Storojineţ, redacţia bisăptămânalului nostru a primit un răspuns, semnat de Iu. Feloniuk, şef interimar al Direcţiei Serviciului Securităţii de Stat în regiunea Cernăuţi.

MALANCARII UCRAINENI ŞI ROMÂNI DIN BUCOVINA VIN ÎN AJUTORUL COPĂMÂNTENILOR CE LUPTĂ ÎN ESTUL ŢĂRII

4 ianuarie 2015 | Categorie: Noutăţi

La 15 ianuarie a.c., în locul tradiţionalului festival de iarnă „Malanka Fest”, se va desfăşura festivalul de binefacere „Malanca Cernăuţeană - armatei ucrainene ”. Toate premiile băneşti de la acest concurs vor fi orientate în ajutorul militarilor bucovineni, aflaţi în Donbas, în zona desfășurării operaţiunii antiteroriste.

DRAGI ROMÂNI, STIMAŢI CITITORI!

1 ianuarie 2015 | Categorie: Noutăţi

Auziţi? Sună clopoţei de argint, clinchetul lor vesel vestindu-ne că a mai înflorit o creangă în pomul veşniciei – o ramură de Dalbe Flori, care va rodi cu prospeţimea datinilor străbune, cu nectarul Maternei Limbi Române, cu generozitatea sufletelor şi nobleţea faptelor noastre. Anul se înnoieşte şi ne primenim şi noi cu o nouă speranţă, ridicând păharul pentru tot ce atingem cu farmecul visului şi gândului, cu emoţia aşteptărilor...

CÂT VA RĂSUNA COLINDUL NOSTRU SFÂNT...

27 decembrie 2014 | Categorie: Noutăţi

Porţile împărăţiei Ler-ului s-au deschis din nou pentru colindătorii din Bucovina, pentru care sfintele tradiţii şi obiceiuri sunt un sacru legământ cu străbunii. Steaua magică ce a vestit naşterea Pruncului Iisus a luminat cu bucurie şi a doua zi în Pomul de Crăciun de la Consulatul General al României la Cernăuţi, colindătorii – şi mici de-o şchioapă, şi mai voinicei, fiind primiţi cu inima deschisă, cu cadouri frumoase de graţioasa gazdă, Excelenţa Sa Eleonora Moldovan, Consulul General al României la Cernăuţi, de ministrul consilier Ionel Ivan, de alţi reprezentanţi ai misiunii diplomatice române la Cernăuţi, care întotdeauna sunt bucuroşi de oaspeţi dragi şi în persoanele cărora oricând găsim înţelegere, sprijin şi susţinere.

STATORNICI ÎN IUBIRE DE NEAM

24 decembrie 2014 | Categorie: Noutăţi

„La mine în suflet stă o rană pentru neamul nostru. Am trecut prin multe greutăţi şi nedreptăţi, am suferit mult cu toţii, însă după nour şi furtună, vine vreme bună. Se va însenina şi cerul nostru. Anul acesta, la 1 Decembrie, de Ziua Naţională a României, aflându-mă la restaurantul fiului Dragoş, m-am apropiat de dna Eleonora Moldovan, Consulul General al României la Cernăuţi, şi am felicitat-o, cerându-mi scuze pentru îndrăzneală şi bucurându-mă din suflet că am ajuns această zi măreaţă – să sărbătoresc şi eu Ziua Unirii României Mari”.

Mesajul ministrului delegat pentru românii de peste hotare, Angel Tîlvăr, cu ocazia Crăciunului și Anului Nou

23 decembrie 2014 | Categorie: Noutăţi

Sărbătorile sunt împletite cu datini și obiceiuri care ne aduc aminte mereu de țară și de cei rămași acasă. Crăciunul este o sărbătoare a sufletului și aduce o imensă bucurie lăuntrică atunci când este împărtășit cu cei asemeni ție: familie, comunitate, țară. Este un moment special care vine să ne vindece de orice înstrăinare și ne hrănește dorul de oameni, lucruri sau locuri dragi. Oriunde ne-am afla de Crăciun, vom fi întotdeauna laolaltă în spirit și în neam: neamul românesc. Este firesc așa pentru că sărbătorile sunt alcătuite din lucruri care nu pot fi făcute sau spuse decât românește – colindăm românește, gătim bucate românești, ne bucurăm așa cum numai românii o știu.

SFÂNTUL COLIND, DULCELE ALINT…

23 decembrie 2014 | Categorie: Noutăţi

aceste bunuri care ne-au salvat de la pierzanie şi ne ţin şi astăzi mândri cu fruntea sus sunt tradiţiile Sfintelor Sărbători de iarnă, întrupate în câteva cuvinte – Florile Dalbe, Leru-i Ler, Colinde, Bădica Traian…

DE LA SUCEAVA, COLIND DE IUBIRE PENTRU CERNĂUŢI

21 decembrie 2014 | Categorie: Noutăţi

Este un blestem să te duci la tine acasă, în ograda ta, cu paşaport!

SĂ NE RUGĂM ÎN GRAIUL STRĂBUNILOR

20 decembrie 2014 | Categorie: Noutăţi

La Voloca, puterea rugăciunii şi iubirea de Ţară, moştenite din străbuni, vibrează şi perpetuă sub acelaşi dangăt de clopot în Catedrala Credinţei şi Dăinuirii Neamului.

SĂ SALVĂM PĂMÂNTUL CARE MOARE

19 decembrie 2014 | Categorie: Noutăţi

Problema eroziunii solurilor este răspândită nu numai în ţinutul nostru, ci şi în ţările vecine – România şi Moldova. Ploile torenţiale „spală” pământurile noastre din ce în ce mai mult, fermieri şi oameni simpli de la ţară rămânând fără terenuri arabile şi pășuni din cauza solului erodat. De aceea trebuie întreprinse măsuri pentru a preîntâmpina şi a înlătura acest dezastru.

O MÂNĂ DE AJUTOR PENTRU NEVĂZĂTORII DIN UCRAINA, ROMÂNIA ŞI MOLDOVA

19 decembrie 2014 | Categorie: Noutăţi

Întunericul, umbrele, siluetele abia vizibile, punctele de lumină – aceasta este viaţa nevăzătorilor, care sunt lipsiţi, din diferite cauze, de privilegiul de a cunoaşte culorile, formele, de a vedea raza soarelui ş.a. În prezent, persoanelor cu acest defect le este foarte greu să trăiască. Însă primii paşi pentru ai ajutora au început să prindă contur.

SPRE EUROPA – PE ÎNTUNERIC

18 decembrie 2014 | Categorie: Noutăţi

Mergem spre Europa, pe întuneric, goi şi flămânzi, scrâşnind din dinţi, dar cu zâmbet pe buze, cu speranţa în piept."Asta-i cum a-i merge cu dosul gol împotriva vijeliei", îmi spunea odată Vasile Botă din s. Boian.

„CU CÂT RĂZBOIUL VA FI MAI ÎNDELUNGAT, CU ATÂT MAI MARE VA FI CÂŞTIGUL UNORA…”

16 decembrie 2014 | Categorie: Noutăţi

Adevărul despre războiul din Donbas îl cunosc doar cei care luptă

O CARTE CÂT ACUTA REVERBERAŢIE A DANGĂTULUI UNUI CLOPOT DE CATEDRALĂ

15 decembrie 2014 | Categorie: Noutăţi

Două conştiinţe aparţinând unor generaţii diferite, una din Bălţi şi alta din Iaşi, regăsite într-o frumoasă prietenie bazată pe idealul naţional, aruncă un arc peste Prut, realizând o captivantă carte intitulată Declinul istoric al Basarabiei şi Bucovinei. Mărturii şi imagini, apărută la editura PIM din Iaşi, în 2014.