03 decembrie 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

ULTIMA HORĂ A ABECEDARULUI

27 mai 2016 | Categorie: Noutăţi

21 de copii, preschimbaţi în florile scrisului latin, de la Gimnaziul nr.6 cu limba română de predare din Cernăuţi şi-au luat rămas bun pe cea mai înaltă notă de la prima lor carte – Abecedarul.

ZIUA EUROPEI – MARCATĂ LA HERŢA

27 mai 2016 | Categorie: Noutăţi

...din iniţiativa Bibliotecii Regionale „M.Ivasiuk”, director Natalia Fileak, a preşedintei reţelei centrelor europene de informare, Evhenia Oleinyk, în parteneriat cu Biblioteca Raională „Gheorghe Asachi” Herţa, directoare Elena Mihai, în cadrul Programului marcării Zilei Europei în Ucraina, a fost organizată, cu sprijinul Direcţiei Raionale de Cultură, şef Adrian Medvedi, moderatorul manifestării, o întâlnire prietenească, sufletul căreia a fost dna Eleonora Moldovan, Consulul General al României la Cernăuţi, distinsul diplomat român în prelegerea ţinută referindu-se la importanţa marcării Zilei Europei, la valorile promovate de Uniunea Europeană.

TEATRUL DIN SIGHETU MARMAŢIEI – LA BISERICA ALBĂ

26 mai 2016 | Categorie: Noutăţi

La 25 mai a.c., mândra localitate Biserica Alba din regiunea Transcarpatică, Centrul Cultural din Sighetu Marmaţiei a organizat o reușita reprezentare scenică a piesei de teatru "O noapte furtunoasă" de I. L. Caragiale, la care au participat distinşii diplomați români Ionel Ivan, ministru consilier la Consulatul General al României la Cernăuţi, şi soţia sa Mioara.

TRUPA DE TEATRU „FABULINUS” – PENTRU A DOUA OARĂ LA CERNĂUŢI

25 mai 2016 | Categorie: Noutăţi

Realizat cu sprijinul Casei de Cultură a Studenţilor din Suceava, Consulatului General al României la Cernăuţi, în parteneriat cu Societatea „Mihai Eminescu” din Cernăuţi (preşedinte Vasile Bâcu), în cadrul proiectului „Talent şi creaţie prin teatru în spaţiul românesc din afara graniţelor”, turneul de promovare a valorilor naţionale a trupei de teatru „Fabulinus” de pe lângă Universitatea „Ştefan cel Mare”din Suceava, prezentând spectacole în...

TEATRUL

24 mai 2016 | Categorie: Noutăţi

Trupa de teatru “Fabulinus” desfășoară în perioada 23-27 mai 2016 un turneu de promovare în localitățile românești din Ucraina, acțiunea fiind organizată în cadrul proiectului “Talent și creație prin teatru în spațiul românesc din afara granițelor”.

VIN ROMÂNII DIN BALADĂ (Parada portului popular românesc la Cernăuţi)

23 mai 2016 | Categorie: Noutăţi

Câte un locatar se întreba dacă nu cumva iarăşi au venit românii. Românii, însă, nici n-au plecat din Cernăuţi vreodată. Ei trăiesc, muncesc, îşi făuresc mai departe destinul...

LA BISERICA DIN VOLOCA SE ROAGĂ DOAR ÎN LIMBA ROMÂNĂ

22 mai 2016 | Categorie: Noutăţi

Astăzi, în ziua Sfântului Ierarh Nicolae de Vară pe stil vechi, dangătul clopotelor bisericilor noastre creştine a răsunat, îndreptându-le românilor bucovineni paşii spre sfintele lăcaşe de închinare pentru a se ruga Celui de Sus doar în graiul strămoşilor

CEA MAI VECHE ŞCOALĂ, NR.1 DIN CIUDEI, ŞI-A SĂRBĂTORIT ANIVERSAREA DE 200 DE ANI

22 mai 2016 | Categorie: Noutăţi

Răsfoind filele istoriei ŞM nr.1, pe care o conduce de 25 de ani şi în care învaţă în prezent 310 elevi, directorul Radu Petraşescu, care continuă să menţină prestigiul instituţiei de învăţământ, a conştientizat că învăţământul în limba română nu e un obstacol în calea realizării tinerilor în viaţă, ci, dimpotrivă, absolvenţii şcolii deţin un puternic potenţial intelectual, devenind personalităţi remarcabile şi activând fructuos în diverse domenii, afirmând că se va strădui să păstreze şi în continuare cu sfinţenie în şcoală graiul matern, portul naţional şi tradiţiile strămoşeşti.

DARURI DE CARTE, CU RĂSCOLIRI PRIN DURERILE CRASNEI

21 mai 2016 | Categorie: Noutăţi

În acea zi la Crasna totul respira cu versurile de la sfârşitul „Horii vieţii” poetului martir Ilie Motrescu: „Vă mulţumesc de moarte, petreceţi sănătoşi”.

Festivalul-concurs Internațional de muzică populară românească ”ÎN GRĂDINA CU FLORI MULTE

21 mai 2016 | Categorie: Noutăţi

C O M U N I C A T In perioada 12-14 mai 2014, Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești Cernăuți a organizat una dintre cele mai de amploare acțiuni culturale din Regiunea Cernăuți, Festivalul-concurs Internațional de muzică populară românească ”ÎN GRĂDINA CU FLORI MULTE”, care aajuns la aXII-a ediție

LA PRAZNICUL CREDINŢEI SUFLETULUI ROMÂNESC DIN BUCOVINA

16 mai 2016 | Categorie: Noutăţi

„Pentru ea la Putna clopot bate…”, pentru credinţa şi dăinuirea noastră ca neam pe aceste meleaguri stefaniene, dangăt de clopot înalţă altare şi în acest colţ mioritic al Ţării de Sus al Moldovei lui Ştefan cel Mare, unde sacralitatea coboară raiul pe pământ, iar liniştea mirifică e tulburată doar de cântări divine ce prind aripi de zbor până la porţile cerului, în divinul aşezământ monahal din pitorescul pridvorului carpatin – Mănăstirea de maici Leorda din comuna Pătrăuţii de Sus, raionul Storojineţ, unde mii de români de pe Valea Siretului şi nu numai se roagă în limba strămoşilor, în graiul matern regăsindu-se cu fraţii de acelaşi sânge într-o unică suflare românească.

ION MUSCALU ADUCE DUH VOIEVODAL LA CERNĂUŢI (DIN RÂVNĂ PENTRU ADEVĂR ŞI DRAGOSTE PENTRU URMAŞII URMAŞILOR NOŞTI)

16 mai 2016 | Categorie: Noutăţi

Îl poartă dorul de a păşi pe urmele lui Alexandru cel Bun, ale voievodului martir Miron Barnovschi...

Jurnaliştii ruşi, instruiţi la TVR Cluj

16 mai 2016 | Categorie: Noutăţi

Acest program continuă proiectul TVR Cluj JURNALIST ÎN ROMÂNIA şi va reuni jurnalişti de televiziune din România, Serbia, Ungaria, Ucraina, Republica Moldova şi Rusia, în scopul cunoaşterii reciproce şi a creării în plan media a unui spaţiu comun.

PROMOTORI AI CÂNTECULUI ŞI DANSULUI POPULAR ROMÂNESC

14 mai 2016 | Categorie: Noutăţi

Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti din Cernăuţi, condus de Iurie Levcic, în parteneriat cu Centrul Cultural „Bucovina”, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Iaşi, în frunte cu directorul Adrian Ardeleanu etc. a organizat, la 14 mai curent, gala celei de-a XII-a ediţii a Festivalului-concurs Internaţional de muzică populară românească „ În grădina cu flori multe”

PODURI SPIRITUALE – VALORI EUROPENE ÎNTRE CERNĂUŢI ŞI BUDAPESTA

14 mai 2016 | Categorie: Noutăţi

La Muzeul de Arte din Cernăuţi a fost inaugurată expoziţia